Azt esetleg nem tudja valaki hogy a a Cégközlönyben megjelenik-e a törvényességi felügyeleti eljárás végzése? ill ha megjelenik akkor azt tartalmazza-e hogy a kiszabott illetéket ki volt köteles megfizetni?
Törvényességi felügyeleti eljárás
Nincs mit.
Köszönöm szépen! Igazán hálás vagyok!
Rá. Nem a Pp. miatt, hanem a lent idézett Itv. miatt.
Köszönöm a válszt.
Az eljárás során a kérelem leadását követően a cégbíróság felkeresi levélben azt aki ellen indult az eljárás és felszólítja hogy tegyen eleget a törvényben és alapszabályban foglaltaknak.
Amennyiben ezt teljesíti és eleget tesz a kötelezettségeinek, a cégbíróság megszünteti az eljárást.
Ennek fényében már csak az a kérdésem van, hogy ebben az esetben, tehát amikor a törvénysértés egyértelmű, és felszólításra is kerül az illetékes, de ezt követően eleget tesz a felszólításnak, akkor az illetéket kire róják ki?
Tudtommal polgári peres ügyek esetén, ha a pert bukja aki ellen indították akkor egyértelmű hogy ő fizeti a perköltséget, viszont ha egyezség születik, akkor azt terheli a perköltség aki indította a pert. Tudom hogy ez más tészta, de Önök szerint ebben az esetben mire számíthatok?
Előre is köszönöm!
üdv
Ctv. 65. § (1) A cégbíróság által lefolytatott törvényességi felügyeleti eljárásért 50 000 Ft felügyeleti illetéket kell fizetni. A felügyeleti illetéket az a cég viseli, melynek törvénysértő működését a cégbíróság megállapítja. Ha a hivatalból indult törvényességi felügyeleti eljárást a cégbíróság jogsértés hiányában megszünteti, az illetéket nem kell megfizetni.
(2) Kérelemre indult eljárás esetén, ha a cégbíróság a törvényességi felügyeleti eljárás lefolytatása iránti kérelmet jogsértés hiányában elutasítja, a kérelmezőt 15 000 Ft felügyeleti illeték terheli.
(3) A törvényességi felügyeleti eljárás alá vont céget terhelő felügyeleti illeték megfizetéséről a bíróság a törvénysértő működés megállapításával egyidejűleg végzésben rendelkezik. A törvényességi felügyeleti eljárást alaptalanul kezdeményező kérelmezőt terhelő felügyeleti illeték megfizetéséről a cégbíróság a kérelmet elutasító végzésben rendelkezik.
(4) Az e §-ban nem szabályozott kérdésekben a bírósági eljárási illetékre vonatkozó szabályok az irányadók.
Illetékköteles, de az illetéket utólag kell megfizetnie a jogsértőnek, és csak jogsértés hiányában a kérelmezőnek.
Tisztelettel érdeklődnék, hogy nem-e tudja valaki, hogy illeték köteles-e a törvényességi felügyeleti eljárás abban az esetben, ha én egy lakásszövetkezeti tag vagyok, és az alapszabályban és a törvényben foglaltaknak nem tesz eleget a szövetkezeti elnök(nem válaszol 30napon belül a tértivevényes levelemben feltett kérdéseimre), továbbá ha illeték köteles és a cégbíróság felszólítása után eleget tesz(vagy épp nem) a kötelességeinek az elnök, akkor a befizetett illetéket köteles-e megfizetni részemre a szövetkezet, vagy polgári peres úton kell hozzájutnom?
Szóval kell-e illetékeznem, ha kell akkor mennyit, és ezt követően visszakapom-e valaha ezt az összeget? Előre is köszönöm a segítségüket!
üdv: xy
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02