Adósság öröklése?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.11.14. 12:25

Nem az esélyekről kellene előbb érdeklődni? Csak kérdezem...

laha # 2013.11.14. 11:20

Tisztelt Szakértők!

Segítséget kérek abban, hogy legyetek szívesek megmondani, mi a várható menete, és költsége az alább vázolt történet polgári peres útra való terelésének.

Édesanyám ez év januárjában elhunyt. Ketten a testvéremmel örököltünk.
Édesanyámnak volt egy belterületi (kertes lakóház) és egy külterületi ingatlanja (szántó), valamint egy személygépkocsi a tulajdonában, melynek üzembentartói jogát testvéremnek adományozta, amikor a gépkocsit vásárolta (kb. 8-9 éve).
Testvérem édesanyámmal élt együtt kb. 20 éve abban a lakóházban, melynek fél tulajdonosa én voltam 1982 óta. Másik fél tulajdonosa édesanyám testvére, aki 2010-ben elhunyt. Ekkor az öröklési rendben édesanyám örökölte volna testvére hagyatékát, amiről lemondott a lánya, azaz a testvérem javára. Édesanyám háza bútorozottan, de lakók nélkül állt már szintén kb. 20 éve. Édesanyám halála után némi utánjárással sikerült kiderítenem, hogy a belterületi ingatlanjához tartozó közüzemi számlák jó ideje nincsenek kifizetve. Szemétszállítási díj több évre visszamenőleg, kommunális adó szintén, víz, villany, és gáz számlák szintén. A gáz számla jelentős tétel volt, ugyanis télen temperáló fűtés ment, hogy ne fagyjanak el a víz, és fűtéscsövek. Utólag derült ki, hogy testvérem édesanyám nyugdíját rendszeresen egyéb dolgokra elköltötte, a számláit nem fizette.
A haláleset napján testvérem közölte, hogy neki semmi pénze nincs, a temetést valahogy intézni kellene. Ekkor, valamint később sem volt hajlandó a tartozásokról, nyilatkozni, sőt, még korábbi számlákat sem volt hajlandó átadni, hogy az ügyintézés egyszerűbb legyen.
Mire eljutottunk a hagyatéki tárgyalásig, addigra kiderült, hogy hitelkártya tartozása is van megboldogult édesanyámnak, mely ahogy a nagykönyvbe le van írva, szépen bekerült a hagyatékba. A hagyatéki tárgyaláson testvérem szóban közölte, hogy azt a tartozást ő rendezi majd.(az adósságot a testvérem csinálta anyu tudta nélkül, laptop, nagy értékű mobil telefon, stb.)
A hagyatéki tárgyaláson megegyeztünk a hagyaték (ingatlanok, és az autó) elosztásán is.
A kertes lakóház fele-fele, melyet testvérem elcserélte velem az én fél tulajdonú lakóházamra, melyben ő lakik 20 éve, az autó az övé, a szántó az enyém lett.
A földhivatali bejegyzési ceremónián is túl vagyunk, kivéve a hitelkártya tartozást, mely továbbra is ott van, persze testvérem nem fizet semmit sem ígérete ellenére.
Nekem ez az utolsó csepp a pohárban, és most a polgári peres útra terelés előtt állok.

Perelni akarom tőle :

• az elmúlt 5 év lakás többlet használati díját a fél lakóházamra,
  • annak a volt családi vagyon értékének a felét, amit az elmúlt 5 évben zálogházba vonultatott a testvérem
  • édesanyám testvérének halála után örökölt fél lakóház értékének a felét
  • a személygépkocsi üzembentartói jog értékének a felét
  • a temettetési költségek értékének a felét
  • édesanyám volt közüzemi tartozásainak a felét

és mindezen költségek késedelmi kamatait is.

Mindez összességében kb. 3,5 millió Ft-nak felel meg.

Milyen költségek előtt állok, ha polgári peres útra terelem a fentieket?
Várható ügyvédi díj, perköltség, stb., mekkora költségre/összegre számíthatok?

Válaszokat emilben is örömmel fogadom.
Köszönöm!

Andrea46 # 2013.11.11. 13:35

Köszönöm az információt!

Andrea

ObudaFan # 2013.11.11. 12:26

Andrea46

Ha helyette fizetsz, behajthatod rajta. A közös tulajdon megszüntetésének legfeljebb annyi jelentősége van ebből a szempontból, hogy a megváltási árba a követelésedet beszámíthatod. (Persze, úgy egyébként nem árt megszüntetni a közös tulajdont.)

ObudaFan # 2013.11.11. 12:23

marla

1. Nem amit gondolnak, hanem ami vélhetően a tiéd.
  2. Csak olyan mértékben, amilyen mértékben tőled örökölnek.
  3. Nem.
  4. Nem.
Andrea46 # 2013.11.10. 14:53

Tisztelt Ügyvéd úr!
Folytatnám a történetet. Tehát az Édesanyámnak 9/19-ed része van a házból, férjemnek 5/19-ed és nekem is 5/19-ed. Az banknál fennálló jelzáloghitel aug 31.-én 7.230.000,-ft.(5 milliót vettünk fel 2007-ben) Hagyatéki tárgyaláson bemutattam az iratokat, mindenben megfelelt az előírásoknak. De a testvérem ezt nem akarja elfogadni. Mert ha igényt tart a ráeső tulajdonrészre, a hitelért is felelnie kell, tehát azt is örökli. De én tudom, hogy nem fogja fizetni. Nincs neki miből. A közjegyzői díjra is haladékot kért. A közjegyző hiába mondta neki, hogy úgy jár a legjobban, ha lemond a részéről.
15 nap gondolkodási időt kért.

Azt szeretném kérdezni, hogy milyen lehetőségeink vannak, ha nem mond le a részéről? Mert fizetni sem fog, én meg helyette még egyszer soha többet! A bankkal is szeretnénk valamilyen megállapodást kötni pld. árfolyamgát, de ha ő tulajdonos lesz, ez nem fog sikerülni.
Sajnos amíg nincs jogerős közjegyzői okirat a kezemben, nem tudok lépni ez ügyben.

De én a leg rosszabtól tartok ismerve a testvéremet.
Mire számíthatok akkor? Menjek először a bankba? Vagy kérhetem a közös tulajdon megszüntetését?

Üdvözlettel: Andrea

Andrea

marla # 2013.11.07. 12:00

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Chf alapú személyi hitelt vettem fel 6 éve. Eleinte tudzam fizetni a törlesztőrészletet, de amikor már 50.000 Ft-tal lett több, nem bírtam. Kértem a banktól segítséget, egyszer hosszabbítottak 1 évet, de fél év után olyan magas lett a törlesztő, mint a segítségkérés előtt volt. 1 éven át vonták a fizetésem 33 %-át, majd sikerült egy fizethetőbb törlesztőt találni. Több mint 1 éven át fizettem, de most olyan helyzetben vagyok, hogy nem tudok fizetni. Előzőleg a végrehajtó azt mondta, hogy megjelenhetnek az otthonunkban és bármit vihetne. (Nekem sem fedezetem sem kezesem nincs, valamint akkor a szüleim házában laktunk). Az lenne a kérdésem, hogy:
1, most egy bútorozott albérletben lakunk, ide is jöhet a végrehajtó és vihet tv-t, bútort, amit gondolnak?
2, ha nem tudok fizetni és vonják a fizetésem 33 %-át, de életem végéig nem sikerül levonni amivel szerintük tartozok, a gyerekeimtől behajthatják-e, főleg ha sem autóm nem lesz és ház sem lesz a nevemen,
3, azt hallottam, hogy a behajtás 15 év után elévül. Ez tényleg így van?
4, a Gyedből vonhatják a 33 %-ot?
Elnézést a hosszúra sikerült levélért és a sok kérdésért, de nagyon aggódok a gyermekeim jövője miatt és nem szeretném félelemben sem élni az életemet a végrehajtók miatt.
Válaszát előre is köszönöm és nagyon várom!
Egy kétségbeesett 2 kisgyermekes anyuka

csenli # 2013.11.06. 13:52

Akkor marad a szélmalom harc.... Egyedülálló anyaként, nem igazán tudok elvenni fizetésből....
Köszönöm a segítséget,és a választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.11.06. 13:17

Nem nagy, csak viszonylag drága.

csenli # 2013.11.06. 10:31

Felhívtam az OTP-t....
A hölgy közölte, hogy ennyi a tartozás 309.978 ft és járulékai...
Mit tegyek? Hova menjek? Ők mindenhatónak képzelik magukat! Nagy kérés lenne, ha segítségét kérém egy levél megfogalmazásához?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.11.06. 10:21

Persze. Minél hamarabb.

csenli # 2013.11.06. 09:41

A faktoring követelése:
Tőke: 309.978
Ügyleti kamat: 498.760
Kamat: 74.296
Költség: 17751
Ha jól értem mi elvileg csak 92.327 ft + kamataival tartoznánk.
Az OTP-t a halálesetről.és a hagyatékról is értesítettük. Többször voltam bent, hogy valami nem stimmel, de olyan mintha nem egy nyelvet beszélnénk. A hagyatéki végzést a.közjegyző az én kérésemre 2x is megküldte, mert azt állították, hogy ők nem kapták meg. A takarékbetétkönyvet ledhatom az OTP-ben ezzel is cyökkentve a tartozást?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.11.06. 09:11

Az örökség erejéig feleltek a tartozásokért. Ami a tőkét illeti. A hagyaték megnyílta óta esedékessé vált kamatokért viszont korlátlanul.

csenli # 2013.11.06. 08:59

Elnézést azt kihagytam:
42.327 ft volt a folyószámlán, és 50000 ft értékű gépkocsi-nyereménybetétkönyv.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.11.06. 08:49

Pozitív hagyatéki vagyontárgy nem is volt?

csenli # 2013.11.06. 08:23

Tisztelt Ügyvéd úr!

Kérem, hogy segítsenek.
Édesanyám 2006-ban elhunyt. AzOTP-nél volt egy személyi kölcsöne, amit a hagyatéki eljárás tárgyát képezte.
A hagyatéki eljárás során a közjegyző a következőt állapítottam meg:
„hagyatéki terhet:
350.000 ft temetési-kegyeleti költséget, az örökhagyó személyi kölcsöntartozását: 314.747 ft összegben törvényes öröklés jogcímén teljes hatállyal átadja. A jogerős hagyatékátadó végzést a közjegyző megküldi az OTP és Kereskedelmi Bank Nyrt-neka személyi kölcsönszámlára hivatkozással. (...)Hagyatéki teherként: 664.747ft merűlt fel a közjegyzői díjon felül.”
A tegnapi napon a Fakoring küldött levelet, hogy én tartozom 900.978 ft-tal és, hanem fizetem ki elindítják a Vh eljárást.
Többször egyeztettem az OTP-vel, hogy a közjegyző elmondása szerint ezt nem kell kifizetnünk, de süket fülekre találok.
Teljesen össze vagyok zavarodva.

bregana # 2013.11.04. 18:19

Tisztelt NewBerry!
Elnézést, hogy belekontárkodom, de ma már a második olyan hagyatéki problémát olvastam, ahol meglepő módon a hozzátartozók a strucc politikát választják, illetve egyéni elképzeléseik vannak a hagyatéki jogszabályokról. Szeretném ha meghallgatna!
Önök egy ügyvédtől kaptak "segítséget", ha jól értem. Ezért is nagyon csodálkozom az egész történeten. A tanulópénz összegét nem firtatom. Az alap, hogy ma a Magyarországon érvényben levő jogszabályok szerint kell mindenkinek eljárnia attól függetlenül, hogy azzal egyetért vagy sem. A hagyaték átadást is jogszabály szabályozza. Azt gondolnánk, hogy a jogban járatlan hozzátartozókat a hivatalok tájékoztatják, de ahogy olvasom mégsem.
Ha Önök nem szólnak a Banknak, hogy meghalt az ügyfelük, akkor bizony nem tudnak a halálesetről. De ha már nem tették meg, hogy a Bankot, mint más cégeket, pl. közműszolgáltatókat tájékoztatják, hogy haláleset történt, és a hagyatéki leltárba sem veszik bele a tartozást, mert azt gondolják, hogy mi köze a Banknak ehhez, akkor nem áll időben a hitelezőnek a rendelkezésére egy fontos közokirat, amely a hagyatéki vagyonról rendelkezik. Kevés az, hogy egy rokon ír egy levelet, hogy nincs vagyon, ez nem az az irat, amely a jogszabály szerint elfogadható, bizonyító erejű. Még a NAV sem fogadja el egy ellenőrzés során. Az örökös minden az elhunyt nevén levő szerződésnek a jogutódja lesz.
Tehát szerintem a problémák elkerülése érdekében pótolják a hagyatékátadó végzés másolatának megküldését a Banknak, és ezt követően egyeztessenek, hogy minden rendben van-e így, nincs-e még valami további teendőjük. A hitel meglétének vitatása és a felelősségtől való elzárkózás nem fogja problémájukat megoldani, hiszen ahogy az elején is írtam az érvényben levő jogszabálynak kell önöknek is megfelelniük és tiszteletben tartaniuk. A hitelt kihelyezték, azt vitatni nem lehet, a felelősséget pedig a jogszabály írja elő. Az alól mentességet nem kaphatnak, csak ha valóban nem volt vagyona az elhunytnak és más körülmény sem merült fel.

NewBerry # 2013.10.19. 21:20

Tisztelt ügyvéd úr!

A nagyszülőm Cetelem szabad felhasználású hitelt vett fel, 200.000ft értékben. Kezes és fedezet nélkül tette ezt. Fedezete nem volt, nem is lehetett, mert bár külön háztartást vezetett, az ingatlan melyben élt már évek óta nem volt a tulajdonában, hanem az édesanyám nevére lett íratva. Édesanyám tulajdonosa, nagyszülőm haszonélvezője volt az ingatlannak, de nagyszülőm 2012 decemberében elhunyt.
A hagyatéki eljárás megállapította, ingó és ingatlan vagyont nem hagyott hátra, a hitelező ekkor semmiféle követeléssel nem állt elő.
Ezek után fizetési felszólítást küldött elhunyt nagyszülőm nevére és címére, ezt mindmáig teszi, bár már nagyszülőm közel 10 hónapja elhunyt. Az édesanyám küldött egy nyilatkozatot a bank felé, mely szerint a címzett elhunyt, és vagyont nem hagyott hátra. Ügyvédi tanácsra nem kerestünk semmiféle kapcsolatot a hitelezővel (a nyilatkozaton kívül, melyben közöltük hogy a címzett elhunyt), a hitel meglétét, esetleges jogi felelősségünket nem ismerjük el. A kérdésem az volna hogy ilyen esetben, mikor tényleges öröklés nincs, hisz a nagyszülőm nem tulajdonosa csak haszonélvezője volt az ingatlannak amiben élt, valamint ingó vagyont nem hagyott hátra, az ő általa felvett hitel amihez sem kezes sem fedezet nem volt, továbbörökíthető-e, van-e a hitelezőnek (mostmár behajtónak) jogalapja örököst keresni akin a tartozás behajtható..

Válaszát előre is köszönöm..

Kovács_Béla_Sándor # 2013.09.17. 12:11

Sok jelentősége nincs se annak, hogy a hitelező a hagyatéki eljárásban bejelentette-e az igényét, se annak, hogy a vele közölt igény az örökös bejelenti-e.
(Amikor mégis, az az eset, ha az örökös tudva erről a hitelezői igényről más hitelezői igényeket kielégít az összes igényt nem fedező örökségből, s így erre már nem marad.)

geer0s # 2013.09.17. 11:26

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Elhunyt édesanyám adóstárs volt egy szabad felhasználású hitelnél (ingatlanvásárlásra lett fordítva) amit a bátyánk vett fel.

A bank kötelezhet-e minket (nővéremmel) arra,hogy belépjünk helyette adóstársnak, mint örökösök?

Segítségüket köszönöm!

geer0s # 2013.09.17. 10:23

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Mi a helyzet akkor,hogy egy hitelező jelzi felénk szóban és írásban (testvéreknek),hogy az elhunyt édesanyánk tartozott neki,de mi ezt vitatjuk, ezért nem jelentjük be ezt a tényt a hagyatéki eljárásnál. Ilyenkor rosszhiszeműek vagyunk, illetve a későbbi (estleges) peres eljárás esetén a magánvagyonunkkal is felelünk ezért?

A tartozásról a hitelező szóban állapodott meg édesanyánkkal illetve egy sajtpapírra felírt állítólagos tartozást ( ami áthúzott, többször kiegészített adatokat tartalmaz -> ezt a hitelező is megerősítette,hogy kiegészítette a sajtpapírt) mutogatott nekünk.

Segítségüket köszönöm!

ObudaFan # 2013.09.16. 21:03

égem erejéig felelek az édesanyám tartozásaiért, tehát a tőle örökölt házzal és földdel vagy a teljes magánvagyonommal?

Csak az örökrészeddel.

A feleségemmel kötött házasságunk során (ami édesanyám halála előtt történt) a feleségem vagyonára tehetnek zálogjogot a hitelezők (pl. évekkel korábban az ő általa vásárolt lakásra)?

Nem.

Mi van akkor, ha a hagyatéki leltárból kimaradt valami (pl. az üdülési jog vagy egy gazdasági társaságban lévő tagságot, esetleg egy ingatlant elfelejtettünk beírni) de a hagyatékot már teljes hatállyal átadta a közjegyző? Továbbá Ilyen esetben mi a teendő?

Ha fontos valamiért, hogy erről legyen papír (ingatlannál, társaságnál mindenképpen kellhet), akkor póthagyatéki eljárást kell kérni a közjegyzőtől.

geer0s # 2013.09.16. 07:11

Tisztelt Jogi Fórum!

Édesanyánk meghalt.
A bátyám és édesanyám felvette 150.000 chf alapú, szabad felhasználású jelzáloghitelt, a fedezet édesanyánk ház volt.

• első számú adós bátyánk, ő fizeti hitel részleteit.
  • második számú adóstárs édesanyánk volt.
  • mi 3-an vagyunk testvérek.

Kérdéseim:

• én az örökségem erejéig felelek az édesanyám tartozásaiért, tehát a tőle örökölt házzal és földdel vagy a teljes magánvagyonommal?
  • A feleségemmel kötött házasságunk során (ami édesanyám halála előtt történt) a feleségem vagyonára tehetnek zálogjogot a hitelezők (pl. évekkel korábban az ő általa vásárolt lakásra)?

2,
Mi van akkor, ha a hagyatéki leltárból kimaradt valami (pl. az üdülési jog vagy egy gazdasági társaságban lévő tagságot, esetleg egy ingatlant elfelejtettünk beírni) de a hagyatékot már teljes hatállyal átadta a közjegyző? Továbbá Ilyen esetben mi a teendő?

Előre is köszönöm a segítségüket!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.09.13. 07:31

Üreset.

leslie22 # 2013.09.12. 21:35

Köszönöm a választ! A "beköltözhetően" szó mit takar?