Törvényességi felügyeleti eljárás

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.28. 19:02

Azt.

realcore # 2008.02.28. 17:53

"érdemi intézkedés" alatt mit ért Kedves ObudaFan?
A felszólítást követő pénzbírságot és egyéb szankciókat?

ObudaFan # 2008.02.28. 17:14

Az illeték nem "minisztériumilag", hanem törvényben van meghatározva. Viszont csak az illeték 10%-át kell megfizetni, ha érdemi intézkedés nélkül szűnik meg az eljárás.

realcore # 2008.02.28. 16:14

Mai napon kaptam egy végzést a cégbíróságtól, amiben közölték, hogy ha a szövetkezet kielégítő választ adott levelemre, akkor vonjam vissza az eljárás iránti kérelmem.
Más alternatívát nem is említett a végzés, így kicsit megijedtem, hogy a végén még én fizetem az illetéket, mivel a Ctv. a törv.felügy.elj. iránti kérelem, általam(mint kérelmező) visszavonása esetén rám rónak ki 15ezer Ft).
Fogtam magam, és meglátogattam a cégbírót. :)
Aki megnyugtatott, hogy ha kielégítő választ kaptam kérdéseimre, akkor jogi következmény nélkül vissza vonhatom az eljárási kérelmemet, a beigazolódott jogsértés miatt, így is úgy is a szövetkezetet terheli az illeték.

Ami eddigi tudomásom szerint 50ezer forint volt, most viszont azt mondta a cégbíró, hogy lehet hogy csak 5ezret szabhat ki, amit nem igazán értettem. Az illeték minisztériumilag kerül megállapításra, nem? Az ilyen eljárási illeték díjszabását illetően hol találok felvilágosítást?
Az 5ezer forint nem valami nagy szankció(illeték), figyelembe véve, hogy ha nem állfenn jogsértés akkor a kérelmező 15ezret fizet. Itt meg főleg hogy fenn is állt, nem értem hogy hogy nem 50ezer forint az illeték.

Szerintetek?

ObudaFan # 2008.02.25. 17:53

Kifejezetten kértük a CB-t, éppen ezért szabjon ki pénzbirságot.
Azonban a CB úgy irtózik ennek alkalmazásától, mint ördög a tömjénfüsttől. Kérelmünket még elbirálni sem hajlandó, - egyszerűen semmit nem reagál rá.
Úgyhogy, nem kell félni, hogy esetetekben talán pénzbírság várható...

Ez így nem igaz. Attól, hogy a te esetedben nem került sor bírság kiszabására, attól még gyakorlat a bírság kiszabása.

kismukk # 2008.02.24. 10:10

realcore

Az eljárási illeték (amit illetékbélyegben kérnek leróni főként) különbözik a Ctv. 81. § (1)- ban szereplő pénzbírságtól. Ha az eljárási kérelmet benyújtó veszt, akkor már megfizette a beadáskor az illetéket. Ha a kérelmezett cég veszit, akkor a CB kötelezi, hogy az fizesse meg a kérelmezőnek.

Bírság kiszabásához alig-alig folyamodik a CB.
Mi például számtalanszor bizonyitottuk a CB felé, hogy a felelős tisztségviselő mulasztása okozta a jogszabálysértéseket, amelyek miatt törv.fel.eljárásra került sor, kértük birság kiszabását. Mert, amig a vezetőket nem szankcionálják, joggal hihetik, hogy törvénybe ütköző cselekményeik semmiféle jogkövetkezménnyel nem járnak, és vég nélkül folytathatják azokat.

Kifejezetten kértük a CB-t, éppen ezért szabjon ki pénzbirságot.
Azonban a CB úgy irtózik ennek alkalmazásától, mint ördög a tömjénfüsttől. Kérelmünket még elbirálni sem hajlandó, - egyszerűen semmit nem reagál rá.
Úgyhogy, nem kell félni, hogy esetetekben talán pénzbírság várható...

realcore # 2008.02.24. 09:40

Ez igazán sajánálatos, de az illeték még így is rájuk hárul, hiába szüntették meg a törv.sértést. Minden esetre köszönöm mégegyszer! Üdv

ObudaFan # 2008.02.24. 09:34

Csak akkor.

Akivel szemben a cégbíróság kiveti.

realcore # 2008.02.24. 09:32

üdv

A törv.felügy.eljár. lezárásáról még nem kaptam határozatot, azonban érdekel az, hogy a Ctv. 81. § (1) bekezdését hogyan értelmezzem;

"b) a céget, illetve ha megállapítható, hogy a törvényességi felügyeleti eljárásra a vezető tisztségviselő adott okot, a vezető tisztségviselőt 100 000 Ft-tól 10 millió Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtja,"

Ez csak akkor kerül alkalmazásra, hogy ha nem tett eleget az első felszólításnak és nem szüntette meg a törv.sértő állapotot 90naponbelül vagy minden esetben? Továbbá ha kivetésre kerül, akkor ezt a szövetkezetnek kell fizetni, vagy magának, a vezetőnek?

köszönöm

ObudaFan # 2008.02.03. 09:43

Tőlem még sosem kértek. Ettől függetlenül az elvi lehetőség persze fennáll. De tőlem pl. perben sem kérték soha a harmadikat, ha csak kettőt adtam be.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.02. 10:48

Igaz. Köszönöm.
De a nem bejegyzést iránti kérelmekre (nem nyomtatvány) akkor is a Pp. vonatkozik, tehát kérheti a bíróság a két esetleg három példányt. Bár nem mindegyik kéri.

ObudaFan # 2008.02.02. 10:04

A kérelmet (változásb., cégb.) elég egy példányban. A mellékleteit kell kettőben.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.01. 19:49

Bocsánat, az csak a bejegyzési meg módosítási kérelmekre vonatkozik.
Akkor marad háttérszabályként a Pp., amely szerint a beadványokat eggyel több példányban kell beadni, mint ahány érintett van. Az is minimum kettő.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.01. 19:45

Realcore, benne van a Ct-ben, hogy az iratokat (minimum) két példányban kell leadni. Az igaz, hogy a gyakorlat eléggé contra legem, és nem kötnek bele, ha az ügyvédi meghatalmazásból vagy az aláírás-mintából egyet adsz be. De a kérelemből ragszkodnak a törvényben előírt kettőhöz.

Legislator # 2008.02.01. 19:42

Előfordul, hogy a bírói gyakorlatban több példányt követelnek meg egyes iratokból, mint amit a jogszabály előír. A polgári nemperes eljárások körében a fizetési meghagyásos eljárásban például a bíróság kér egy pluszpéldányt az űrlapból (blankettából) kitöltve (tehát a klasszikus felállásban három példány helyett négy példányt kell kitöltve benyújtani), hogy számítási stb. hiba esetén a bíróság által korrigálva lehessen majd kibocsátani az FM-et egy javított példányon.

Sunshine after the rain.

realcore # 2008.02.01. 19:01

További kérdés még, hogy elég ha csak a kérelmet adomba még egy példányban, vagy mellékleteket is csatoljam ismét? köszi

realcore # 2008.02.01. 18:37

Az eljárás lefolytatásának kérelmezése után, hiánypótlásra szólítottak fel, "1./ Kérelmét további egy példányban nyújtsa be." Ahogy utánna néztem, nem találtam jogszabályt, rendelkezést, ami 2 példánybeadását kéri ilyen eljárásnál. (a bíró erre hivatkozott: Pp. 95.§, (2))Nem rokkanok bele a plusz költségbe, de nem találtam akkor sem ilyen irott szablyát :)
Továbbá, felhívták a figyelmem, hogy amennyiben alaptalan a kérelmem, akkor 15e Ft eljárási illetéket rónak rám. Ez rossz jel, vagy mindenkinek felhívják a figyelmét? :)

ObudaFan # 2008.01.31. 16:26

Azokat a végzéseket kell a Cégközlönyben közzétenni, amelyeknél jogszabály így rendelkezik. A törvényességi felügyeleti végzések jó része nem ilyen.

kismukk # 2008.01.31. 16:13

"végzéseiket publikálniuk kell"

Helyes a megjegyzés, ezt a közhitelesség elve megköveteli. Csak nem külön közleményben, hanem a cégjegyzékben kell feltüntetni a cégről szóló fontos információkat. A Ctv. 26.par-tól kezdődően pontosan leirja.
Igy, ha felszámolás stb. indult, sőt: ha büntetőjogi intézkedés alkalmazásának lehet helye.

ObudaFan # 2008.01.29. 21:32

Félre.

realcore # 2008.01.29. 20:49

en ugy ertelmeztem a Ctv.-t, hogy a vegzeseket publikalniuk kell a ceg hitelezoire valo tekintettel a torvenyessegi eljarasok eseten. felre ertettem volna?

ObudaFan # 2008.01.27. 11:51

A kérelmezőnek kézbesíteni kell.

kismukk # 2008.01.26. 23:50

Az eljárás befejezéséről szóló végzésben (határozatban) a CB rendelkezik az illetékről (hogy ki fizesse meg). Ha nem kapod meg, a Cégbiróságon a cégiratok között megtekinthető.

ObudaFan # 2008.01.25. 20:09

Nem.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.25. 07:47

Kell róla közleményt közzé tenni? Én úgy emlékszem, nem.