Nem kizárt, de nagyon kell vigyázni, hogy ne legyen irreális a bérleti díj.
alapítvány
Köszönöm a gyors választ! Alapítási fázisban vagyunk és felmerült még valami. Az alapítvány székhelyét a kurátor felesége biztosítaná olyan feltételekkel, hogy csak ha egy bizonyos összeget meghalad az alapítvány vagyona, akkor kér bérleti díjat. Kvázi segítségként. A kurátor és a székhelyet biztosító feleség családi viszonya nem kizáró tényező? Köthet így bérleti szerződést az alapítvány?
Köszönettel,
Vizi Norbert
Átadható és szerintem később is el lehet ezt dönteni, de természetesen az alapító okiratban fel kell tüntetni.
Tisztelt ObudaFan!
Az alapítói jogok átadhatód az egyszemélyes kurátornak aki egyben a képviselője is az alapítványnak? Ezt bele kell venni már az alapító okiratba annak alapításakor?
Köszönettel,
Vizi Norbert
Köszönöm szépen!
A változásbejegyzési kérelmet a létesítő okirat módosítását, illetve az adat változását eredményező, a szervezet arra jogosult szerve határozatának elfogadását követő hatvan napon belül kell a bíróságnak bejelenteni.
Egy alapítvány kuratóriumi tagja lemondott tisztségéről.
A lemondó nyilatkozat keltezése: október 3.
Hány napunk van a keltezéstől számítva, hogy a tagcserét bejelentsük a Törvényszéken?
Köszönöm
Létesülhet.
Kaphat.
Kell.
Akkor is.
Tisztelt ObudaFan!
Közhasznú/nonprofit alapítvány kurátora aki egyben képviselője is az alapítványnak, részesülhet-e tiszteletdíjban egy-egy sikeres projektet követően ha ez az alapító okiratban lefektetésre kerül?
Ugyanezen személy kaphat-e a projekttel kapcsolatban felmerült költségeire költségtérítést ha ezt szintén tartalmazza az alapító okirat?
Ezen költségeit kell-e számlával igazolnia?
Ha nem kuratórium tagjaként hanem a nonprofit alapítvány egyszemélyes kurátorként és képviselőjeként tevékenykedik akkor mi a helyzet ezzel?
Köszönettel várom válaszát!
Vizi Norbert
Kószönöm a segítséget!
1. Rendben van.
2, Lehet.
3. Nem lehet.
Bocsánat, a harmadik kérdésem lemaradt. Egyszemélyes kuratórium(kurátor) esetében lehet az alapító és a kurátor között közeli hozzátartozói státusz?
Köszönöm,
Vizi Norbert
Tisztelt Obudafan!
1.
Közhasznú alapítvány létrehozása esetén az a háromtagú kuratóriumi felállás rendben van-e, hogy az alapító -aki egyben a kuratórium tagja is- a másik két kuratóriumi tagtól teljesen független személy, viszont a másik kettő egy házaspár és mondjuk a férj volna a kuratórium elnöke és egyben az alapítvány képviselője is? Senki nem lehet rokoni vagy bármilyen más érdekkapcsolattal "többségben" vagy csak az alapítóra vonatkozik ez a korlátozás?
2.
Ha egyszemélyes kezelő szervként egy tőle független kurátort jelöl ki az alapító akkor a kurátor lehet az alapítvány képviselője is?
Vizi Norbert
Tisztelt Obudafan!
1.
Közhasznú alapítvány létrehozása esetén az a háromtagú kuratóriumi felállás rendben van-e, hogy az alapító -aki egyben a kuratórium tagja is- a másik két kuratóriumi tagtól teljesen független személy, viszont a másik kettő egy házaspár és mondjuk a férj volna a kuratórium elnöke és egyben az alapítvány képviselője is? Senki nem lehet rokoni vagy bármilyen más érdekkapcsolattal "többségben" vagy csak az alapítóra vonatkozik ez a korlátozás?
2.
Ha egyszemélyes kezelő szervként egy tőle független kurátort jelöl ki az alapító akkor a kurátor lehet az alapítvány képviselője is?
Vizi Norbert
„Egyrészt ez megvalósítható-e (nincs-e összeférhetetlenség az alapító közeli hozzátartozója miatt?)?”
Ez így összeférhetetlen.
„Illetve kérdés, hogy tiszteletdíjat, illetve költségtérítést megállapíthat-e az alapító okiratban nekem?”
Általánosságban a kurátor kaphat tiszteletdíjat, ennek meghatározásának módját az alapító okiratban rögzíteni kell.
Kedves fórumozók!
Sokat kutattam, de nem találtam választ a következő kérdésre. A feleségem alapítványt alapítana, ahol én lennék a kuratóriumi elnök. Más tag nem lenne. Egyrészt ez megvalósítható-e (nincs-e összeférhetetlenség az alapító közeli hozzátartozója miatt?)?
Illetve kérdés, hogy tiszteletdíjat, illetve költségtérítést megállapíthat-e az alapító okiratban nekem?
Előre is köszönöm a válaszokat!
Az én véleményem szerint igen, felelősek.
Köszönöm a választ!
Lenne még egy kérdésem. Alapítvány kuratóriuma legalább öt éve nem készít beszámolót és közhasznúsági jelentést. A kuratórium tagjai (vagy képviselői) felelnek-e ezért személy szeriné és elmarasztalhatók-e? Ha büntetést szab ki a bíróság az alapítványra emiatt, akkor az milyen következménnyel van a személy szerint mulasztókra? Ha emiatt új kuratórium alakul, a régi kurátorok személy szerint felelősségre vonhatók valahogy, vagy az alapítvány kénytelen "legyelni" a büntetést?
Felmerülhet a hűtlen kezelés.
A következőre szeretnék választ kapni: Alapítvány rendelkezik termőföld felett. A termőföld hasznosítását bérbeadással teszi. Az alapítvány kurátorai is a bérbevevők közt vannak. Kiderült, hogy minden bérvevelő megfizeti a bérleti díjat, kivéve az alapítvány kurátorai - már 14 éve, hogy nem fizetnek, de ez most derült csak ki. Az a kérdésem, hogy ez egyszerűen csak "nem szép dolog" vagy van valamilyen jogi kategória (pl. hűtlen kezelés, hatalommal visszaélés, sikkasztás) ami alapján el lehet őket marasztalni a magatartásuk miatt.
Köszönöm a válaszokat Rexor!
- Igen járhat (bár először felszólítanak, hogy pótold)
- Igen
- Igen, büntethet (bár ennek a benyújtásához nem kell könyvelő, csak a nevet, adószámot, címet kell beírni).
Alapítvány a mérleget és a közhasznúsági jelentést a 2017. évről nem tudja benyújtani május 31-ig, csak június 15-ig, a könyvelő betegsége miatt.
- Jár-e ez valamiféle retorzióval?
- Jól tudom, hogyha nem volt vállalkozási tevékenységből elért bevétel, társasági adót akkor is vallani kell a TAONY nyomtatványon?
- Ha be kell adni a TAONY-t, büntet a NAV, ha ez is csak június 15-én történik meg?
Köszönöm
Köszönöm!
Arra van egyértelmű Ptk. szabály, hogy az elfogadó nyilatkozat megtétele időpontjától látja el a tisztséget a tisztségviselő. És arra is van szabály, hogy a lemondással megszűnik a tisztség. Tehát nem a lemondás bejegyzésével.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02