E - papír cégbíróságnak


Rezeske # 2020.10.05. 09:15

Kedves Szakértők!

múlt héten jártam a NAV egyik budapesti kirendeltségénél, ugyanis saját felelőtlenségem és hanyagságom miatt a BT-m adószámát törölték már vagy 8 éve.
Bementem a NAV-hoz, ahol elmondták nagyon kedvesen, hogy mit kellene pótlólag feléjük megküldenem, ezt hétvégén meg is tettem.
A NAV-nál a Kollegina jelezte, Ő sem érti, miért nincs még a bt kényszertörlésre jelölve a Cégbíróságnál évek óta, holott az automatikus folyamat ezt kívánná meg.
Annyi segítséget még tudott adni, hogy miután a NAV felé teljesítettem minden elvárást, írjak e-papíron keresztül az illetékes (gondolom Pest-megyei cégbíróságnak) egy levelet, melyben leírom, hogy a bt adószámának visszaállítását szeretném, indoklásként azt, hogy a NAV felé már nem áll fenn "elmaradásom".
A gondom csak az, hogy a NAV-os kollegina e-papírt írt: onnan már küldtem több helyre elektronikusan üzenetet, de a cégbíróságot nem találom a listákban.

Hogyan tudok cégbíróságnak elektronikusan levelet küldeni, illetve valóban tudnom kell-e (a NAV-os hölgy ezt mondta legalábbis), melyik bírónál áll az ügyem név szerint?

Előre is köszönöm segítségeteket.

R.

gerbera317 # 2020.10.05. 09:20

Jézus, Mária, Szent József!
(Tudom: nem vallási fórum, és nem is nyelvészeti. De akkor is, és csakazértis...)

Kovács_Béla_Sándor # 2020.10.05. 09:27

Cseresznye.

Rezeske # 2020.10.05. 09:32

Abban csak bízni tudok, hogy ezek a mennybe menős dolgok nem a kérdésemnek, hanem a kérdésem hátterének szólnak :-)

Szóval? E-papír a cégbíróságnak kilőve, jól gondolom?

Rezeske # 2020.10.05. 09:53

Természetesen ha nagyon át lettem verve, ami nem kizárt, akkor szívesen veszek ötleteket, javaslatokat, mi is a teendő ilyen esetben...

gerbera317 # 2020.10.05. 10:02

Az e-papírt magánszemélyeknek találták ki. Cégek a cégkapujukról kötelesek kapcsolatot tartani a hatóságokkal, hivatalokkal.
https://ceginformaciosszolgalat.kormany.hu/…un-keresztul

Rezeske # 2020.10.05. 17:33

Sziasztok. Bocsánat a kései válaszért..Sejtettem, hogy valami nem kerek a Hölggyel, mert nem láttm a magabiztosságot a szemében :-)

A NAV-nak természetesen megküldtem az anyagokat, meg is kapták, vissza is igazolták :-)
Köszönöm a nyelvtani helyreigazítást :-)

rigoz # 2020.10.06. 01:32

Bíróságokkal a kapcsolattartás az űrlapbenyújtás-támogatási szolgáltatás (ÁNYK) útján zajlik, függetlenül attól, hogy ki és milyen minőségében a feladó!

Az e-papír alapvetően közigazgatási és ügyészi, rendőri szervekkel való kapcsolattartást szolgálja a gyakorlatban. Bírósági ügyben felejtős...

A NAV-nak e-Papíron (Cégkapus azonosítással céges ügyben) akkor küldhető levél, ha arra nem rendszeresít tartalmánál fogva a NAV külön ÁNYK-val kezelhető űrlapot, egyébként az e-Papíron való beadványtétel nem hatályos és erről a NAV 8 napon belül köteles a levélírót tájékoztatni...

Kovács_Béla_Sándor # 2020.10.06. 05:23

Az e-papír alapvetően közigazgatási és ügyészi, rendőri szervekkel való kapcsolattartást szolgálja
Plusz a végrehajtók.

rigoz # 2020.10.06. 05:29

Igen KBS, bár ez nem taxatív felsorolás volt. :)

Rezeske # 2020.10.06. 12:26

Én közben már olyat is találtam, hogy ügyvéd adhat be csak ilyen kérelmet, de ez szerintem, és az Általatok leírtak miatt nem valószínű.

Összefoglalva, ha jól értelmeztem a dolgokat:
ÁNYK-n keresztül tudok a Cégbíróságnak "üzenetet" küldeni anélkül, hogy tudnám: konkrétan ki az eljáró bíró, ugye?

Erre felteszem, van elektronikus nyomtatvány, mint az adóbevallásoknál....

rigoz # 2020.10.06. 16:42

Eljáró bíróság kilétét, felek neveit (elsőrendűek) és az ügyszámot kell tudni, az eljáró bíró nevét nem...

"Kezdőirat" küldhető ügyszám nélkül, de a többi adat kell...

Illetve ha nem ismeri az ügyszámot, a felek helyes megjelölésével, és a helyes bíróságra hivatkozással hozzá szokták csatolni a megfelelő ügyirathoz, átiktatják...