ObudaFan, kérhetem a válaszod?
alapítvány
1.Elég akkor.
2. Csak, ha eléri.
3. Ha van 3 fő, az biztosan jó.
Tisztelt Jogi Fórum!
5 évig tartó határozott idejű megbízásom van egy közhasznú alapítvány felügyelő bizottsági tagságának betöltésére. Erről szeretnék (idő előtt) most lemondani. A fentiekkel kapcsolatban az eljárás pontos menetéről szeretnék információt kérni. Valamilyen nyilatkozatot is ki kell-e tölteni, hány pld-ban, kinek kell megküldeni...stb...Mielőbbi válaszukat megköszönöm.
Egy lemondó nyilatkozatot a kuratórium elnökének és az alapítónak.
De ha esetleg valamilyen megbízási , vagy munkaszerződés alapján látod el a tevékenységet, akkor annak a rendelkezéseit is figyelembe kell venni.
Alapítvány kuratóriumának elnöke lehet más alapítvány kuratóriumának elnök-helyettese?
Lehet.
Alapítvány bejegyzése jogerőre emelkedett , ezt a tényt rögzítik a Törvényszék weboldalán található "Civil szervezetek névjegyzékében is". A jogerős végzés még nem érkezett meg a székhelyre postai úton.
- Postázni fogja a Törvényszék a bejegyző végzést? (Papír alapon adtuk be a bjegyzés iránti kérelmet).
- Az adószámot és a KSH számot a bíróság fogja megkérni a NAV-tól és a KSH-tól, akik a bíróságnak küldik el a számokat, az pedig elektronikusan bejegyzi azokat.
- Erről értesít bennünket postai levélben a bíróság, vagy nekünk kell utánanézni?
- A bankszámla megnyitásához kell a kurátor aláírási címpéldánya?
Köszönöm.
- Igen
- Igen
- Nem (a banknál úgyis kell aláírás mintát tölteni).
Rexor, köszönöm a választ.
Kft. adna 3 kerékpárt alapítványnak ajándékba. Beírhatják a szerződésbe, hogy az adomány értéke 0 Ft, tekintve, hogy az adományozó egyébként a kukába dobná a jó bicikliket? Köszi a választ!!!
Meg. De inkább úgy, hogy értékcsökkenés miatt a mérlegben már nem szereplő/leselejtezett stb. tárgyi eszközt ad ....
Köszi! És ebben az esetben kell-e
az adományozásról adományozási igazolást kiállítani és év végén a NAV-nak megküldeni,illetve
az illetékről 30 napon belül a NAV-nak jelenteni?
Ha közhasznú szervezet kapja, illetékmentes.
Ha az adományozó nem akarja elszámolni költségként, adóalap csökkentő tényezőként, akkor nem kell.
Szerintem.
És ha az kerülne bele, hogy 1,-Ft az értéke a kerékpároknak - mert a 0,-Ft a könyvelő szerint nincs rendben? Számviteli szempontból az 1,-Ft viszont már érték, de jogilag "elbírható"? Köszi.
Én nem bohóckodnék igazolással ebben az esetben. Sima térítésmentes eszközátadás az alapítvány részére. Alapítvány aktiválja, de ha tényleg nincs értéke, akkor az 1 Ft is működhet (amit leír költségként).
Elnézést, még egy felvetésem lenne: az alapítvány a kerékpárokat tovább adhatja pl. használatba mondjuk állami cégnek?
Tisztelt ObudaFan!
Szeretném kérdezni, hogy az alapítvány alapítója végezhet-e pl.egyéni vállalkozásán/cégén (ahol ügyvezető) keresztül tevékenységet az alapítvány céljához kapcsolódóan?
pl. Az alapítvány célja gyermekek fejlesztése (korai fejlesztés). Az alapító szakember (megfelelő végzettségel), és Ő lenne felkérve egy adott tevékenységre (más szakemberekkel mellett).
Köszönöm a választ előre is.
Nincs ez így konkrétan kizárva, de én meglehetősen aggályosnak tartom. Az alapító az alapítvány fennállása alatt nem veheti vissza az alapítói vagyont, minden ilyen esetnél pedig felmerül, hogy nem ezt a rendelkezést játsszák-e ki.
Tisztelt Fórumozók!
Szeretném megtudni, hogy alapítvány alapító okiratát hol lehet megtekinteni? Úgy értem, hivatalos helyen közzé kell e tenniük, ahol bárki megnézheti.
A nyilvántartó bíróságon.
ObudaFun,
Köszönöm szépen a választ.
Közhasznú alapítvány, alapító egyetlen magánszemély, aki megalapította az alapítványt, be is fizette a szükségeseket. Oktatásról van szó. Az alapítvány a fenntartója egy alapítványi iskolának. A megigényelt normatívát átadja az iskolának. Az iskola igazgatója az alapítvány igazgatója. Az iskolások a tandíját az alapító külföldi cége számlázza ki, a tandíjak neki kerülnek befizetésre. Szabályos-e ez? A vagyonkivonással kapcsolatban ez nem lehet probléma? Köszönöm a választ.
Nem tűnik szabályosnak.
Melyik része nem stimmel? Mi lehet a hiba? Összeférhetetlenség, esetleg a vagyon visszaszerzés? Mi lehet a következmény?
Most olvastam vissza. Nem jól írtam. Az alapítvány alapítója és a fenntartott iskola igazgatója házastársak.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02