szomszédjog


Bomary # 2013.11.19. 04:45

Tisztelt Szakértők!
Új fórumozó vagyok. Lehet, hogy a téma már megjelent, de
erre a speciális esetre nem találtam választ.

A családi házak építésének szabályai lehet, hogy nem tartalmazzák az élettér kialakítását, de talán a szokás jog is létező.

Egy utcában általában a ház hátsó része arra való, hogy az előttem lévő szomszéd élettere ne ütközzön az enyémmel.

Már pedig az én "kedves szomszédom" úgy döntött, hogy minden ami nekik kellemetlen az kirakják a ház háta mögé az én orrom alá.
Ez a sáv mindössze másfél méter lehet. Az eresz alját
műanyag lemezzel lefedték és oda költöztették a barkács-műhelyt, raktárt, konyhát, amiknek ablaki egyébként is szintén felér nyílik, a földtől mindössze
40 cm-re.

Erre az oldalra nyitottak nemrégiben egy tetőablakot
és építettek egy kéményt.
Az én lakhatásom, életterem ezzel megszűnt. A teraszom használhatatlan a zajok, az áthallás a szagok miatt.
Ha a szél arról fúj akkor a kémény füstjét is "élvezhetem". Nem beszélve a tetőablakról, ami a háló
szobánkra nyújt nekik remek kilátást. Ha nem kint főznek akkor is zavaró a szintén felém nyíló konyhaablak is.
Az eddig vizsgálatok nem állapítottak meg szabálytalanságot. Fel jelentést még nem tettem.
Tehetek-e és milyen fórumon?
Köszönettel várom a választ. Bomary

Kovács_Béla_Sándor # 2013.11.19. 06:20

Feljelentést? LOL

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.11.19. 07:41

A kémény is szabályos? Esetleg kérheted annak megmagasítását.

Engeli # 2015.06.05. 12:19

Tisztelt Jogi Fórum !

4 lakásos tetőteres házban lakom, ahol a lakásajtók közös használatú előtérre , közlekedőre nyilnak. A mellettem lakó új bérlő, alig pár méterre a lakásajtómtól teregeti a felállitott ruhaszáritójára az alsóneműjét, ágyneműjét stb , ami hetekig kint szárad :-((( mint egy szekrényül szolgálva. Tehát a száritó soha nincs összecsukva. Akik hozzám jönnek családtagok stb mások kiteregetett alsóneműjét kötelesek e nézni és elviselni? Tudom, hogy ez a mások problémájához képest csupán csekély dolognak tünik, de nagyon zavaró. Hogyan tudom ezt a tudomására hozni, hogy ne sértődjön meg?

Köszönettel és üdvözlettel Engeli

Immaculata # 2015.06.05. 14:22

kötelesek e nézni és elviselni?

Nézni nem, elviselni igen.

Immaculata # 2015.06.05. 14:32

Ildike17

Az emésztőgödör önmagában engedélyköteles, a WC-hez tartozó emésztőgödör meghatározását nem értem.

zsazsa78 # 2015.08.04. 17:36

Tisztelt Jogi Fórum!

Abban szeretném segítségüket kérni,hogy van-e valamilyen jogszabály abban az esetben,ha a szomszédom teleülteti fákkal,cserjékkel a házfalamat 1-2 méteres távolságban ésnyáron minden nap locsol. Attól félek,hogy az állandó locsolás esetleg vizessé teszi a házfalat és az amúgy aszthmás kislányomnak ez csak ront az egészségügyi állapotán. Mit tehetek, ?

jeny1988 # 2015.09.09. 14:34

Jó Napot!
Segítséget szeretnék kérni, egy ötletet, vagy valami megoldást amivel megoldható lenne a történet amit leírok.
A szüleim 25 évvel ezelőtt vettek egy parasztházat, kerttel nagy udvarral. Kb egy éve mellénk kötözött egy jó ismerősünk, akivel nemrégiben apukám összeveszett. Ennek a veszekedésnek nem lett jó vége, a szomszéd a föld hivataltól kikérte az egész falunk alaprajzát. Ezzel nem is lenne semmi gond, csakhogy ez a rajz már több mint 20 éves, mert 20 évvel ezelőtt mi is ugyanezt kaptuk meg, és nem is felel meg a valóságnak. Eszerint a papír szerint ő a mi területünkből birtokol az udvartól a kertig 1,40 métert. De nem volt szabályszerűen kimérve, és ráadásul csak a mi területünkön mérték ki a másik oldalt nem. Kaptak tegnap a szüleim egy papírt, a szomszédtól, hogy 15 napjuk van eltakarítani mindent ami arra a részre esik, mert kerítést akar húzatni oda. A szüleim ügyvédhez mentek, azt tanácsolta nekik az ügyvéd, hogy menjenek be a földhivatalhoz és kérjenek ki egy legújabb rajzot amit kb a 90-es években csináltak. Kérdem én, ha kijön egy földmérő, akkor miért nem a legújabb rajzzal jön? az illetőt akitől kikérhették volna nem találták meg mert szabadságon. Visszamentek az ügyvédhez aki azt tanácsolta hogy menjenek a polgármesteri hivatalba és ott kérjenek Birtokvédelmet. Mondanom sem kell hogy őket már megelőzték a szomszédék, és elpanaszolták az ő verziójukat, ezért nagyon lekezelően bántak a szüleimmel.
Nagyon idegesek szegények én pedig külföldön élek, csak tanáccsal segíthetem őket. Van esetleg valami ötlete hogy mit tehetnénk még? Létezik olyan hogy 25 év után elvesznek az embertől az udvarából stb részt amit eddig mi tartottunk rendben és a miénk volt?
válaszát köszönöm.

Evelin24 # 2016.04.25. 16:30

Nekem is a szomszédaimmal lenne próblémám de az enyém ilyen jellegű:
Panel lakásban lakom Miskolcon és tulaj vagyok 2 éve.
Tavalyi évben az exem miatt voltak rendőrségi próblémák.
De idén januártól már nincsenek egyáltalán.
A szomszédomban 3 felnőtt lakik 3 gyerekkel 2 szobás lakásban albérletben nem fizetnek közös költséget.
És a szemetett a folyoson tárólják a büdös cipőjükkel együtt. A közös folyoson zajonganak és bunkóznak velem a közös képviselőnek jártak panaszt tenni én ellenem és ki akartak engem rakatni a saját házamból és amikor mai nap folyamán bementem panaszt tenni a közös képviselőnél mert elegem lett belőlük hogy a szomszédaim zajongásaikra kellek fel mert reggeltől zajonganak ahogyan élnek és ŐK szoltak meg engem a rendőrség miatt és ők hogyan élnek az bezzeg nem baj :( Mit tehetnék? Ha a közös képviselő meg ilyen lekezelő volt velem és még az ő oldalukon volt és úgy tett nekem hogy én honnan tudom hogy ők nem fizetnek.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.25. 16:37

És tényleg: honnan tudod?
(Azt pedig bizonyára nem tudod, hogy alapból a bérlőnek nem is kell közös költséget fizetnie.)

Evelin24 # 2016.04.25. 23:04

Onnan tudom mert minden tulajnak jár olyan pappír ahol rajta van hogy kik fizetnek közös költséget és kik nem.
A lakó gyülésen pedig ezt meg is vitatják hogy mit kezdjenek azokkal akik nem fizetnek.
És hogy mikre megy el a közös költség.

Evelin24 # 2016.04.25. 23:04

Onnan tudom mert minden tulajnak jár olyan pappír ahol rajta van hogy kik fizetnek közös költséget és kik nem.
A lakó gyülésen pedig ezt meg is vitatják hogy mit kezdjenek azokkal akik nem fizetnek.
És hogy mikre megy el a közös költség.

Todatos # 2016.11.21. 09:35

Tisztelt Jogi fórum!

Több területet érintő kérdésben kérem a segítséget.
Évek ezelőtt ahogy a törvényi szabályozás engedte Dohánybolt nyílt velünk szemben (kistelepülés). Az előírásnak megfelelően kikerült a bejárattól 5 méterre a dohányzásra kijelölt hely felirat. A nevezett tábla és a bejárat között egy "talponálló" vendéglő alakult, az üzletben vásárolt italok fogyasztása mindennapos, sokszor az üzletben dolgozók is csatlakozva a vendégekhez (vásárlókhoz), múlatják az időt. Sokszor hangos zeneszó, vagy csak alaphangon artikulálatlan hangoskodások zaja hallatszik, van hogy egy-egy társaság órákra ott ragad. A "jól érzés" odáig fajult, hogy az ingatlanunk előtti sövény, mára nyilvános wc-vé vált. Nem beszélve arról, hogy napi szinten parkolóként üzemel a vízelvezetésre kialakított árok is, melynek rendbe tétele a mi feladatunk. A tisztán tartásáról nem is szólva, fél decis üvegek, sörös dobozok mellett, a cigarettás dobozok, azok fóliái tarkítják a sövényt és a járdát. A nyári melegben a fogyasztók a du-i nap melege elől a mi házunk árnyékába húzódnak, az ablakpárkányt italok tárolására használják és a járdaszélén üldögélnek.
Próbálunk a jószomszédi viszonyra ügyelni, de meddig kell? A tulaj nem foglalkozik a jelzéseinkkel.A közterületi viselkedésért nem érzi felelősnek magát.
Milyen szabályozás mentén tudunk jogilag is helyt álló lépést tenni?
Szóban már jeleztünk a jegyzőnek, még nem kaptunk megnyugtató választ. Az írásos jelzést szeretnék alaposan megtámogatni hivatkozási lehetőségekkel.

Várom válaszukat.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.11.21. 09:57

Valóban több területet érint. De pont a szomszédjogokat nem.

gazella07 # 2017.03.06. 14:48

Tisztelt Jogi Fórum!
Szomszéd joggal kapcsolatban kérek segítséget. Szomszédom a háza udvarán és kertjében 3 db lovat akar tartani ridegtartásban.Kérdésem mekkora terület kell egy ló tartásához, illetve a trágya elhelyezése a lakóháztól milyen távolságra kell legyen. Jelenleg a kertünket drótkerítés válassza el,/mely nálunk hinta homokozó és zöldségeskert,parkosított,a szomszédnak parlag /tartok tőle ez sem megfelelő lótartáshoz.
Attól tartok túl közel kerülne a teraszomhoz és mivel keskeny telkekről van szó, az állattartás bűze nagyon zavarna .
Szeretnék továbbra is békés egymás melletti életét, de úgy hogy az én jogaim se sérüljenek!

lajcsó # 2017.03.06. 15:00

Ezt kapásból nem tudom neked megmondani, csak a lehetséges szabályozási helyeket. Az állatvédelmi jogszabályok (törvény, kormányrendelet. önkormányzati rendelet, stb.) között keresd!

gazella07 # 2017.03.06. 16:32

Jogszabályokat nézegettem, de csak az állatok jogait és tartási körülményeit védik, olyant nem találtam hogy pl mekkora területre van szüksége egy lónak! Jelenleg bértartásban van ,ott hatalmas a terület, lakóhelytől messzebb.
Tartok tőle ha valaki most sem ér rá rendben tartani a területét, az állattartással csak a gond lesz!

Én mindenhol akácfa karámban látom a lovakat, lótartók segítsetek, kell karám a lónak?

drazse # 2017.03.06. 17:24

ridegtartás? Akkor állatvédelem elsősorban. Néhány újságcikk, feljelentés és a helyzet meg van oldva. Az összes többi macerás és döntésképtelen. Én a lovakat sajnálom igazából. Nálunk is van lovat tartó harmadik szomszéd, semmi gond vele, mert normálisan tartja. A japán kakasos idióta szomszéd miatt viszont sokan és sokat szenvedünk.

Tonijo # 2021.06.02. 14:47

Tisztelt Fórum

Most találtam rá önökre és lenne egy kérdésem,a családi ház ahol lakunk régen a nevelő apámé volt és akkor engedte hogy a bal oldali beépíthető oldal helyett a ház falàhoz màsfél méterre egy garàzst építsen a szomszéd mivel sokáig nem volt lakva az ingatlan mindig épített hozzá egy kicsit most már úgy 30 méternél jár és még mindig épített hozzá, kell neki engedélyt kérni mert szerinte azt csinál amit akar senkinek semmi köze hozzá hogy mit csinál a telkén.most egy "garázst" épített keményel valószínűleg engedély nélkül.lehet valamint tenni hogy a"jó szomszédi viszony " úgymond megmaradjon?


Tisztelt Hölgyem Uram

Ingatlan ügyben fordulok önökhöz,a családi ház beépíthet? oldala a bal oldalon van.A szomszéd a jobb oldalon még régebben

Miklai Armand # 2021.08.08. 08:35

Kedves Tagok !

Érdeklődni szeretnék, kinek van joga a családi háza előtt elsődlegesen parkolni? Szabályozza ezt valamilyen jogi döntés ? Ezt a területet én gondozom. Előre is köszönöm a válaszokat.

üdv: Armand

Miklai Armand # 2021.08.08. 08:37

Kedves Tagok !

Mi a teendő, ha szomszéd túl közel ültet a házamhoz cserjéket, bokrokat fákat ? Milyen esetben tudok birtokháborítási polgári eljárást inditani a bíróságon és milyen módön ?

Előre is köszönöm a válaszokat.

üdv: Armand

drbjozsef # 2021.08.10. 08:16

Bármilyen esetben indíthatsz pert, vagy birtokháborítási eljárást. Nem tilos egyik sem. Előbbit keresettel, utóbbit bejelentéssel.

87suzuki07 # 2022.05.23. 14:42

Üdv mindenkinek ! Érdeklődnék , milyen távolságra kell tennem a szomszéd hazától(telekhatára) a szalonna Sütő , tűzrakó helyet hogy jogilag ne legyen belőle gond? A szomszéd tűzfalán található WC fürdő ablak … Segítséget, tapasztalatokat előre is köszönöm !

Majordomus # 2022.05.23. 17:07

Nem jogilag kell erre megoldást találni,hanem a szomszéddal.
.
Menj át hozzá egy üveg borral és beszéljétek meg. Jobb megoldás.

Egyébként nem mindegy mekkiora a telek.
400 ∆öl területen l- e h- et variálni,de ahol 720 m2 (200öl) az egész telek és ebböl a felét efoglalja a ház,ott ajánlatos egyeztetni a szomszéddal.

drbjozsef # 2022.05.24. 04:32

87suzuki07,

Nincs ilyen számszakilag. Nem szabályozzák azt sem, milyen közel verhetsz le egy karót a kerítéshez, vagy hova állíthatsz fel egy nyugágyat.

A Ptk. szerint a tulajdonosnak tartózkodnia kell minden olyan tevékenységtől, amellyel másokat és főleg a szomszédokat szükségtelenül zavarja. Ennyi. Ez sokféleképpen értelmezhető, sokban függ azoktól a bizonyos szomszédoktól.

Ne rakd nagyon közel, vezesd el a füstöt kicsit magasabbra valami kéménnyel, és ne tüzelj benne autógumit. Esetleg ne ott sütögess minden másnap. Kb. ennyi betartásával már kielégíted azt, hogy a "szükségtelen" zavarást elkerülöd.