Társasházi jog

oligaliga # 2018.09.10. 07:34

A sárga csekkes fizetésért szedett plusz díj csak bizonyos esetekben törvénytelen:

1997. évi CLV. törvény
a fogyasztóvédelemről

8. § A közszolgáltatási tevékenységet folytató vállalkozás a számla Posta Elszámoló Központon keresztüli készpénzbefizetéssel történő kiegyenlítését, valamint - ha jogszabály eltérően nem rendelkezik - a számla nyomtatott példányának egyszeri kiadását külön díj fizetéséhez nem kötheti.

Bástya # 2018.09.09. 23:36

Ezt miért is írod? Illetve kinek?

Bástya # 2018.09.09. 22:09

"Másik kérdésem, hogy megbízta az egyik lakót a takarítással, kukák kezelésével, cserébe, ő nem fizeti a közös költséget, vízdijat, felújítási alapot, továbbá kifizet neki számlákat (bevásárlás, tankolás stb.)"

Kedves Tinka!

Ez teljesen jogszerűtlen. Néhány közös képviselő bevállalja az ilyesmi, elég "bátrak".

Leváltani a takarítót úgy lehet, hogy indítványozni kell a közös képviselőnél egy rendkívüli közgyűlés összehívását a pontos napirend cím megjelölésével. Mivel azt írtad, hogy mások sem elégedettek a takarítás minőségével, így rajtad kívül könnyű lesz szerezned még 1 vagy 2 tulajdonostársi aláírást. 10 % tulajdoni hányadú indítvány esetében kötelező a közös képviselőnek a közgyűlés összehívása a megjelölt napirend megtárgyalására. Értelemszerűen mindezt úgy érdemes, hogy már megvan az új jelölt a feladatelvégzésre, aki a közgyűlésen megválasztotok egyben elfogadva az előterjesztéshez mellékelt szerződés-tervezetet is.

Még egy apróság! Nagyon nagy a takarítói hiány, emiatt sajnos nagyon nehéz megbízható embert találni erre a feladatra. Ha van barát vagy ismerős, érdemes a szomszédos házaknál érdeklődni, hogy van-e ajánlásra érdemes vállalkozó. Ha van ilyen, könnyen meglepődhetsz, mennyit is kér a munkájáért cserébe. Lehet, nem annyi lesz, mint okosba... ;-)

Tinka11 # 2018.09.09. 11:11

Köszönöm a válaszod!

Szomorú örökös # 2018.09.09. 10:01

Tinka11

Jelenleg a szolgáltatók úgy kötnek szerződést hogy e-számla csomaggal olcsóbb a szolgáltatáscsomag

No látod, mégiscsak valahogy beépítik a történetbe.

A számlavezetés és a tranzakciós díj pedig nekem költség

A csekk pedig a társasháznak plusz díj. Tudomásul kell venni, hogy a társasházad számláját rövidíted meg minden hónapban egy kezelési díjjal, ha sárga csekken fizetsz és ha lázadsz azért a 220 Ft-ért, akkor ez akármerről is olvassuk, nem korrekt, mivel nem egyformán részesültök a „bőség kosarából” a házon belül. Lehet személyesen befizetni a közös képviselő ügyfélszolgálati idejében. Ebben az esetben máris nem kell fizetni azt a 220 Ft-ot (ami valljuk be, nem egy ökör ára) és máris nem érez senki garasoskodónak.

Egyébként több munkáltató már csakis számlára, átutalással fizet. Közalkalmazottként - pl. tanárként - meg már szerintem nincs is esélyed kp-ben kapni a fizetést. Úgyhogy lassan kellene keresni valami barátságos számlacsomagot egy banknál. Egészen olcsón megúszhatod manapság már.

Tinka11 # 2018.09.09. 08:02

Köszönöm szépen a válaszod! A csekkes fizetésre plusz költség felszámítását az NMHH vagy a Fogyasztóvédelem elmeszelte anno. Jelenleg a szolgáltatók úgy kötnek szerződést hogy e-számla csomaggal olcsóbb a szolgáltatáscsomag(pl.távközlési)de például a villanyszámlám sem több, illetve nincs a számlán plusz költség ha csekken fizetem. Nincs bankszámlám. A számlavezetés és a tranzakciós díj pedig nekem költség.Kell-e biztosítania egyéb befizetési lehetőséget pl.személyesen havonta egyszer? Mint régen a házkezelőségeken volt. Szíves válaszod köszönöm!

Szomorú örökös # 2018.09.08. 22:02

Tinka11

a közgyűlésen 2 fő + 2 meghatalmazással megszavazta, hogy aki csekken fizeti a közös költséget, felújítási alapot, vízdíjat, az a csekkes fizetés miatt havi 220Ft kezelési költéget fizessen a társashának. Joga volt ezt indítványozni és beszedni a közös képviselőnek?

Szerintem teljesen jogos, mivel a sárga csekk a kedvezményezett számára okoz pluszköltséget, a befizető számára nem. Nyilván ezt szeretnék valahogy kompenzálni. Ha kicsit visszaemlékszel, egy időben a szolgáltatók is felszámoltak külön költséget, ha valaki egy előfizetést sárga csekken akart mindenáron fizetni.

nonolet # 2018.09.08. 17:25

NEM szólogatni kell, ha nem történik semmi... hanem ÍRÁSBAN fellépni.

Leírod, két tanúval átadod, aláírja, hogy: "Átvettem: dátum aláírás"
Ha nem veszi át ráírod, hogy: "Az átvételt megtagadta, dátum, aláírás"

VAGY
Postán, tértivevényes levélben, a jó címére.

HA szóban is szóltál, akkor persze azt is beleírod,
hogy: "A szóbeli közlés megerősítéseként."

- -

Ügyeket így intézünk másokkal, ha célba is akarunk érni.
Sokszor fölöslegesnek tűnik, de gyakran jól jön!
A perben igen nagy előny egy ilyen írásbeliség :-)

Persze a közgyűlési jegyzőkönyv is teljesen oké,
ha belekerül, aminek kell és címzett ott volt
vagy igazolhatóan kap belőle, ha nem volt ott.
(átvétel elismerése/megtagadása rögzítve vagy a tértivevényes posta)

- -

A közgyűlés tud és neki kell tovább lépni.

Meg kell szavazni, hogy

1. lépés
A tettesnek kimegy az írásbeli felszólítás az ajtó megfelelőre cserélésére.
(a többivel kívülről azonos megjelenésűre)

ÉSSZERŰ határidő megadása, ami ez esetben mondjuk 6 hónap, esetleg 1 év
Mivel egyedi meló lesz és a mester ki tudja mikorra tud vállalni.
Nomeg ha évekig csak lacafaszázatatok,
akkor nem szép dolog túlzottan keménykedni.

Leginkább a 6 hónap ésszerű, hisz nem életbevágó az ügy és költséges is ... de félév alatt azért már megoldható.

A figyelmeztetéssel, hogy a határidő után
a jogi út jön, ami költségesebbé teszi az ügyet.

A kézbesítés a fentebbi módon.
(a két tanúval, vagy tértivevényesen)

Aztán kiderül, hogy mi lesz.

• kér későbbi határidőt, kellő indokkal

(ha adtok arról is "jegyzőkönyv")

• megcsinálja a végső határidőre (eredeti vagy újabb)

Nos, akkor az ügy megoldva.

• a végső határidőre (eredeti vagy újabb) nem csinálja meg

Nos, akkor meg kell indítani a beígért pert.

Ami egy következő közgyűlési határozat...

Vagy ésszerűen már eleve a mostani söntésbe bele, kell venni azt is, hogy: automatice legyen per mondjuk határidő+8 nap után automatice megindítva, ha nem teljesít határidőre.

(ez ösztönző is lehet neki a teljesítésre
és nektek csak 1x kell az üggyel foglalkozni,
ami nagy előny egy társasházban!
más határozatot pedig lehet hozni később, ha szükséges)

Tinka11 # 2018.09.08. 16:57

Kedves Fórumozók!

19 lakásos társasházban lakom, ahol a közgyűlésen 2 fő + 2 meghatalmazással megszavazta, hogy aki csekken fizeti a közös költséget, felújítási alapot, vízdíjat, az a csekkes fizetés miatt havi 220Ft kezelési költéget fizessen a társashának. Joga volt ezt indítványozni és beszedni a közös képviselőnek?
Másik kérdésem, hogy megbízta az egyik lakót a takarítással, kukák kezelésével, cserébe, ő nem fizeti a közös költséget, vízdijat, felújítási alapot, továbbá kifizet neki számlákat (bevásárlás, tankolás stb.) A takarító nem vállalkozó, nem tud számlát adni a tevékenységről. Nem is vagyunk elégedettek a munkájával, de a közös képviselő barátja. Hogyan lehet ellenőrizni a részére kifizetett számlákat? ...és hogyan lehet leváltani?
Szíves válaszukat köszönöm!
Tinka

Bence Karcsi # 2018.09.08. 16:43

Kedves nonolet!

Annyit tennék hozzá, hogy a határozatot akkor hoztuk meg, amikor a társasházat megalapítottuk: 1992-ben.
Perelni akarunk.

A részletek: amikor láttam, hogy másféle ajtót rak be a munkás, akkor szóltam. Ennek ellenére folytatták a munkát. Szóltam a közös képviselőnek, hogy intézkedjen. Azt mondta, hogy ő szólt, de nem tud mit tenni. Kértem, hogy írásban szólítsa fel, és helyezze kilátásba a pert. Azt mondta,
hogy "nem akar feljelentgetni".
A közgyűlésen szóvá tettem, jegyzőkönyvbe vetettem,
a képviselő azt szajkózta, hogy "nem tud mit tenni".
Elképzelhető, hogy összejátszanak, talán lefizette,
vagy nem érdekelte.
Kirúgtuk, de a probléma maradt.

Bence Karcsi # 2018.09.08. 16:15

Kedves nonolet!

Leváltottuk!
Most már szeretnénk érvényesíteni a döntésünket azzal szemben, akivel szemben ő nem volt hajlandó fellépni, akit "fedezett".

Reményt adó a tanácsod. Köszönöm!
Hány év az elévülési idő egy ilyen szabályszegés esetében, ha minden évben szóvá tettük a közgyűlésen, és jegyzőkönyvben is van?

Bence Karcsi # 2018.09.08. 16:12

nonolet!

Nagyon szépen köszönöm!

EZT a választ vártam!

Üdvözlettel: Karcsi

Bence Karcsi # 2018.09.08. 16:11

Kedves alfateam!

Ha kevés az esélyünk egy perben a közösség döntésének a betartatására, az okozott kár megszüntetése, helyreállítás, akkor mi a frásznak az SZMSZ, a közösség döntése, amikor primitív, műveletlen emberek gyakorlatilag következmények nélkül azt csinálhatnak, amit akarnak? Szabadon milliós károkat okozhatnak a ház stílusrombolásával?
Ahogy végigolvasgattam a gondokat és sok témában a megoldhatatlanságot, a törvény így fabatkát sem ér.
Egy felől azt olvasom, hogy a Tulajdonos Közösség döntése jogilag érvényes, felülírja, például az albetétes egyéni vállalkozói érdekeit is, másfelől meg azt, hogy ha perelünk, akkor az esélyünk szinte nulla.
Biztos ez?

nonolet # 2018.09.08. 14:49

Bence Karcsi

A kisebbségnek biztosított megtámadási határidők már rég elteltek.
Ezért aztán MÁR réges-rég JOGERŐS az alapító is és a közgyűlési határozat is!
Így az ki is kényszeríthető...

Az új tulajdonos pedig ezek tudatában lett tulajdonos!!!
Tehát vele szemben is kikényszeríthető.

- -

A közös képviselő pedig köteles végrehajtani a kikényszerítésre vonatkozó határozatot, mivel
az számára utasítás-parancs.
(kivéve, ha törvénytelenségre szól az utasítás)

Akkor HA!!! már az a határozat is jogerős lett.
Azaz nem támadta meg senki az erre előírt határidőn belül.

Mit lehet tenni, ha mégsem lép?
Hát leváltani....

gerbera317 # 2018.09.08. 13:02

És mindezt egy 240 lakásos társasházban?

pimre # 2018.09.08. 11:55

Időközben megtaláltam. PTK 5.80

pimre # 2018.09.08. 11:04

Köszönöm, én is így gondoltam. Csak éppen szerettem volna hozzá az érvénytelenség konkrét jogszabályi hellyel alátámasztani. Pontosabban azzal, amiből következik az általad is jelzett érvénytelenség.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.09.08. 10:24

Egy ilyen kikötés legfeljebb egymás között hatályos, a tilalom ellenére kötött szerződés nem lesz érvénytelen. (És semmiképpen nem az SzMSz-ben van a helye.)

pimre # 2018.09.08. 09:56

Tisztelt szakértők!

Társasházban egy lakó felvetette, hogy bele kellene venni az SzMSz-be a kövtkezőt: „ha valakinek a tulajdoni hányada meghaladja a 33 %-ot, akkor csak a tulajdonosok többségének egyetértésével lehessen további tulajdonjogot szereznie”

A javaslat célja érthető, ne szerezhessen egyvalaki 50% feletti tulajdoni hányadot.

Az első reakcióm az volt, hogy véleményem szerint ebben a formában nem korlátozható a tulajdonszerzés. helyette talán az elővásárlási jog alapítása a megoldás az Alapító okiratban (ha éppen nincs már benne).

De azért szeretnék segítséget kérni abban, hogy a tulajdonszerzés korlátozásának általam vélt tilalmát konkrét jogszabályi hivatkozással hogy tudnám alátámasztani.

alfateam # 2018.09.08. 09:52

Az a lényeg, hogy a tulajdonos közösség döntése jogilag kötelező érvényű.
Ez a Te véleményed, de ez nincs így, a kisebbségben maradónak is van joga...

Van-e esélyünk, ha pert indítunk?
Van, egy kevés, az SzMSZ-ben foglaltak betartatása, de ezt nagyon nehéz "kikényszeríteni"

Bence Karcsi # 2018.09.08. 08:28

Kedves alfateam!

Ezt értem. Az a lényeg, hogy a tulajdonos közösség döntése jogilag kötelező érvényű.
Van-e esélyünk, ha pert indítunk?

alfateam # 2018.09.08. 05:55

Az 1998-ig hatályos építési törvény (1964. évi III. törvény és az építésügyről szóló 1964. évi III. törvény végrehajtásáról szóló 30/1964. (XII. 2.) Korm. rendelet) még használta a műemlék jellegű épület és a városképi jelentőségű ingatlan fogalmát is, azonban jelenleg ilyen meghatározás már nincs a jogszabályokban.

A továbbiakban a társasházi törvény.

Bence Karcsi # 2018.09.07. 21:39

Sajnos csak műemlék jellegű.
A lényeg, hogy a tulajdonos közösség az alapítólevélben is rögzítette, közgyűlési határozatot is hozott.
A közös képviselő falaz az albetétesnek. (Nem csak ebben, de nem akarom bonyolítani a témát.)
A közös képviselő döntéseket köteles a tulajdonosok döntéseit akár jogi úton is érvényesíteni.
Több közgyűlési jegyzőkönyvben szerepel, hogy felszólítottuk, hogy lépjen. Nem tette.
Az SZVB elnöke is jegyzőkönyvbe mondta, hogy köteles lépni.
Nem lépett.
Van-e esélyünk, ha közgyűlési határozattal pereljük az albetétest?
Van-e esélyünk, ha a közös képviselőt pereljük?
Kimutatható-e szakértővel, hogy milyen kárt okoztak ketten a tulajdonos közösségnek?

alfateam # 2018.09.07. 16:12

A ház műemlék, vagy helyi védelem alatt áll?

Bence Karcsi # 2018.09.07. 15:54

Tisztelt Jogászok!

A társasházunk egy belvárosi "palota". Az alapító okiratban is szerepel, és külön közgyűlési határozatban is, hogy a társasház külső és belső homlokzatán, a nyílászárók stílusán, színén változtatni tilos. Ennek ellenére az egyik új albetétes egy most általánosan használatos, ronda műanyag ajtóra cserélte a régit. Kértük a közös képviselőt, hogy lépjen fel, szólítsa fel. Azt mondta, hogy már szóban felszólította. Mondtuk, hogy írásban is, és ha akkor sem csináltatja meg az eredeti stílusú ajtót, akkor perelünk. Széttárta a kezét, hogy nem tehet semmit. Két éve, folyamatosan jegyzőkönyvileg szóba hozzuk, kérjük, de nem lép. Falaz neki. Így a ház stílusában értékvesztés következett be.
Van-e lehetőségünk, esélyünk arra, hogy jogi úton érvényt szerezzünk a Tulajdonosok döntésének, akár átlépve a közös képviselő felett?