Adósság öröklése?

Mallinalli # 2010.02.16. 15:25

"Jut eszembe: minden hitelfelvételnél van kezes és/vagy adóstárs"

Dehogy van. Miért ne vehetne fel valaki kezes és adóstárs nélkül kölcsönt?

monalisa1 # 2010.02.16. 15:19

Jut eszembe: minden hitelfelvételnél van kezes és/vagy adóstárs - ha esetleg jelzálog nincs is. Erről egy kukkot sem írt.

A nagyobb városokban majd' minden második sarkon van egy pénzintézetecske "aki" a BAR listásoknak is, a munkanélkülieknek is, a kisnyugdíjasok is stb., szóval csak annak nem aki nem kér - így a gyenge/felelőtlen ember könnyen bajba kerülhet.

Mert komoly bank nem áll vele szóba, főleg ha náluk előzőekben már vett fel személyi kölcsönt.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.02.16. 14:51

Ha a feleségednek van ingó- és ingatlanvagyona, akkor tőle fognak követelni, ahogy Mona megírta.

monalisa1 # 2010.02.16. 14:07

ObudaFan megírta.

Azt meg te sem tudhatod, hogy a jövőre nézve nem szakad-e rád az OTP - legalább is részben... Tehát azt hogy lesz-e hagyatékod azt ma senki sem tudja megmondani.

A feleséged azonban bajba kerülhet miattad mert a házastársak közt egyetemleges felelősségvállalás van.

adosag # 2010.02.16. 13:53

Na jön itt hideg meleg. Csak kielégítő válasz nem :(

"Ha nem örökölnek semmit, akkor nem felelnek a tartozásokért.

Ügyvéd – Budapest

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay"

"Igy, lehet hogy az unokáid is nyögni fogja még a Te felelőtlenséged á­rát."

tehát egyszerűsítem a dolgot:

Hogy vihetem a sírba a tartozásom? Örökre?

monalisa1 # 2010.02.16. 10:35

... az lesz a Te hagyatékod.

monalisa1 # 2010.02.16. 10:33

Összességében szép nagy lehet az summa amivel tartozol... És a büntetőkamat és a járulékos költségek miatt bár vonják a jövedelmedből -és vélhetően a majdani nyugdíjadból is- valószínleg soha nem fog elérni a hiteltartozások egalizáláshoz.

Tehát amit magad után hagysz az lesz a te örökséged...

A feleséged a házassági vagyonközösség alapján bajban lesz/van, mert az együtt nevetünk együtt sírunk elv alapján amit nem tudnak tőled levonásba helyezni és/vagy árvereztetni, azt majd őtőle...

Azt hogy a majdani haláladkor a gyermekek mit is kezdenek a minuszos hagyatékoddal az a jövő zenéje, de vélhetően visszautasítják azt.

Igy, lehet hogy az unokáid is nyögni fogja még a Te felelőtlenséged árát.

Próbálj mellékfoglalkozást és/vagy másodállást vállani hogy mert a 33%-nyi "jövedelem" semmire sem elég.

"Mona"
laikus hozzászóló

ObudaFan # 2010.02.16. 10:31

Ha nem örökölnek semmit, akkor nem felelnek a tartozásokért.

adosag # 2010.02.16. 10:18

Nos végig rágtam magam a fórumozók hozzászólásain, de csak megkérdem én is. Ha lehet e-mailben kérem a választ. Nem sokat vagyok gép előtt. (adosagcsapda@indamail.hu)
Nos pár éve 4-5 teljesen mindegy, felvettem vagy 11 banktól kölcsönt akkor még három munkahelyem volt. Most csak egy rossz:( Szóval nem is fizetem egyik hitelt sem. Háromszoros BAR listán is vagyok. De csak személyi hitel. Sem ingó, sem ingatlanom nincsen. Személyi vagyonom sincs. Esetleg...a fehérneműm :) Se mobil sem arany(zaciba) sem óra sem semmi.
A TÁRGY:
Most jött egy levél a bíróságtól hogy tartozásom behajtható. Fellebbezésnek helye nincs. Szóval vonják gondolom a 33%ot vagy mivel több bank van akár 50% ot is. Nos már a 33% is vonása is veszélyezteti a megélhetésem...nemhogy albérletet, de kaját nem tudok majd venni, a munkahelyre sem tudok bemenni. Tehát kirúgna éhen hallok. Ez nem is baj...jó volt.:)
Viszont van két fiam. Különélünk, de szoktam látni őket. Nos ha tőlem nem örökölnek semmit - akkor megkereshetik őket is a végrehajtók, hogy na tessék rendezni az adóságot ?
Vagy magammal viszem a sírba:? Mert ha szüleimtől sem öröklök semmit, lemondok róla, meg szerintem nem is hagynának rám semmit csak az unokákra, akkor sem büntethetők az én felelőtlenségem miatt ?
Ez a legfontosabb kérdés. Hogy viszem a sírba a tartozásom, és gyerekeim - veleségem hogyan mentesül a hülyeségem miatt.
Mihamarabbi válaszát előre is köszönöm. Szükségem lesz rá, hogy békében nyugodjak ....

monalisa1 # 2010.02.14. 17:05

ObudaFan megírta a választ, ha nem érted az a te bajod.

chachi # 2010.02.14. 16:49

Éppen ezt nem szeretném,hogy az exnejem kerülhessen döntési helyzetbe,/nem részletezem,miért/egyébként nem az volt a kérdésem lényege,hogy 2 éve milyen biztosítást kellett volna kötnöm.Nem lettem sokkal okosabb,de azért köszönöm.

monalisa1 # 2010.02.14. 15:51

Dönt helyette a túlélő szülője - a gyámhatóság jóváhagyásával.

Kérhetted volna azt a hitelfedelezeti biztosítást., havi pár száz forinttal lenne több az aktuális fizetnivaló és nem izgulnál majd' két évtizedig a családod valamint a kölcsöntartozás miatt...

Menj be a bankba és kérdezd meg, utólagos szerződésmódosítással esetleg nem lenne-e rá lehetőség?!

"Mona"
laikus hozzászóló

chachi # 2010.02.14. 14:37

Nincs a szerződésben hitelbiztosítás,viszont adott helyzetben egy 18 évet be nem töltött örökös dönthet-e önállóan?

ObudaFan # 2010.02.14. 14:26

Az, hogy szerződés szerint fizessen tovább, máskülönben a bank felmondhatja a szerződést, és az örökség terhére végrehajthat. Hitelbiztosítást nem kellett kötnöd?

chachi # 2010.02.14. 13:38

Üdv mindenkinek! A kérdésem a következő.2 éve felvettem egymillió Ft.jelzálogkölcsönt 20 év futamidőre.Ha a futamidő alatt történő halálom esetén a gyermekem még kiskorú,mit tehet a bank.A szerződést átnéztem,ilyen pontot nem tartalmaz.A gyermekem a lakásommal együtt örökli a tartozást is,de ilyen esetben mi a teendője?Köszönettel várom válaszukat.

ObudaFan # 2010.02.14. 11:35

De, a kocsi az házastársi közös vagyon, így a fele a tied.

fneanita # 2010.02.13. 15:35

Kedves ObudaFan,köszönöm a választ.
Tehát van egy lizingelt autónk jobban mondva a férjemnek van a nevén,viszont én vagyok az örökös aki az adóstársságot örökölte,és ha a fő adós nem tudja teljesiteni az egyösszegben immár közjegyzői uton követelt pénz összeget akkor mitfognak csinálni a mi kocsinkal ugye nem tehetik rá a kezüket és nem leszünk ingóság nélkül! mielőbbi választ várom.

ObudaFan # 2010.02.12. 12:44

Így van. Aztán te pedig a főadóstól követelheted a megtérítését.

fneanita # 2010.02.11. 20:04

köszönöm a válszt,obudafan! Tehát ha az apám után örökölt összeg kb. 1.500.000ft.-nak felelmeg akkor az örökölt adosság is elmehet a fent emlitett összegig.És igy addig az összegig köteles vagyok vllalni az örökölt adosságot?

ObudaFan # 2010.02.11. 19:35

Az örökös a saját öröksége erejéig felel a hagyatéki tartozásért. És a még így elúszott örökség értékét is lehet követelni a főadóson.

fneanita # 2010.02.11. 11:42

Sziasztok fórumozók!Kérek egy kis segitséget ,édesapám immár 4 éve meghalt.Örökösök négyen vagyunk,két bátyám,egy öcsém,és én!Viszont nemrég kiderült hogy az idősebbik bátyámnak 2002-ben jelzáloghitel kezesnek ment el az édesapám a tesómnak és annak feleségének!Ők viszont már gy ideje nem fizetik a jelzáloghitel törlesztőt,ezért a bank felmondta a velük kötött szerződést és a közjegyző minket örökösöket akar bevonni a hátralévő összeget kifizetésébe!Végrehajtást meg behajtást akarnak a mi nyakunkba varni!Kérden én mit csináljak,hogy engem kihagyanak az egészből,nem fogok a bátyám hülyeségéért én fizetni!
Kérek választ egy nagyon okos embertől!!!!!!!!!

Templomegere # 2010.01.30. 10:05

köszönöm !

monalisa1 # 2010.01.29. 19:52

Ismét tanultam valamit!

ObudaFan # 2010.01.29. 19:45

De ha nem utasítja vissza, azzal is csak a közjegyző díját bukja.

monalisa1 # 2010.01.29. 16:31

Ebben az esetben a hagyatéki eljáráson visszautasítja "az" örökséget, vagyis az adósságot. Mert senki sem köteles a negatív örökséget felvállalni.

"Mona"
laikus hozzászóló