A törvényjavaslatokhoz fűött miniszteri indoklásokból én nem következtetek erre.
Kft ügyvezetője lehet - e...
- 1
- 2
Szvsz csak az tilalmazott, hogy az általa ügyvezetett cégnél munkaviszonyt létesítsen, illetve, ha vezető beosztású munkavállaló valahol, akkor nem lehet sehol ügyvezető.
Az lehetséges, hogy nem vezető beosztásban munkaviszonyban álljon, és máshol megbízással ügyvezető legyen.
A régi Gt. nem határozta meg, hogy az ügyvezetés milyen formában látható el. Az ügyvezető személyében a tagok állapodtak meg, feladatait a Gt. határozta meg. Az új Gt. viszont meghatározza, hogy az ügyvezetőt a tagok választják, vagy kinevezik. Jogviszonyára pedig a Ptk. megbízási szerződésre vonatkozó szabályokat rendeli alkalmazni. Munkaviszonyban történő ellátást kifejezetten megtiltja. Nem véletlen, hogy az új Gt-ben egy hang sincs arra vonatkozólag, hogy hány helyen lehet egyidőben valaki ügyvezető. De ennél a kérdésnél nem ez vizsgálandó, hanem az, hogy az Mt. vezetőnek megtiltja, hog további munkaviszonyt, vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyt létesítsen. Mivel az Mt. a vezetőn a munkáltató vezetőjét és helyettesét érti és az ügyvezető egyértelműen az, így részére megtiltja, hogy további munkaviszonyt és egyébb....létesítsen
Szerintem meg ha nem munkaviszonyban van, mostmár nem is lehet, akkor nyugodtan lehet más társaságnál munkaviszonyban, de erről a társasgokkal közölni kell.
Csak hangosan próbálok gondolkodni ebben a témában.
A régi Gt-t ismerem, amely úgy rendelkezik, hogy egy ember maximum 4 kft-ben lehet ügyvezető egyszerre.
Amennyiben jogszabály ezt lehetővé teszi, úgy nem látom akadályát annak, hogy ügyvezetőként valaki munkaviszonyt létesítsen más szervezetnél.
Kedves Dr. Attika,
én itt csak arra szerettem volna utalni, hogy a jelen esetben feltételeztük, hogy munkaviszonyban működik a kérdéses ügyvezető.
Egyébként szerintem is teljes a káosz a területen. Nyilvánvalóan az Mt. hatálya alá tartoznak az ügyvezetői munkaszerződések. Új meg már nem köthető, és én is azt tapasztaltam, hogy még az új Gt. hatályba lépése előtt minden ügyvezető gyorsan hosszabíttatta a meglévő munkaszerződését, biztos ami biztos alapon.
A Gt. új, de az Mt. hivatkozott §-a nem változott. Mint már kifejtettem a másik topicban, hogy az ügyvezető, mint vezető, ha munkaviszonyt kíván létesíteni, akár saját , akár más céggel, akkor, mint munkavállaló az Mt. hatálya alá tartozik. De elismerem létezik ettől eltérő álláspont is és az is megfontolandó. Egyébként az Mt. javaslat miniszteri indoklásában az szerepel, hog ez a rendelkezés összhangot teremt a Gt. és Mt. között. Szerintem sem ártott volna az Mt. e hivatkozott §-ait átalakítani. Én a veszélyt abban látom, hogy hamarosan az APEH vizsgálni fogja ezeket a munkaszerződéseket és esetlegesen a jogszabályba ütközés miatt semmisnek nyilvánítja. Infoim szerint tömegesen kötnek ügvezetők, üzletvezetők, stb.. munkaszerződést saját, vagy más cégekkel annak érdekében, hogy a munkavállalói kedvezmények megmaradjank. A megbízásos jogviszony miatt sok kedvezménytől elesnek.
Dr. Attika által idézettek esetén feltételezve, hogy még a régi Gt. alapján munkaviszonyban van foglalkoztatva az ügyvezető, és nem tértek át megbízási jogviszonyra.
Szerintem nem. Jogszabályi- hely Munka Törvénykönyve 188., 191.§
188. § (1) E törvény alkalmazásában vezető állású munkavállaló a munkáltató vezetője, valamint helyettese (a továbbiakban: vezető).
191. § (1) A vezető további munkaviszonyt, illetve munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyt nem létesíthet. Munkaszerződés eltérő kikötése hiányában nem vonatkozik e tilalom arra a jogviszonyra, amelyet tudományos, oktatói, illetve szerzői jogi védelem alá eső tevékenységre létesítettek.
Az lenne a kérdésem, hogy egy Kft ügyvezetője betölthet-e egy másik Kft-ben műszaki ellenőri tisztséget munkaviszony alapján? Melyik rendelkezések vonatkoznak erre? Köszönöm!
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02