„Miért ne engedhetné át a használatot?”
Állítottam én, hogy nem engedheti?
Társasházi jog
SulakL, kaptál egy nagyon gyakorlatias választ, nem?
5:13. § [A tulajdonjog]
(1) A tulajdonost tulajdonjogának tárgyán - jogszabály és mások jogai által megszabott korlátok között - teljes és kizárólagos jogi hatalom illeti meg.(1) A tulajdonost tulajdonjogának tárgyán - jogszabály és mások jogai által megszabott korlátok között - teljes és kizárólagos jogi hatalom illeti meg.
(2) A tulajdonost megilleti különösen a birtoklás, a használat, a hasznosítás, a hasznok szedésének és a rendelkezés joga.(2)
(3) A tulajdonosnak joga van minden jogosulatlan behatás kizárására.
wers,
használni, hasznosítani. A hasonlóság ellenére nem ugyanazt jelenti : utóbbi az, ami a használat jogának átengedését (is) jelenti.
Még valami.
Ha a tulajdonos bérbe adja a lakást.A szerződésben nincs feltüntetve hogy a kerékpárolót nem használhatja a bérlő ,de az sem hogy átruházza a jogait rá!
Akkor akkor jogilag használható vagy sem?
„Szerintem erről te is hallottál már.”
OFF
tényleg akarod, hogy megharapjalak?
ON
Arról nem hallottam, hogy csak a tulajdonos használhatja. Mert szerintem ezt így nem írja a törvény. Miért ne engedhetné át a használatot?
Erre reagáltam, lent is ezt idéztem. (cupp drága :) )
„,valamilyen törvényre hivatkozva,hogy csak tulajdonos használhatja a közös helyiségeket”
Arra, hogy a tulajdonában álló dolgot a tulajdonos jogosult használni, birtokolni, hasznosítani? Szerintem erről te is hallottál már.
Béla, tényleg van ilyen törvény?
Írjon egy levelet az a tulajdonos, hogy kér kulcsot, és hogy téged hatalmazott meg az átvételére.
„,valamilyen törvényre hivatkozva,hogy csak tulajdonos használhatja a közös helyiségeket”
O)) a bejárat ajtót, lépcsőházat stb. is?
Üdvözlök mindenkit!
Társasházban élünk,nem saját tulajdonban.Testvérem külföldön él mi lakunk a lakásában.
Minap a közös képviselő elhelyezett egy hirdetményt,hogy a közös kerékpártárolóban megszaporodtak a rongálások ezért,kicserélik a zárat.Az új zárhoz már csak kizárólag a tulajdonosoknak áll modukban kulcsot adni.Felhívtam a bizonyos képviselő hölgyet ö telefonon elmondta,valamilyen törvényre hivatkozva,hogy csak tulajdonos használhatja a közös helyiségeket.Arra lennék kiváncsi hogy igazából van ennek valami jogalapja,vagy csak a tulajdonos és az albérlők közötti viszályok eredménye.Kinek és mi módon,van joga használni a közös kerékpártárolót,gondolok itt albérlőre családtagra is?
Van szerződése.
Üdvözlök Mindenkit!
Igyekeztem utánna olvasni, hogy esetlegesen nem találok-e a kérdésemre választ, nem találtam.
A kérdésem a következő lenne.
A ház lakói 2017. áprilisában választottak egy közös képviselőt. A közösképviselőnek mind a mai napig nincs szerződése a házzal. A másfél év alatt én többször kértem, hogy mutassa be az aláírt szerződését, majd 2018 júliusban átküldött egy szerződés tervezetet, mely ő szerinte nem törvényellenes, szerinte normális, hogy nincs. Mivel nem reagál rá az általam leírtakra ismét süllyesztőbe került a téma.
A 2017-es közgyülési határozat csak arról szól, hogy megválasztották.
Sem az összegről melyet havonta felvesz, sem a felelősségéről nincs benne szó.
A kérdésem az lenne, valóban az a normális, hogy egy közös képviselőnek nincs a társasházzal szerződése?
Köszönöm a választ
Üdvözlettel
Igaz! Köszönöm szépen!
A határozott idejűt a határozott idő alatt nem is lehet felmondani - az jobb lesz?
Évente egyszer meg úgyis kell közgyűlést tartani.
Bocsánat, de újabb kérdés merült fel, ha tudnátok segíteni, jó volna!
A jelentkező közös képviselővel lehet e olyan munkaszerződést kötni, hogy a szerződése, vagy megbízása minden év május-ig szól, és akkor kerül meghosszabbításra ismételten 1 évre ! Nagyon megszívta a ház a lemondott kképviselővel, és így akar védekezni, hogy ne kelljen felmondani, lakógyűlést összehívni, stb.
Bocsánat, de újabb kérdés merült fel, ha tudnátok segíteni, jó volna!
A jelentkező közös képviselővel lehet e olyan munkaszerződést kötni, hogy a szerződése, vagy megbízása minden év május-ig szól, és akkor kerül meghosszabbításra ismételten 1 évre ! Nagyon megszívta a ház a lemondott kképviselővel, és így akar védekezni, hogy ne kelljen felmondani, lakógyűlést összehívni, stb.
MaRicak
Ez így lesz jobb mindenkinek szerintem.
Te is csak nyaralni járj oda, ne dolgozni!
...és akkor több ennél vagy belefér?
"50.000.-Ft-ot hajlandó fizetni a társasház a kképviselőnek"
lakásonként 3.500.-Ft
lakásonként 3.500.-Ft
"Nem hiszitek el, hogy nem találunk ?"
Látod-látod nem hittük el.
...és igazunk lett :-)
Amúgy mennyiért vállalja?
Köszönöm az eddigi segítséget ! S I K E R Ü L T ! Az egyik tulajdonostárs talált a környéken végzettséggel rendelkező közös képviselőt ! Nagy az örömöm !
Szomorú örökös !
Kedves az aggodalmad, de ez a társasház a Balatonnál van, és mindenki csak nyaralásra használja, állandó lakó nincs a házban.
Mint mondtam, a legnagyobb probléma az, hogy hogyan, és hol kell elintézni, hogy az legális legyen!
Szabics76
„Csak szeretném, hogy minden szabályos legyen.”
Nos, akkor az alábbiakban mi nem volt szerinted szabályos?
„napirendként szerepelt a meghívóban, hogy Házirend módosítása. Az akkori közös képviselő felszólalásakor kérdezte a lakógyűlést, megszavazzák-e, hogy az erkélyen és nyitott ablakban ne lehessen dohányozni. Megszavazták.”
Tehát a házirend módosítása szerepelt, a dohányzás ezen módon történő szabályozása vajon milyen kategóriába tartozik szerinted, ha nem a házirendbe? Én úgy gondolom, hogy csakis a házirend módosításáról szavaztak, amikor ez a kérdés felvetődött. Nem általánosságban változtatták a házirendet nyilván, hanem csak bizonyos pontok alapján.
Egyébként én laikus magánemberként úgy gondolom, hogy ha bárki azt akarná szabályozni, hogy az erkélyen - ami ugyebár az adott lakáshoz tartozik, ergo magánterület - vagy a saját ablakomban, hogy én ott mit csinálok és mit nem, azt elhajtanám a sunyiba. Nyilván lépcsőházban, liftben és egyéb társasházi közterületen jogos lehet a kérés, de magánterületen senkinek semmi köze hozzá. Persze ez nem jelenti azt, hogy kizárjon bárkit, aki kulturáltan végzi eme tevékenységet.
De itt a társasház közössége szerintem magánterületre hozott szabályozást, amihez nem volt szerintem joga és mindenképpen jogszabályellenes lehet, úgyhogy próbáld ezt a jegyzőnél megvétózi, ha megoldható. De ez csak az én laikus ötletem, nem hivatalos válasz.

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02