Bárki beadhatja.
alapítvány létrehozása
Köszönöm.
Az ügyvezető kurátor elfogadó nyilatkoza sablonon megtalálható a bírósági honlapon. Itt a Ptk. és a Btk. által előírt követelmények szerepelnek. Célszerű-e a nyilatkozatba beemelni a következőket is:
"Kijelentem, hogy az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény szabályai szerint összeférhetetlenség személyem vonatkozásában nem áll fenn." ?
Elvileg a Civil törvény szerinti összeférhetetlenség a közhasznú szervezeteket érinti csak szerintem.
Az alapítvány kuratóriumának határozatáról készült kivonatot elég a kuratórium elnökének aláírnia vagy szükséges a kivonat hiteléül másnak is (pl. az egyik kuratóriumi tag)? köszi szépen.
Az alapító okirat nem mond erről semmit? Szerintem erre törvényi szabályozás nincs, de célszerű még valakinek aláírni.
Köszönöm a választ, Obudafan.
Alapítvány bejegyzés iránti kérelme beadás előtt áll. Az alapító elhelyezte az induló vagyont egy bankban megnyitott pénzforgalmi fizetési számlán. A bank az igazolást ki is állította erről. Ez a számla már az alapítvány nevére lett nyitva.
Az "Alapítvány nyilvántartásba vétele iránti kérelem” ÁNYK űrlapon, (C2), ki kell tölteni az alapítvány bankszámlával kapcsolatos adatait. Ide a fenti számla adatait kell írni? Azért kérdezem, mert az alapítvány a bejegyzéséig ehhez a számlához nem nyúlhat, aktívan nem használhatja.
köszönöm
Nem kell szerintem kitölteni.
Köszönöm, ObudaFan.
A döntéshozó valamint ügyvezető szerv határozathozatalával kapcsolatban kérnék tanácsot.
A Ptk. szerint:
3:19. § [Határozathozatal]
(2) A határozat meghozatalakor nem szavazhat az,
- akinek olyan hozzátartozója érdekelt a döntésben, aki a jogi személynek nem tagja vagy alapítója;
A bírósági honlapon található alapító okirat formanyomtatványa szerint nem szavazhat az:
- akinek olyan hozzátartozója érdekelt a döntésben, aki az alapítvány alapítója;
Melyiket kell beírni az alapító okiratba?
köszönöm.
ObudaFan vagy KBS, kérhetném a válaszotokat? (1-2 napon belül beadnánk a Törvényszékre a kérelmet).
Köszönöm
Szerintem egyik sem szavazhat.
Köszönöm ObudaFan a választ.
Kedves Obudafan, azért választanánk az alapítványi formát, mert szeretnénk teljes munkaidőben a vállalt cél megvalósításán dolgozni. Úgy tudom az alapítvány lehetőséget biztosít ehhez azzal, hogy alkalmazottakat foglalkoztathat. Kérdésem, hogy a kuratórium tagjai, vezetője is lehet e rendszeres fizetéssel alkalmazott.
Lehet, de akkor mindenkinek a munkaszerződését valaki más írja alá az alapítvány részéről.
Alapítvány kuratóriumával kapcsolatos kérdésünk:
A Ptk. szerint:
3:397. § [A kuratórium]
(1) A kuratórium az alapítvány ügyvezető szerve. A kuratórium tagjai az alapítvány vezető tisztségviselői.
(2) A kuratórium három természetes személyből áll, akik közül legalább kettőnek állandó belföldi lakóhellyel kell rendelkeznie.
Ami nem egyértelmű számunkra, hogy a kuratórium taglétszámára vonatkozó szabályozás azt jelenti, hogy MINIMUM 3 természetes személy és nincs MAXIMUM?
Köszönöm!
Amannyiban kuratóriumot kíntok létrehozni úgy az 3 személyből áll.
De dönthettek úgy is, hogy a vezető tisztségviselő egy személyben a kurátor lesz.
dr. Végh Ügyvédi Iroda - Budapest
vekony@drveghistvan.hu
Véleményem szerint a 3 fős szabálytól el lehet térni bármilyen irányban, az ugyanis diszpozitív szabály.
Üdvözlöm!
Tervezett alapítványunk egyik tagja fiatalkorú (17 éves).
A Ptk. rendelkezései alapján úgy tudom, kizárólag nagykorú személy lehet kuratóriumi tag. Betölthet más tisztséget szülői hozzájárulással? Amennyiben nem, esetleg alkalmazottként lenne érdemes bejelenteni?
Köszönöm a választ!
Vezető tisztségviselő nem lehet. Milyen tisztségre gondoltok?
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Két kérdésem van alapítvány létrehozásával kapcsolatban!
Az első, hogy a 100 ezer forintos alapítási díj egy része kiváltható-e tárgyi eszközzel?
A második kérdése, hogy ma ennyi időt vesz igényeb amíg egy alapítványt bejegyeznek és hivatalosan működhet?
Köszönöm a válaszát!
Az nem alapítási díj, hanem az alapítói vagyon. Ez az a vagyon, ami az alapítvány működéséhez szükséges, és egyre kevésbé elégszik meg a bíróság 100e Ft-tal. Arra is gondolni kell, hogy ha csak tárgyi eszköz van és semmi pénz, akkor a bíróság azt fogja látni, hogy az alapítvány nem fog tudni elkezdeni működni, mert nincs miből fedezni a költségeket.
Néhány hónapba beletelik az alapítás.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
2 személyes alapítvány bejegyzésekor az alapító egyenesági leszármazottja (fia) lehet-e kurátor?
Válaszát előre is köszönöm!
Szerintem nem.
Sziasztok,
Rengeteget bogarásztam a fórumot, és találtam is foszlányokat a PK-102 nyomtatvány N1a,b,c lapok kitöltésére, de végleges megoldást nem találtam a problémámra.
Fő tevékenységi körünk 9499 (ezen belül állatvédelem) lenne .
Az alapítvány bevételeit főként adományok adják, de lehetőséget szeretnénk hagyni egyéb promóciós termékek értékesítésére is, aminek teljes ellenértékét az alapítvány céljára használnánk fel, tehát az alapítvány vagyonát növelné.
A tagok fizetést nem kapnak, csak költség elszámolásra lesz lehetőség.
Biztos van valaki aki tudja hogy ezen a három lapon miket kell jelölnöm ilyen esetben, mert nekem már elfüstölt az agyam az ÁFA tv olvasása alatt.
Kedves Jogászok!
Közalapítványnál az alapító ( önkormányzati képviselőtestület) átadhatja az alapítói jogot egyetlen szeménynek, akit kinevez az alapítói jogok gyakorlójának?
Köszönettel várom a választ.
Kedves Filippi, elképzelhető, hogy nem az alapító gyakorolja az alapítói jogokat a közalapítványban, hanem azt átadja másnak - 2013. évi V. törvény a Polgári törvénykönyvről, 3:394. §.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02