Édesanyám haszonélvezeti joga van az én nevemen lévö ingatlanon,terhelhetö a haszonélvezeti joga?Köszönöm!
Adósság öröklése?
Üdv!
Örökölhetem-e édesanyám adósságát /banki hitelek/ha nem fogok örökölni semmilyen ingo-ingatlan vagyont?Felelös vagyok -e a hiteltartozásaiért?Köszönöm!
Édesapámtól adósságot örököltem (kb. 4 millió), mint kiderült lehetőség van visszautasítani az örökséget. A közjegyző a hagyatékin azt mondta ha ezt választjuk az adósság megy tovább és valakin meg kell hogy álljon. (Úgy emlékszem mintha azt mondta volna, hogy kiskorún áll meg??)Nincs olyan hogy az államra szálljon... így elfogadtam az örökséget...Most beszéltünk ügyvéddel ő pedig azt mondta, hogy ezzel jól át lettünk verve... Igaz ez?
'Az örökös legfeljebb a hagyaték erejéig felel a hagyatéki tartozásokért.'Igen ám de a fele ház amit örököltem apeh tartozással terhelt, tehát azt eladni nem tudom, a tartozásban van személyi kölcsön aminek még nem tudom mi a fedezete/ki az adóstárs mert ha anyukám akkor az ő házrésze is veszélyben van?
Segítség! Nem tudok ebben a kuszaságban eligazodni...
Legkésőbb a hagyatéki eljáráson szóban, egyben írásban is megerősítve azt.
"Lisa"
laikus hozzászóló
Köszönöm a gyors választ!
Meddig van lehetőség az öröklés visszautasítására? Arra lennék kíváncsi,hogy van-e határidőhöz kötve? pl. 15 nap
És a visszautasítást hogyan lehet megtenni, a hagyatéki tárgyalás előtt kell ezt megtenni?
kedves Kaméleon!
Ha tudnál olvasni a sorok között, akkor nyílvánvaló lett volna számodra, hogy a jogász és a laikus között tettem különbséget. Bármely jogász válasza jó lett volna, de itt nincs ráírva senkire, pl. mondjuk rád, hogy jogász vagy-e, vagy sem.
1, Az örökös csak az örökrésze erejéig felel a hagyatéki tartozásokért.
2. Az örökös az öröklést visszautasíthatja.
:) Inkább azon csodálkozom, hogy a kérdésre más jogász sem válaszolhat a kedves Irmi24-nek. Viszont, ha a válaszokból azt kiszúrta, hogy ObudaFan lesz neki jó, hogyhogy nem szúrta ki az egyszerű és sok helyen leírt jó választ is?
Nu, erre szerintem a fórumon a laikusok is könnyedén válaszolnának. De ha nem, hát nem.
Kedves ObudaFan!
Konkrétan csak Öntől szeretnék segítséget kérni, ha jól látom ügyvéd. Laikusok válaszát nem várom.
Férjem édesanyja, azaz anyósom elhunyt. Az előzményekről: férjemet a nagyszülők nevelték fel - volt gyámsági határozat is - mert a szülők eldobták őt maguktól. Így ez egyben azt is jelenti, hogy a vérszerinti szülőkkel nem volt tartva a kapcsolat.
Most amikor pedig a vérszerinti édesanya elhunyt, az elhalálozás hírével és a temetéssel kapcsolatban megkerestek minket.
Vagyoni örökség nem lesz,tehát az anyósomnak sem pénze, sem ingósága nem volt - ha jól informálódtunk, azonban annál inkább volt tartozása, nem egy-kettő, amit szintén most tudtunk meg.
Számunkra kissé aggasztó a helyzet, mivel van a nevünkön ingatlan, hitelünk pedig egyáltalán nincs és hozzáteszem,nem is akarunk soha!
A kérdésem az lenne, hogy örökölheti-e a férjem az édesanyja hátrahagyott tartozását?
anettx
„Sajnos ez a 1,5 M Ft adósság már eleve kamatot is tartalmaz. Akkor ez az összeg folyamatosan emelkedik amíg nem jutok az Apehhel „dűlőre“? és mikor tudom ezt a kérelmet benyújtani?”
A késedelmi pótlékra nem jön még rá "kamat".
Ha van nyílvántartott adótartozásod akkor bármikor beadhatod az elengedési kérelmedet.
Fél házat is lehet árverezni, bár vevő nemigen lesz rá.
Köszönöm a gyors válaszokat.
Sajnos ez a 1,5 M Ft adósság már eleve kamatot is tartalmaz. Akkor ez az összeg folyamatosan emelkedik amíg nem jutok az Apehhel "dűlőre"? és mikor tudom ezt a kérelmet benyújtani? a hagyatéki tárgyalás még nem bonyolódott le, jelenleg közjegyzőnél tart az örökösödési procedúra.
ObudaFan: ha behajtják hogyan hajthatják be? eladni egy fél házat nem lehet, mivel a másik fele édesanyámé?
anettx
Az ObudaFan által javasolt elengedési-, mérséklési- vagy részletfizetési kérelemmel egyidejűleg kérjétek az APEH-től, hogy ezen külön kérelem elbírálásáig engedélyezzék a kamatmentességet. (Jó esetben 30 napon belül az elbírálás de elhúzódhat akár hónapokig is, tehát közben ha lehet ne ketyegjen a fizetendő összegről a kamat.)
"Lisa"
laikus hozzászóló
Meg kell próbálni elengedést, ennek hiányában mérséklést, részletfizetést kérni, mert különben az ingatlanból végrehajtják.
Édesapám halála után APEH tartozást és egy családi háznak a felét örököltünk testvéremmel közösen.
Kérdésem az lenne, hogy ez az Apeh tartozás kb. 1,5 M Ft, hogyan, milyen formában hajtható be, mivel a megörökölt fél családi házat jelen pillanatban nem tudjuk és nem is szeretnénk eladni, mivel édesanyánk lakik benne. Más vagyontárgyat, ingatlant nem öröklünk aminek az eladásából ezt a tartozást ki tudnánk fizetni. Van-e arra lehetőség, hogy az APEH egy kérvény benyújtása mellett elengedi ezt a tartozást, mivel ehhez sem a testvéremnek, sem nekem semmi közünk nincsen, anyagi lehetőségünk nem engedi meg ennek kifizetését vagy törlesztését sem. Mindketten minimálbérből élünk, én gyermekemet egyedül nevelem. Vagy ha nem engedik el akkor hogyan fogják behajtani? ráterhelik az ingatlanra és akkor késedelmi kamatot is számolnak fel, vagy jön a végrehajtó? várom segítségüket.
Kovács_Béla_Sándor: Köszönöm a választ, ezek szerint a kamat csakugyan 32%.
monalisa1: Ezen kívül még két hitel volt ugyancsak az OTP-nél, azokat állta a biztosító, de ehhez sajnos nem volt hitelfedezeti biztosítás. Legalábbis ezt mondta az ügyintéző, bár az eredeti szerződést nem láttuk. Szóval köszönöm a tippet, kikérjük, hátha tényleg csak "bepróbálkoznak".
Mármint a személyi hitelhez kérhető hitelkártya is, de elhalálozás esetén ezen tartozás is lenullázódik ha volt "a" főhitelnek elhalálozási zárazéka.
ditride
Nem volt annak a személyi kölcsönnek hitelfedezeti biztosítása? - éppen elhalálozás esetére van kitalálva. (A bank elő tudja venni az eredeti szerződést és abban igen - nem alapon egyértelmű lehet a dolog., hátha csak "szívatják" a barátnődet hiszen kicsi a valószínűsége hogy ismerné a hitelfelvétel részleteit.)
"Mona"
laikus hozzászóló
„ Ugyanis véleményem szerint a bartánőm nem magát a konstrukciót örökölte a magas kamattal együtt, csupán a 430.000 Ft tartozást. ”
Tévedsz. Jogutód, az örökhagyó helyére lépett a szerződésben; megilleti minden jog és terheli valamennyi kötelezettség.
Tiszteletem! Az alábbi problémára keresek megoldást. Barátnőm édesapja 2009. májusában elhunyt. Ő az egyetlen örökös, a hagyatékátadó végzés 2009. novemberében született meg, mely szerint egyebek mellett örökölt 430.000 Ft tartozást az OTP bank felé. Ez az összeg egy hitelkártya számlán fennálló tartozás.
Február elején jutottunk el odáig, hogy érdemben foglalkozni tudtunk az ügyintézéssel, amikor is azt tapasztaltuk, hogy az OTP tájékoztatása szerint a tartozás már 528.000 Ft. Az egyik bankfiókban közölték, miszerint ennek oka, hogy a tartozásra közben folyamatosan terhelik a kamatot, amely a hitelkártya számla konstrukciója miatt rendkívül magas (32 %). Közölték továbbá, hogy a tartozás rendezésének egyetlen módja, hogy a barátnőm a nevére átvezetik a hitelkártya számlát és ő törleszti annak részleteit, valamint elmondták még, hogy nincs arra mód, hogy alacsonyabb kamatozású konstrukcióra vezessék át a számlát. (Sajnos az a kézenfekvő megoldás, hogy felvesz egy kedvezőbb kamatozású személyi kölcsönt és abból egy összegben rendezi a tartozást nem lehetséges, mert BAR listán van.) Még a bank annyit mondott, hogy valószínűleg kérelemre a haláleset és a hagyatékátadó végzés közötti időben a számlára ráterhelt kamatot semmisnek tekintik, azaz 2009. novemberétől kamatozik a 430.000 Ft. Amit nem értek az egészben az maga a kamat mértéke. Ugyanis véleményem szerint a bartánőm nem magát a konstrukciót örökölte a magas kamattal együtt, csupán a 430.000 Ft tartozást. Tehát rövidre zárva az lenne a kérdésem, hogy milyen kamatozással kell a jogszabály szerint számolni? Valóban a magas 32%-os kamat vonatkozik rá? Mielőbbi megtisztelő válaszukat előre is köszönöm!
A törvényes házastársad (ha a házasság fennállt a tartozás keletkezésekor) egyetemelegesen felel a tartozásokért, kivéve, ha írásban határozottan, előre tiltakozott a hitelfelvétel előtt a hitelezőnél.
A hiteleket örökölni akkor lehet, ha van örökölhető vagyon és nyilván a vagyontárgy (ingó-ingatlan) erejéig lehetséges.
A modern kori adósrabszolgaság intézményével állunk szemben...
Tulajdonképpen mikor vonják már felelősségre a pénzintézeteket, hogy mi alapján adtak hitelt annak idején részedre???
ÁÁÁ
Akkor marad az ingyen ügyvéd
NEM KELL KEZES..EGYEDÜL ÉN VETTEM FEL A HITELT. hÁZASTÁRSAMTÓL MÁT TÖBB MINT KÉT ÉVE KÜLÖN ÉLÜNK. aMÚGY NEKI SINCS SEMMIJE ÉS NEM IS ÉRDEKEL.
a MÁSIK DOLOG...
HOGY MINDENT AZ EGYHÁZRA HAGYOK VÉGRENDELETILEG....
NA SENKI NEM TUDJA A VÁLASZT IDE IS HÜLYESÉG VOLT ÍRNI
Valamint jövedelemfüggő, de ezen belül is elsősorban a legális főfoglalkozásból származó keresetet vizsgálják.
Összegfüggő.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02