szomszédjog


osztap # 2023.08.21. 08:56

zsuu65,

Szerintem a Te nagyobbik problémád az lesz, hogy tűzifát halmozott fel közvetlen a házad mellett. Ami, mint neve is mutatja, tűzveszélyes anyag, nem is kicsit. Nem is kevés van belőle.

Ezzel szerintem sérti az Országos Tűzvédelmi Szabályzat 17. § (1) b)-t (szabadtéri tárolóterületen van a fa), mert gondolom az (5) bek. szerinti védelmi lehetőségek közül nincs semmi. https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

A helyedben beszélgetnék erről a szomszéddal, ha nincs megegyezés, akkor bejelenteném a katasztrófavédelemnek. Lehetőleg, mielőtt még leég a házad.

Zöldövezeti11 # 2023.08.21. 08:46

Ennyit írt a panaszos :

Kb 10 méter hosszan, és 2 méter magasan.
Semmi többet.
Betonfal ?
Téglafal ?
Vályogfal?
nem tudjuk.
Talán Józsi kutakodott tovább.
Meg kellene beszélni !

drbjozsef # 2023.08.21. 05:36

mondván szellőzni kell a falnak. Ez most is így van?
Sose volt így. Hogy kell. Van olyan fal, aminek kell szellőznie, van olyan, amelyiknek nem.

Feltételezem, telekhatárra épült házad van, és a szomszéd a saját telkén rakja fel a falra a tüzifát.
Ha ez egy vályogház, akkor egyébként valóban célszerű, ha a fal tud szellőzni, persze ez attól is függ, milyen helyiséged van az adott falszakasz mögött.

Mivel a saját telkén azt csinál, amit akar, csak a Ptk. 5:23.§-t kell betartania, ami kicsit általános, de pont ezért jó. A szomszéd épületének állékonyságát, a lakók egészségét veszélyeztetni kifejezetten szükségtelen zavarás.

Kérheted, hogy hagyjon helyet a fal mellett, mert SZERINTED szellőznie kellene a falnak. Ha ezt nem teszi, és kárt okoz neked ezzel (akár a ház vakolatában, akár tényleg penészedni fog a fal akár a ház belsejében is), akkor azt meg kell térítenie, ha máshogy nem, pert kell indíts ellene. De ha nem okoz kárt, akkor önmagában az, hogy a fal mellett van a fája, nem zavarás.

Szomorú örökös # 2023.08.21. 04:37

zsuu65

A szomszédom közvetlen a házunk falához rakta a tüzifáját! Kb 10 méter hosszan, és 2 méter magasan

Rosszul tette, mert nem lehetséges oda semmit se pakolni közvetlen a falhoz!
Ahogy Majordomus írta, előbb én is a szomszéddal leülnék és megbeszélném a kérdést.
Ha nem hajlik a megoldásra, akkor a jegyzőnél indíthatsz birtokvédelmi eljárást,
de nyilván - mint minden eljárásnak - költsége van és azt ki kell fizetni előre.

Majordomus # 2023.08.20. 19:24

Szomszédok hülyeségére nincs törvény csak jogorvoslat,ha neked ebből károd keletkezik.

Első körben keresd meg a szomszédot és kérd meg normálisan a helyzet(és a farakás) rendezésére....

zsuu65 # 2023.08.20. 18:23

Tisztelt Fórum!

Van egy problámám! A szomszédom közvetlen a házunk falához rakta a tüzifáját! Kb 10 méter hosszan, és 2 méter magasan.
Régen mikor gyerek voltam apuék vigyáztak, hogy a szomszéduk fala mellett legalább fél méteres sávban üres legyen a terület, mondván szellőzni kell a falnak. Ez most is így van? Ha igen melyik törvény mondja ezt ki?
Válaszukat köszönöm!

drbjozsef # 2022.05.24. 04:32

87suzuki07,

Nincs ilyen számszakilag. Nem szabályozzák azt sem, milyen közel verhetsz le egy karót a kerítéshez, vagy hova állíthatsz fel egy nyugágyat.

A Ptk. szerint a tulajdonosnak tartózkodnia kell minden olyan tevékenységtől, amellyel másokat és főleg a szomszédokat szükségtelenül zavarja. Ennyi. Ez sokféleképpen értelmezhető, sokban függ azoktól a bizonyos szomszédoktól.

Ne rakd nagyon közel, vezesd el a füstöt kicsit magasabbra valami kéménnyel, és ne tüzelj benne autógumit. Esetleg ne ott sütögess minden másnap. Kb. ennyi betartásával már kielégíted azt, hogy a "szükségtelen" zavarást elkerülöd.

Majordomus # 2022.05.23. 17:07

Nem jogilag kell erre megoldást találni,hanem a szomszéddal.
.
Menj át hozzá egy üveg borral és beszéljétek meg. Jobb megoldás.

Egyébként nem mindegy mekkiora a telek.
400 ∆öl területen l- e h- et variálni,de ahol 720 m2 (200öl) az egész telek és ebböl a felét efoglalja a ház,ott ajánlatos egyeztetni a szomszéddal.

87suzuki07 # 2022.05.23. 14:42

Üdv mindenkinek ! Érdeklődnék , milyen távolságra kell tennem a szomszéd hazától(telekhatára) a szalonna Sütő , tűzrakó helyet hogy jogilag ne legyen belőle gond? A szomszéd tűzfalán található WC fürdő ablak … Segítséget, tapasztalatokat előre is köszönöm !

drbjozsef # 2021.08.10. 08:16

Bármilyen esetben indíthatsz pert, vagy birtokháborítási eljárást. Nem tilos egyik sem. Előbbit keresettel, utóbbit bejelentéssel.

Miklai Armand # 2021.08.08. 08:37

Kedves Tagok !

Mi a teendő, ha szomszéd túl közel ültet a házamhoz cserjéket, bokrokat fákat ? Milyen esetben tudok birtokháborítási polgári eljárást inditani a bíróságon és milyen módön ?

Előre is köszönöm a válaszokat.

üdv: Armand

Miklai Armand # 2021.08.08. 08:35

Kedves Tagok !

Érdeklődni szeretnék, kinek van joga a családi háza előtt elsődlegesen parkolni? Szabályozza ezt valamilyen jogi döntés ? Ezt a területet én gondozom. Előre is köszönöm a válaszokat.

üdv: Armand

Tonijo # 2021.06.02. 14:47

Tisztelt Fórum

Most találtam rá önökre és lenne egy kérdésem,a családi ház ahol lakunk régen a nevelő apámé volt és akkor engedte hogy a bal oldali beépíthető oldal helyett a ház falàhoz màsfél méterre egy garàzst építsen a szomszéd mivel sokáig nem volt lakva az ingatlan mindig épített hozzá egy kicsit most már úgy 30 méternél jár és még mindig épített hozzá, kell neki engedélyt kérni mert szerinte azt csinál amit akar senkinek semmi köze hozzá hogy mit csinál a telkén.most egy "garázst" épített keményel valószínűleg engedély nélkül.lehet valamint tenni hogy a"jó szomszédi viszony " úgymond megmaradjon?


Tisztelt Hölgyem Uram

Ingatlan ügyben fordulok önökhöz,a családi ház beépíthet? oldala a bal oldalon van.A szomszéd a jobb oldalon még régebben

drazse # 2017.03.06. 17:24

ridegtartás? Akkor állatvédelem elsősorban. Néhány újságcikk, feljelentés és a helyzet meg van oldva. Az összes többi macerás és döntésképtelen. Én a lovakat sajnálom igazából. Nálunk is van lovat tartó harmadik szomszéd, semmi gond vele, mert normálisan tartja. A japán kakasos idióta szomszéd miatt viszont sokan és sokat szenvedünk.

gazella07 # 2017.03.06. 16:32

Jogszabályokat nézegettem, de csak az állatok jogait és tartási körülményeit védik, olyant nem találtam hogy pl mekkora területre van szüksége egy lónak! Jelenleg bértartásban van ,ott hatalmas a terület, lakóhelytől messzebb.
Tartok tőle ha valaki most sem ér rá rendben tartani a területét, az állattartással csak a gond lesz!

Én mindenhol akácfa karámban látom a lovakat, lótartók segítsetek, kell karám a lónak?

lajcsó # 2017.03.06. 15:00

Ezt kapásból nem tudom neked megmondani, csak a lehetséges szabályozási helyeket. Az állatvédelmi jogszabályok (törvény, kormányrendelet. önkormányzati rendelet, stb.) között keresd!

gazella07 # 2017.03.06. 14:48

Tisztelt Jogi Fórum!
Szomszéd joggal kapcsolatban kérek segítséget. Szomszédom a háza udvarán és kertjében 3 db lovat akar tartani ridegtartásban.Kérdésem mekkora terület kell egy ló tartásához, illetve a trágya elhelyezése a lakóháztól milyen távolságra kell legyen. Jelenleg a kertünket drótkerítés válassza el,/mely nálunk hinta homokozó és zöldségeskert,parkosított,a szomszédnak parlag /tartok tőle ez sem megfelelő lótartáshoz.
Attól tartok túl közel kerülne a teraszomhoz és mivel keskeny telkekről van szó, az állattartás bűze nagyon zavarna .
Szeretnék továbbra is békés egymás melletti életét, de úgy hogy az én jogaim se sérüljenek!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.11.21. 09:57

Valóban több területet érint. De pont a szomszédjogokat nem.

Todatos # 2016.11.21. 09:35

Tisztelt Jogi fórum!

Több területet érintő kérdésben kérem a segítséget.
Évek ezelőtt ahogy a törvényi szabályozás engedte Dohánybolt nyílt velünk szemben (kistelepülés). Az előírásnak megfelelően kikerült a bejárattól 5 méterre a dohányzásra kijelölt hely felirat. A nevezett tábla és a bejárat között egy "talponálló" vendéglő alakult, az üzletben vásárolt italok fogyasztása mindennapos, sokszor az üzletben dolgozók is csatlakozva a vendégekhez (vásárlókhoz), múlatják az időt. Sokszor hangos zeneszó, vagy csak alaphangon artikulálatlan hangoskodások zaja hallatszik, van hogy egy-egy társaság órákra ott ragad. A "jól érzés" odáig fajult, hogy az ingatlanunk előtti sövény, mára nyilvános wc-vé vált. Nem beszélve arról, hogy napi szinten parkolóként üzemel a vízelvezetésre kialakított árok is, melynek rendbe tétele a mi feladatunk. A tisztán tartásáról nem is szólva, fél decis üvegek, sörös dobozok mellett, a cigarettás dobozok, azok fóliái tarkítják a sövényt és a járdát. A nyári melegben a fogyasztók a du-i nap melege elől a mi házunk árnyékába húzódnak, az ablakpárkányt italok tárolására használják és a járdaszélén üldögélnek.
Próbálunk a jószomszédi viszonyra ügyelni, de meddig kell? A tulaj nem foglalkozik a jelzéseinkkel.A közterületi viselkedésért nem érzi felelősnek magát.
Milyen szabályozás mentén tudunk jogilag is helyt álló lépést tenni?
Szóban már jeleztünk a jegyzőnek, még nem kaptunk megnyugtató választ. Az írásos jelzést szeretnék alaposan megtámogatni hivatkozási lehetőségekkel.

Várom válaszukat.

Evelin24 # 2016.04.25. 23:04

Onnan tudom mert minden tulajnak jár olyan pappír ahol rajta van hogy kik fizetnek közös költséget és kik nem.
A lakó gyülésen pedig ezt meg is vitatják hogy mit kezdjenek azokkal akik nem fizetnek.
És hogy mikre megy el a közös költség.

Evelin24 # 2016.04.25. 23:04

Onnan tudom mert minden tulajnak jár olyan pappír ahol rajta van hogy kik fizetnek közös költséget és kik nem.
A lakó gyülésen pedig ezt meg is vitatják hogy mit kezdjenek azokkal akik nem fizetnek.
És hogy mikre megy el a közös költség.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.25. 16:37

És tényleg: honnan tudod?
(Azt pedig bizonyára nem tudod, hogy alapból a bérlőnek nem is kell közös költséget fizetnie.)

Evelin24 # 2016.04.25. 16:30

Nekem is a szomszédaimmal lenne próblémám de az enyém ilyen jellegű:
Panel lakásban lakom Miskolcon és tulaj vagyok 2 éve.
Tavalyi évben az exem miatt voltak rendőrségi próblémák.
De idén januártól már nincsenek egyáltalán.
A szomszédomban 3 felnőtt lakik 3 gyerekkel 2 szobás lakásban albérletben nem fizetnek közös költséget.
És a szemetett a folyoson tárólják a büdös cipőjükkel együtt. A közös folyoson zajonganak és bunkóznak velem a közös képviselőnek jártak panaszt tenni én ellenem és ki akartak engem rakatni a saját házamból és amikor mai nap folyamán bementem panaszt tenni a közös képviselőnél mert elegem lett belőlük hogy a szomszédaim zajongásaikra kellek fel mert reggeltől zajonganak ahogyan élnek és ŐK szoltak meg engem a rendőrség miatt és ők hogyan élnek az bezzeg nem baj :( Mit tehetnék? Ha a közös képviselő meg ilyen lekezelő volt velem és még az ő oldalukon volt és úgy tett nekem hogy én honnan tudom hogy ők nem fizetnek.

jeny1988 # 2015.09.09. 14:34

Jó Napot!
Segítséget szeretnék kérni, egy ötletet, vagy valami megoldást amivel megoldható lenne a történet amit leírok.
A szüleim 25 évvel ezelőtt vettek egy parasztházat, kerttel nagy udvarral. Kb egy éve mellénk kötözött egy jó ismerősünk, akivel nemrégiben apukám összeveszett. Ennek a veszekedésnek nem lett jó vége, a szomszéd a föld hivataltól kikérte az egész falunk alaprajzát. Ezzel nem is lenne semmi gond, csakhogy ez a rajz már több mint 20 éves, mert 20 évvel ezelőtt mi is ugyanezt kaptuk meg, és nem is felel meg a valóságnak. Eszerint a papír szerint ő a mi területünkből birtokol az udvartól a kertig 1,40 métert. De nem volt szabályszerűen kimérve, és ráadásul csak a mi területünkön mérték ki a másik oldalt nem. Kaptak tegnap a szüleim egy papírt, a szomszédtól, hogy 15 napjuk van eltakarítani mindent ami arra a részre esik, mert kerítést akar húzatni oda. A szüleim ügyvédhez mentek, azt tanácsolta nekik az ügyvéd, hogy menjenek be a földhivatalhoz és kérjenek ki egy legújabb rajzot amit kb a 90-es években csináltak. Kérdem én, ha kijön egy földmérő, akkor miért nem a legújabb rajzzal jön? az illetőt akitől kikérhették volna nem találták meg mert szabadságon. Visszamentek az ügyvédhez aki azt tanácsolta hogy menjenek a polgármesteri hivatalba és ott kérjenek Birtokvédelmet. Mondanom sem kell hogy őket már megelőzték a szomszédék, és elpanaszolták az ő verziójukat, ezért nagyon lekezelően bántak a szüleimmel.
Nagyon idegesek szegények én pedig külföldön élek, csak tanáccsal segíthetem őket. Van esetleg valami ötlete hogy mit tehetnénk még? Létezik olyan hogy 25 év után elvesznek az embertől az udvarából stb részt amit eddig mi tartottunk rendben és a miénk volt?
válaszát köszönöm.

zsazsa78 # 2015.08.04. 17:36

Tisztelt Jogi Fórum!

Abban szeretném segítségüket kérni,hogy van-e valamilyen jogszabály abban az esetben,ha a szomszédom teleülteti fákkal,cserjékkel a házfalamat 1-2 méteres távolságban ésnyáron minden nap locsol. Attól félek,hogy az állandó locsolás esetleg vizessé teszi a házfalat és az amúgy aszthmás kislányomnak ez csak ront az egészségügyi állapotán. Mit tehetek, ?