Társasházi jog


_kendermag_ # 2010.02.20. 14:45

Kedves Dezső!

Hogy kérhetnék közös tulajdonra birtokvédelmet - tényleg elegendő lenne az az indok, hogy bűzlenek a kukák? A TH alaprajz szerint az nem az én kertem része.

ragyasdezso # 2010.02.19. 15:44

Rosine

2. Fenntartás: az üzemeltetés, a karbantartás és a felújítás.

2.1. Üzemeltetés: a közös tulajdon rendeltetésszerű használatához folyamatosan szükséges szolgáltatások ellátása, így a közüzemi szolgáltatások díjának kifizetése, a központi berendezések üzemben tartói feladatainak ellátása, szükség esetén gondnoki, házfelügyelői, házmesteri szolgáltatások megszervezése, az intézőbizottság rendszeresítése esetén működésének biztosítása.

2.2. Karbantartás: a közös tulajdonban levő ingatlan állagának és rendeltetésszerű használhatóságának biztosítása érdekében szükséges, a tulajdonosok közösségét terhelő megelőző és felújításnak nem minősülő javítási munkák elvégzése, illetőleg egyes közösségi berendezések cseréje.

A karbantartás lehet:

2.2.1. hibaelhárítás, amely az életveszélyt okozó, továbbá az épület állagát károsító és rendeltetésszerű használatát lényegesen akadályozó, azonnali beavatkozást igénylő hibák és hiányosságok haladéktalan eseti megszüntetése,

2.2.2. időszerű karbantartás, amely az épület állagát veszélyeztető, de rendeltetésszerű használhatóságát lényegesen nem akadályozó, azonnali beavatkozást nem igénylő hibáknak és hiányosságoknak eseti vagy az épületen elvégzendő egyéb javítási munkákkal együtt, de az észleléstől számítva legkésőbb hat hónapon belüli megszüntetése,

2.2.3. tervszerű karbantartás, amely az épület állagának és rendeltetésszerű használhatóságának biztosítása érdekében végzendő rendszeres állagmegóvási munka.

2.3. Felújítás: az ingatlan egészére, illetőleg egy vagy több főszerkezetére kiterjedő, időszakonként szükségessé váló olyan általános javítási építés-szerelési munkák végzése, amelyek az eredeti műszaki állapotot - megközelítőleg vagy teljesen - visszaállítják, illetőleg az eredeti használhatóságot, üzembiztonságot az egyes szerkezetek, berendezések kicserélésével vagy az eredetitől eltérő kialakításával növelik. A felújítás lehet:

2.3.1. teljes felújítás: a műszaki állapot alapján szükséges, az ingatlan egészére kiterjedő külső-belső javítási munkák elvégzése,

2.3.2. részleges felújítás: az épület legalább egy főszerkezetére kiterjedő, teljes felújításnak nem minősülő, de abba belátható időn belül beilleszthető általános javítási munkák elvégzése,

2.3.3. korszerűsítés: a központi fűtő- és melegvíz-szolgáltató berendezésnek az energiaracionalizálással, illetőleg a levegőtisztaság-védelemmel összefüggő átalakítása vagy kicserélése.

_kendermag_

Kérj a jegyzőtől birtokvédelmet.

_kendermag_ # 2010.02.19. 13:26

Sziasztok!

Nekem a kukatárolóról lenne kérdésem.
Egy 6 lakásos TH-ban lakom. Az épület 3 éve épült. Közös kukatároló nem épült, a 6 lakás 6 db kukája a mi konyha ill. hálószoba ablakunktól 5 m-re van, semmilyen fallal nem kerítették el. Hát látványnak sem szép, de nyáron elviselhetetlen a bűz - nem lehet ablakot nyitni, darazsak hadával küszködünk.
Az építtető elismerte, hogy nem túl "elegáns" megoldás, de orvosolni nem tudja....
A kérdésem az, van erre valami jogszabály, hogy ilyen épületeknél hogyan kell megoldani a kukák tárolását? Ha van, érvényesíthető utólag? Lehet kötelezni a TH-t, hogy gondoskodjon arról, hogy ne bűzölögjenek a kukák az ablakom alatt?

Rosine # 2010.02.09. 14:57

Tisztelt Fórumozók!

szeretném abban a véleményüket kérni, hogy egy társasház esetében a tető és homlokzatfelújítás karbantartás vagy felújítás körébe eső művelet??

Fontos lenne tudnom még azt is, hogy van-e különbség érték- és állagmegóvás között??

előre is köszönöm segítségüket, Rosine

ragyasdezso # 2010.02.01. 11:06

amarilisz1974

Csak a svájci korrekciót alkalmazza:a lakás elhelyezkedésétől függően korrigálja a fizetendőt.

amarilisz1974 # 2010.01.29. 18:29

A társasházban kicserélték a kazánt, s felszereltek a radiátorokra egy mérőt, melyet egy számítógép rögzít és számol, hogy ki mennyit fogyasztott. (Volt, aki ezerrel fűtött és az ablaka nyítva volt.) Ami zavar, s a KÉRDÉS: kölönböző szorzóval számítják a fűtés árát. Aki (értékesebb lakás) alul-felül; mindkét oldalt lakásban lakik, annak többet kell fizetnie, mint aki az első, vagy a negyedik emeleten lakik. Értékcsökkenést hajtott-e végre a közös képviselő a saját lakásomon, s szabályos e az ilyen megkülönböztetés. A választ köszönöm.

ObudaFan # 2010.01.22. 14:28

Akkor csinálni kell házirendet.

ObudaFan # 2010.01.22. 14:26

Hát akkor csinálni kell házirendet.

dorcsika # 2010.01.22. 09:25

Azt elfelejtettem írni ,itt nincs házirend ,mivel kevés lakás van nem kimondott társasház
Olyan lakóközösség ahol egy udvaron belül van 4-5 lakás

ObudaFan # 2010.01.22. 08:41

Ha a lakók többségét meg tudod győzni, tudtok házirendet módosítani.

dorcsika # 2010.01.21. 16:11

Segítséget szeretnék kérni!
Társasházban vettünk lakást ahol az udvarban ami osztatlan tulajdonban van található egy üzlet ami már régebben megvan mint mi ott lakunk

Kérdésem az lenne hogy ha ez minket zavar tehetünk e valamit
Az oda járó emberek nyitva hagyják a kaput ,autójukkal teljesen elállják a bejárót néha alig tudunk kiállni
Beszélni nem lehet velük mert süket fülekre találunk

Van e ilyen esetre valami törvény
Vagy ha egyszer már engedélyezték a régi lakók beleegyezésével akkor tehetetlenek vagyunk???

Köszönöm ha válaszolnak

ObudaFan # 2009.11.29. 14:26

Nincs mit.

Stabika # 2009.11.29. 13:44

Köszönöm szépen.

ObudaFan # 2009.11.27. 19:15

Az alakuló közgylést az alapító okirat aláírásától 60 napon belül kell megtartani, ha kész van az albetétesítés, ha nincs. A közös költséget nem az alapító okiratban kell meghatározni, hanem annak a számítási elveit az SZMSZ-ben, a konkrét összeget meg vagy az SZMSZ-ben, vagy külön határozatban. Nem elképzelhetetlen olyan helyzet, amikor méltányos, hogy az eladatlan lakások után akár enyivel kevesebb közös költséget kelljen fizetni (hiszen azok után a lakások után a közös tulajdon használata sem merül fel), de ha mégsem, az ilyen döntést 60 napon belül támadhatja meg bíróságon bármelyik tulajdonostárs.

Stabika # 2009.11.27. 13:37

Tiszteletem.
jogerős lakhatási engedéllyel rendelkezik a ház de még folamatban van az albetétesítés íg addog - tudtommal - a 100% tulajdonos az építtető.
Tudtommal informális közgülést addig is össze lehet hívni, de alakulót nem.
Alakuló közgyülés akkoe lehetséges csak, ha a tul lapon a széljegyből lekeről minden vevő és tulajdonjog bejegyzés történik?
A közös költség fizetését addig az alapító okíratnak megfelelően kell fizetni?
Kérdés felmerül mert: tudomásunkra jutott, hog az építteető az eladatlan lakások után csak 50% közös költséget akar fizetni? Ez legális?

Köszönöm.

abeniat # 2009.06.06. 12:35

Kedves D.Andi!

Köszönöm a választ! A kérdés azért is merült fel bennem, mert korábban is társasházban laktam, ahol eyszerű többséggel lettek ezek a beruházások megszavazva, és más ismerősömnek is ugyanez a tapasztalata.

Igazából az zavar, hogy arra hivatkoznak, magasabb lenne a vízszámla, miközben ők a legnagyobb melegben locsolnak - ami eléggé hatástalan, hiszen elpárolog. A szomszédos házakban ki lett építve a rendszer, és nem fizetnek többet a vízért. Ebben a helyzetben tényleg igaz, hogy a szomszéd fűje zöldebb:)

abeniat # 2009.06.06. 12:21

16 lakásos társasházban lakom, ahol a lakók többsége szeretné kiépíttetni az automata öntöző rendszert. A közös képviselő szerint ehhez 4/5-ös támogatottság kell, ami sajnos nincsen meg, mert éppen a nagyobb lakásokban élő 3 család ellenzi (szerintük ez drágább megoldás, mint az, hogy maguk vagy a kertész locsolgatnak a legnagyobb kánikulában). Azt szeretném megtudni, tényleg kell-e a 4/5?

ObudaFan # 2009.06.01. 14:39

Megbírságolják, esetleg felhívják, hogy a kialakult helyzetet szüntesse meg. De a saját károdat csak bíróságon tudod érvényesíteni.

bby1 # 2009.05.31. 20:47

Sziasztok! Egy 12. lakásos társasházban lakok. Az alattam lakó , engedély nélkül kivert egy főfalat, mielőtt még megvettük az ingatlant. Ez 3 éve történt, azóta több lakásban megjelentek a fal hiányának irányába húzódó repedések , még a másik épületben is, mivel közös a főfal. Feljelentettem az önkormányzatnál , állítólag statitisztikusokat küldenek a házba, és megvizsgálják a károkat . Abban az esetben , ha bebizonyosodik, hogy a főfal bontás okozza a károkat, milyen következménye lehet az ügynek? Visszaépíttettik a falat?

Bogi20 # 2009.05.29. 15:34

Sziasztok

Egy Kft. 90%os tulajdonosai vagyunk, a 10%-os tulajdonos a taggyűlésen bejelentette, hogy az elmúlt 5 évet igazságügyi könyvszakértővel szeretné átvizsgáltatni. Kérdés, hogy megteheti-e? és ha igen, mibe tekinthet bele a könyvszakértő? És választhatja-e ő ki a könyvszakértőt, nincs-e beleszólásunk, hogy ki legyen a könyvszakértő?

ObudaFan # 2009.05.29. 13:06

2003. évi CXXXIII. törvény
a társasházakról

adzam # 2009.05.29. 10:56

Peace!

EZ MELY JOGSZABÁLY?

Peace # 2009.05.29. 08:13

54. § (1) Az üzletszerűen végzett társasház-kezelői, illetőleg az üzletszerűen végzett ingatlankezelői tevékenységet kizárólag olyan természetes személy, illetőleg olyan gazdasági társaság láthatja el, aki - illetőleg gazdasági társaság esetén legalább egy tagja vagy alkalmazottja - a külön jogszabályban meghatározott szakképesítést megszerezte.

(2) A szakképesítés megszerzését a természetes személy egyéni vállalkozó a körzetközponti jegyző részére, a gazdasági társaság vezetője a cégbíróság részére - a szakképzettséget tanúsító állam által elismert bizonyítvány átvételétől számított harminc napon belül - köteles igazolni. Az igazolás nem mentesít a tevékenység végzéséhez szükséges - a külön jogszabályokban előírt - más kötelezettségek teljesítése alól.

55. § (1) A hatlakásosnál nagyobb társasház közgyűlése a természetes személy közös képviselő vagy az intézőbizottság elnöke részére előírhatja a társasház-kezelői szakképesítés megszerzését, amennyiben a közös képviselő vagy az intézőbizottság elnöke a tulajdonostársak megbízása alapján, a társasház kezelésével összefüggő feladatokat is ellátja. Az ilyen közgyűlési határozatban rendelkezni kell arról is, hogy a szakképesítés megszerzésével járó költség megfizetése - ha azt a közös képviselő nem vállalja - a tulajdonostársakat terheli.

(2) Az 54. § (1)-(2) bekezdéseiben meghatározott kötelezettség a nem üzletszerű társasházkezelést végző természetes személy közös képviselőre, illetőleg az intézőbizottság elnökére nem vonatkozik.

Viluné # 2009.05.29. 08:09

Tisztelt....!

Társasházi képviselő vagyok egy 100 lakásos TH-ban. Tudomásom szerint nem kötelező az OKJ-s TH. kezelői pair, csak ha a lakók kérik.
Másik 2 Th-ban nem vagyok tulajdonos, a város kötelez az elvégzésére,ami folyamatben van. Áthidaló megoldásként amig meg nem szerzem a OKJ-s papírt bármilyen kis hányadú tulajdonnal, végezhetem-e a tevékenységet mint tulajdonos. A lakók max. megvannak elégedve a munkámmal. Panel-program veszélyben.

SOS.viluné


ea83d

ObudaFan # 2009.05.12. 15:49

Az összes tulajdoni hányad szerinti legalább egyszerű szavazattöbbségű határozattal.