Gyermekről lemondás,névváltozás

timonbá # 2010.07.16. 10:44

Kedves Fórumozók,segítségeteket szeretném kérni!
Van-e olyan, hogy apasági lemondó nyilatkozat? Lemondanék szülői felügyeleti jogomról. Hogy tehetem meg.Nekünk elég lenne, ha magunknak aláírnánk egy ilyen papírt, hogy az apa (én) lemondok a gyerekemről,ami nem az enyém.Nem kérek láthatást,semmit!Nem szeretnénk ezzel kapcsolatban bíróságra járni sem.Abban egyeztünk meg az anyával,hogy a nevemet viselheti.Egyáltalán van ilyen nyilatkozat minta,mit kell beleírni?
Segítségeteket előre is köszönöm!

monalisa1 # 2010.07.16. 13:53

A szülői felügyeleti jogról lemondani a gyámhatóságon tett nyílatkozattal lehet, de már az is elég ha nem gyakorlod ezen jogodat, ergo hagyod hadd tegye- csínálja az anya azt amít akar, vagyis nem szólsz bele a dolgokba sem most sem a későbbiekben.

Gyermekről "lemondani" nem lehet, legfeljebb az örökbeadáshoz lehet hozzájárulni, ez is gyámhatósági eljárás.

Ha a gyermek a neveden van/marad, az anya bármikor t.díj iránti követeléssel léphet fel veled szemben - ha netán jelenleg nem is.

Javaslom menjetek el a gyámhatósághoz és ott részletesen tájékoztatnak mindenről.

"Mona"
laikus hozzászóló

borabora44 # 2013.04.29. 16:03

Kislányom 9 hónapos és a volt párom nevén van a kislány,de a gyermek nem az ővé és most a vérszerinti apa a nevére szeretné venni!Neki le kell mondani az apaságról és utanna tudunk intézkedni vagy intézkedhetünk most is?

Peyron # 2013.07.01. 14:39

Tisztelt Fórumozók!
Az egyik ismerősöm nevében kérem a segítségeteket.
Fiának 1990- ben született egy kislánya, de mivel az anyukával megromlott a kapcsolat, így a kislány 4 éves korában válás lett a vége.Próbált az anyukával jól kijönni, de sajnos nem engedte a kislányt sem látogatni. Pár éves huzavona után az anyuka kérte az apukát, hogy hivatalosan mondjon le a lányáról, és ne is küldjön több gyermektartásdíjat se.Ez meg is történt, és vagy 16 évig nem is tudott róluk semmit sem.A nagyszülők sem látogathatták. A nagymama kb: 5 évvel ezelőtt azért felvette a kapcsolatot akkor már nagykorú unokájával, és a kislány évente egyszer hajlandó volt elmenni hozzájuk.
( Az apuka nem nősült újra, a szüleivel élt mostanáig. ) Sajnos az apuka a múlt héten elhunyt, és a nagymama magára maradt.Az apukának van 2 szobás lakása amit bérbe adott, a nagymamának viszont egy nagy kertes háza van, aminek a fele az apukáé.
Kérdésem az lenne, hogy a kislány ( unoka ) akkor most örökölni fog az apuka után? Az anyuka kényszerítette ki a gyermekről való lemondást, és ezáltal az öröklésből is kiesik-e?
Várom mielőbbi választ!

Peyron # 2013.07.01. 14:41

Tisztelt fórumozók!
Az előzőből kimaradt, hogy a lemondás után az anyuka a kislány vezetéknevét is levette, és a saját lánykori nevére íratta.

Peyron # 2013.07.05. 06:44

SENKI SEM TUD SEGÍTENI? PEDIG NAGYON FONTOS LENNE!!

sagit # 2013.07.05. 11:47

Szerintem ha a gyerek anyakönyvi kivonatában apaként ő van feltüntetve akkor a lány örököl utánna, Gondolom sem kitagadva sem végrendelet nem volt...

monalisa1 # 2013.07.05. 12:14

Peyron

A Családjogi Törvény (Csjt) szerint gyermekről lemondani nem lehet, bármilyen ilyen "ügylet" semmis.
Egyedül arra van lehetőség, hogy az apa a gyámhatóságon hivatalosan beleegyezését adja a gyermek nyílt örökbeadásához, ennek meg feltétele, hogy az anya az új párjával házasságban él, ergo az "új apuka" örökbefogadja őt, nevére veszi őt.
Szóval tudni kellene anno mit is hoztak össze...

Ha jól tudom a gyermek még ebben az esetben is örököl a vérszerinti apjától (is).

----
  • laikus hozzászóló
MrTP # 2013.07.08. 19:10

A kerdesem az lenne, hogy ha esetleg kozos megegyezesre jutnek az ex csajommal, aki nem akarja, hogy elhozzam a biologiai fiamat lathatasokra, azt, hogy a felesegemmel, a csaladommal es velem barmifele jo kapcsolatba legyen a gyerek, ha o lemond a gy.tartas fizeteserol akkor en nem gyakorlom a lathatasi jogaimat es azt is megengedem, hogy az eltitkolt terhessegbol szarmazo biologiai fiamat a sajat nevere is irathatja, ennek mi az utja modja, eleg ehhez egy ugyved elott irt papir, v. be kell adni a birosagra is ahol a biro vegzesbe adja? Lehet-e ilyet csinalni egyaltalan? Nincs kedvem ezzel a ketes erkolcsu novel folyamatosan a lathatasok miatt harcolni, belefaradtam, nevelje a torvenytelen gyereket ahogy neki tetszik, de en egy fityinget sem fizetek.

monalisa1 # 2013.07.08. 20:24

Ha egyszer már kötelezés történt t.díj fizetésére akkor azt fizetni kell a gyermek 18. életévéig, bizonyos esetben azon túl is. A t.díj a gyermeket illeti - az anya legjobb tudása szerinti felhasználással. (Ha úgy érzed nemigen a gyermekre költi kérheted a gyámhivatalt számoltassák el., neked nincs jogod őneki erre vonatokzó kérdést feltenni.)

Ami a gyermekről történő lemondás kérdését illeti, eggyel lentebb az info...

Ha tele van a hócipőd "tünj le" a térképről...

Dorcy91 # 2013.08.24. 19:06

szép napot kívánok.sajnos tanácsra lenne szükségem.Kislányom már 2éves múlott az apukája lelépett mikor a kicsi 8hónapos volt,voltunk bíroságon felügyeleti jog az enyém,gyerektartás megállapodás alapján van,és akkor láthatja a kislányt amikor akarja.Ez münködött úgy fél évig hogy jött érdeklödött de fél év után semmit nem tudunk róla nem fizetett gyerektartást sem vissza kellet mennem a bíroságra hogy vonják neki a fizetésböl,vonják is,de ez annyira nem tetszett neki hogy ha az utcán meglát elmegy másik irányba nem köszön nem ir nem hív nem érdeklödik minden internetes oldalrol törölt.minden kapcsolatunk vele megszakadt.Nem szeretném ha egy ilyen ember nevét viselné a kislányom.Közben nekem lett egy kapcsolatom de csak jövöre lessz esküvönk szóval nem vagyunk házasok (kislányom apjával sem voltunk azok)nem tudom ilyenkor ha nem foglalkozik vele levetetthetem a nevéröl a beleegyezése nélkül?mert hiába keresem ebben az ügyben nem hajlandó reagálni egy üzenetre sem.Szeretném én a nevemre venni a kicsit,nem szeretném hogy mostani párom nevén legyen,bár ő is a nevére venné.örökbe is fogadná ha kell,de muszáj hogy az örökbefogadó nevén legyen?és még eggy kérdés eggyik ismerösnek azt mondta majd jön ha a kicsi 3éves lessz mert akkor elviheti ide oda.de egy vad idegennek (hisz a kicsinek az mert nem ismeri az apját) nem szivesen adom oda.tényleg elviheti?vagy ennek mi a menete?tényleg van ilyen hogy jön több mint 2 év után hogy én viszem?eddig meg nem kellett neki.válaszukat elöre is köszönöm

monalisa1 # 2013.08.26. 18:42

... És lett-e valami abból hogy bírósághoz fordultál mert nem fizette a t.díjat. (Ennyi idő alatt csak kellett születni már egy jogerős bírósági végzésnek ami alapján a bírósági végrehajtónál letiltást kezdeményezhetnél a munkabéréből. A bíróság bizonyára azt is meghatározta, hogy a letiltás 6 hónapra visszamenőleges.)

A nevéről nem lehet "levetetni" ha ő ahhoz nem járul hozzá. Mondjuk írj neki egy tértis levelet melyben kéred hogy a gyámhatóságon mondjon le ezen jogáról - mert utólag mégsem biztos hogy ő kislány apja...
(Az esetleges lemondás után t.díj tovább nem jár.)

Mivel az utóbbi időben nemigen érdeklódik a gyermek iránt - sőt egyáltalán se -, megpróbálhatod kérni a bíróságtól, hogy szüntessék meg a közös felügyeleti jogot mivel érdemtelené vált rá.

Egy 3 év körüli gyermeket nem adunk oda egy "idegen" bácsinak még akár 1-2 órára se - nincsenek összeszokva, sem majdan idősebb korában se. Muszáj lesz neki visszajárni a kislányához., csak úgy uk-muk-fuk nem vihetni el.

Zoltán43 # 2013.08.27. 10:14

Segítséget szeretném kérni!
Sajnálatosan megváltoztak az alapvető életkörülményeim! Egzisztenciálisan és anyagi körülményem beleértve, lakhelyem is. Egy beadványban (kérelemben) kértem a területileg illetékes Gyámhivatalt, hogy a fent említett ok/okok miatt szüntessék meg a kapcsolattartást kiskorú gyermekemmel,mert nem tudok eleget tenni a határozatban foglaltaknak!

Válaszként egyenlőre annyit írtak, hogy "...a Családjogi Törvény (Csjt) szerint gyermekről lemondani nem lehet..."

MIT TEGYEK? hogyan tovább?

Köszönöm előre is a segítséget: Zoltán

Zoltán43 # 2013.09.01. 10:34

Ha a területileg illetékes Gyámhivatal nem képes belátni, hogy egy mindenét elvesztett apuka a SEMMIBŐL képtelen valamit varázsolni, úgy számomra értelemszerű a Gyámhivatal felelősségét állapítsam meg. Hiszen ha, rám kényszerítenek egy "bármilyen" kapcsolattartást, úgy nem marad más lehetőségem mint magát a hivatalt feljelenteni gyermek veszélyeztetésért.

Vagy a felügyeleti szervhez akár a Minisztériumhoz fordulni!

Z.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.09.01. 10:47

[hatalmasat sóhajt]

Fruska900119 # 2013.09.03. 07:38

Kedves Fórumozók!!! Csak egy kérdésem lenne hozzátok,főként ahhoz aki ebben jártas. Ha egy apa lemond a apai jogairól,akkor fizetni e kell még gyerektartást??? mert azt tudom h minden más joga megszűnik.... láthatás stb. Köszi

Zoltán43 # 2013.09.04. 07:42

Szia én mint "laikus" apa úgy gondolom, olyan nem létezik, hogy lemondani apai jogról:-)
Létezik viszont a kapcsolattartás jogának felfüggesztése min.6 hó, max 1 évre. Hiszen a Családjogi törv. szerint a gyermeknek joga van kapcsolatot tartani az apjával stb stb....
A gyermektartás díj pedig kötelező egészen 18 éves koráig, vagy akár azon túl amíg tanulmányait be nem fejezi a gyermek stb stb...

Z.

ObudaFan # 2013.09.04. 17:06

Nem lehet a gyerekről így lemondani. A szülők közösen hozzájárulhatnak a titkos örökbefogadáshoz, és ha lesz örökbefogadó, akkor majd megszűnnek a jogok és kötelezettségek. De ehhez mindkét szülő ilyen akarata kell.