102/2020 Kormányrendelet
Egyesület alapítás, létrehozás
Hányas számú rendeletet keressem?
Köszönöm!
Hát igen, ez nem egészen az, amiről a bejelentésben szó van.
Viszont úgy látom, nem a bejelentett szabályok irányadóak, hanem bizonyos esetekben távolléti szavazást ír elő a rendelet, más esetekben az ügyvezetés dönt a beszámolóról és ezt majd a veszélyhelyzet megszűnését követő 90 napon belül jóváhagyja a közgyűlés.
Megjelent a Magyar Közlönyben.
Még nem láttam az erről szóló rendeletet.
A bejelentés erről szólt, de mindenképpen várd meg a rendeletet, ami erről szól. Abban olyan részletek is lehetnek, amikről nem beszéltek, de fontos lehet.
Igaz, hogy az OBH-nak küldendő beszámoló beadási határidejét május 31-ről szeptember 30-ra változtatták a rendkívüli helyzetre való tekintettel?
Nincs ügyvédi ellenjegyzés. Köszönöm szépen!
Ha nem ügyvédi ellenjegyzéssel készül, hanem csak két tanúval, akkor szerintem nem kötelező.
Tisztelt Szakértők!
Érdeklődni szeretnék, hogy az egyszerűsített egyesületi nyilvántartásba vétel vagy változásbejelentés esetén kötelező-e szignóval ellátni az alapszabály, tagjegyzék, közgyűlési jegyzőkönyv, jelenléti ív minden oldalát.
Segítségüket előre is köszönöm!
A beszámolót a közgyűlésnek kell elfogadnia, ott meg legfeljebb a megismételt közgyűlés tud 3 fővel határozatképes lenni, de eleve megismételt közgyűlésre játszani meg nem szabályos.
linuxos,
A következő hetek biztos hogy nehezebbek lesznek, nem a javulás várható még. A rendeletek egyelőre 15 napra hozhatóak, csak ezért az április 11. Ebből szerintem még július sem lesz...
Ez igaz. Én a tegnapi állapotnak megfelelően írtam le az előbbieket. Holnaptól lép érvénybe a kijárási korlátozás, tehát mi tegnap még időben, szerencsésen összeülhettünk. Ha jól figyeltem, a kijárási korlátozás - egyelőre - április 11-ig szól. Onnan még messze van május, akkor akár össze is ülhetnek a közgyűlések.
Persze itt most ki lát előre hetekre? Itt napról napra változhat a helyzet és vele együtt a jogi szabályozás is.
Köszönöm a kiegészítését, József!
linuxos,
Holnaptól, a korlátozási rendelet szerint már ez sem szabályos, nincs benne a felsorolásban. Május meg hol van még...
Időközben felhívtam a kormány koronavírus honlapján található ingyenes zöldszámot és felvilágosítást kértem ebben a témában. Elmondták, hogy jogszabályi akadálya nincs se elnökségi se közgyűlési ülés megtartásának, csak be kell tartani bizonyos óvintézkedéseket: nem fogunk kezet, ritkán ülünk le egymástól, ill. szájmaszk viselete ajánlott stb.
Ezeket figyelembe véve mi tegnap megtartottuk 3 fővel (ennyiből az áll az elnökségünk) az elnökségi ülésünket, ahol döntöttünk a közgyűlés májusi összehívásáról és elfogadtuk a tagság elé tejesztendő beszámolókat stb.
Ennyi új információval tudok szolgálni.
Az online határozathozatal nem szerepel az alapszabályunkban és az elnökségi ügyrendben sem, ezért úgy ítéltük meg, ha úgy tartanánk meg a testületi üléseket, nem lenne szabályos és kockáztatnánk, hogy a bíróság, ügyészség megsemmisítené.
Én még arra gondoltam, hogy beleírható a jegyzőkönyvbe, hogy elektronikusan megvitatta a közgyűlés a határozatot és egyesével a tagok esetleg alá is írják. Nem szabályos, de most semmi sem az. Ahol nem csak mérleg elfogadás van, hanem pl. tisztújítás is, ott majd mond valamit ezekre a bíróság előbb-utóbb.
S Ön ebben a helyzetben mit javasol? Tartsanak testületi üléseket (elnökség, közgyűlés) az egyesületek?
Köszönöm!
Nincs erre jelenleg rendelkezés és van, ahol a beszámoló a legkevésbé fontos, mert pl. tisztújítás nélkül működésképtelenné válik a szervezet.
Tudom, hogy most, a koronavírus járvány idején van ettől fontosabb ügy is, de biztosan érdekel másokat is.
Ugye május 31-ig nem csak el kell fogadni az előző évi beszámolót, hanem az OBH-nak is meg kell küldeni a számviteli beszámolót.
A kialakult rendkívüli helyzetben kitolódik-e idén ez a határidő?
Ha nem, akkor tarthatnak-e egyáltalán elnökségi és közgyűlési üléseket ezekben a hetekben az egyesületek? Sok egyesület alapszabálya nem teszi lehetővé a távülésezést és távszavazást, hanem a személyes jelenléthez kötött ülésezést írja elő.
Ebben a helyzetben mi a teendő? Egyáltalán lehet-e összehívni és megtartani elnökségi ülést, közgyűlést?
Előre is köszönöm a tájékoztatást!
Ez érdekes, a legtöbb törvényszéken nem engedik az újbóli beadást, hanem mindent elölről kell kezdeni.
Elvileg ha engedik, akkor az lenne a helyes, ha a régi dátumot kellene figyelembe venni.
Tisztelt Szakértők!
Kérem segítsenek.
Egyesület egyszerűsített eljárás- elutasító végzés.
( oda is tettünk aláírást, ahová nem kellett volna az alapító okiratban).
A végzés szerint be lehet adni az iratokat ismét, de nem tudjuk, hogy az egyesület alapításkoti dátuma az irányadó a tisztségek elfogadásakor, vagy az alapszabály új kelte szerinti dátummal kapnak új megbízást, és minden iratot új dátummal kell legyártani? És kell a tagoknak ülést tartani, vagy elég ha mindenki aláírja az új keltezésű iratot, amikor ráér? Hálás köszönet a válaszokért.
Jééé... (És ezzel egyúttal engedélyt adsz, hogy levelet küldjenek, kéretlenül is pumpoljanak stb.)
linuxos,
Az 1% nyilatkozaton van rubrika, hogy engedélyezem-e hogy a kedvezményezett szervezet megkapja a nevem, címem, emailom.
Ha nem ikszeli be az adományozó, akkor nem tudhatod meg.
„név szerint kitől és mennyit kapott? ”
Nem, arról szó sem lehet! Adótitok.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02