Útlevelet most is tudsz kérni a kicsinek. Hiszen a szül. ak. szerint az apa ismeretlen.
Gyermekről lemondás,névváltozás
Kedves Jupiter, köszönöm a válaszod. Jól értelmeztél mindent.
Ha a papája érdeklődne, természetesen nem tiltanám meg, hogy találkozzon a lányával. Láttunk már példát arra is, hogy pár év elteltével tudatosult a papában, hogy van egy gyermeke. Ebben az esetben sem gördítenék semmi akadályt közéjük. De ez legyen az Ő döntése.
A sok munkámnak köszönhetően jól állok anyagilag, tehát nem szorul a lányom tartás díjra. "Csakazértis" nem szeretnék az apja nyakába varrni még gyerektartást sem.
Ami viszont fontos lenne, hogy tudjak pl. útlevelet csináltatni. Jelenleg ehhez az apa aláírása is kell. Mikor jön el az az idő, illetve mit tudok tenni annak érdekében, hogy elég legyek én is ezekhez a dolgokhoz minél hamarabb?
Ezek szerint nem a férjed, és nem írt alá apasági nyilatkozatot sem, jól értem? Remélem azt is jól értelmezem, hogy szeretnéd, ha semmi köze nem lenne a gyerekhez.
- Ebben az esetben ne akarj aláíratni semmit, ugyanis ha elismerné papíron az apaságát, akkor onnantól kezdve nem mondhatna le az apai jogairól és kötelezettségeiről.
- Ő jogi úton a saját státusza rendezésével a gyermek 1 éves koráig próbálkozhat - eddig kérhetné, hogy jegyezzék be őt apának.
- A gyámhatóságnál ilyen esetekben, ha nem kerül megnevezésre az apa személy, a gyerek 3 éves korában bejegyzésre kerül majd a képzelt apa.
(igen tudom, de a gyereknek joga van apához,meg tartásdíjhoz stb-stb, én viszont azt gondolom, hogy a nőnek egy ilyen esetben joga van azt mondani is, hogy inkább nem, biztosan végiggondolta alaposan felnőtt módjára, hogy mit hogyan szeretne és miért úgy)
Kedves Fórumozók.
Ez év elején született meg a kislányom. A papáját a mai napig nem kerestem mert egyértelműen a tudtomra adta mi a véleménye.
Szeretném ha aláírna egy lemondó nyilatkozatot.
Az lenne a kérdésem, hogy mi a jogi következménye ha aláírja? Az azt jelenti, hogy elismeri,hogy Ő az apa, de lemond a jogairól? Milyen gyámhatósági folyamata van az ügynek ebben az esetben?
Köszönöm!
Kívánok sok türelmet, kitartást, mert nem lesz könnyű elérni a célodat.
Kedvves RCSita, és Monalisa1!
Köszönöm szépen a tanácsokat, remélem segíteni fog!
Köszönettel
Kíváncsi02
Kiváncsi02
Zaklassad csak nyugodtan a volt feleségedet a láthatás dolgában, mert jogod van kapcsolatot tartani a kisfiaddal., má' nehogy ő szabja meg neked, hogy mit tehet és mit nem.
Ha sérelmes neki "a" zaklatás, forduljon nyugodtan a rendőrségre - miheztartás végett kioktatják majd.
A többit leírtam, és leírta RCSita.
Sajnos ez mindennapos a mai "plázacica jellegű" nők esetében.
Ezek az emberek azt képzelik, hogy elfelejthetik azt az embert akivel összevesztek azzal, hogy úgy tesznek mint ha nem ismernék az illetőt.
Gusztustalan szokás ez, hányingeem van tőlle.
Ezek az emberek azt képzelik, hogy csakis kizárólag nekik van joguk a közös gyerekhez. Ennek az az oka, hogy ez -a gyerek rovására menő- ovodás stílusú "nem ismerlek" jellegű játszadozások részeként megmutassák, hogy ők a kieményebbek.
A gyerekedhez jogod van, harcolj érte! Kérj a bíróságtól láthatási végzést (nem tudom hogy pontosan ez e a neve, az a lényege, hogy a bíróság kötelezi az anyát arra, hogy biztosítsa azt, hogy a gyerekeddel találkozz). Ha ezt nem tartja be, akkor polgári és/vagy büntetőjogi felelősségérevonást is lehet kezdeményezni ellene.
Sajnos ez mindennapos a mai "plázacica jellegű" nők esetében.
Ezek az emberek azt képzelik, hogy elfelejthetik azt az embert akivel összevesztek azzal, hogy úgy tesznek mint ha nem ismernék az illetőt.
Gusztustalan szokás ez, hányingeem van tőlle.
Ezek az emberek azt képzelik, hogy csakis kizárólag nekik van joguk a közös gyerekhez. Ennek az az oka, hogy ez -a gyerek rovására menő- ovodás stílusú "nem ismerlek" jellegű játszadozások részeként megmutassák, hogy ők a kieményebbek.
A gyerekedhez jogod van, harcolj érte! Kérj a bíróságtól láthatási végzést (nem tudom hogy pontosan ez e a neve, az a lényege, hogy a bíróság kötelezi az anyát arra, hogy biztosítsa azt, hogy a gyerekeddel találkozz). Ha ezt nem tartja be, akkor polgári és/vagy büntetőjogi felelősségérevonást is lehet kezdeményezni ellene.
Kedves Monalisa1!
Köszönöm Válaszod.
Olyan szinten nem tudok semmit a Kisfiamról, hogy csak utánajárás útján tudtam meg, hogy kétszer is baleset érte, kórházbvan volt, és olyan súlyos volt a baleset, hogy vért is kellett kapnia. Én miért nem tudhattam erről?
Kérdem én milyen Anya(?) az ilyen, aki még ilyen súlyos esetekben sem tájékoztatja az Apát.
Én folyamatosan próbálom felvenni vele a kapcsolatot, folyamatosan falakba ütközöm, ma annyit közölt, nem kell semmi, ne zaklassam, vagy bírósághoz fordul.
Most ez a helyzet. Mit tehetek?
Köszönettel
Kíváncsi02
Az hogy a láthatás = elhozatal idejére "nincs otthon" a kisfiu, azért az anya felelősségre vonható.
Szóval ne "játszadozzatok" a volt feleségeddel, a gyermeknek a t.díj a megélhetését szolgálja többé-kevésbé, a láthatás meg a normális kapcsolatot az apjával.
Tessék leülni az ex-el és átbeszélgetni a dolgokat, lesz miről...
A t.díjat folyamatosan kell fizetni, az esetleges elmaradás nem lehet ok a láthatás akadályoztatására. A nemfizetés miatt rád küldheti a bírósági végrehajtót., a mindenkori 6 hónap elmaradás mindenképpen megfizetendő - esetlegesen részleteiben -, a másfél év elmaradás csak akkor ha dokumentálhatóan ki tudja magát menteni: kérte ő de te sehogy se...
Hivd fel, közöld vele: a láthatás kezdési idejekor mész a kisfiuért - készítse fel eljövetelre, akár a nálad történő ott alvásra is. TANÚT vigyél magaddal, akár kettőt is. Ha nem adja ki a gyermeket, vagy bármiként is korlátozni akarja a láthatás időtartamát, egyből agyámhatóság: jegyzőkönyveztetni kell az esetet.
És ha esetlegesen legközelebb is kudarccal végeznél, ismét és ismét.
A gyámhivatal berendeli elbeszélgetésre, és ha "konokul" akkor akár szabálysértési bírsággal is súlythatják - rövid időn belül meg fogja unni...
Tehát a t.díjat fizesd, a gyermekért meg menj el.
Kedves Monalisa1!
Köszönöm a Választ!
A Tartásdíjat 7 éven keresztül fizettem, 2 éve nem fizetem. Végülis mire fizessek, ha nem láthatom a gyereket. A gyámhatósági bejelentésre azt mondta, hogy Ő biztosítja a láthatást, de ez annyiban merült ki, hogy elmehettem a lakás ajtajáig, és onnan nem engedtek beljebb, késöbb minden alkalommal letagadta, hogy otthon lenne a Fiam. Ez szerintem nem a láthatás biztosítása.
Kiváncsi02
A láthatást/kapcsolattartást megakadályozni nem lehet, aki így jár el ellene panaszt lehet tenni a gyámhatóságon - aztán tájékoztatnak.
A gyermekelhelyezés megváltoztatására ennyi idő után nemigen van reális esély, persze végső soron a bíróság dönt a kérdésben. (Nagyon kirívó anyai magatartás kell ahhoz, hogy a majd' egy évtized után elvegyék tőle a gyermeket.)
Vélem annak te is lehetsz az oka/okozója, hogy a kisfiaddal nincs semmi kontaktus.
Tessék felvenni a kapcsolatot az anyával és valamiként megállapodni a láthatásban.
Fura lesz a srácnak, hogy egy tök idegen bácsival kell összeismerkedni...
Fizeted a t.díjat?
Monalisa
laikus hozzászóló
Kedves Fórumozók!
Abban kérném segítségeteket, hogy van egy 10 éves fiam, de 9 éve nem Vele élek. Az a probléma, hogy a gyermek Anyja(?) láthatási jogom ellenér megtiltja a láthatást.
Milyen Jogi Követelése lehet a gyermek Anyjának Velem szemben, illetve van-e arra lehetőség, hogy gyermekemet láthassam, vagy magamhoz vegyem.
Segítségeteket előre is köszönöm.
Kíváncsi02
Jelen helyzetben sajnos nem erről van szó...
de a részletek feltárása nyilván jelentéktelen az esetben, de azt gondolom aljas hazugsággal és csalással nem lehet egy ember életét tönkre tenni...
Bár jogilag igen, és a kérdés most erre vonatkozott!
az öröklés kérdésre gondolom lesznek majd megoldások, a linket köszi!
„addig viszont teljesítsem a kötelességemet, amíg szüksége van rám! ... :(”
Nem neki. A gyereknek. Mivel a szomszéd Bertalan bácsit mégsem lehet kötelezni arra, hogy a gyereket eltartsa.
Az öröklés szempontjából:
Végrendelettel kötelesrészre szoríthatod. Ekkor tkp. annak a felét kapja, amit kötelesrészre szorítás nélkül kapna a törvényes öröklés szabályai szerint.
Ahhoz, hogy ne kapjon semmit: érvényesen ki kell tagadnod. Ez viszont csak - igen súlyos - kitagadási okok fennállása esetén lehetséges:
http://net.jogtar.hu/…/getdoc2.cgi?…(662)#xcel
Kedves Lala!
Köszönöm őszinte és egyben elkeserítő válaszodat.
Igazából lehetne ezt a kérdéstkört forszírozni még, de gyakorlati értelme ezekszerint nincs...
Tehát reménykedjek abban hogy egyszer majd ő kéri, azt hogy mondjak le róla, addig viszont teljesítsem a kötelességemet, amíg szüksége van rám! ... :(
Röviden: nincs.
Ha van egy kis "mázlid", akkor az anya talál egy megfelelő férjet és örökbefogadják a gyermeket. Ez "megoldja" a felvetett problémádat.
Kedves Traven!
Itt is köszönöm a választ! :) Ezek szerint mint apának semmilyen lehetőségem nincs abban az esetben, ha a gyermek létezését nem kívántam?
A gyermek már megszületett, az apaság biológiai tényét nincs értelme sajnos vitatni. Jogi értelemben sem mondhatok le róla? Nem a gyerektartás fizetése alóli kibújás a célom, azt amíg szükséges, természetesen vállalom. A későbbi öröklés kérdése érdekelne, illetve összességében az, hogy egyáltalán van-e bármilyen jogi lehetőségem ebben az ügyben.
Előre is köszönöm a válaszokat!
Kedves Kivülálló!
A gyermekről az apa lemondhat, de ettől függetlenül az anya ragaszkodhat az apa személyéhez. Amennyiben erre az apa önként nem hajlandó, akkor a bíróság állapítja meg az apa kilétét. Azaz a gyermek születési anyakönyvében is ez fog szerepelni.
Ebből következik, hogy a gyermek tartására kötelezhető, illetve a gyermek törvényes örökös státuszában van.
Kedves Fórumozók!
Végigolvastam az eddigi hozzászólásokat és véleményeket. Nem vagyok jogvégzett ember, csak az élet körülményei hoztak kapcsolatba a témával. Végeredményben tehet egy apa lemondó nyilatkozatot gyermekéről, ha nem akarta és nem akarja őt? Ha tehet ez mi alól mentesíti és milyen jogai szűnnek meg? Gondolok itt a gyermektartásra és a későbbi öröklésre is.
Várom válaszukat, és elnézésüket kérem ha ezen válaszok benne voltak már az elözőekben!
Mikor bántottalak meg? Nem akartalak megbántani. Ha emlékszel, akkor miért csinálsz ugy, mintha nem?
dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
OFF
Nem kell bocsánatot kérned, nem bántottál meg. (Na jó: nem most bántottál meg. :) )
Hogy a csudába ne emlékeznék rád! Már megint egy alaptalan állítás...
ON
Na jó. Bocsánat. Nem akartalak bántani a segiteni akarásod miatt (ez most nem volt szép tőlem). Viszont szégyelld magad, hogy nem emlékszel rám. Igaz, régen nem voltam fenn, de korábban igen jókat vitáztunk az abortusz kérdésről, igaz, akkor még nem voltam ügyvéd.
dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02