Rt - ből kft és a tőke?


ObudaFan # 2006.01.22. 11:56

Hát, ha sikerül, add el a részesedésed. :)

kismukk # 2006.01.21. 13:17

Már volt rendőrségi feljelentés hűtlen kezelés és sikkasztás miatt, a vizsgálat mindent "rendben talált". Szóval, ügyes a könyvelés!

ObudaFan # 2006.01.19. 18:01

Ez nem feltétlenül támadhatatlan, adott esetben akár még sikkasztásról, vagy hűtlen kezelésről is szó lehet, ez utóbbi esetekben pedig a vezető tisztségviselők magánvagyonára is leet kártérítési pert indítani.

kismukk # 2006.01.19. 12:25

Felmerülni felmerülhet, de aligha rábizonyitható a cégre, mert - hallatlanul ügyes a könyvelés! Természetesen, az éves beszámolókat a hites könyvvizsgáló mindenkor "rendben találta". Egy trükk lehet a "cég nyújthat cégnek hitelt?" topik kérdésében megfogalmazott eljárás: a cég hitelt nyújt (=pénzt ad) egy másik cégnek, formailag záros határidejű visszafizetéssel és a "hivatalos alapkamattal", - formailag szépen hangzik. Aztán, mikor a közgyűlésen érdeklődnek a részvényesek, hogy mi lett a pénzzel? Mikor kapja már vissza a cégünk? (merthogy a záros határidő rég lejárt), akkor a cégvezetés nem tud válaszolni. És a következő közgyűlésig eltelő újabb egy év alatt a kölcsönadott sokmillió ügye elfelejtődik. A vezetők leváltása reménytelen, a felügyelő bizottságnak a szigorú kivizsgálásra történő felkérése úgyszintén, mivel a szavazatok több mint felét egyszemélyben birtokló "bennfentes" (magyarul: stróman) minden ellenkezést lesöpör. Igy lehet kisibolni a kisrészvényesek pénzét az rt-ből, - mindezt formailag teljesen legálisan (...de nem akarok ötleteket adni)

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2006.01.19. 08:45

esetleg felmerülhet a tőkevesztés oka mint valamely büncselekmény

ObudaFan # 2006.01.18. 18:07

Ha a minimális rt. alaptőke alá süllyedt a cég alaptőkéje, akkor az átalakulás kötelező, ez ellen semmit nem tudsz tenni. A vezető tisztségviselők körmére tudsz nézni legfeljebb, hogy legközelebb ne legyen ekkora veszteség.

kismukk # 2006.01.18. 13:03

Az rt a demat és egyéb "körülmények" miatt hatalmas tőkevesztést szenvedett. A kelepcéből úgy akar kimászni,hogy tőkeleszállitást akar végrehajtani és magát kft-vé átminősittetni.
Kérdés: nekem mint részvényesnek mire kell (és mire tudok?!) vigyázni?