Egyesület alapítás, létrehozás


Szergely84 # 2012.07.08. 09:02

Sziasztok!
Az új egyesületi változás bejelentő lap kitöltésével kapcsolatban szeretnék segítséget kérni.
A kérelem adatainál van olyan mező,h „változásbejegyzési kérelemmel érintett adat” ill „bejegyezni kért adat”.
Az első kérdésem az lenne, hogy amennyiben csak változtak az adatok (új képviselő,székhely), akkor az az első kategóriába kerül, ugye?
A másik kérdésem arra vonatkozik, hogyha több adat is módosult, akkor minden egyes adattípusra új kérelmet kell kitölteni vagy beírható egy kérelembe is (ez nem egyértelmű számomra a kitöltési útmutatóból).
Előre is köszönöm a segítséget!

ObudaFan # 2012.06.18. 13:02

Nincs mit.

kisnyul3 # 2012.06.18. 11:32

Köszönöm szépen.

ObudaFan # 2012.06.18. 11:22

A bírósági eljárás ingyenes. Hogy szükséged lesz-e hozzá jogi segítségre, és milyen mértékűre, azt már ügye válogatja.

kisnyul3 # 2012.06.18. 10:54

Érdeklődnék, hogy jelenleg, 2012-ben egy egyesület létrehozása milyen költségekkel jár.
Ismerősöm elég horror összegekről hallott (50ezres nagyságrend), én viszont csak néhány ezres alapító költségket találtam internetes keresés közben.
Ha valaki pontosan tudja, kérem írja meg a tényleges összegeket.
Előre is köszönöm!

ObudaFan # 2012.06.09. 12:23

Nincs mit.

szabov # 2012.06.09. 11:56

Köszönöm válaszod.

ObudaFan # 2012.06.08. 19:44

Jóváhagyással sem lehetséges.

szabov # 2012.06.08. 15:45

Köszönöm válaszod. Igen arra gondoltam, hogy a szervezeten belüli önálló jogi személyiségű egyesület. Lehetséges-e, hogy egy másik hasonló tevékenységet folytató egyesületbe is kérje felvételét anélkül, hogy a saját központi egyesülete azt előzetesen jóváhagyná. Egyáltán kell ilyen engedély a központi egyesületétől, vagy cselekedhet belátása szerint önállóan?

ObudaFan # 2012.06.08. 11:56

Ez így semmit. Nem arra gondolsz, hogy egy egyesület önálló jogi személyiségű szervezeti egysége? MErt olyan viszont van.

szabov # 2012.06.08. 08:11

Sziasztok, kérem segítsek ebben a problémánkban!

Mit jelent az "önálló jogu egyesület" fogalom? Biróságon van bejegyzése? adószáma? stb, ezért önálló, vagy teljesen önállóan tevékenykedhet, nem kell a központi egyesülettől tevékenységeihez engedélyt kérnie?

Az önálló jogú egyesület beléphet-e másik egyesületbe, a központi egyesületnek kell-e engedélyeznie, vagy nem, vagy mindez az alapszabályuknak a függvénye? (Megjegyzem: teljesen egyező az alapszabályuk.)

Köthetnek szerződést együttműködésre?

Előre is köszönöm válaszotokat.V.

ObudaFan # 2012.04.18. 19:57

Szerintem semmi akadálya.

Kobak29 # 2012.04.18. 07:34

Tisztelt Cím!

Először is köszönöm szépen az előzőekben adott hasznos válaszokat.
Bejegyzéssel kapcsolatban megint lenne egy kérdésem:

  • Egy egyesület szeretné felvenni a Szent Orbán Kör Egyesület nevet. Ez a név is az MTA hatáskörébe tartozik, vagy minden további nélkül ez a név felvehető?

Köszönettel.

ObudaFan # 2012.04.16. 19:32
  1. Szerintem elég.
  2. Szerintem a 2004. évi I. tv. VIII. fejezetéből adódóan a sporttevékenység tekinthető közhasznú tevékenységnek.
Kobak29 # 2012.04.16. 09:58

Tisztelt Cím!

Két témában is kérnék segítséget/iránymutatást:

  1. Új egyesület alapításakor az alapszabályban és a tisztségelfogadó nyilatkozatokban, mik az új jogszabályi hivatkozások? Elég az Ectv-re hivatkozni? Állnak már rendelkezésre valahol új iratminták esetlegesen?
  2. Meglévő sportegyesületet szeretnénk közhasznúvá alakítani. Most a taxatív felsorolás helyett,a közhasznú tevékenységet valamely jogszabály által meghatározott közfeladathoz kell kötni. Sportegyesület esetén milyen jogszabályhelyre kell hivatkozni?

Köszönöm előre is.

Goodwitch # 2012.03.29. 16:35

Ezt a NAV ügyfélszolgálat megmondja egy pill alatt. Lesz hozzá kérdésük, pl. mivel foglalkozik az egyesület, van-e vagyona, stb.

http://www.nav.gov.hu/…/ugyfelszolg


Goodwitch

csera # 2012.03.29. 16:01

Tisztelt Válaszadók!
Egy újonnan alakult és bejegyzett egyesületnek milyen határidő van a NAV-os bejelentkezéshez (adószám kéréshez) és bankszámla nyitáshoz? Ha később kezdi meg tevékenységét, akkor elegendő akkor, vagy bejegyzés után 15 napon belül?
Előre is köszönöm szépen a segítséget!

Goodwitch # 2012.03.29. 13:13

Attól függ, hogy kap-e tiszteletdíjat, és hogy mennyit. Nem, nem igaz.


Goodwitch

Holly # 2012.03.29. 12:16

Sziasztok!

Egyesület elnökének, ha sehol máshol nincs biztosítási jogviszonya kell járulékot fizetnie? Igaz, hogy egy egyesületben, legalább 1 főnek járulékoznia kell?

Köszi!

ObudaFan # 2012.03.29. 08:57

Sporttv. 16. § (1) Sportegyesület - az e törvényben megállapított eltérésekkel - az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló törvény (a továbbiakban: Civil tv.) és a Polgári Törvénykönyv szabályai szerint működő olyan egyesület, amelynek alaptevékenysége a sporttevékenység szervezése, valamint a sporttevékenység feltételeinek megteremtése.

(2) A sportegyesület a magyar sport hagyományos szervezeti alapegysége, a versenysport, a tehetséggondozás, az utánpótlás-nevelés és a szabadidősport műhelye. Sportegyesület - az állami sportcélú támogatásokról szóló miniszteri rendeletben meghatározott feltételek teljesülése esetén - közvetlenül is részesíthető állami támogatásban. A sportszakmai szempontból kiemelt, utánpótlás-nevelési, illetve felnőtt korosztályok felkészítését több sportágban egyaránt végző - az állami sportcélú támogatásokról szóló miniszteri rendeletben meghatározott feltételeknek megfelelő - sportegyesülettel - a 15. § (2) bekezdés c) pontjára figyelemmel ideértve az egyesületi jellegű sportiskolát is - kiemelt sportegyesületként (egyesületi jellegű sportiskolaként) a MOB olimpiai, paralimpiai, siketlimpiai ciklusokra szóló együttműködési megállapodást köthet.

(3) Az egyesületekről vezetett bírósági nyilvántartásban a sportegyesület sportegyesületi jellegét kifejezetten fel kell tüntetni.

17. § (1) Sportegyesület:

  1. közgyűlését (küldöttgyűlését) évente legalább egyszer össze kell hívni, amelyen meg kell tárgyalnia éves pénzügyi tervét, illetve az előző éves pénzügyi terv teljesítéséről szóló, a számvitelről szóló törvény rendelkezései szerint készített beszámolót,
  2. sporttal össze nem függő tevékenységet, valamint sporttevékenységével összefüggő kereskedelmi tevékenységet (ideértve a sportegyesület vagyoni értékű jogainak hasznosítását is) csak kiegészítő tevékenységként folytathat. A sportlétesítmények használata, illetve működtetése - e rendelkezés alkalmazásában - a sportegyesület alaptevékenységének minősül.

(2) A sportegyesület a szakosztályát, illetve más szervezeti egységét alapszabályában foglalt felhatalmazás alapján közgyűlési határozattal jogi személlyé nyilváníthatja.

(3) A jogi személlyé nyilvánított szakosztály, illetve más szervezeti egység:

  1. a jogi személyiségét a bírósági nyilvántartásba történő bejegyzéssel szerzi meg,

b)nevét, székhelyét, képviselőjének nevét és lakóhelyét a bíróság külön alszámon tartja nyilván.

(4) A sportegyesület jogutód nélküli megszűnése esetén a szakosztály jogi személyisége is megszűnik. A jogi személy szakosztály kötelezettségeiért a sportegyesület kezesi felelősséggel tartozik.

(6)A sportegyesület bírósági feloszlatása esetén a hitelezők kielégítése után fennmaradó vagyon állami tulajdonba kerül, és azt a sportpolitikáért felelős miniszter által vezetett minisztérium költségvetésében az utánpótlás-nevelés támogatására kell fordítani.

(7)A sportegyesületnek a bírósági nyilvántartásból való törlésére akkor kerülhet sor, ha a MOB igazolja, hogy a sportegyesület az állami sportcélú támogatás felhasználásával e törvényben, valamint az államháztartás működésére vonatkozó jogszabályokban foglaltaknak megfelelően elszámolt, vagy azt, hogy a sportegyesület állami sportcélú támogatásban nem részesült.

shajni # 2012.03.29. 07:58

Szép napot! Már nagyon sok hasznos információt kaptam itt régebben.

Egy bejegyzett egyesületünk van, táncegyesület. Az lenne a kérdésem, hogy mik a feltételei annak, hogy az egyesületből sportegyesület legyünk?

ObudaFan # 2012.02.21. 11:56

Főszabály szerint nem lehet a jogtulajdonos engedélye nélkül.

árptárs # 2012.02.20. 15:28

Tisztelettel megkérdezném:
Egyesület Honlapjának megtervezésekor háttérképnek felhasználhatom-e engedély nélkül egy nem régen elhunyt festő által készített, tulajdonomban lévő festmény fotóját, illetve kiírhatom-e a nevét?
Köszönöm a segítséget!

ObudaFan # 2012.02.17. 20:25

Elég, ha akkor hozzátok létre.

árptárs # 2012.02.17. 13:31

A felügyelőbizottságot azért gondoltuk elejétől működtetni, mert reméljük, hogy elérünk közhasznúsági fokozatot, másrészről később talán 5 millió fölötti pályázatot is szeretnénk megcélozni.
Már első körben (2012. jan. 25.) beadtuk a bejegyzési kérelmet, de összeférhetetlenséget állapított meg a bíró a bizottság két tagjával kapcsolatban.
Mivel az egyesület alapítótagjai között sok a házaspár, és van tisztséget nem vállaló, úgy látom, két lehetőségem van. Vagy egy-két tagra csökkentem a felügyelőbizottságot, (ha lehet), vagy törlöm az egész felügyelőbizottságra vonatkozó részt a módosított alapszabályból (lehet?), és két év múlva, ha sikerül a közhasznúságot elérni módosítom az alapszabályt. Mi a véleménye? Jól gondolom-e, vagy nem veszek valamit figyelembe? Köszönettel E.