Végrehajtási jogi fórum


végrehajtó1 # 2012.01.12. 16:10

Ez igaz?
nem

Milyen lépések után kezdi el egy önálló bírósági végrehajtó elindítani a lakás árverezését?

Munkabér és az ingóság után

Ez általában mennyi idő alatt zajlik le?
sok mindentől függ

Ha a tartozásom összege változik ezt át kell vezetnie a végrehajtónak a tulajdoni lapon?

illik,igen

Tudja ez lassítani a folyamatot?

nem

Érdemes-e nekem bármiről egyezkednem a végrehajtóval?

miről?

rizikos # 2012.01.12. 16:02

Tisztelt végrehajtó1, Gerbera és a többi szakértő!
Egy két hete vázoltam itt a problémámat, hogy bedőlőhiteles lakásomon végrehajtási jog van.
Jártam időközben a NAV-nál egyeztetve a folyószámlámat és kiderült, hogy hamarosan egy nagyobb összeg fog elévülni a tartozásomból. Viszont az ügyintéző szerint a végrehajtási jog árverezés esetén előrébb van mint a bank zálogjoga. Ez igaz? Milyen lépések után kezdi el egy önálló bírósági végrehajtó elindítani a lakás árverezését? Ez általában mennyi idő alatt zajlik le? (a tartózás évülése miatt érdekel ez főleg) Ha a tartozásom összege változik ezt át kell vezetnie a végrehajtónak a tulajdoni lapon? Tudja ez lassítani a folyamatot? Érdemes-e nekem bármiről egyezkednem a végrehajtóval? Válaszaikat köszönöm

C a s a b l a n c a # 2012.01.12. 06:35

Gyerekek! Ez az OTPFactoring behajtás komoly vagy himi-humi dolog?

vegrehajtasugyintezo # 2012.01.12. 03:41

Az egyik legfontosabb kérdés, hogy miként lehet felfüggesztésbe zavarni egy ügyet!

gerbera317 # 2012.01.11. 22:10

vegrehajtasiugyintezo 2012.01.08. 22:17

Ráérünk ezen agyalni akkor, ha majd tényleg akad ilyen eset. Talán mire megvénülünk...

gerbera317 # 2012.01.11. 22:08

garcia66

Ha ezeket a rovatokat kitöltetlenül hagyod, az azt jelenti, hogy ezeket nem zártad ki, tehát kérted.

Ha kitöltöd, akkor a kitöltés tartalma szerint kell őket figyelembe venni.

Ha ki van húzva, azt a végrehajtó úgy értelmezi, ahogy akarja. Ha az ügyfél megtámadja a végrehajtó intézkedését vagy mulasztását, a végrehajtó ellenkező értelmezésre hivatkozik, és a bíróság neki fog igazat adni, elvégre a vh-lap közokirat, nem pedig irka-firka, ugyebár.

Nem kell kijavíttatni a vh-lapot. Bőven elegendő, ha nyilatkozod a végrehajtónál, hogy kéred az ingatlan-végrehajtást is.

Kalapos skodás # 2012.01.11. 20:18

Tisztelt Szakértők!

Átolvastam az 1994 évi LIII. tv-t, de néhány dolog aggaszt.
Kinéztem egy lakást egy ingatlanközvetítőnél. Kiderült, hogy a végrehajtó árulja, ki van tűzve az árverés napja, illetve folyamatban van az elektronikus árverés. A becsérték 70%-áig mehet le az ár, a közvetítő 85%-on hirdette. Azt mondták, hogy még a banknak is bele kell egyeznie az árverésen kívüli eladásba.
Három tulajdonos van, így három hirdetmény, a rajtuk szereplő tartozások kb. a becsérték 30%-át teszik ki.

  • A három rész (2/4+1/4+1/4) árverése külön időpontokban van, egy napon, de negyedórás eltérésekkel. Ezek szerint valaki megveheti a végén a maradék 1/4-et, vagy felverheti az árat pusztán kitolásból?
  • A végrehajtási eljárás megindítása és a kiköltözés között a lakók akár több százezres tartozást is felhalmozhatnak, akár a szolgáltatók, akár a lakóközösség felé. Kiköthetem, hogy a befolyt összegből ezt a végrehajtó egyenlítse ki? (úgy tűnik, telik belőle)

Úgy tudom, a szolgáltatók nem írják át a mérőórát, ha nincs kifizetve a tartozás. És a lakóközösség kintlévősége sem mindegy, ha már odaköltözöm.

  • Kérhetem, hogy a befolyt összeget akkor kezdje csak a végrehajtó felosztani, ha a tulajdonszerzésem a földhivatalnál széljegyre került? (Olvastam egy elrettentő példát.)
  • Ha a lakók nem költöznek ki a megadott határidőre, követelhetem tőlük a mostani albérletem költségét? (na jó, ezt még lenyelném)

A válaszokat előre is köszönöm.

dobozoló # 2012.01.11. 10:29

Köszönöm a válaszokat.
Ez a rendőri keresés mi lehet?
Le is csukhatják?

vegrehajtasugyintezo # 2012.01.10. 18:39

dobozoló

a baj inkább az lesz, ha az ingatlant finanszírozó bank a - végrehajtási eljárás miatt - felmondja a hitelszerződést és mindkét házat elárverezik....

végrehajtó1 # 2012.01.10. 13:20

kérdeztem, hogy mi ez, számíthatok-e esetleg én is hasonlóra. Közölte hogy igen, engem is felkereshetnek a rendőrök, akár többször is”,

Azért mindent nem kellene elhinned.
Elöször kérjed elengedni ha az anyagi helyzeted nem teszi lehetővé hogy fizess.

dobozoló # 2012.01.10. 11:54

Tisztelt Válaszadó!
Esetem a következő.
2005 januárjában élettársam kiváltotta az egyéni vállalkozói igazolványt. 2007-es évi adóbevallását 2008-ban beadta, de fizetni már nem tudott, a cég, akinek dolgozott tönkrement, megszűnt, nem volt megrendelése, nem fizetett. 2008-ban az Önkormányzat visszavonta az iparengedélyét nem fizetés miatt.
A NAV-nál azóta is halmozódik a tartozása, most már
5 500 000 Ft-nál tart. Közben, belementünk egy házvásárlásba, 1/2-1/2 részben vagyunk bejegyezve. Természetesen hitelre vettük az ingatlant. Az új ház, és az én házam (ami édesapámmal közös 1/2-1/2 részben) lett a hitelre terhelve. Hozzátartozik, hogy akkor új megrendelő jelentkezett be hozzám (én is vállalkozó vagyok), így reális esélyt láttunk arra, hogy a Banknak fizetni tudunk (sajnos ez a cég is becsődölt). A hitelünk annak rendje-módja szerint bedőlt, úgy néz ki, mindkét házat viszi a bank. Időközben a NAV ráterhelte az új ingatlanra élettársam tartozását. Kb. egy éve kapcsolatunk megromlott, élettársam itt hagyott, azóta néha bejelentkezik telefonon. Van egy felnőtt lánya, Vele sem tartja a kapcsolatot. Két-három hónapja megjelentek nálam a végrehajtók a NAV-tól, rajtam keresték Őt. Nyilatkoztam, hogy már nem élünk együtt, tartózkodási helyét nem tudom. Az elmúlt hétvégén felhívott a lánya, hogy nála (állandó lakcíme ott van) keresték a rendőrök a NAV megbízásából. Kérdezte, hogy tudok-e az ügyről valamit. Megígértem, hogy utánanézek. Tegnap felhívtam a jegyzőkönyvben szereplő illetékest, kérdeztem, hogy mi ez, számíthatok-e esetleg én is hasonlóra. Közölte hogy igen, engem is felkereshetnek a rendőrök, akár többször is, és a lányát is fogják még keresni ez ügyben. Szegény teljesen ki van borulva. Tegnap este felhívtam Őt telefonon, és azt beszéltük meg, hogy a családból hárman-négyen segíteni tudnának, és össze tudnánk rakni körülbelül 500 000 Ft-ot, be tudnánk fizetni a NAV-nak, hátha valamit könnyítene a dolgon. (valamilyen szinten én is felelősnek érzem magam) Úgy tudom most nincs munkahelye, viszont van új élettársi kapcsolata. Legutolsó beszélgetésünk során, ami kb. fél éve volt, kiderült, hogy anyagi helyzetük nem valami rózsás, pénzt akart kölcsönkérni. Kérdésem az lenne: ez a befizetés valamire megoldás, vagy sem. Kell-e valamilyen nyilatkozat a családtagok részéről, vagy csak egyszerűen egy csekken feladjuk az összeget exem nevén. Mi ez a rendőri előállítás, és mit csinálnak Vele? Ha esetleg bejelentkezik mit mondjak neki a tényeken kívül? Nálam nincs semmilyen vagyontárgya, egy-két ruhaneműn kívül, de ezt hogy bizonyítom be? Egyáltalán mit tegyek, mit tegyen a lánya? Várom válaszát, üdvözlettel.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.01.09. 18:38

Szerintem nem azt jelenti. De ezeket a rovatokat jobb kitöltetlenül hagyni.

garcia66 # 2012.01.09. 18:30

Sziasztok!

Röviden:ma a bírósági vh. irodában segítettek kiállítani egy vh lapot. Itthon átolvastam, és a 11. pontot nem értem. A c pontban:"ingóság, értékpapír bárhol fellelhető", a d pont. ingatlan:--
  • (ki van húzva). Ez azt jelenti, hogy az adós esetleges ingatlanára nem terjed ki a végrehajtási kérelem? Javíttassam ki? Egyébként 800.000,- forintról van szó.
A válaszokat előre is köszönöm.
vegrehajtasugyintezo # 2012.01.08. 21:17

adós miért várjon felosztási tervig?
befizet, 15 napot vár, kérdez, kéri a 41.§ eljárást - és felfüggesztést -, megint kérdez, ha lehet akkor perel, fellebbez............. és felfüggesztésben tölt 1 évet!
elképzelhető?

gerbera317 # 2012.01.08. 19:58

A bank be is jelentheti a csökkenést, sőt köteles rá. Ha mégsem teszi, a végrehajtó nem foglalkozik vele, mert a végrehajtó nem tudja, hogy a bank felmondta-e a hitelt vagy sem. Igazából csak sikeres árverés esetén, a felosztási terv elkészítéséhez kell azt bejelenteni. Ha a bank ezt nem teszi, az adós megtámadhatja a felosztási tervet, egyúttal kérheti a 41. § szerinti eljárás lefolytatását, melynek eredményére tekintettel a bíróság megváltoztatja a felosztási tervet.

De ez csak elmélet.
Gyakorlatilag azokban esetekben, amelyeknél végül árverésre kerül a sor, az adós - teljesen logikusan - úgyis beszünteti a fizetést, és akkor a bank felmondhatja a hitelt; akkor pedig úgyis bejelenti, milyen összegekkel szeretné magát a felosztási terven látni.
Ha a bekapcsolódás okafogyottá válik, akkor meg nem érdekel senkit, és főleg nem a végrehajtót, hogyan alakult a jelzálogjogosult zálogjogból fakadó igénye.

vegrehajtasugyintezo # 2012.01.08. 06:32

gerbera

köszönöm, értem!
vajon ilyen esetben a bank - adós havi részletfizetése okán - mindig korrigálja az összeget vh felé?
ha megfeledkezik róla akkor adós jelzi vh-nak, hogy nézzen utána majd, ha a bank nem reagál elég gyorsan adós korlátozás iránti pert indíthat?
per alatt kaphat felfüggesztést?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.01.07. 10:00

Ezúttal általános alanyként használtam az E/2-t. :)

ius latratus # 2012.01.07. 09:57

KBS

"Csakhogy ha a bank nem így értelmez - és a legtöbbjük nem -, addig csak az erkölcsi győzelem lehet a tiéd. Ha jelzáloggal terhelt ingatlanod van, inkább ne hagyj más adósságot végrehajtásig jutni."

Nekem nincs is, nem a saját kérelem-benyújtásaimról beszéltem.

gerbera317 # 2012.01.06. 23:28

vegrehajtasugyintezo

Akkor minek nevezi a bank azt az összeget amivel bekapcsolódott?

Ugyanannak, mint a Vht.: zálogjogból fakadó igénynek. A bekapcsolódás célja nem a kölcsön lejárttá tétele, hanem az, hogy a jelzálogjogosult első helyen juthasson kielégítéshez sikeres kényszerértékesítés esetén befolyt vételárból. Ehhez elegendő zálogjogosultnak ugyanazokat a kondíciókat közölnie, mintha felmondta volna a szerződést, de nem kell felmondania. A bíróság ezt nem is vizsgálja, hanem egyszerűen megállapítja a kielégítési jog megnyíltát. A törvény hatalmazza fel erre, nem pedig a közjegyző előtt előadott felmondó nyilatkozat.
Ez természetesen nem azonnali kielégítési jog, hanem csakis sikeres kényszerértékesítés esetén érvényesíthető kielégítési jog, akkor viszont érvényesíthető. De ez a jog nemcsak megnyílik, hanem adott esetben meg is szűnhet, okafogyottság miatt

Az a jelzálogjogosult, aki a szerződésben nem biztosította a felmondáshoz való jogát vh-jog bejegyzése esetén, fel sem tudja mondani a szerződést, ha egyéb szerződésszegés nem történt. Ő mihez kezd, ha felhívják bekapcsolódásra? Hát egész egyszerűen közli: kölcsönadott ennyi pénzt, ebből visszatérült neki annyi, amit elszámolt kamatra, tőkére stb.; még jár neki vissza a jövőben ennyi tőke, az után pedig annyi kamat stb. A bíróság - ha senki nem vitatja - ezt végzésbe foglalja, és sikeres árverés esetén eszerint jut kielégítéshez a jelzálogjogosult. Ha a bekapcsolódás okafogyottá válik (nem ritkán a bekapcsolódást engedélyező végzés jogerőre emelkedése előtt azzá lesz!), akkor minden marad a régiben, és szent a béke.
Van bank, aki bepánikol, a szerződés pedig megengedi, hogy felmondja a hitelt. Más bank meg önmérsékletet gyakorol, pedig ott a lehetősége, mégsem mondja fel a hitelt.

A bíróságok és a jogvitát eldöntő más szervek határozatait, továbbá egyes okiratokon alapuló követeléseket bírósági végrehajtás útján, a Vht. szerint kell végrehajtani, nem a Ptk. szerint. Ez áll a zálogjogból fakadó igényre is.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.01.06. 08:06

A gerbera által hivatkozott törvényhelyekből valóban kiolvasható egy ilyen értelmezés is, és értelme is lenne. Csakhogy ha a bank nem így értelmez - és a legtöbbjük nem -, addig csak az erkölcsi győzelem lehet a tiéd. Ha jelzáloggal terhelt ingatlanod van, inkább ne hagyj más adósságot végrehajtásig jutni.

ius latratus # 2012.01.06. 07:52

vegrehajtasugyintezo

Gondolom nem arról a bankról van szó, amelyik a jelzálogjogosult.
Persze, simán lehet, hogy megint én nem értem.

ius latratus # 2012.01.06. 07:49

gerbera317

Vakaróvas Bank ( :)) ) eljárása még mindig elég ... hm....furcsa számomra, de nem kétlem, hogy így történt a dolog.
Rendben.
Én ilyennel még nem találkoztam, sőt, éppen tegnap csak 3 (mert összegyűlt...) kérelmet nyújtottam be kettőt az OTP Faktoring, egyet meg az OTP Jelzálogbank részére, csak azért, hogy legyenek némi türelemmel, míg a kötelezett(ek) rendezi(k) a végrehajtónál az ügyet. (kettő közüzemi díj tartozás, egy személyi kölcsön)

Mindkettő jelzálogjogosult a szerződés azonnali felmondását helyezte kilátásba.
Bele kellene ásnom magam jobban?

vegrehajtasugyintezo # 2012.01.06. 07:35

gerbera

Ez nekem nem áll össze. Ha nincs hitelszerződés bontás, akkor nincs lejárt követelés. Akkor minek nevezi a bank azt az összeget amivel bekapcsolódott?

vegrehajtasugyintezo # 2012.01.05. 23:55

kérdés mióta vagy oda bejelentve.....
miért nem jelentkezel ki? (az biztosabb)

végrehajtó1 # 2012.01.05. 11:11

Nem fogja elvinni, még lefoglalni sem.A szülők jegyzőkönyveztessék le hogy neked nincs ott semmid.