alapítvány


molnarzita # 2010.02.18. 06:34

Kedes Mindenki !

Az lenne a kérdésem, hogy egy alapítvány, amely jeleleg működik, hogyan válhat közhasznúvá? Megvan a jogszabály, de mik a pontos lépések? Módosítani kell az alapító okiratot? A bírósági eljárásnak van valamennyi illetéke?

A válaszokat előre is köszönöm.

nora.b@freemail.hu # 2010.02.17. 22:36

Tisztelt ObudaFan!

Annak a kuratóriumi tagnak, akinek lejárt a mandátuma, csak akkor van jogosultsága eljárni, ha az alapító okirat szerint helyére új tagot kell a bíróság felé bejelenteni, és ez még nem történt meg.

Amíg az új kuratórium nincs bejelentve, a régi eljárhat.

Ezt nem értem.
Az egész kuratórium mandátuma 10 éve lejárt.Helyükre nem kell új tagot bejelenteni.A régi mégis eljárhat?

Legyen szíves megírni, egy esetleges vita esetén a Ptk melyik paragrafusára hivatkozhatnak,( akik jelenleg csupán az alapítvány vagyonának kezelésével foglalkoznak) megelőzendő, hogy az alapítók bárkit is igazságtalanul felelősségre vonjanak.

Válaszát köszönöm.
nora.b

abc123 # 2010.02.17. 19:09

Tisztleletem mindenkinek!

Kapcsolatban állok egy alapítvánnyal, melynek egyik kuratóriumi tagja nem hajlandó foglalkozni tovább az alapítvány ügyeivel. Lehetséges-e valamilyen helyettesítés, képviselet... meghatalmazhat-e valakit?

Köszönettel,
Abc123

ObudaFan # 2010.02.16. 16:04

Dönthet. Amíg az új kuratórium nincs bejelentve, a régi eljárhat.

nora.b@freemail.hu # 2010.02.16. 14:16

Tisztelt ÓbudaFan!

Köszönöm a válaszát. Ha lehet, lenne még egy kérdésem.

Az Alapító Okirat csupán azt mondja ki, hogy "a kurátor megbízatása két ére szól, mely meghosszabbítható"

Ha jól értem, jelenleg nincs kuratórium és nem működhet az alapítvány.

Az Alapító - az alapítvány újraélesztése érdekében - dönthet-e úgy, hogy új Kuratóriumot nevez ki, egyben módosítja az Okiratot, vagy várható, hogy a szabálytalanságok miatt azt megszűntetik?

nora.b

ObudaFan # 2010.02.15. 15:24

Az adatokban bekövetkezett változást az alapító jelenti be. Annak a kuratóriumi tagnak, akinek lejárt a mandátuma, csak akkor van jogosultsága eljárni, ha az alapító okirat szerint helyére új tagot kell a bíróság felé bejelenteni, és ez még nem történt meg.

nora.b@freemail.hu # 2010.02.15. 13:53

Tisztelt Ügyvéd úr!

Azt szeretném megtudni, milyen jogosultsága van/lehet annak a kuratóriumi tagnak, akinek nem hosszabbították meg - az Alapító Okiratban szabályozott módon- a mandátumát? (Ügyintézés, banki műveletek,stb)

Másik kérdésem, hogy a nyilvántartott adatokban bekövetkezett változást a Bíróság felé bejelentheti-e a Kuratórium Elnöke vagy Titkára?

Válaszát előre köszönöm.
Tisztelettel:
nora.b

ObudaFan # 2010.01.25. 18:13

Nem kell ügyrendet csatolni.

rayallen # 2010.01.25. 16:14

Ezeket a kérdésköröket az alapító szabályozhatja az alapító okiratban.

Egyébként a Ptk. 74/A-74/F. szakaszok szabályozzák az alapítványt nem túlzott részletességgel.

A felügyelő bizottságot is az alapító hozza létre.

Az FB ügyrendjét a módosításhoz tudtommal nem kell mellékelni, de ezt is be lehet csatolni.

Változásbejegyezési eljárás szükséges, ahol a módosított alapító okiratot és egy változásbejegyzési kérelmet kell benyújtani, jogi képviselő azért szükséges lehet, bár nem kötelező. az eljárás ideje bíróságfüggő, de ha nincs hiánypótlás valami miatt, akkor egy hónap alatt megvan a bejegyzés.

Kriszi2 # 2010.01.25. 15:53

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Azt, hogy az alapítvány kuratóriumának mennyi tagja legyen és milyen részletszabályok vonatkoznak a kuratóriumra mi szabályozza?

  • Ha az alapítvány felügyelő bizottságot hoz létre az ügyrendet a kuratóriumnak el kell fogadnia vagy ez tőlük független?

Szeretnénk az alapító okiratot módosítani az FB ügyrendjét a módosításhoz mellékelni kell? A módosításnak mi az eljárása? Kb. mennyi idő az eljárás?

Köszönöm

Kriszi