Egyrészt az egész ház árverezhető, mert édesanyád is adós. Méghozzá beköltözhetően - ugyanazért.
Másrészt semmiféle szerződésmódosításra nincs szükség.
Adósság öröklése?
Tisztelt Jogi fórum!
2010-ben Édesapám meghalt, így az ingatlan 25-25 %-ban az Öcsém és az Én nevemre került, Édesanyám haszonélvező. A problémám az, hogy az Öcsém 2008-ban 5 millióval, 2009-ben pedig 6 millióval megterhelte az ingatlant, mert egy vállalkozást csinált. Apukám volt az adós, Anyukám az adóstárs. Sajnos a hitel nincs fizetve, már tél óta a Bank adósságkezelési osztályán van, csoda, hogy a bank még nem mondta fel. Az ingtalant árusítjuk, 39 millióra becsülte fel a bank 2008-ban, most 21 milliót ér több ingatlanos szerint is. Az Öcsém szerint nem tudja a bank a tartozást behajtani, mert még Édesapám nevén van a hitel, szerződés módosítás nem történt és fél házra (anyai rész) nem indítanak végrehajtást.Igaz-e ez? Én ilyenről még nem hallottam.
Előre is köszönöm.
Köszönöm szépen a segítséget!
Csak itt annyi csavar van, hogy az egyetemlegesség ellenére az egy örököstől kérhető összeg korlátja az örökrész mértéke.
Mivel egyik válaszadó sem említette meg , gondolom a közös lakcím a kedves mamával nem bír jelentőséggel ebben az esetben..
Kedves Monalisa1 és Niara köszi a hozzászólásokat, a férjem egyébként nem egyedüli gyerek hanem van még két testvére, de igazából ez nem változtat azon a tényen, hogy az anyósom nincstelen...
Varázslatos, akkor mégis értettem. :-) Thanks!
De azt jelenti.
Ez egyébként sosem értettem. Az egyetemlegesség nem azt jelenti, hogy amennyiben több örökös van és valaki nem fizet, akkor a többiektől behajthatnak, ők pedig polgári peres úton követelhetik vissza a nem fizető örököstől a rá eső összeget?
Az örökösök egyetemlegesen felelnek, de egyenként is legfeljebb a saját örökrészük erejéig.
Kérem, segítsen, aki tud!
Az OTP-nél lakáshitelt felvevő adós több éve elhalálozott. Leszármazói örököltek (több testvér) utána. A banki hitelt már nem tudják fizetni, így hátralék halmozódott föl. A bank kölcsönszerződés módosítást akar, a hitelbe be akarja vonni az örökösöket. Kérdés: az örökösök - a hitelszerződés módosítása előtt - hogyan felelnek a tartozásért? Azt tudom, hogy csak örökrészük erejéig, de mi lesz akkor azon testvérekre eső tartozás-résszel, akik nem tudnak fizetni? A fizetőképes testvérre a fennmaradt hitelnek mekkora részét húzhatják rá? Itt is van egyetemleges felelősség?
Előre is köszönöm a segítséget!
... se ingatlana
bkati81
A leírtak alapján a párodnak - az anyósod egyedüli gyermekének - el sem kell mennie a hagyatéki tárgyalásra, elég ha ír a közjegyzőnek egy pár soros levelet miszerint lemond az örökség egészéről. (Ezzel együtt jó ha tudatja: tudomása szerint az édesanyja nincstelenként halt meg, sem ingóság, sem pénz, sem bármiféle értékesebb ingóság nem volt a bírtokában - legfeljebb adósság halmozódhatott fel, de abból érthetően nem kér...) A levelet ajánlott-tértivevényként adja postára.
Mivel tényleges hagyatéki eljárás nem lesz közjegyzői díjat nem fog kelleni fizetni.
----- laikus hozzászóló
bkati81
Ha visszautasítod az örökséget, akkor nem szakad a nyakadba semmi. Ha a mamának semmije nincs, akkor ez nem probléma. Ha lenne vagyona -pl. ingatlan-, amire igényt tartanál és emiatt az örökséget elfogadnád, akkor viszont az örökrész erejéig az adósságot is örökölnéd. Konkrétan, ha a hagyatéki vagyon pl. 2Mft, míg a tartozás 10Mft, és Te elfogadod az örökséget, akkor nem a 10Mft teljes tartozást öröklöd meg, hanem csak a vagyon értékéig, tehát 2Mft-ot. Értelemszerűen, ha az örökölt vagyon több mint a hagyatéki teher, akkor viszont a teljes tartozás rád száll.
Arra viszont felhívom a figyelmedet, hogy a közjegyzőnél figyeljetek, legjobb ügyéddel menni, vagy előtte felkészülni a vonatkozó jogokból.
Tisztelt Jogi Fórum!
Anyósom megrögzött "adóssággyáros". :( Albérletben lakik semmi nincsen az ő nevén, minthogy nincs is semmije. Korábban Budapesten élt de már 2 éve hogy a mi városunkban él, segítettünk neki albérletet találni hogy nyugodt nyugdíjas évei legyenek. Az állandó lakcíme a mi lakásunkba van bejelentve, mert a főbérlő nem engedte hogy oda bejelentkezzen. Ahogy megtörtént tavaly az átjelentés úgy elkezdtek záporozni a különféle levelek. Tavaly kapott egy határozatot mely szerint 1,6 millió ft tartozása van ami végrehajtásra került, ill kerülne ha lenne miből, egy ki nem fizetett személyi kölcsön lehetett amit most a törvényen meghatározott mértékig havonta tiltanak a nyugdíjából. Viszont tegnap érkezett egy újabb levél egy újabb 800 ezres tartozással... És mint hogy az előző után is azt mondta hogy nincs több ezek után már nem hiszek neki, szóval ki tudja hogy hány lesz még. Kérdésem, hogy amennyiben meghal majd egyszer ezt a több milliós adósságot örökölhetjük-e? Okozhat-e ebben az ügyben problémát a későbbiekben hogy a mi lakásunkba van bejelentve állandóra? Tulajdonképpen azt szeretném tudni hogy mit kell tegyünk hogy teljesen védve legyünk az ellen hogyha meghal (ami megeshet mert amúgy beteg) ne szakadjon a nyakunkba a több milliós adósság..
Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!
Az örökös eleve csak az örökrésze értékéig felel a hagyatéki tartozásért, és az öröklést egyébként is vissza lehet utasítani.
Tisztelt Jogi Fórum!
Barátom szülei évről évre halmozták és halmozzák fel a tartozásukat.Bérlakásban laknak,aminek a lakbérével folyamatos elmaradásban vannak, emellett 3 banknak is több százezres tartozásuk van. Eddig barátom segítette őket,de ahhoz,hogy külön életet tudjon kezdeni,nem tudja ezt a tovább folytatni. Most kiderült,hogy az édesapja hamarosan meg fog halni. Vagyona semmi nincs,se ingatlan, és most már autó sincs a nevén.Eddig,mint ahogyan olvastam,csak adósságot elvileg nem örökölhet.Ez ebben az esetben így igaz? Emellett a kérdésem az lenne,hogy ha barátom elkezdi a külön életét és kerülne a saját nevére autó vagy ingatlan,akkor édesapja halála esetén az ő vagyonát,illetve ingatlanát is el tudná vinni a bank? Milyen kiút lehetséges ebből a helyzetből?
Előre is köszönöm válaszát!
Az örökös eleve csak az örökrésze értékéig felel a hagyatéki tartozásért, itt a leírás alapján valószínűleg tehát egyáltalán nem, mivel aligha lesz örökség. Viszont a bank a zálogtárgyból végrehajtást kérhet ebben az esetben is.
Feleségemmel két évtizede szeretetben éltünk, amikor egy évvel ezelőtt felhívta a kedves Papa, aki mellesleg 40 éve (!), kisgyermek korában otthagyta a Feleségem és az Édesanyját (aki már nem él), és aki azóta nem kereste Őket, de most persze, hogy egyedül maradt „eszébe jutott”, hogy van egy lánya. Nos a Feleségem felvállalta az Apját és felvette vele a kapcsolatot, mire én természetesen mellé álltam, mert ugye bár „jóban rosszban míg a halál el nem választ”. Húsz év alatt volt jó bőven, most úgy néz ki eljött a rossz, múlt évben Feleségem rákos beteg lett, majd ezután jelentkezett a Papa.
Lepukkant egészségi és anyagi állapotban, leírhatatlan életkörülmények között, adósság hegyek közt találtuk az öreget. Kifizettük az adósságának egy részét, és rendbe raktuk a lakását, mondván normális körülmények közt éljen és egyszer úgyis majd a Feleségemé lesz. A Papa úgy döntött, hogy az egyetlen lányának, a Feleségemnek ajándékozza a már rendbe rakott lakását, amelyen svájci frank kölcsön van, jelzálog terheléssel. Az ajándékozás megtörtént, de Feleségem a betegségébe sajnos két hónapja belehalt, így megöröklöm a Papa garzonját. A sors fintora, hogy két hete Apósom is elhunyt. Felmerült egy érdekes kérdés. A Feleségem után megöröklöm a lakást, jelzáloggal terhelve, de az Apósom után nem öröklöm meg a hitelét, mert nem vagyok az örököse (mellesleg nincs már senkije a Papának, így az Állam az örökös). Mit tesz a bank, mert engem nem kényszeríthet be a hitelszerződésbe, csak az örököst? Ha az Állam örököl, kifizeti a bankot, és leveszik a jelzálogot az ingatlanról?
fpy73
HA nem váltak el hitelfelvételkor és még együtt is éltek, akkor reális, hogy ki kellett fizetnie.
Vendó
Az örökhagyó tartozásaiért felelsz az örökrészed erejéig.
Nincs értelme, hogy feljöjjek egy jogi fórumra és hazudjak. Mit érnék vele?
Az lehet, hogy hülyeséget beszél az ismerősöm, és pl. nem voltak elválva a szülei...de állítja, hogy ki kellett fizetni amiket írtam.
Bocs, hogy jogi képtelenségekkel bosszantalak!
„ott is 10 évvel a válás után vett fel hitelt a férfi, amit a volt feleséggel fizettettek ki halála után. ”
Na, itt van vége a témának! Vagy tudsz nagyobbat is hazudni?
A leírt helyzet az enyém. Nem szeretném, ha majdan Édesanyám nyakába szakadna az adósság.
A felhozott példára ismét rákérdeztem, ott is 10 évvel a válás után vett fel hitelt a férfi, amit a volt feleséggel fizettettek ki halála után. Sőt, az önkormányzat is fizettetett vele elmaradt gépjárműadót a volt férj gépkocsija után. (lehet, h nem voltak elválva papíron?)
Válással megszakad minden jog és vagyoni közösség?
Tisztelt Jogi Fórum!
Arra lennék kíváncsi,hogy gázszámla örökölhető-e egy olyan ingatlan után amelynek tulaja meghalt,a házon lévő hitel rám eső részét kifizettem,a gáz bekötése előtt már több mint 15 éve nem laktam ott, és nincs a nevemen a gázóra. A válaszokat előre is köszönöm.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02