A társaság bejegyzését követően a tagok jogait és a társaság vagyonából őket megillető hányadot az üzletrész testesíti meg.
Illetékmentes az adásvétel is, és ha névértéken történik, akkor szja-mentes is.
Ha viszont itt ingatlan lesz kihozva a cégből, az már illetékköteles lesz. Ott összességéban a legolcsóbb az, ha a bevitt értéken veszi meg.
cég elajándékozása?
Köszönöm a válaszokat.
Összességében ajándékozásformája lenne a költség kímélőbb
abban az esetben nincs illeték a gyerekeknek és nem kell sZJA-t fizetni.
Amennyiben az ingatlant kiszeretnénk venni a KFT -ből és a gyerekek nevére íratni hogy lenne célszerűbb ajándékozás előtt, után vagy esetleg az ajándékozással egy időben meglehet oldani? Ilyen esetben milyen költségekkel lehet számolni?
Mi az üzletrész? Minden ami a kft tulajdona? ingatlan-árukészlet gépkocsi stb?
Az ügyvédi díj szabad megállapodás tárgya. Az állam felé fizetendő eljárási költség összesen 18.000 Ft, kivéve, ha minősített többséget biztosító befolyást szerez valaki, mert ott 53000 Ft.
Kérhetem pontosabban hogy milyen kts van eladásnál és milyen ajándékozásnál. hátraléka nincs a kft-nek.
pld ügyvédi kts stb.....
De eladás esetén szja-t ott is kellhet egyébként bizonyos esetekben.
Egyenesági rokonnál nem kell.
Milyen költségek vannak az eladásnál vagy az ajándékozásnál? Én úgy tudtam hogy az egyenes ági rokonnál ajándékozásnál nem kell illetéket fizetni?
Csak ha eladjátok, akkor nem érdemes névérték felett.
Adjátok el nekik az üzletrészeket. Vagy ajándékozzátok. Ahogy akarjátok.
Tisztelt ügyvéd Urak!
Van egy kereskedelmi egység ,mely kft-ént üzemel .Milyen módon tudnánk a gyermekeinknek adni úgy hogy a legkevesebb költségbe kerüljön? az ingatlan ahol a kft üzemmel az is a kft tulajdona.az ingó és az ingatlan vagyontárgyait is szeretnénk a gyerekeknek átadni.
válaszokat előre is köszönöm
Joco43
„Azt szeretnénk, hogy ajándékozás keretében a szüleink ingó és ingatlan vagyontárgyait megkapjuk, ezáltal nem lenne vagyona a szülőknek. Ebben az esetben mi az eljárás, mi lenne a cég és a keletkezett tartozás sorsa?”
Ez fedezetelvonó ügylet, hatálytalan a jogosultak felé, vagyis az ajándékozást követően is végrehajthatják a követelésüket ezekből a vagyontárgyakból.
Jól mondja a Tisztelt Úr, inkább (már) nem is kérdezek semmit. További szép napot.
A kielégítés sorrendjéről nem is kérdeztél semmit.
Azzal nem (bármilyen meglepő), de a kötelezettségek teljesítéséről, a kielégítés sorrendjéről továbbra sem kaptam választ.
Más nincs, aki itt dolgozik esetleg, szakvizsgázott, szakmát gyakorló jogász?
Mert ez így nehéz lesz...
Inkább erkölcsi. De tulajdonképpen a jogi is: a kötelezettségeket teljesíteni kell, akár szerződésből, akár jogszabályból erednek.
Újat mondtam?
Ez a jogi válasza Tisztelt Uram...?
Nem lenne jobb trükközés helyett kifizetni a tartozást?
Sziasztok!
A szüleimnek van egy vállalkozása, amelyet már évek óta működtetnek. Ebben az évben (eddig először) veszteséges lett, ezáltal pénzbeli tartozásuk keletkezett.
A kérdésem az lenne, hogy én mint a gyerekük, illetve a testvérem örökölhetünk-e így a szülők után ebből adódó tartozást?
Azt szeretnénk, hogy ajándékozás keretében a szüleink ingó és ingatlan vagyontárgyait megkapjuk, ezáltal nem lenne vagyona a szülőknek. Ebben az esetben mi az eljárás, mi lenne a cég és a keletkezett tartozás sorsa?
Köszönöm a segítséget.
köszönöm! Nem, nem ilyen célból volna rá szükség.
Az üzletrészt át lehet ruházni ingyenesen is. A cégeljárásban kötelező a jogi képviselő, annak díja van, és szerintem maga az átruházás is illetékköteles.
(Ha esetleg valamely tartozásod fedezetét akarod így elvonni, akkor kidobott pénz a költség.)
üdvözletem,
Bejegyeztettem egy céget pár hónapja (egyszemélyes kft), melynek a tulajdonosa vagyok, nem dogozom benne és a cég sem működik, működött még. Szeretném egyelőre ideiglenesen "leíratni" a nevemről, hogy ne legyek benne tulajdonos. Miként valósítható ez meg a leggyorsabban és legolcsóbban? 0 Ft-ért, vagy jelképes összegért elajándékozhatom/eladhatom a szüleimnek? Az ügyvédi bírósági eljáráson kívül van egyéb költsége ennek (illeték stb.)?
köszönettel: Csaba
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02