MOKK FMH meghagyás

Kovács_Béla_Sándor # 2024.02.17. 08:43

:D

És tudja, és tudja, és tudja...!

gerbera317 # 2024.02.16. 21:53

Naaa...

Majordomus # 2024.02.16. 21:37

Nem kell.

ZZ24 # 2024.02.16. 20:37

Azt elfelejtettem megkérdezni, hogy a részletfizetési kérelmet le kell e tanúzni, mert az ismerősöm mondta, hogy egy korábbi ügyében már kértek tőle 2 tanús papírt hiánypótlásra.?

ZZ24 # 2024.02.16. 20:34

Köszönöm a részletes felvilágosítást,, egyébként én is 12 hónapra gondoltam.

helyettes_017 # 2024.02.16. 06:28

A részletfizetési kérelem eljárási díját akár a kérelem benyújtása előtt (vagy azzal egyidejűleg) is meg lehet fizetni bankkártyával az fmh.mokk.hu weboldalon a "Kiegészítő befizetések" fülre kattintva, illetve ehhez bármelyik közjegyzőtől lehet csekket kérni. Ha a kérelem a díj megfizetése nélkül kerül beadásra, az sem probléma, akkor a közjegyző utólag küld csekket.Fontos, hogy ha csekken történik a fizetés, az eredeti feladóvevényt el kell küldeni a közjegyző részére postán.

Nincs konkrét szabály, hogy hány havi rf-t lehet engedélyezni, függ a tartozás összegétől, jövedelemtől, stb., de max. 12 hónapban érdemes gondolkodni, semmiképp sem több évben.

ZZ24 # 2024.02.16. 04:12

Még annyi lenne a kérdésem, hogy hány havi részlet a maximum?

ZZ24 # 2024.02.16. 01:21

Értem, köszönöm, tehát a kérelem beérkezése után utólag postázzák ki, hogy mennyit, hova kell utalni.

Majordomus # 2024.02.15. 23:16

Kap róla értesítést.

ZZ24 # 2024.02.15. 19:12

Üdv,

Egy barátom kapott az EOS-tól közjegyzőn keresztül FMH-t. Ha a 15 napos ellentmondási időn belül megkéri a részletet, akkor a közjegyzői 8000-res eljárási költséget mikor kell befizetnie és hova?

katonag # 2023.12.28. 20:39

Köszönöm mindenkinek. Ez most csak elvi kérdés volt egyelőre.

Majordomus # 2023.12.28. 20:14

Ha eljut odáig....

gerbera317 # 2023.12.28. 19:45

A magatartásával okot adott a fmh kibocsátására, így hiába teljesített mégis, a fmh-költségeket nem tudja elhárítani, arra marasztalni fogja a bíróság.

drbjozsef # 2023.12.28. 19:20

Ja, bocs, nem is láttam KBS válaszát.
Az valóban praktikusabb, nem vitás, csak én valahogy nem látom, hogy ha az adós rendezte a tartozását, akkor hagyja jogerőre futni az FMH-t. Vagy hiába mondan ellent neki, mert még nem fizette meg teljesen (követelés+költség) ?

gerbera317 # 2023.12.28. 18:31

Én nem nyúlnék hozzá. Ha jogerőre fut ezzel a tartalommal, KBS megoldása a legolcsóbb. Ellentmondás esetén pedig a módosult követelésére adnám be a keresetet.

drbjozsef # 2023.12.28. 18:10

Nem praktikus. Hogy indokolt-e?
Az első indokolt volt. Ez nem hinném, hogy kérdés. Felszólítja, hogy térítse meg. Ha pedig azt megtéríteni nem hajlandó, mégis mi a teendő? Követelni FMHval. Ha nem fizeti meg az indokolt költséget, akkor a következő fmh is már indokolt lesz szerintem...

Kovács_Béla_Sándor # 2023.12.28. 13:57

Ez nem lenne praktikus. Ráadásul újabb, már nem indokolt költséggel is járna. (A nem indokolt költségek megtérítését az adóstól követelni nem lehet.)

drbjozsef # 2023.12.28. 11:02

katonag,

Ha határidőre nem fizetett, ezért neked költséged, károd keletkezik, akkor azt be kell rajta hajtani.
Én azt csinálnám, hogy visszavonom az FMH-t, egyben felszólítom a fizetési meghagyás költségeinek megtérítésére egy tértis levélben, határidővel, következő FMH kibocsátásának kilátásba helyezésével.
Aztán küldetnék neki egy új FMH-t, most már csak az előző+ennek a költségeinek összegével (értelemszerűen az eredeti, már megfizetett tartozás nélkül), ha eredménytelenül telik el a felszólításod.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.12.28. 11:00

A közjegyző záradékolja az fmh-t azzal, hogy jogerős, de a tőke vonatkozásában nem végrehajtható.
Persze, a legjobb az lenne, ha az adós kifizetné mihamarabb önként a költségeket. Szóltsd fel rá.

katonag # 2023.12.28. 10:44

Elvi kérdés: Mi a helyzet olyankor, ha egy cég nem fizet, nem reagál a felszólításokra, a jogosult közjegyzőhöz fordul és FMH-t kér, de a cég az FMH kérése és tényleges kibocsátása között mégis fizet. Ilyenkor a jogosult bukja az FMH költségét, vagy követelheti az adóstól, hiszen az ő késedelme, nem reagálása miatt került sor az FMH-ra?

Majordomus # 2023.12.02. 20:47

Gondolom az ügyvédi költségek is a pertárgy értékéhez képest alakulnak.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.12.02. 12:47

Ez így szerencsére nem igaz. Az alperes akkor is kérheti, hogy kötelezzék a költségei megtérítésére a felperest, ha a pert a bíróság a felperesnek felróható okból megszünteti.

A gond azzal lehet, hogy a pertárgy érték viszonylag alacsony. Ha a félmilliós pertárgyhoz képest a fél 200 ezer forint ügyvédi munkadíj megtérítését kéri, akkor azt lehet, hogy mérsékli a bíróság. (25K a rendelet szerinti, munkadíjmegállapodás bemutatása nélkül követelhető díj.)

gerbera317 # 2023.12.02. 00:13

Nem a végén, hanem az ellenkérelemben kérd a kereset elutasítását és a felperes költségeidben való madarasztalását.
De ha annak az egyszavas mondatnak a közléséhez, hogy "ellentmondok", ügyvéd kellett, nehogymár egy bővített, dupla jelzős szerkezettel ellátott mondatban közölt szándékodnak egyedül akarj érvényt szerezni! Márpedig, ha ügyvéddel mész neki a felperesnek, akkor inkább bízd rá, mit, hogyan, és mikor kérjen a bíróságtól!
Az ugye tudod, hogy ha a jogosult itt megáll, és nem bocsátkozik perbe, akkor az ügyvédi költségedet buktad?

Mazsola # 2023.12.01. 22:30

Kedves KBS és Majordomus!

Számomra félmillió forint kifizetése valóban nem mindegy, pláne hogy a követelés alaptalan.
Ügyvéd közreműködésével ellentmondással éltem, határidőn belül így perré alakul az ügyem.
Szeretném megkérdezni tőletek, ha a per végén a bíróság nekem ad majd igazat, kérhetem a teljes ügyvédi költségem megtérítését a felperestől?
Válaszotokat köszönöm :
Kata

Majordomus # 2023.11.21. 21:38

Hát félmillió ft sok pénz annak aki nem ügyvédi (vagy társasházkezelői ) jövedelemből él.

Nem jogász,persze hogy parázik...

A bizonyítás a felperes feladata lesz.