Semmilyen. Nem vagy a gyerek apja. Nyugodj bele.
Apasági teszt
Tisztelt Jogászok!
Az lenne a kérdésem, hogy apasági perben, ha a vélelmezett apa nem vállalja az apaságot, nem jelenik meg a tárgyalásokon - akkor én, mint a vélelmezett apa testvére beidézhető vagyok-e bíróságra és kötelezhető vagyok-e DNS-vizsgálatra?
Válaszukat előre is köszönöm!
Ismeretlen helyen tartózkodik az alperes?
A felperes és a bíróság számára igen.
Pontosabban szólva a külföldi lakóhelyét én sem tudom az alperesnek.
Ha tudnám, akkor beidézhetnének tanúként?
Tisztelt LRLR, ha a bizonyítani kívánt tényről tudomása lehet Önnek, akkor tanúként meghallgatható. Viszont a Polgári perrendtartás szerint apaság megállapítására irányuló perben csak az apa kötelezhető vérvizsgálatra.
Tisztelt aprilismajus, köszönöm a válaszát! :)
Bár a tanút a Pp. expressis verbis csak tanúvallomásra és okiratbemutatásra kötelezi, a gyakorlatban mégis lehetséges a vérvizsgálat tűrésére felhívás is, ha más személyek közötti jogvita anélkül nem dönthető el. Ezt már az Alkotmánybíróság is vizsgálta, és főszabályként rendben lévőnek találta.
De te majd nyugodtan írj vissza a bírónak a felhívásra, hogy nem mész, mert aprilismajus megmondta, hogy nem kell menned. (A rendbírságot meg majd elfelezitek.)
Fiú az a gyerek vagy lány? Te milyen nemű vagy?
Miért érdekes, hogy én fiú vagyok-e vagy lány és, hogy a gyerek milyen nemű? :)
Mert attól függően van vagy nincs értelme téged a DNS-vizsgálat tűrésére kötelezni.
Jut eszembe: azt lehet tudni, hogy a gyerek, az anya és az állítólagos apa vércsoportja mi?
Én nő vagyok, a gyerek pedig fiú. De csak nem zavar be ilyen esetben az XX és az XY kromoszómakülönbség. Vagy más is van, amiről nem tudok? :)
Na, látod. Feleslegesen szaporítottuk a szót. Fiúgyerek esetében az apai nagynénjétől vett mintából nem lehet megállapítást tenni az apaságra.
Köszönöm :D
És az apa édesanyjától?
Az is csak lyánygyerekre jó.
Jó helyen kapirgáltál: a férfiaknak XY, a nőknek XX nemi kromosszómájuk van. Ebből egyet az egyik, a másikat a másik szülőtől kapják. A fiúk az Y-t szükségképpen az apjuktól - hiszen az anyjuknak nincs -, ezért férfiágon minden férfiban azonos ez a kromoszóma. A lányoknak nincs Y-kromosszómájuk, de az egyik x-et az apjuktól kapják. Az apjuk pedig szükségképpen a saját anyjától (hiszen az apjától az Y jön.) Ezért az apai nagyanya és a lánygyermek X-kromosszómájának azonosnak kell lennie.
:D:D
Köszönöm még egyszer!
Akkor valaki rosszul tudott valamit, mert a testvér és szülő volt a meghatározott "feltétel".
Nagypapa már sajnos nem él, úgyhogy ő már nem jöhet szóba.
Szép napot, segítségre lenne szükségünk. Négy hete örökbefogadási eljárás indult egy kislánnyal kapcsolatban, akiről a vér szerinti anya már a várandóság idején lemondott. Most apaság bírósági úton történő megállapítására vonatkozó kérelmet nyújtott be egy férfi, aki az apának vallja magát. Az eljárást a kihelyezés utolsó napján felfüggesztették és a kislányunkat a jövő hét elején nevelőszülőkhöz viszik, amíg az eljárás lenem zárul. Az apa külföldön él, mást nem tudunk róla. Mennyi időbe telhet egy ilyen eljárás? És milyen kimenet várható?
Kb. fél év. Ha a felperes az apa, akkor az örökbeadáshoz kellene az ő hozzájárulása is, amit nyilván nem ad meg - másképp miért indított volna pert?
Köszönöm, ettől tartottam, hogy ilyen hosszú a folyamat. Mi el tudjuk engedni a kicsit, csak azért vagyok dühös, hogy most hónapokig megint idegen helyre kerül, ez neki nem jó. Sehogy nem lehet gyorsítani az eljárást?
A bíróság kiküldi a keresetet az alperesnek, annak 45 napja van rá, hogy érdemi ellenkérelmet nyújtson be. (Mivel az alperes gyerek, rendelnek neki ügygondnokot.) Ezután a bíróság perfelvételi tárgyalást tart, amit esetleg még ugyanazon alkalommal érdemi tárgyalás követ. De a felek meghallgatásán túl bizonyítás itt nem nagyon történhet. A szakértői vizsgálatot viszont elrendelheti. De ahhoz is idő kell, utána lehet megtartani a második tárgyalást, hol meghozható az ítélet. Mindez azért legalább hat hónap.
Gyorsítani, persze, lehet, ha mindenki - főleg a résztvevők - úgy akarják.
Például lehet beszélni az ügygondnokkal, hogy ne várja ki a 45 napot az ellenkérelemmel. Ezzel csaknem másfél hónapot lehet nyerni. Vagy szólni az apának, hogy ha komolyan gondolja a dolgot, akkor ne várja meg, amíg a bíróság rendeli ki a szakértőt, hanem előzetes bizonyítás keretében végeztesse el maga azt a DNS-vizsgálatot. (Előtte azonban nem ártana összevetni az anya, az állítólagos apa és a gyerek vércsoportját. Hátha már az alapján ki lehet zárni az apaságot.) Ezzel is meg lehet spórolni másfél-két hónapot.
Ha a bírót is rá lehetne vetni, hogy az ellenkérelem beérkezése után ne két hónapra tűzze ki a tárgyalást, hanem mondjuk két hétre.
Ha minden összejönne, akkor így akár két-három múlva is lehetne ítélet. (Bár a leírás még akkor is belekerülne legalább néhány napba.)
"Sehogy nem lehet gyorsítani az eljárást?"
De igen! Az eseti gyám nyilatkozzon arról, hogy a kereset teljesítését nem ellenzi!
Köszönöm, holnap jön hozzánk a kirendelt gyám. Az eljárásban ugyanaz a gyám lesz, mint akit az örökbefogadáshoz kirendeltek? Mert vele akkor tudok beszélni. Sajnos az apával nem, mert semmit nem tudok róla, titkos örökbefogadás volt. A bíróról sem tudok semmit. Így marad a gyám, aki szerintem partner lesz, mert ő is a gyermek érdekét nézi.
Szép estét. Köszönöm az eddigi segítséget. Eddig annyi történt, hogy a kislányt szeptember 17-én nevelőszülőkhöz vitték el tőlünk.Az anya szülői felügyeleti joga megszűnt 09.11- én, a bíróság 09. 13-án jelezte a gyámhivatal felé, hogy bírósági pert indított a feltételezett apa. Nekünk szeotember 15-én járt volna le a 30 napos kihelyezés. Azóta totál csend van. Ilyenkor a DNS vizsgálat a szokásos eljárás, vagy mi várható a későbbiekben? Illetve úgy tűnik az apa nem akar hazajönni Magyarországra, de gondolom a tárgyaláson meg kell jelennie, mi van ha nem jön el? Meddig húzhatja az időt?
Az örökbefogadást intéző megyeszékhely szerinti gyámhivatalnak szerintem tudnia kellett arról, hogy az apa "bejelentkezett".
Kérdés, hogy hogyan jártak el helyesen: a gyermekvédelmi gyám engedélyezhette volna a DNS tesztet a kihelyezési időszakban (akkor elkerülhető lett volna, hogy az örökbefogadó szülők elkezdjenek a kisgyerekhez kötődni, gyorsabban lezárható az eljárás minden szempontból, ha ő az apa, ha nem.). Gondolom ebbe a gyámhatóság nem akart belemenni, mondván, hogy a gyerek érdeke az örökbefogadás és nem pedig az, hogy a vér szerinti apjával nevelkedjen fel, meg gondolom hivatkoztak arra, hogy apa hol volt 9 hónapig.
Az apának személyesen meg kell jelennie a perben, személyesen is nyilatkoznia kell. Az eljárásban eseti gyámot rendelnek ki neki, aki egy ügyvéd lesz és nem azonos a gyermekvédelmi gyámmal.
Köszönöm a választ. Mi annyit tudunk, hogy az apa bejelentkezett ügyvéden keresztül a gyámhivatalhoz. A gyámhivatal próbálta felvenni vele a kapcsolatot, de nem reagáltak a megkeresésre. Majd a bírósági per megindításáról jött csak a jelzés a gyámhivatalhoz. Eddig személyesen sehol nem jelentkezett és ettől zavaros nekem az egész.Szeretnék információt kapni arról, hogy hol áll az ügy, de azt sem tudom kihez kéne fordulnunk. Az idő meg telik és ez a kis tündér nagyon nem ezt érdemli
Szerintem gyámhivatal nem próbálta meg vele felvenni a kapcsolatot. Az apa nem tett apai elismerő nyilatkozatot, gondolom az eljárás irataiban sehol sem szerepelt, így a gyámhivatalnak nem kellett az apát keresnie.
Nekem inkább úgy tűnik, hogy a gyámhatóság tudhatott az apáról, közben elindult az örökbefogadási eljárás, kihelyezés 30 napra, gyámhatóság meg bízott abban, hogy a perindításból nem lesz semmi sem, vagy pedig mire hozzájuk bármi beérkezik, addigra végleges lesz az örökbefogadás, aztán már nem kell csinálniuk semmit sem.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02