Tisztelt Ügyvéd Úr!
Az alapítvány kuratóriumának elnökét el kell fogadni a kuratórium tagjainak? Meg kell szavazni vagy az alapító jelöli ki?
alapítvány
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Az Alapítvány alapítója költségvetési intézmény. Képviselője módosította az Alapító okiratot, miszerint a kezelőszerv létszámát 7 főről 13 főre növelte. A bíróság az új személyeket - az alapító által kért - képviselőként jegyezte be, pedig mindegyik munkavállaló az alapítónál.
Úgy tudtam, amennyiben összeférhetetlenség van, úgy csak tag lehet a kezelő szervben az érintett, és nem képviselő. Lehet, hogy ez megváltozott?
Alapító Okirat szerint, akkor határozatképes a kuratórium, ha 3 tag, ebből legalább 2 a kuratóriumot képviselő jelen van.
Szerintem sérül ez esetben a PTK.74.C(3) bek. szerint
"Nem jelölhető ki, illetve hozható létre olyan kezelő szerv, amelyben az alapító - közvetlenül vagy közvetve - az alapítvány vagyonának felhasználására meghatározó befolyást gyakorolhat."
clariss
Ha a 13 főből legfeljebb 6 a munkavállaló az alapítónál, az még mehet.
Gesztenye63
Az alapító jelöli ki.
Köszönöm a gyors választ, de arra szeretnék választ kapni, hogy munkavállaló, lehet-e képviselő?
Határozathozatalnál ha 3 tagból 2 képviselő, aki jelen esetben munkavállaló, akkor az összeférhetetlenség szerintem fenn áll. Ez így szabályos????
Úgy valószínűleg fennáll.
Tisztelt Fórumozók!
A kérdésem az lenne, hogy amennyiben módosul az alapító okirat az alapítók döntése alapján a körben, hogy kuratóriumi elnökhelyettes kerül kijelölésre, aki az elnök akadályoztatása esetén általánosan és önállóan jogosult képviseletre (de a bankszámla felett különös jelleggel és együttesen másik taggal), úgy a változásbejelentés során a nyilvántartásba vételi kérelmet is kell benyújtani a megfelelő kódokat feltüntetve?
Ugyanis a változásbejegyzési kérelemnél ilyen kódok nincsenek, a cégbíróság tájékoztatása szerint ez több mindenkinél problémás.
Hogy néz ki ez a gyakorlatban?
Köszönöm a segítséget.
Már miért ne lehetne ezt változás-bejegyzési kérelemmel megoldani?
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Azt szeretném megkérdezni, hogy mi a teendő, abban az esetben, ha az Alapítvány alapítója új kuratóriumi képviselőt jelöl ki ezzel bővítve a kezelő szerv létszámát és az új képviselő (aki munkavállaló az alapítónál) úgy nyilatkozik a bíróság felé, hogy nem áll az alapítóval olyan jogviszonyban, amely alapján az alapító közvetlen befolyást gyakorolhat.
Mit szeretnél tenni? Mert lehet fordulni az ügyészséghez felügyeleti intézkedésért, de akkor lehet, hogy ebből lesz egy büntetőeljárás is magánokirat-hamisításért.
Kedves Obudafan!
Kérdésedre válaszolva: jogszerűen szeretnénk működni.
Ha nem teszünk most semmit és a későbbiekben kapunk egy ügyészségi ellenőrzést, akkor kit vonhatnak felelősségre? Az alapítót, aki benyújtotta a hamis nyilatkozatokat a bíróság felé, a nyilatkozót, aki hamis tartalmat aláírta, a nyilatkozaton szereplő két tanut, illetve az eredeti kezelő szerv tagjait, akik tisztában voltak a tényekkel????
Másik kérdésem, mi lesz azokkal a döntésekkel, határozatokkal, amik így születnek?????
Az aláírót, meg azt is, aki benyújtotta a bírósághoz.
Szerintem a legjobb lenne, ha lemondana ez a tag.
Köszönöm a választ. A dolog egy kicsit bonyolult, mert nem egy tagról van szó, hanem 6-ról, ezért kérdezem ismét, hogy az így született határozatok, döntések sorsa mi lehet???
Szerintem ez azokat nem érintheti.
Kérdezni szeretném: ha az alapítványunkat a törvényszék végzésben május 17. napján nyilvántartásba veszi, mennyi a jogerőre emelkedés időpontja? Mikor kezdheti meg az alapítvány a működését? Nem kellene még egy jogerőre emelkedett végzést is kapnunk?
köszönettel: Zozitooo
Elnézést lehet rosszul fogalmaztam: május 27. kaptunk alapítványunk bejegyzését elrendelő Törvényszéki végzést.
Melyben a jogerőre emelkedést követően kezdheti meg az alapítványunk a működését. Kérdésem mennyi a jogerőre emelkedés törvényi ideje? Illetve nem kellene kapnunk egy már jogerőre emelkedett végzést is, hogy az alapítvány az adószámot megtudja kérni? Köszönettel, várom a választ.
15 nap ahhoz képest, hogy minden fellebbezésre jogosult átvette a végzést.
Fogtok kapni jogerősítő végzést.
Alapítvány Szervezeti és Működési Szabályzatát és a Pénztárkezelési Szabályzatot az alapító készítteti el, és a kuratórium fogadja el? Vagy nem szükséges a kuratórium elé terjeszteni? vagy a kuratórium állítja össze és dönt róla? Köszönöm válaszát!
Ha az alapítvány elnöke lemond, az alapító visszahívhatja a kuratóriumot és új kuratóriumot állíthat fel, új elnökkel?
Köszönöm a választ
Az alapító akkor hívhatja csak vissza a kuratóriumot, ha az az alapítvány működését veszélyezteti.
Az alapítvány alapítója lehet munkavállalója az alapítványnak?
Konkrét törvényi rendelkezés nem zárja ki, de szerintem nagyon nem szerencsés.
Köszönöm a választ. Miért nem szerencsés, hogy alapítvány alapítója munkaviszonyban legyen? (Illetve közeli hozzátartozójára is vonatkozik ez?)
Mert felmerül, hogy így akarhatja kijátszani az alapítványtétel visszavonásának a tilalmát.
Help: Meglévő alapítvány. Az alapító egy gimnázium és az jogutódlással megszűnt (beolvadt a Klebersberg Intézetbe). A végzésben az szerepel, hogy a bejegyzett képviselőnek be kell jelentenie a beolvadást és indítványoznia kell az alapítói jogok bíróság általi átvételét, mert nem volt kijelölve más személy, aki az alapítói jogok gyakorlója lehetett volna. Nekem logikusan az következne, hogy egy változásbejegyzési kérelmet adnék be, amelyben kijelölök alapítói jogok gyakorlására jogosultat - de az nem a bíróság lenne... A végzésben viszont nincs más lehetőség megjelölve - és ezt a bejegyzett képviselő is megteheti. A módosítást azonban már csak az alapító kérheti - mivel a jogutód a Klebersberg Intézet, korántsem biztos, hogy aláírja a változásbejegyezési kérelmet a képviselője. A lényeg az lenne, hogy a gimi által alapított alapítvány viszonylag önálló maradhasson: ne függjön sem a Klebersbergtől, sem a bíróságtól. Hogyan lehet még egy alapítót vagy alapítói jogok gyakorlására jogosultat "beletenni"? Az SZMK - mivel nem rendelkezik önálló jogalanyisággal - valójában nem alapító... :(
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02