Közös, vagy külön vagyon

Csillagviri # 2014.02.06. 17:50

Tisztelt Kovács Béla Sándor.
Igen,arra gondoltam. Ezek szerint ebben a perben is kérhetem a közös tulajdon megszüntetését.
Köszönöm válaszát.

feketejanos66 # 2014.02.06. 18:28

Tisztelt Szakértők !

Ezt a levelet kaptam ma, hozzá fűzöm a Feleségem egy évvel ezelőtt kipakolta lakást, elvitt majdnem mindent valamint az autót is elvitte ...

Motor nevén van , tőlem kapta ajándékba ....

Szia!
Holnap, amikor neked megfelel....... elmegy a motorért. Kérlek add át neki, slusszkulcsokkal együtt.
A te érdekedben kérlek!
Még ma válaszolj, hogy ....... is tudjon időben róla.

megteheti mit tegyek ? Vagyonmegosztás még nem volt!

groszfater@gmail.com # 2014.02.06. 19:07

adj neki oda mindent amit kér nehogy valamiben hiányt szenvedjen, :)))

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.06. 20:01

Egy esetleges válás esetén kell-e ezt a felhalmozott összeget felezni?
El kell vele számolni.

ObudaFan # 2014.02.06. 21:37

feketejanos66

Ha egyszer neki ajándékoztad, akkor az az övé. Más kérdés, hogy az ajándék visszakövetelésének helye lehet.

hori25 # 2014.02.12. 08:22

Tisztelt Szakértő/k,

korábbi kérdésben tudna valaki választ adni? Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.12. 11:07

Válaszoltam. Nem világos?

ObudaFan # 2014.02.12. 13:44

hori25

Nem feltétlenül felezni kell, hanem az értékével el kell számolni.

kaméleon # 2014.02.12. 15:55

Kedves hori25,
szerintem keress meg egy jó ügyvédet személyesen. Ha nem váltok, sőt még kilátásban sincs, sőt, még a számlát is ezután nyitnád, én a helyedben most kötnék egy házassági vagyonjogi szerződést, amiben megnyugtatóan tisztázzátok a dolgokat a jövőre nézve.

tarjani # 2014.02.13. 18:33

T.Hozzáértők!Férj feleség 2 éve.Az egyik nevén van a lakás melyet házasság előtt vett. A másik beszállt a házasság kötéskor anyagilag a felújitásba, korszerűsítésbe.Válás most.Milyen követelések lehetnek?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.13. 21:37

Anyagi.

monalisa1 # 2014.02.13. 21:59

A sajátból ráfordított pénz százalékosan mennyivel "dobta meg" a lakás értékét. / A korszerűsítés mindenképp értéknövelő, a felújítás időszakonként szükségszerű...

tarjani # 2014.02.14. 06:39

Köszönöm.Tehát amit betett a központi fütésbe azt visszakérheti?

ObudaFan # 2014.02.14. 06:51

Ha a különvagyonából tette bele és ezt igazolni tudja, akkor igen. HA nem, akkor azt kell vélelmezni, hogy a közös vagyonból történt a ráfordítás, és akkor a felét követelheti.

tarjani # 2014.02.14. 16:43

Köszönöm.
Azért még lenne kérdésem ezzel kapcsolatban: A gyakorlatban az a helyzet,hogy a szülei adtak központi fűtésre meg a felújításra.Most akkor ezt vissza követelheti.Gondolom nem a csöveket meg a kazánt hanem a pénz összeget.Ami meg esetleg nász ajándék volt az ifjú párnak-ismerősöktől rokonoktól- annak meg a felét? A per során ezen követelése után gondolom kell illetéket befizetnie-a követelt összeg bizonyos százaléka-?

ObudaFan # 2014.02.15. 09:30

Gondolom nem a csöveket meg a kazánt hanem a pénz összeget.

Igen.

Ami meg esetleg nász ajándék volt az ifjú párnak-ismerősöktől rokonoktól- annak meg a felét?

Igen.

A per során ezen követelése után gondolom kell illetéket befizetnie-a követelt összeg bizonyos százaléka-?

Előlegeznie kell az illetéket, hacsak nem kap költségkedvezményt. Viselni viszont közösen fogjátok.

tarjani # 2014.02.15. 11:43

Köszönöm szépen a válaszokat.

hori25 # 2014.02.27. 09:46

Tisztelt Kovács Béla Sándor,

köszönöm a választ, nem figyeltem eléggé. Viszont ténylegesen homályos számomra ez a fogalom, hogy " el kell vele számolni". Lehetne ezt kifejteni 1-2 mondatban bővebben?
Köszönettel.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.27. 17:50

Ez egy olyan befektetés, amelyet nem célszerű a házassági vagyonközösség megszűnése miatt "feltörni". Még az is előfordulhatna, hogy a megszüntetés esetén nem is lenne belőle semmi kifizetés. Ezért a kedvezményezett oldalán kell az osztozáskor számba venni; hogy milyen értéken, az vita esetén szakértői kérdés.

Krizamia # 2014.03.02. 11:26

Tisztelt Szakértők,

Az alábbi ügyben szeretnék laikusként segítséget kérni:
Szüleim válnak.
Az egyik félnek volt egy autója,összeházasodtak.
Házassági vagyonjogi szerződést nem kötöttek.
Autót eladták, annak árából telket vettek.
A korábbi autótulajdonos a telket saját különvagyonának tekinti, a rá épített házat közös vagyonnak.
Lehet - e érvelni a másik fél szerinti közös vagyon mellett a Csjt. 28.§ (2) bekezdésével? A 15 év házasságnál jóval több telt el.

Köszönöm előre is!

ObudaFan # 2014.03.05. 11:39

Azzal szerintem biztosan nem.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.05. 16:34

Valami mással lehet? :) Mellesleg az ingatlan közös tulajdona nem is vitás, tehát nem kell mellette érvelni. Az arányokon lehet vitázni.

ObudaFan # 2014.03.05. 21:16

Valami mással lehet? :)

Azt én ebből a leírásból honnan tudjam? Például a kérdezőt nem árt felvilágosítani arról, hogy nem a házasságkötés időpontja, hanem az együttélés kezdete a döntő. Hátha ez számít valamit az esetében.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.06. 06:14

Azigaz. De még egy példát aligha tudsz mondani. :)

Spada250 # 2014.03.11. 16:45

Tisztel Szakértők!

2008 óta éltünk együtt feleségemmel,2009 augusztusában kötöttünk házasságot,de sajnos válásra került a sor nálunk,és a vagyonmegosztással kapcsolatban vita alakult ki köztünk.
A vita forrásai a következők:

2010 évben vásároltunk egy autót,amely az én magánnyugdíj pénztári kifizetésemből történt, és beszámításra került a saját,házasság előtt vásárolt autóm.Ezzel kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy a magánnyugdíj pénztári reálhozam saját vagyonnak tekinthető e, ha kizárólag az autó megvásárlására lett fordítva,és a saját autó cseréjét szolgálta?(az autó jelenleg nálam van,a bejegyzett tulajdonosa én vagyok)

A másik kérdésem:

Anyósomtól még a házasságunk előtt használatra kaptunk egy lakhatatlan közmű nélküli ingatlant azzal a feltétellel, hogy vállaljuk a lakhatóvá tételét,és ehhez a feleségem (akkor még csak barátnőm) felvett 3.000.000 forint CHF alapú szabad felhasználású kölcsönt,amiben én,az anyósom és az apósom adóstársként szerepeltünk.Ebből a kölcsönből 2,5 millió forint került a ház felújítására,ezzel az ingatlan értékét laikus szemmel nézve is minimum a duplájára növeltük, mivel Jómagam, a kollégáim, és a családom végezte a felújítási munkálatok túlnyomó részét, 500.000. forint pedig lekötésre került a feleségem számlájára.A ház folyamatos karbantartási munkálatait én végeztem,a hitelt közösen fizettük.
2011 évben jött a végtörlesztési lehetőség, én ekkor felvettem a Honvédségtől 375.000. forint szerződéshosszabbítási díjat azzal a céllal hogy szabaduljunk a hiteltől,a fizetésemből kipótoltam 450.000. forintra,és ezt a pénzt a végtörlesztésbe befizettem.
2013 szeptemberére házasságunk teljesen megromlott, én külön költöztem,a felújított ház ottmaradt a feleségemnek(ami a mai napig az édesanyja nevén van).
Szerettünk volna közös megegyezéssel elválni, de én szeretném visszakapni a végtörlesztésbe befizetett 450.000 forintot.A kérdésem az lenne, hogy mivel ez az összeg nem minősül illetménynek,és ezt nem kellett volna kivennem hogy ha nem akarjuk kifizetni a "barátnőm" által felvett hitelt(amit közel 3 évig közösen fizettünk),jogosan tartok-e igényt erre az összegre? Mivel közösen fizettük a törlesztőrészleteket, és a ház teljes mértékben ott maradt neki, kérhetek-e vissza a befizetett törlesztőrészletekből valamit,illetve kérhetünk-e bármiféle kompenzációt a felújítási munkálatokért,mivel ezzel az anyósom házának az értékét növeltük?

Válaszukat előre is tisztelettel köszönöm!