Szoftverjog


dany27 # 2007.08.27. 18:29

Szaisztok Jogi Szakik!

Egy olyan gondom lenne hogy LAN Partyt szervezünk ez afféle bemutatkozó lenne hogy mi is élünk és ha jók lennének a vísszhangok akkor folytatnák akkor már magasabb színvonnalal nagyobb díjazás...stb!
De nem vagyunk tisztában azzal h nekünk milyen jogaszbályokat kell betartani azt tudom h elméletileg csak jogtiszta szoftverek lehetnek a gépeken a Server/Servereken ez meg is lesz!
De a LAN Partyzok gépein nem hiszem h azok vannak mind!
Velük mit tegyünk???
Jahmeg hogy szedünk egy jelképes beugrót ehhez kell vmi papír vagy engedély??

Előre is köszi!

adam123 # 2007.04.14. 09:13

Köszi

Kovács_Béla_Sándor # 2007.04.14. 07:23

A géppel együtt bérelt programok jogtisztaságáért a bérbeadó felel. Az általad rátöltöttkért viszont már te.

Viták elkerülés végett nem árt a részleteket írásban tisztázni: milyen telepített szofverekkel vetted át a gépet, a bérbeadó határozottan nyilatkozik a jogtisztaságról és felelősségről, magad telepíthetsz-e további programoka, milyen feltételekkel stb.

adam123 # 2007.04.14. 07:20

Egy olyan kérdésem lenne, hogy nekem, mint szoftverfejlesztő-cégnek szoftverek szempontjából milyen problémám származhat a következőből:

dolgozom alvállalkozóként egy cégnek, akitől bérlek egy gépet szoftverekkel együtt. ezen a gépen kizárólag az általa megrendelt szoftvereket készítem, tehát nekem nincs saját számítógépem.

Ez rendben van így? Jól gondolom?

Hallgatag # 2007.02.15. 16:55

"Sziasztok. Segítségért jöttem. Önkormányzati tulajdonú helyiséget kérnek tőlünk lan parti céljára. Mindenképp szükségesnek tartom a bérleti szerződésbe belefoglalni a használni kívánt szoftverek jogtisztaságát. Van ötletetek arra, hogy hol lehet utánanézni ennek a pontosítására? "

És ki fogja végigellenőrizni, hogy legális licensszel rendelkező szoppereket használnak-e a lanpartyzók ? Ez marhaság ! :) A lan party mindenhol a világon tele van illegális szopperekkel. Pl. én viszem a call of duty-mat és ha hálóban akarjuk játszani, akkor a többiek felteszik az én legális példányomat maguknak és máris illegális a dolog. :)

Ettől egyébként nyugodtan oda lehet adni a helyiséget, mert a szoftverek legális voltáért nem a helyiség tulajdonosa felel.

cérnafa # 2007.02.13. 20:23

Ezt a kölcsönzős dolgot jobb ha nem csinálod mert szerintem full illegális, és én nem találkoztam még ilyen licenszel sehol ami ezt megengedte volna. Ha windózert akarsz használni a gépeken érdemes a winxp home oem-et megvenni a gépekre, mivel 18-20+áfa körül megkaphatóak.
Ezen kívül minden játékot meg kell venni annyi példányban amennyi gépre felteszitek ha játszani akarnak a kölkök rajta.

tilsza # 2006.11.21. 17:50

Köszönöm Dr. Attika!

Dr.Attika # 2006.11.21. 09:04

Szia. A Ptk. bérleti szerződésre vonatkozó rendelkezései szerint a bérbeadó nem tartozik felelősséggel azért, hogy a bérlő esetlegesen jogellenes tevékenységet folytat a bérelt ingatlanban. Ezért szerintem ez a kikötés a bérleti szerződésben felesleges. Ha bele akarod mégis tenni, akkor szerintem elég annyi, hogy jogosulatlan szoftver használat súlyos szerződés szegésnek minősül, ami a Ptk. szerinti rendkívüli felmondás szankcióval jár.

tilsza # 2006.11.21. 08:57

Sziasztok. Segítségért jöttem. Önkormányzati tulajdonú helyiséget kérnek tőlünk lan parti céljára. Mindenképp szükségesnek tartom a bérleti szerződésbe belefoglalni a használni kívánt szoftverek jogtisztaságát. Van ötletetek arra, hogy hol lehet utánanézni ennek a pontosítására?

apucika # 2006.09.05. 09:55

"valamint a költségek csökkentése érdekében atm-jeinket linux operációs rendszerre állítjuk át. Készpénzfelvéthez használja a getcash parancsot. Szintaxis:"

Ez nem jogi kérdés és információ, de ha már itt tartunk...

Az az érzésem kedves Blowfish vagy nagyon régen volt amikor láttál Linux OS-t vagy szörnyű felületes az infó. Egy kicsit foglalkozz a disztribúciók szolgáltatásaival és felfedezed azt, hogy esetekben semmi különbség nincs egy Windows és egy Linux OS között. Ill van bocsi. Nem küldik rád a BSA embereit, ha másolod. Ez jelentős azért.

Ha egyes állami cégek jól átgondolnák mire kell egy-egy számítógép akkor hamar kiderülne, hogy mennyi pénzt is lehet megtakarítani. Ja és még valami Linuxra nincs vírus. OFF

Blowfish # 2006.02.26. 18:18

"Azonban ha addig eljut valaki, hogy: Ez itt a böngésző ikonja, erre kell rákattintani, és akkor előjön a böngésző, amibe beírod, hogy www.akarmi.hu és akkor megjelenik az akarmi honlapja" ......

"leül-gépbekapcs-na ez itten az egér- most megfogom-bal katt"

Ugyan arról beszélsz.

Más: Gondolom bármely munkáltató örömmel dolgozik vagy dolgoztat (akár pénzért is szakértőt) azért hogy a rendszert feltelepítsék, beállítsák a grafikus felületet, konfigeljék a hálózatot és a biztonsági beállításokat, felrakják a drivereket, csakhogy Linuxos gépen dolgozhassanak a vendégek, csak azért mert az tök ingyen van és húdejó.
Gondolom, bárki szívesen alkalmaz olyan embert több pénzért, aki nemcsak ott van az üzletben és alapvető problémákat meg tud oldani, hanem szívesen bekonfigeli a linuxot a kedves vendégnek bármihez bármikor...például egy pendrivenál....segít mountolni, esetleg NTFS támogatást is szívesen beállít, csinál shortcutot.

Nagy ész:D
Alapvetően nem ugyan arra készült a két rendszer. A windows a végfelhasználóké, ezt kéne már végre észrevenni.

"(Csak zárójelben: Linuxos kampány ide vagy oda, én is mindent meg tudok csinálni Linuxon ugyanúgy - vagy talán még jobban is - mint Windowson - Teljesen ingyen!!)"

Tök jó neked...én is hasonlóan vagyok. Azért csak a próba kedvéért próbálj meg egyszer linuxon Battlefieldet játszani.


Confidentality
Integrity
Availability

Ben # 2006.02.23. 13:15

De azt nem gondolnám h. a nagymama aki éppen annyit tud h. akkor "leül-gépbekapcs-na ez itten az egér- most megfogom-bal katt" az majd linuxozni fog neked...

Valószínűleg ez a nagymama Windowson sem fogja otthon érezni magát, azt sem fogja tudni, mi a Windows és mi a Linux.

Azonban ha addig eljut valaki, hogy: Ez itt a böngésző ikonja, erre kell rákattintani, és akkor előjön a böngésző, amibe beírod, hogy www.akarmi.hu és akkor megjelenik az akarmi honlapja az ezt a folyamatot pontosan ugyanúgy el fogja tudni végezni Linuxon is, mint Windows-on.

(Csak zárójelben: Linuxos kampány ide vagy oda, én is mindent meg tudok csinálni Linuxon ugyanúgy - vagy talán még jobban is - mint Windowson - Teljesen ingyen!!)

Blowfish # 2006.02.07. 23:08

Hát ezen röhögtem egy sort....minek kéne open sourcera licenszdíjat fizetni? Ez nem tonlány "korlátlan" ADSL :D Ezért open source mert ingyen van azt kész.

Más: szerintem tökeletlen egy tulaj az aki netkávézójába linuxot üzemeltet a vendégei gépén...szerveren lehet, sőt, célszerű is néha. De azt nem gondolnám h. a nagymama aki éppen annyit tud h. akkor "leül-gépbekapcs-na ez itten az egér- most megfogom-bal katt" az majd linuxozni fog neked...

Van egy vicc is erről :D

Tisztelt ügyfelünk!

Bankunk hálózatának fejlesztése keretében, valamint a költségek csökkentése érdekében atm-jeinket linux operációs rendszerre állítjuk át. Készpénzfelvéthez használja a getcash parancsot. Szintaxis:

getcash -ac szamlaszam (hexaban) -c kártyaszám (hexaban) -p pinkod (MD5 hashként) -a összeg (hexaban) -b bankazon (128 bites egyedi számlavezető bankazonositó)

Ha bizonylatot szeretne kapni a tranzakcióról, akkor irányitsa a getcash parancs stdout-ját az lpt1-be, szükség esetén grep-ezze le az értékes sorokra.

Csak azért mondtam mert láttam sok helyre beszabadítottad ezt a linuxos kampányt...

Peace&Regards


Confidentality
Integrity
Availability

szol_i # 2006.02.03. 23:50

A téma elég régi, de talán érdemes elgondolkozni, hogy kell-e jogdíjat fizetni ingyenes licenc esetén. (Linux)

Mit használnak internetkávézőkban? -> Böngészőprogramot. NA,

Linux (bármelyik - mind full magyar) + benne van a böngésző, és annyi.

Ja, és ott van rajta a szintén ingyen az OpenOffice.org irodai csomagja (nem is akármilyen) - 2.0-ás verz-tól már: szövegszekesztő, táblázatkezelő, adatbáziskezelő, kiadványszerkesztő, rajzoló program. Meg sok más. Pl. Internethez: IM - MSN messenger protokollal :), Skype, TeamSpeak Játéknak: America's Army meg néhány más.

Ez mind ingyen. Persze játékklubban biztos játszanak sok mással, oda vegyenek windozt.

Stalker # 2004.06.08. 21:25

A szoftverek felhasználására a licencszerződés rendelkezéseit kell megnézni. Még nem voltam internetkávézó-tulaj, tehát gőzöm sincs, milyen szerződési feltételeket lehet kiharcolni a fejlesztőknél. Elvileg akár ingyen is biztosíthat a szoftverre átengedhető használati jogot, de az sem kizárt, hogy ezért 10-szeres árat kér. A lényeg: mindez szabad megállapodás tárgya. Ugyanez egyébként a DVD-kre is vonatkozik.

Marcell # 2004.04.09. 16:26

Kedves jog(i) szakik!

Erdeklodom, milyen feltetelekkel lehet internetkavezot letrehozni es uzemeltetni Magyarorszagon? Hogyan tortenik a szamitogepeken hasznalt szoftverek berbeadasa a szolgaltato helyisegen belul, illetve van-e arra lehetoseg, hogy (jatek)szoftvereket kikolcsonozhessenek (a szolgaltatas helyisegen kivulre)?

Több internetkávézó és game-klub is működik már itthon, ők milyen jogdíjakat fizetnek a használt szoftverekért (pl. Windows, vagy egy játékprogram), és pontosan kinek fizetik?
Elég a hagyományos díjat megfizetniük egy játékprogramért vagy ezek a cégek mind emeltdíjas jogdíjjal vásárolják meg programjaikat?

Jól tudom, hogy a videó/dvd kölcsönzés úgy történik, hogy a film(ek) forgalmazójától (pl. Intercom) rendeli meg a kölcsönző a filmeket a kölcsönzési licensz megfizetésével? Ha jól tudom így egy filmet ők dupla árért vesznek meg, de azt bármennyiszer kölcsönadhatják.

Van arra lehetőség, hogy a kölcsönzős egy ilyen filmet (dvd-t) vagy annak részleteit, a kölcsönző területén belül, pénzért (vagy nem pénzért) levetítsen a vásárlóknak?

Nagyon szépen köszönöm mindenkinek, aki segít!

(Az ekezethibakert elnezest!)