SOS!! Komoly, súlyos, nem mindennapi probléma!


Endina # 2012.03.23. 12:13

Tisztelt Hozzáértők!

(Nem tudom, jó fórumcímbe írom-e ezt be, de ezt találtam a legjobbnak hozzá.)
Próbálom röviden vázolni a problémát, ami számunkra igen súlyos, és teljesen kilátástalan, mivel pénzünk semennyi sincs, hogy bármerre is mozdulni tudjunk.

Annak idején apám kizárólag rám hagyta az ingatlant, nyomós okkal. Alkoholizmus következtében nem sokra rá meghalt. Előző házasságából való másik 2 gyereke (nem laktak itt) beperelt engem örökség miatt, pedig pénz nem volt, csak a ház. A bíróság megítélt nekik egy-egy részt. Állásomat akkor vesztettem el, milliókat kellett nekik ketté kifizetnem. Pénzünk sosem volt, így banki jelzáloghitelt kellett felvennem, hogy ki legyenek fizetve, mert fenyegettek. Csoda, hogy kaptunk, mert ez egy régi, egyszerű kockaház, mostanra elég ramaty állapotban. Hogy utána a bankot ki tudjuk fizetni, hogy ne vegyék el a házat, anyám előző másik házasságából való fia a kettejük közös tulajdonú vidéki ingatlanát eladta önfejűen, senkire nem hallgatva, áron alul romáknak. Ez ellen én határozottan tiltakoztam, de mit sem ért. A bank így ki lett fizetve, a jelzálog lekerült a házamról. Hivatalos irat semmilyen nincs erről (sem másmilyen) anyu fiát és pénzét illetően.

Csakhogy innen van a súlyosabb probléma, amitől már teljesen kikészültünk, ráment a teljes egészségünk, idegeink is, és már nem bírjuk tovább!!! Anyu 54 éves fia itt maradt a nyakunkon úgy, hogy kőkemény skizofrén lett, ebből kifolyólag teljes leszázalékoláson van, munkáját elvesztette, itthon sem csinál soha semmit (pedig azt bírná, megtehetné), és 7 éve hallgatjuk az állandó, minden napos, éjjel is tartó, teli torokból való ordítását olyannal, aki nincs is ott, a gyógyszerit tudatosan nem szedi, az orvosoknak is hazudik, állapota csak rosszabb és rosszabb, zeng tőle a ház és a környék is (csoda, hogy eddig nem jelentettek fel minket a szomszédok csendháborításért). Pénzünk semmi, így nem tudjuk elhelyezni sehová (de ha lenne is, bármilyen intézetbe, otthonba min. 3 évet kéne várni, míg bejut, de nekünk már hónapjaink sincsenek, annyira kikészített minket!!!). Az orvosok nem csinálnak vele semmit, hiába könyörgünk térden állva, a 7 éve alatt összesen 4-szer küldték egyszerű megyei kórházba, ahonnan 1, de max. 2 hét után visszapaterolják, és minden rémálom folytatódik, se vége, se hossza! Állandó pszicho- és lelkiterror alatt létezünk (mert ez nem élet), és már nem bírjuk tovább csinálni!!! Nekem nincs munkám, mert évekig nem kaptam sehol, hiába kerestem, utána lebetegedtem, majd az állandó őrületben, diliházban, amiben élni kényszerülök önhibámon és önszántamon kívül, még betegebb lettem, rakásra jöttek és jönnek a nyavalyák, s így esélyem sincs még a gyógyulásra sem és arra sem, hogy munkát találjak, hiszen nincs egy perc nyugalom, nincs csend, nem lehet aludni, de pihenni sem, erőm már semmi, édesanyám 73 éves, idős nyugdíjas, és rettegés az életünk – ezt senki nem tudja elképzelni sem!!! Az álláskeresési segélyem is elvették, azt a huszonegynéhány ezer ft-ot, mivel az ostoba új törvény szerint a múlt évben nem tudtam dolgozni még 30 munkanapot sem (állandóan orvosoknál vagyok, köteg papírom van, de ez senkit nem érdekel, és még csak közmunkát sem ajánlottak egyszer sem, mert az meg nincs). Az ingatlan az enyém, csak az én nevemen van, édesanyámnak haszonélvezeti joga van, ez minden, semmi más egyéb nincs ezzel kapcsolatban. Kirakhatom azt az őrültet a saját házamból, ha igen, akkor hogyan, ha nem akarna menni?? Mik a jogaim?, Vagy semmi esélyünk sincs semmire? Mert akkor végleg feladjuk...!
A pszichiátriával már évek óta beszéltünk, az orvosának írtam leveleket is már 2008 óta, megküldve mellékletben a hangfelvételeket is, hogy miket kell hallgatnunk, elviselnünk szünet nélkül, és azt is, amiket a beteg írogatott le magának, hogy miket fog hazudni az orvosnak és hogy a gyógyszerét direkt nem akarja szedni se, de érthetetlen módon a kisujját sem mozdítja senki (sejtjük, azért, mert nem tudunk a zsebükbe pénzt tömni, mivel nincs), sőt az orvosa, miután édesanyám is beszélt vele telefonon, a rá következő alkalommal azt is letagadta, hogy akkor miket beszéltünk vele! Felkerestem e-mailben ismeretlenül, országszerte az interneten kikeresett pszichiátriákat, hosszú oldalakban mondtam el mindent, s nekik is megküldtem a hangfelvételeket is – egyetlen egy méltatott válaszra közülük, ám velük is 2 hónapon át tartó levelezés, könyörgés, felesleges erőfeszítés vezetett csak oda, hogy a beteg ismét csupán 2 hétig volt bent náluk, aztán megint hazaküldték, s közölték, hogy min. 3 év, mire valamely fizetős intézet (pénzünk semennyi, arról nem is beszélve, hogy nekünk már nincsenek éveink, de így hónapjaink sem, mert nem lehet bírni!) hajlandó lenne sorra venni és befogadni (az országos elmegyógyintézetet ugye bezárták), és persze miután visszakerült hozzánk újra a beteg, minden onnan folytatódott, ahonnét előtte. Ennek se vége, se hossza, tényleg teljesen kimerültünk és kikészültünk már, az egészségem oda, rengeteg eü. problémám lett, idős édesanyám is szívbeteg... Nem bírjuk már egyáltalán tovább ezt így!!! Ez nem normális embernek való!!!
Ha én vagy édesanyám kitiltjuk innen, de az illető nem akar menni (mert a betegsége előtt is, világ életében borzasztó természetű volt, a végletekig makacs, önfejű és önző, kizárólag olyasmire hajlandó, ami neki jó, most meg már pláne ilyen, amit anyu is beszél hozzá, leginkább meg se akarja hallani, de szó szerint), akkor mit lehet tenni?? Sajnos semmilyen jogi formákat és lehetőségeket nem ismerünk, és az az igazság, amit már írtam, hogy már erőnk sincs semmire... A Fókusznak is megírtam az egészet még tavaly, de nem is reagáltak, pedig ez nem a szőnyeg alá söpörhető gond!

SOS várom a választ!!! Kérlek, segítsetek (olyan írjon légyszi, akinek jogi végzettsége van, mert nekem biztos dolog és megoldás kell és nagyon sürgősen)!!!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.03.23. 13:02

Nem vagyok biztos benne, hogy tényleg jogi választ szeretnél, de az úgy hangzik: per, végrehajtás. (Diplomamásolatot küldjek?)

Endina # 2012.03.23. 13:21

De igen, jogit, mert a saját házamban a saját jogaimat sem ismerem, és már tönkrementem!!!

És amit írtál, azzal sajnos nem lettem okosabb.

pazs # 2012.03.23. 14:40

A nagybátyád szívességi lakáshasználatát a tulajdonos/haszonélvező vonja vissza, ha nem hagyja el az ingatlant, a lakás kiürítése iránt pert kell indítani ellene, aztán a jogerős ítélettel végrehajtást kérni.
KBS arra utalt, hogy ez minden bizonnyal nem fogja megoldani a problémát, ti. a nagybátyád, ha ilyen állapotban van, nyilvánvalóan ott fog ólálkodni a volt lakóhelye körül és nem fog továbbra sem viselkedni. Erre jogi megoldás nemigen van.

véső (törölt felhasználó) # 2012.03.23. 15:33

pazs !

nem nagybácsi hanem féltestvér,
a haszonélvező fia ...
aki a házát eladta a banki tartozást kifizette...
és most" megőrült"

pazs # 2012.03.23. 15:34

Oké, bocsánat, a lényeg ugyanaz.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.03.23. 17:37

Azért a tartási kötelezettséget befolyásolhatja - de ahogy elnézem, ha köteles is tartani valaki a tulajdonos és a haszonélvező közül, képesnek nem képes.

Másenka # 2012.03.23. 18:25

Ha jól értem, a "panaszos" mostohatestvére a saját házát eladta, amiből Edináék a hitelt visszafizették, gondolom a megállapodás (akár anyukával) szerint ezért Edináékhoz költözött. Hova tennék ki ezek után?

" Hogy utána a bankot ki tudjuk fizetni, hogy ne vegyék el a házat, anyám előző másik házasságából való fia a kettejük közös tulajdonú vidéki ingatlanát eladta önfejűen, senkire nem hallgatva, áron alul romáknak. Ez ellen én határozottan tiltakoztam, de mit sem ért. A bank így ki lett fizetve, a jelzálog lekerült a házamról. "

Ha a hitel Edináé volt és a jelzálog az ő házán, akkor a kiemelt részt elég nehezen tudom elképzelni...
Tiltakozásom ellenére kifizetik az adósságom...

Emberileg szörnyű helyzet lehet, de a másik oldalon ott van egy ember, aki viszont a saját otthonát adta el, valahol neki is laknia kell. Talán az idős anyuka találta anno ezt a megoldást, hogy segítsen a lányán, csak rosszul sült el, együtt élni egy normális rokonnal sem könnyű.

Másenka # 2012.03.23. 18:28

Azt írja ráadásul, hogy a "kettőjük közös tulajdonát" adta el, tehát a mama is benne volt ezekben a dolgokban, a mamának a jelenlegi házra is haszonélvezeti joga van, és azt nem olvastuk, hogy a mama is kitenné a beteg fiát.

guba" # 2012.03.23. 19:52

Annak idején apám kizárólag rám hagyta az ingatlant, nyomós okkal.

Itt rontotta el.

Endina # 2012.03.26. 14:16

Édesanyám is keresné a probléma megoldását, hiszen ő sem bírja így már ezt az egészet, el lehet képzelni, őrülttel élni, bolondok házában önhibánkon és önakaratunkon kívül!!! - Csak éppen fogalmunk sincs róla, mi a megoldás, hiszen pénzünk az nincs...

Jogcím? - Ehhez az ingatlanhoz papíron sincs semmilyen köze. Bejelentve viszont ide van. Ennyi. Másról nem tudok.

Azzal, hogy apám (vagy az általa megbízott közjegyző) hol és hogyan rontotta el, nem tudom, és ennyi év távlatából már teljesen mindegy is. A jelen helyzetet kellene megoldani valahogyan, de komolyan SOS, mert egyszerűen nem megy tovább!!!

Miért kellene nekem is beleőrülni a saját házamban abba, ami itt megy? (Azért elég csak belegondolni, milyen lehet pl. évegik egy börtönben - na, ez attól milliószor rosszabb, a minden napos pszicho- és lelkiterror!!!) Miért kellene nekem tovább elviselnem mindezt, itthon, a saját házamban? Amikor nem megy, amikor már teljesen ráment az egészségem, és így is már 7 éve, hogy megszenvedem!!! Miért lenne bárkinek is joga ezt művelni velünk?!? Egyszerűen nem tudoom elhinni, hogy a 21. században egy ilyen katasztrófális helyzetre ne legyen egy épkézláb megoldás csak azért, mert szegények vagyunk!!!

Endina # 2012.03.26. 14:23

Miféle "tartási kötelezettség"??? Ez mi?
...Még saját magunkra sincs pénzünk, nem hogy másra, ráadásul édesanyám már idős, 73 éves nyugdíjas, szívére gyógyszert szed, én szintén beteg vagyok egy csomó mindennel, állásom nincs, még közmunkát se tudtak adni egyszer sem...

Ha a polgármesterhez fordulnék, ő tudna érdemben segíteni, tudna megoldást??? Mit gondoltok erről? Vagy az is csak felesleges vesződés lenne?

Ha pénzem lenne, nagyon komolyan mondon, én fizetnék annak az őrültnek, hogy tűnjön el az életünkből örökre, soha többet ne lássam, ne is halljak róla, minden pénzt megadnék érte!!! Fogalma sincs róla senkinek, milyen azm, egy perc nyugalom nélkül élni éveken át...

Endina # 2012.03.26. 14:33

Még annyit, ami lehet, fontos, nem tudom, de csak most jöttem rá mostanában, hogy miért is akart olyan nagyon makacsul, idő előtt és jóval ár alatt megszabadulni attól a háztól anyu fia, amiben mindig is lakott tök egyedül... Több, mint valószínűnek tartom, hogy ő már akkor is tudta jól, milyen állapotban van (hiszen nem sokra rá diagnosztizálták is), és ránk akarta sózni magát, ez pedig akkor pont kapóra jött neki, gondolta, majd anyu ellátja, meg nem lesz egyedül - mint ahogy 100%-osan ki is használja azt, hogy szegény anyu mindent megcsinál neki egy szó nélkül, az az őrült meg röhög a markába, mert egész nap nem csinál semmit (pedig nem béna, rengeteg mindenre képes lenne, fizikailag is, csak nem akar), csak döglik az ágyában, lesi a tv-t, és csak enni kel fel, meg arra, hogy kint cigizik... Persze neki ez így baromi jó... Tekintettel meg soha nem volt senkire, azelőtt sem, a végletekig önző, önfejű, makacs, borzalmas természetű (nem véletlenül nem volt soha senkije), most meg aztán már pláne!
Csak azt nem értem, hogy van pofája ezt anyuval is megcsinálni, hogy nem szégyelli magát (és a tetejébe tudatosan nem szedi még a gyógyszereit sem, és hazudik mindenkinek)!?! De ez most mindegy is, a lényegen nem változtat.

pazs # 2012.03.26. 15:12

Endina, olvasd már el, miket írtunk. A polgármester nem fog tudni érdemben segíteni, ellenben a haszonélvező vonja meg a szívességi lakáshasználatot, ha nem költözik ki, perrel ki lehet tenni.
Ez a jogi út. Azon nem fog segíteni, hogy milyen állapotban marad és utána fog-e kódorogni a környéken.

Endina # 2012.03.26. 16:01

Kedves "pazs", elolvastam mindent...
De, mivel nincs semmilyen jogi végzettségem, semmi ilyesmivel nem vagyok tisztában, mint ahogyan a sima, mezei magánemberek legalább 90%-a sem ebben az országban.
Mi az, hogy "szivességi lakáshasználat visszavonása"? Ez mégis hogyan megy? Na és, ha ez mondjuk megvan, de az illető nem akar menni, akkor mi van? És miféle per az, ami ehhez kapcsolódik? Mit igényel, mennyi ideig tart stb.? És ha nincs pénze az embernek pereskedésre, illetékek meg minden, akkor mi van? Mert hogy a gyógyszereket és élelmiszert sem tudjuk, miből vegyük meg köv. hónaptól, ha a számlákat még ki is fizetjük... Van-e valami út, szociális rászorulás címén vagy bármi, hogy ne kelljen fizetni? ...
Sajnos, aki semmilyen jogi ez-azt nem tud, mert nem tanulta, annak a "szájába kell rágni" a dolgokat, mivel nem ismeri a részleteket... :( Nekem 2-3 jogi szó semmit nem mond, míg nektek egészen biztosan egy rakás információt nyújt, mivel tanultátok.

véső (törölt felhasználó) # 2012.03.26. 16:14

Érdekes ez a történet..

Az "őrült" féltestvár kifizeti a banki tartozást,
nincs árverezés, van hol lakni, most viszont az
utcára kéne rakni...
Azzal, hogy kifizette a bankot tulajdoni hányadot
szerzett a házból,de erről egy szó-sem esik...

véső (törölt felhasználó) # 2012.03.26. 16:26

féltestvér

Endina # 2012.03.26. 16:40

Te nem érted ezt az egészet.
Felőlem ez a ház is az övé lehetne teljes egészében úgy, ahogy van, egyáltalán nem érdekel ez a része, sosem voltam anyagias, haszonleső senkiházi, nekem elég lenne egy kis lyuk, ahol anyuval innentől nyugalomban, békében elélhetnénk, csak soha többet ne kelljen őrültek házában élni önhibán és önakaraton kívül!!! És egyáltalán nem erről szól az egész, amivel te próbálsz előhozakodni, s nekem ehhez nincs is idegem, kérlek, az ilyet mellőzzétek!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.03.26. 17:09

Azzal, hogy kifizette a bankot tulajdoni hányadot
szerzett a házból,de erről egy szó-sem esik...

Talán, mert ez nem is így van.

véső (törölt felhasználó) # 2012.03.26. 17:14

Valóban nem értem miért akarod a féltestvéredet lehetetlen helyzetbe hozni amiért segített neked.
Ha valóban nem érdekel a tulajdonviszony, add el a
házat- feltéve, hogy a haszonélvező ehhez hozzájárul-
fizesd ki a féltestvéredet és hajrá költözz.

véső (törölt felhasználó) # 2012.03.26. 17:24

Igen, valóban nem esett szó arról van-e bejegyzett
tulajdoni hányada a féltestvérnek de azon az összegen
amit a banknak fizetett mégsem lehet átlépni..

Kovács_Béla_Sándor # 2012.03.26. 17:28

Át lehet, mert semmi köze ahhoz, hogy megszüntessék a lakáshasználatát.

Csipkebokor # 2012.03.26. 19:05

Ha jól értettem, a féltestvér nincs a tulajdoni lapra bejegyezve, családtagként lakik a házban. A tulajdonos (bár X forintot kapott a féltestvértől ajándékba) meg akar tőle örökre szabadulni: költözzön el, anélkül, hogy visszakapná a pénzét (fél házát) - hiszen a tulajdonosnak nincs pénze!
Vajon mit akar a haszonélvező, az édesanya? Szerintem ő a legszerencsétlenebb: fia skizofrén, lánya önző, ő pedig öreg!
Vajon mekkora a ház? Nem lehet szeparálni? Ha a féltestvér nem veszi be a gyógyszereit, nem lehet teába-Colába belecsempészni, hogy éjjelre elaludjon?
Nem lehetne eladni a házat, az árát felosztani? Abból bekerülhetne a féltestvér valami otthonba. A tulajdonosnak pedig egy jelzálogos háza volt, helyette pénz kap, azzal gazdálkodjon.
A féltestvér apja (esetleg apai ágon más féltestvére) nem él?
Valahogy család-emberi módon kellene megoldani.
Csb

Másenka # 2012.03.26. 19:35

Valószínűleg a féltestvér akkor még nem volt őrült, de annyira rutinos sem, hogy a jelzálog kifizetése fejében tulajdonhányadot jegyeztessen be. Nyílván az édesanyával volt szóbeli megállapodás, hogy ennek fejében náluk lakhat, hiszen a saját ingatlanát eladta, ahogy olvassuk nincs vagyona, és ugyanolyan szegény, mint a panaszos.
Milyen alapon lehetne kitenni?
A természetén akkor kellett volna elgondolkodni, amikor ebbe a helyzetbe beleegyeztek, ha meg beteg arról sem tehet, ez nem jogi probléma.
Mentális betegek tömege van ellátatlanul, megjegyzem ha annyira beteg, akkor kezeltetni kell, gondnokot kell kirendeltetni - aki lehet nem családtag is -, de nyílván kap akkor valamilyen ellátást, amivel hozzá járul a családi kasszához. Pesze ez a része magánügy, viszont erkölcsileg gondoskodni kell róla.
Szegény édesanya, elege lehet.
Továbbá ez a helyzet még súlyosbodhat, ha a mama esetleg meghal, talán tényleg most kellene eladni az ingatlant, és "útjára" bocsátani a beteg, elviselhetetlen féltesót.

Endina # 2012.03.27. 17:45

Nem tudom, ki írta, de rohadtul nem vagyok önző, ha valaki, akkor én nem!!! Csak egy szerencsétlen áldozat!!! Viselnétek el ti éveken át, nap mint nap, éjjel is ezt az őrültek házát... (csak egy pl. abból, amit újabban ordít az az őrült: "öld meg, megmondtam, reggelre megcsinálod!" - lehet, egyszer tényleg kinyír minket, mert épp azt hallja a fejében, de persze akkor is én vagyok a sz@r szemét?) Akkor vajon mit mondanátok?!? Ráment az egészségem (és csak azért nem lettem még öngyilkos, mert anyut hogyan is hagyhatnám itt) - de én vagyok a rossz, hát nem mondom... Nagyon meglátszik, senki nem tudja felmérni ezt a helyzetet, nem tudja milyen ez, mert nem volt benne soha! És nem azért jöttem ide segítséget kérni, hogy még én legyek még jobban megtaposva!!! Elég volt örökre, de nagyon, a rettegésből, a sírásból, a rémálmokból, az állandó ricsajtól..., senki nem tudja elképzelni, milyen nagyon kikészültünk!!!

A ház pedig egy régi kockaház, hülye módon megépítve, mert még egy folyosó sincs benne, egyik helyiségen át lehet csak eljutni a másikba. És hogyan adjam el mégis??? Vajon így kinek kéne??? Ugyanis erre egy fillér nem volt költve soha, apámat nem érdekelte, csak az alkohol (vele is megszenvedtük, de mindegy, nem részletezem), pénzünk soha nem volt, ahogy most sincs - a falak szanaszét vannak repedezve, a plafon úgy lóg már be, hogy majd beszakad, a vakolat málik le mindenütt, a falak penészesek (meszelve hiába van időnként, eleve rossz anyagból van megépítve, és ki is spóroltak belőle), az alap is omladozik szét... 96nm, nem is kicsi kert résszel (modnjuk a föld minősége pocsék), de ilyen állapotban szerintem még 10milliót sem kapnék érte - egy ilyen összeggel mégis mire mennék?? Már a lakások is drágábbak ennél. De mondjuk, hogy mennék valamire - ám akkor kérek is valakit, aki meg is veszi... (ráadásul a mai gazdasági viszonyok között, telített az ingatlanpiac, mindenki eladni akar, nem venni, pláne nem egy majdnem romot)! Mert valóban ez lenne a legjobb, én is tudom, ha el tudnám adni, de látható, így milyen esélyeim vannak ezzel is! Ráadásul a házeladás menetét, jogi dolgait sem tudom. Másrészről nem tudnánk költeni arra sem, hogy mebízzunk egy ingatlanost, rendezze le. Így vajon merre induljak és hogyan?? Ha valaki tud ebben okosat, akkor mondja, csak kérem, hogy ne bántson már senki!!! Egész életemben csak kaptam a rosszat és ok nélkül, és csak tűrtem és nyeltem, de tovább már nem megy...!