Június 25.
Egyébként a vita csak elméleti, mert amíg az új tagokat nem veszi nyilvántartásba a bíróság, a régiek képviseleti joga folyamatos.
alapítvány létrehozása
Nagyon köszönöm a választ!
Nincs mit.
Tisztelt ObudaFan!
Alapítványt alapítok, kérhetem-e rögtön a kiemelkedően közhasznúvá minősítést, vagy első lépésként csak közhasznú lehet?
Tisztelt ObudaFan!
Alapítványt alapítok, kérhetem-e rögtön a kiemelkedően közhasznúvá minősítést, vagy első lépésként csak közhasznú lehet?
Tisztelt ObudaFan!
Az alapítvány alapításakor az induló vagyont banki letéti számlán kell elhelyeznie az alapítónak, vagy a bíróság elfogadja, ha ügyvédnél helyezi letétbe?
Lehet kérni rögtön. Bankban kell elhelyezni.
Köszönöm a választ.
Nincs mit.
Tisztelt ObudaFan!
Technikai jellegű kérdéseim lennének alapítvány beadásával kapcsolatban:
- Alapítvány nyilvántartásba vételi kérelmét aláírta a négy alapító. De a bírósághoz való beadáshoz elég egy alapító is, vagy az általa meghatalmazott jogi képviselő?
- Ha egy alapító elég, akkor kell-e meghatalmazás a többi nevében?
- Ha például a kuratórium elnöke nyújtja be, a bíróság nem fogadja el, akkor sem , ha az alapítók egy meghatalmazásban megbízták erre?
Előre is köszönöm a válaszát!
„Alapítvány nyilvántartásba vételi kérelmét aláírta a négy alapító. De a bírósághoz való beadáshoz elég egy alapító is, vagy az általa meghatalmazott jogi képviselő?
Ha egy alapító elég, akkor kell-e meghatalmazás a többi nevében?”
Nekem fogadta el a bíróság úgy, hogy csak egy alapító írta alá a meghatalmazásomat, és a többi alapító nem adott neki erre meghatalmazást.
„Ha például a kuratórium elnöke nyújtja be, a bíróság nem fogadja el, akkor sem , ha az alapítók egy meghatalmazásban megbízták erre?”
Tekintettel arra, hogy a Pp. szerint akárki nem lehet képviselő, így főszabály szerint nem.
Köszönöm a gyors és korrekt választ. :)
Nincs mit.
Tisztelt ObudaFan,
Alapítvány köthet-e a kuratórium elnökével munkaszerződést? Az alapító okiratban az szerepel, hogy a kuratórium tagjai tiszteletdíjban és költségtérítésben részesülhetnek, de ez már bérjellegű juttatás.
Én nem látom akadályát.
Köszönöm a választ, Tisztelt ObudaFan!
Nincs mit.
Tisztelt ObudaFan!
Alapítványt hozok létre, még nem adtuk be a bíróságra a bejegyzés iránti kérelmet.
Az alapító okiratban az szerepel, hogy a munkáltatói jogokat az elnök gyakorolja. Most úgy döntöttünk, hogy az elnökkel munkaszerződést kötünk. Tehát ő nem írhatja alá saját munkaszerződését. Meg kell-e változtatni az alapító okirat szövegét, vagy elegendő, ha az elnök munkaszerződését a másik kuratóriumi tag-aki egyben az elnök mellett a másik képviselő- írja alá?
rintem ez az, amit teljesen felesleges alapító okiratban szabályozni.
Köszönöm, tisztelt ObudaFan!
Nincs mit.
Üdvözletem!
Közhasznú alapítványokkal kapcsolatosan az alábbi kérdéseim lennének:
- Alapítványban mennyi kuratóriumi tagnak, ill fb tagnak kell lennie (5 millió árbevételt bőven-bőven meghaladja)
- mikortól kell könyvvizsgáló
- mi a kuratóriumi tag és fb tag közötti különbség (felelősség szempontjából)
válaszát előre is köszönöm!
Sodorka
„* Alapítványban mennyi kuratóriumi tagnak, ill fb tagnak kell lennie (5 millió árbevételt bőven-bőven meghaladja)”
A törvény annyit mond, hogy ezek "szervek", tehát több tagból állnak. Mivel nem célszerű páros tagot kinevezni, célszerűen legalább 3.
„* mi a kuratóriumi tag és fb tag közötti különbség (felelősség szempontjából)”
A kuratóriumi tag a döntésekért felel, az fb tag az ellenőrzésért.
Köszönöm a gyors Válaszát!
- Tehát akkor célszerű 3 kuratóriumi tagnak, illetve 3 fb tagnak lennie.
- Közhasznú alapítványnak milyen esetben kötelező a könyvvizsgálat?
- hol találom ezeket a törvényben, melyikben?
Köszönettel:
Sodorka
224/2000. (XII. 19.) Korm. rendelet
a számviteli törvény szerinti egyes egyéb szervezetek beszámolókészítési és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól
19. § (1) Kötelező a könyvvizsgálat minden közalapítványnál, továbbá annál az egyéb szervezetnél, közhasznú egyéb szervezetnél, amelynél a vállalkozási tevékenységből elért éves (éves szintre átszámított) (ár)bevétel az üzleti évet megelőző két üzleti év átlagában meghaladja a 100 millió forintot. Minden olyan esetben, amikor a könyvvizsgálat e rendelet vagy más jogszabály előírásai szerint nem kötelező, az egyéb szervezet, közhasznú egyéb szervezet dönthet arról, hogy a beszámoló felülvizsgálatával könyvvizsgálót bíz meg.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02