Végrehajtási jogi fórum


bibi76 # 2022.11.30. 18:34

Tisztelt Szakértők!
Egy örökölt ingatlanrész után megörököltem egy tartozást is, amelyről a rokonom halála után évekkel értesültem. A végrehajtási lapot az elévülést jelentő 5 év eltelte után hónapokkal állították ki, ezért a bíróság döntését megfellebbeztem, de sajnos eredménytelenül. Amint az ítélet jogerős lett, a végrehajtó benyújtotta igényét, hogy az örökségre terheljék rá a végrehajtandó összeget. Közben azt a tanácsot kaptam, hogy a bankszámlámról vegyem fel a pénzemet, mert könnyen lehet, hogy inkasszózza a végrehajtó. A kérdésem, hogy paypal számlához is hozzáférnek-e?
Segítségüket köszönöm!

Vadsuhanc # 2022.11.30. 16:47

Tisztelt fórumozók!

A folyamatban lévő végrehajtásban a végrehajtási kifogásban lehet-e kérni a végrehajtást felfüggesztését a kifogás jogerős elbírálásáig ?

oligaliga # 2022.11.30. 09:50

A kérésre válaszoltam: az illeték befizetése után kb. mikor kerül a végrehajtóhoz az ügy.

gerbera317 # 2022.11.30. 09:05

A kérdező az eljárási illetéket kérdezi, amiből a végrehajtó nem lát semmit; az a végrehajtást elrendelő hatóságnak a bevétele.

oligaliga # 2022.11.30. 07:48

recece

A végrehajtó rendkívül gyorsan megkapja, mert az ügykiosztás automatikus (gép végzi). Hogy ő mikor fog hozzá? Az tőle függ, de tapasztalatom szerint egy, max. két héten belül biztos.

recece # 2022.11.29. 04:45

Üdv! Az eljárási illeték megfizetése után sacc/kb. mennyi idő amíg a végrehajtóhoz kerül az ügy és elindul a végrehajtás ?

Majordomus # 2022.11.28. 20:30

Inkább neked kellett volna bővebben beszélni...

Aloha boru # 2022.11.28. 13:49

drbjozsef
154. § (2)
Az ingatlan után az adó és más köztartozás az árverési vevőt az árverés napjától terheli.
Vagyis még nem vagyok bejegyezve, de a terhek már az enyémek. Akkor legalább ne romoljon tovább.
Ma behatoltam, megcsináltuk a beázásmentesítést. Ha megsemmisítik az
árverést azt a kis nejlont, csavart, tetőecet otthagyom szeretettel a tulajnak.
Kutya se szólt hozzám.

gerbera317
Akarsz róla beszélni?

Aloha boru # 2022.11.28. 10:38

gerbera317
Bármi is lehet haragod oka,... elnézést kérek tőled.

gerbera317 # 2022.11.27. 22:15

Ilyen kontextusban van-e esetleg további észrevétel?
Van: Otthon szórakozz a szeretteiddel! Majd a többiek elmagyarázzák, miért...

Aloha boru # 2022.11.27. 21:51

Köszönöm a véleményeket, igen a színtiszta igazat írtam, vagyis az ingatlan totál üres.
Elfelejtettem írni ugyanakkor, hogy egy ikerházól van szó közös udvarral és a végrehajtást az ikerház másik felének tulajdonosa (aki nem.lakik ott) indította, a ház másik felének (az árverezett rész) tulajdonosa ellen.
A másik fél, a végrehajtott fél pedig az állam. Ami ahogy hallom jellemzően elhanyagolja az ilyen kis vagyonelemeket, amik Bp. kivüliek és kényszerörököltek.
Ilyen kontextusban van-e esetleg további észrevétel?

Majordomus # 2022.11.27. 17:40

Ha ilyen állapotban van a ház,akkor sok kockázat nincs a birtokbavételben....

drbjozsef # 2022.11.27. 16:49

Aloha boru,

Ha az ingatlan valóban lakatlan, és olyan állapotú, ahogy írod, akkor én egészen biztosan bemennék, és megjavítanám amit kell. Akkor is, ha akár az is lehetséges, hogy nem fogod tudni ezeket a költségeket behajtani, ha mégse leszel tulajdonos.

Én a Ptk. 5:76-ra hivatkoznék, habár bejegyzett tulajdonos nem vagy, de erős érdek fűz hozzá, hogy ne fagyjon szét az ingatlan.

Én odamennék két ismerőssel, már az utcáról kamerával videózva mennék be, mindent lefotóznék, levideóznék, az esetleges ingóságokat leltárba venném, a két ismerőssel mint tanúval aláíratnám.

Nehogy már ezért bajod lehessen, ha a birtokos leszarja az épületet. Én nem szarnám le.

Vadsuhanc # 2022.11.27. 14:30

Aloha....

Ahhoz, hogy a végrehajtó pont ezt akarja elkerüli. Nem akar magának felesleges munkát, neked meg esetleges bosszúságot. Az ingatlan csak akkor kerülhet a nevedre, ha a végrehajtó a tulajdonjog bejegyzési eljárás megindítása iránti megkeresésében tájékoztatja az ingatlanügyi hatóságot többek között arról, hogy az árverés jogerős.

Ha most oda becuccolsz akkor ugyanolyan lendülettel cuccolhatsz is ki, ha az árverés ellen benyújtott kifogásnak helyt adnak és az megsemmisíti a bíróság.

Azért írtam lentebb, hogy szerintem „az árverés elleni kifogás nem akadálya az átadásnak, hiszen annak halasztó hatálya nincs viszont ha az a kifogás eredményes lesz akkor az az árverés megsemmisítését eredményezheti, erre fel kell készülnöd.

Aloha boru # 2022.11.27. 13:21

Vadsuhanc

Most látom a hosszabb hozzászólásodat is. Köszönöm.
Igen, én is pont úgy gondolom, ahogy írod.
Kérvényezni szeretném a birtokbaadást.

Megjegyzem érdekes szitu lehetne talán egy olyanból, (itt ez nem fog történni)
ha az árverési vevő szépen birtokba kerül, becuccöl, ott lakik,
aztán jön egy végzés (?) amiben megsemmisítik az eljárást,
ami által birtokba került. Vajon milyen határidők, jogok vonatkoznak az így
legálisan birtokba került jóhiszemű vevőre, ha esetleg fejtörést szeretne okozni valakinek...
De itt nem lesz ilyen, amúgysem akarnék egy állóháborút... :o)

Aloha boru # 2022.11.27. 13:09

Aloha Vadsuhanc

Nem szeretném önkényesen, de ha van rá lehetőség, akkor legálisan
véget vetnék ennek a szívfájdalomnak, hogy nézem, nézegetem ahogy megy tönkre.
Jelenleg úgy tűnik megoldható, vagy nem?

Vadsuhanc # 2022.11.27. 12:27

Aloha....

Még az árverés nem jogerős addig ne akard az ingatlant birtokba venni önkényesen.......

Aloha boru # 2022.11.27. 12:06

papinianus88 gerbera317 lewho Majordomus Szomorú örökös, etc.

Köszönöm a segítséget!
Lenne itt még egy kérdés:
A szóban forgó ingatlan egy erősen lepusztult lakatlan ház.
Kifizettem a vételárat, eltelt 30 nap az árverés első sikeres szakasza utolsó napjától.
Jogszabályban (1994. évi LIII. törvény 154. § (1)) félreértelmezhetetlenül azt olvasom meg a kommentárban, hogy az
ingatlan ilyenkor birtokba adható. Nagyon nem izgat a birtokbavétel sürgősen csak egy fontos szempontból.
A ház beázik erősen, így ez fagyokkal kombinálva komoly romlást generál az állagában (ázás, szétfagyás veszélye). Szeretnék bemenni legálisan a házba és amíg a korábban említett kifogás elbírálódik a józan ész diktálta minimális kármentési munkálatokat (cserepek megigazítása, lyukak lenejlonozása), ideiglenes beázás mentesítést elvégezni. A házban nem lakik senki, ajtókon nincsen zár tárva nyitva van a ház, kb, mint egy bontás előtti épület, bútor sincsen benne, csak leomlott faldarabok, törmelék, sitt, szemét.

Kérdéseim:
1.) Ugye jól gondolom, hogy teljesen támadhatatlan legyen a dolog birtokbaadást kell kérnem a vh-tól, hogy legalizáljam tevékenységemet az ingatlanban?
2.) Miből áll egy ilyen birtokba adás? Mert kulcsa nincs szükségem, nincs is ennek a háznak zárja. A vh ír egy jegyzőkönyvet az irodájában, hogy birtokba adja és én aláírom? Vagy valami egyéb forma, bármi (is) kell hozzá?
3.) Ha csak úgy mégis odamegyek és megcsinálom a kármentesítést, akkor tilosban járok, vétkezem, jogszabálysértést követek el?

Köszönöm a segítséget.

Vadsuhanc # 2022.11.27. 12:00

Kedves Aloha boru!

Azt írod, hogy „" A vételárat kifizettem, aláírtam az árverési jegyzőkönyvet.". Innentől nem értem mit foglalkozol mással Ha ez így van ahogyan írtad akkor szerintem Vht. 154.§ (1) bekezdésre hivatkozva kérelmet kell előterjesztened a végrehajtónál, hogy az ingatlant a végrehajtó adja át neked.

154. § (1) Ha az árverési vevő a teljes vételárat kifizette, és az árveréstől számított 30 nap eltelt, a végrehajtó az árverésen megvett ingatlant átadja az árverési vevőnek.

Erre a végrehajtó vagy megjelöl egy időpontot amikor az ingatlant átadja neked vagy hivatkozik valamire, hogy az átadás miért nem lehetséges. Ha az átadást megtagadja akkor van lehetőséged ez ellen jogorvoslattal élni. Mindenesetre ha nem adja át akkor is fogsz kapni egy iratot amiben közölnie kell veled , hogy mi történt az ügyben ami törvényi akadálya az átadásnak.

Azt megjegyzem, hogy szerintem az árverés elleni kifogás nem akadálya az átadásnak, hiszen annak halasztó hatálya nincs viszont ha az a kifogás eredményes lesz akkor az az árverés megsemmisítését eredményezheti, erre fel kell készülnöd.

Tehát, ha az árveréstől számítva eltelt harminc nap és a teljes vételárat kifizetted akkor terjeszd elő a kérelmet ( ezen nem veszíthetsz ) és kiderül valójában mi történt és lehetőséged nyilik további jogorvoslatokkal előterjesztésére, ha valamit sérelmesnek érzel.

Kérlek vedd figyelembe, hogy jogilag képzetlen, laikus hozzászóló vagyok és lehet, hogy tévedek.

papinianus88 # 2022.11.27. 09:15

Aloha: Láttam én már hibázni orvost, péket, utcaseprőt, autószerelőt. Mondjuk az autószerelő hibájáról is egy autószerelő tudta megfogalmazni a véleményét, nem egy laikus. Ne legyél önjelölt jogász.
Az árverési vevőnek nem fog kiadni semmilyen információt a foganatosító bíróság. A különbözet megfizetésénél sem véletlenül szerepel a Vht. 149. § (1) bek. : Az árverési vevő köteles a teljes vételárat az árverési jegyzőkönyv aláírásának napjától - ha pedig az árverést jogorvoslattal támadták meg, a jogorvoslatot elbíráló határozat rendelkezése szerint annak jogerőre emelkedését követően a vételár megfizetésére vonatkozó végrehajtói felhívás kézbesítésétől - számított 15 napon belül befizetni vagy átutalni a végrehajtói letéti számlára; ha ezt elmulasztja, előlegét elveszti.
A jogszabályhelyből láthatod, hogy a vagylagos teljesítés esetére a jogalkotó a végrehajtói felhívást konkretizálja, ha az árverési vevő tudna mindent a kifogásról, akkor nagyon nem is kellene mire felhívni, a jogerőről is tudhatna.
A végrehajtási kifogás, mint jogorvoslatra van egy szubjektív határidó, amely a végrehajtói intézkedéstől (inkább tudomásszerzéstől, kézbesítés) számított 15 nap. Ez eljárásjogi határidő, ebben a bírósági gyakorlat egységes. A 15. nap postára adott, benyújtott kifogást határidőben előterjesztettnek kell tekinteni.
Az összejátszás pedig mindig a legszebb konteó, amihez hozzányúlnak a személyek, amikor valami nem úgy alakul, ahogyan szerették volna.
Jogorvoslati alapjogával élt a kötelezett, valószínű az eljárás folyamán már előterjesztett egy tucat ilyen kifogást, valószínű a tartalma sem változhatott (kevesli a becsértéket, nem is volt szerződés, megy a letiltás, hogy merészelt a végrehajtó árverésről intézkedni stb. )
99%-ban elutasításra kerül a végrehajtási kifogás, és nem, nem azért mert a bírósági titkár összejátszik a végrehajtóval, hanem mert jogi képviselő nélkül terjesztik elő, nem a végrehajtóval vagy az intézkedésével van problémájuk, ennek ellenére kifogást terjesztenek elő, esetleg ha jogi képviselővel jár el, nem biztos, hogy kellően tájékoztatja az ügyfelét a lehetőségeiről, az eleve esélytelen jogorvoslatról, esetleg teljesen alaptalan zagyvaságra, saját igazságérzetére hivatkoznak stb.

Aloha boru # 2022.11.26. 16:21

lewho
,,Aztán írsz egy beadványt a bíróságra, kéred, h a kifogást másolatban küldjék meg neked, és akkor tehetsz rá észrevételt."
És szerinted a bróság elfogad engem félnek? és kiadja a kifogás másolatát?

Aloha boru # 2022.11.26. 16:08

gerbera317
,,Az észrevételeid pedig nyilván nem arra irányulnának, hogy oktatást tartasz a bíróságnak az eljárási elvekről, az eljárási cselekmények szabályszerűségéről, meg a határidőkről."
Azért láttam én már olyat, hogy egy bíró nem tudta helyesen értelmezni egy tulajdoni lap tartalmát a tárgyaláson.
Vagy volt olyan, hogy befogadta az ügyemet egy bíró, egy eljárásba egyértelműen helytelenül, az ellenérdekelt fél megvárta a 3 hónapot és elbuktam. a jelentős mértékű illetéket, mert a nem kezdő bíró benézte a szituációt. Tehát igenis lenne értelme a vethetnék egy pillantást a dolgok menetére és esetleg némi támpontot is adhatnék vagy a határidők betartását is megnézném - annyak fényében is, hogy anyagi vagy eljárásjogi-e itt ebben az esetben - a t bíróságnak, ha úgy látom, hogy érdemes. Arról nem is beszélve, hogy esetleg nincsen-e valamiféle összejátszás a vh és a fél között... Nerör széj nevör alapon.
Így, ha én is hozzászólhatnék a dologhoz, akkor bizony egy szempárral több lenne az ügyön a banális elnézéseket lehetőségét
csökkentendő..

Majordomus # 2022.11.25. 20:24

Bizonytalan ügy ez az árverési vétel.
.

gerbera317 # 2022.11.25. 18:18

@Aloha boru
Nem tudsz beavatkozni. Ha a kifogás időben érkezett, akkor azt érdemben fogják vizsgálni, akár beavatkozol, akár nem. És ugyanígy, visszautasítják nélküled is, ha elkésett. Érdemi vizsgálat esetén pedig, ha a kifogás alapos, az a beavatkozásod nélkül is az lesz, ha pedig alaptalan, azt a te beavatkozásod nélkül is el fogják utasítani. Az észrevételeid pedig nyilván nem arra irányulnának, hogy oktatást tartasz a bíróságnak az eljárási elvekről, az eljárási cselekmények szabályszerűségéről, meg a határidőkről.

Vadsuhanc # 2022.11.25. 13:49

Tisztelt Grave7!

Jelen esetben egy tartozásról van szó. A kérdésem leegyszerűsítve az, hogy a végrehajtó által kiadott letiltásban szereplő összegeket túl lehet-e lépni akár a végrehajtónak akár a végrehajtást kérőnek?

A végrehajtó 2016.évben adta ki a Letiltást a jövedelmemre, majd ezt 2020-évben módosította. (kb 6 millióval csökkentette azzal, hogy két tétel a végrehajtási lapon nem szerepel így nem kérte levonni.a Nyufi-tól )

A módosított letiltásban szereplő összegeket már jócskán kifizettem. A végrehajtó és a végrehajtást kérő további követeléssel áll elő azzal, hogy további tartozásom van még amelyek a letiltáson nem szerepelnek.

Én a Vht Nagykommentárjából indulok ki, hogy a a Vht. 58.§. szerinti letiltásnak tartalmaznia kell a " végrehajtási ügyszámot, az eljáró végrehajtó megjelölését, a tartozás teljes összegét (beleértve a végrehajtás költségeit is),,,,,,,,, a végrehajtás jogcímét.

Ha a letiltáson felül további összegeket követelnek tőlem az jogos-e minden további intézkedés nélkül?

Köszönöm, ha megtisztelsz a válaszoddal.