végrehajtás alá vonható jövedelem

tildusmama # 2010.04.29. 22:29

Szóval a csökkentett összeg=nettó bér....és ennek lehet levonni a 33 ill az 50%-át, ez akkor azt jelentheti, ha jól értelmezem....hogy a 30500 ft-ot lehet levonás alá terhelni 33 ill 50%-ban, vagyis akkor tényleg levonható az a kb 10000 ft tőlem?

Köszönöm előre is válaszát...

Tisztelettel:

Tisztelt Végrehajtó....

Olyan kérdéssel szeretnék önh?z fordulni, hogy mi azaz összeg, amib?l nem lehet letíltani....
Én jelenleg Gyesen vagyok

végrehajtó1 # 2010.04.29. 17:09

Csökkentett összeg=nettó bér ennek 33 és 50%-a.Lehet a letíltás mértéke.

tildusmama # 2010.04.29. 17:01

Tisztelt Végrehajtó....

Köszönöm válaszát....és még egy kérdésem lenne, hogy mit takar,az hogy csökkentett összegből 33% ill. 50% levonást lehet engedélyezni?

Tisztelettel

Tisztelt Végrehajtó....

Olyan kérdéssel szeretnék önh?z fordulni, hogy mi azaz összeg, amib?l nem lehet letíltani....

végrehajtó1 # 2010.04.29. 14:20

Szilu1

Ha a munkahelyén tiltják a fizetés 50%-át,de nem elég,akkor minden bankszámlát inkasszóznak,vagy csak a magán számlát?
A vállalkozóiról is vihetnek mindent?
” igen

A sorrend hogy következik?

a munkáltatói letiltás
a magánszámla
a vállalkozói számla
ingatlan
ingóság… ?

Ahogy a vh kérő akarja.De a bíróság az adós érdekében ettől eltérhet.

végrehajtó1 # 2010.04.29. 14:15

Nézze nem kell telefonálgatnia.
A Vht egyértelmüen fogalmaz:

61. § (1) A végrehajtás során a munkabérből történő levonásnál azt az összeget kell alapul venni, amely a munkabért terhelő, abból a külön jogszabály szerint levonással teljesítendő adónak (adóelőlegnek), egészségbiztosítási és nyugdíjjáruléknak, magánnyugdíj-pénztári tagdíjnak, továbbá egyéb járuléknak a levonása után fennmarad.Levonás munkabérbol|3Munkabérbol történo levonás szabályai|3123
(2) Az (1) bekezdés szerint csökkentett összegből - e törvényben foglalt részletes szabályok szerint - általában legfeljebb 33%-ot, kivételesen legfeljebb 50%-ot lehet levonni.
62. § (1) A 61. § szerinti levonás során mentes a végrehajtás alól a havonta kifizetett munkabérnek az a része, amely megfelel az öregségi nyugdíj [27. § a) pont] legalacsonyabb összegének. Ez a mentesség nem áll fenn a gyermektartásdíj és a szüléssel járó költség (a továbbiakban: gyermektartásdíj) végrehajtása esetén

tildusmama # 2010.04.29. 13:35

Talán még annyit, hozzátennék, hogy ma telefonáltam be, hogy tudjam, mi a helyzet....

Tisztelettel

Tisztelt Végrehajtó....

tildusmama # 2010.04.29. 13:31

Tisztelt Végrehajtó

Sajnos, ismételten az üggyel volna kérdésem, ami számomra nem világos.....
Mint írtam a Végrehajtó kiküldőtt egy levelet, a munkáltatóm részére, hogy a fizetésem 33%-át vonja le, de mivel a főnököm sem jártas ilyen dolgokban...így betelefonáltam, hogy most akkor mennyi a letílható összeg a fizumból....Erre most elég meglepő választ kaptam, hogy a fizetésem 33%-a vagyis úgy kb: 10000 ft, bár eddig úgy tudtam, hogy mentes a végrehajtás alól az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összege azaz a 28.500 ft, és csak az ez fölötti rész terhelhető le, merthogy a fizum csak nettó 30.500ft. Mire én megkérdeztem a hölgyet, hogy múltkor nem ezt a felvilágosítás kaptam önöktől, erre vonatkozóan a hölgy is és a végrehajtó is, erre most meg a válasz a kérdésemre, hogy munkabérből való letíltásra nem vonatkozik ez a öregségi nyugdíj alsó határa, csak az inkasszónál....viszont számomra ez az összeg rendkívül megterhelő....merthát a férjemnek van már letíltása, neki is kiküldték, csak hát az egyéb letíltásai miatt csak előjegyzésbe tudták venni....
Az üggyel kapcsolatban még annyit, hogy korábban már kifizettük, még évekkel visszamenőleg, csak a végrehajtás kérő elfelejtette vissza jelezni a végrehajtónak, hogy ejnye-bejnye....én már kaptam pénzt...viszont addig is, míg a papírokat be tudom szerezni a korábbi munkáltatómtól....addig folyik az ügy....viszont nem tudok fizetni sajna most havi plusz 10000-et.....

Előre is köszönöm szíves válaszát....

Tisztelettel

Tisztelt Végrehajtó....

Szilu1 # 2010.04.29. 04:05

Tisztelt Forumozók!

Nekem a következő kérdésem lenne:
Ha valakinek van egy munkahelye és mellette másodállású vállalkozó,amihez külön bankszámla tartozik.
Ha a munkahelyén tiltják a fizetés 50%-át,de nem elég,akkor minden bankszámlát inkasszóznak,vagy csak a magán számlát?
A vállalkozóiról is vihetnek mindent?
A sorrend hogy következik?

1. a munkáltatói letiltás
  2. a magánszámla
  3. a vállalkozói számla
  4. ingatlan
  5. ingóság... ?

Inkasszó egyszerre érint minden bankszámlát?
Az ingatlan beterheléséig az első fizetésképtelen időponttól kb mennyi idő telhet el?

tildusmama # 2010.04.28. 22:53

Tisztelt Végrehajtó....

Köszönöm az eddigi válaszait, nagy segítség volt számomra.
Beszéltem is a munkáltatómmal, és hiába mondom , hogy elég lenne vissza küldeni a Végrehajtó felé egy olyan nyilatkozatot, amelyben leírja, hogy részmunka időben foglalkoztat és ezzel egyidejűleg a jövedelmemből csak az öregségi nyugdíjat meghaladó összegből kell levonást foganosítani felém.....de ő erre beküldtött egy levelet a végrehajtó iroda felé, hogy küldjék meg számára a letíltandó összeget....A végrehajtóban dolgozó ezt tudni fogja és nem fogja majd a 33%-át kérni a jövedelmemnek? Mert az számomra igencsak megterhelő lenne,mivel így is roppant kevés ez az összeg....a Gyessel eggyütt és a családi pótlékkal, amely már igencsak veszélyeztetné a megélhetésünket 2 gyerekkel.

Előre is köszönöm további szíves válaszát...

Tisztelettel,

Tisztelt Végrehajtó....

végrehajtó1 # 2010.04.28. 16:42

igen

tildusmama # 2010.04.28. 16:04

Tisztelt Végrehajtó....

Nagyon szépen köszönöm gyors válaszát, és ha jól értelmezem, akkor valóban mentes a havi munkabérnek az a része, amely megfelel az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegének....vagyis a 28.500 ft-nak
és csak a maradék 2000 ft-om terhelhető le....

Tisztelt Végrehajtó....

végrehajtó1 # 2010.04.28. 14:44

A munkáltatónak vissza kell igazolnia hogy tud-e tiltani vagy sem.Ha tud mennyit.Itt 2000Ft/hó lehet.Valamint az adósnak is ki kell küldeni a letíltás egy példányát.

Gyesből csak jogalapnélkül felvett gyest lehet tiltani.

tildusmama # 2010.04.28. 14:39

Az előbbit kiegészítve a fizetésemetkészpénzben kapom, vagyis nem átutalással.

Tisztelt Végrehajtó....

tildusmama # 2010.04.28. 14:19

Olyan kérdéssel fordulok a Fórumhoz, hogy Gyesen levő anyuka vagyok, de mellette dolgozom részmunkaidőben, de sajnos férjem korábbi dolga miatt évekkel később kijött végrehajtói letíltás az Államkincstár felé, valamint a munkáltatóm részére. Az Államkincstár jogi képviselőjétől azt a felvilágosítást kaptam ,hogy Gyesből és Családi pótlékból nem lehet levonni, kivéve ha jogalap nélkül felvett összegről van szó. A munkáltatóm részére, viszont kijött egy levél, hogy a fizetésemből vonja le a 33%-ot, ill csatolt egy kitöltendő nyomtatványt, hogy küldje vissza a munkáltatóm.....csak sajnos az összeg nagyságával nem vagyunk tisztában, mivel csak részmunkaidőben tudok dolgozni kis gyermekem miatt, így a fizetésem is ezt tükrőzi, ami most alig haladja meg a 30000 ft-ot. Azt olvastam több jogi oldalon is, hogy a levonás alól mentes a jövedelemnek az a része, amely a havi munkabér öregségi nyugdíj legalacsonyabb összege, vagyis 28500 ft, vagyis csak az ezt meghaladó összeg vonható letíltás alá, ami nálam jelen esetben 2000 ft.
Felhívtam a végrehajtói irodát is, ott is ugyanezt a felvilágosítást kaptam. Arra szereténék akkor választ kérni, hogy mi az a tényleges összeg, ami levonható így részemről, ill. mit kell vissza küldenünk....kitöltve....A végrehajtó irodában egy hölgy azt mondta még, hogy vissza kell küldeni a munkáltatómnak azt, hogy ebből az összegből nem ill. csak minimális vonható le, mert a többi a megélhetésünket veszélyezteti.

Előre is köszönöm szíves válaszukat.

Tisztelettel.

Tisztelt Végrehajtó....

tildusmama # 2010.04.28. 14:03

fffff

Tisztelt Végrehajtó....

nandy # 2010.04.22. 16:17

Végrehajtási kifogást kell beadni az illetékes bíróságra, és egyben érdemes intézkedni, hogy addig is postai úton, vagy más bankszámlára fizessék az ellátást.

monalisa1 # 2010.04.22. 15:36

A bankok nem nézik honnan érkezik a pénz - inkasszálnak ha találnak pénzt a számlán, általában a nyugdíjminimum összegét meghagyják.

A szociális juttatásként kapott pénz azonban nem leemelhető, ha mégis -lévén a számlán lévő pénz nincs felpántlikázva- vissza kell igényelni.

A jövedelem, így pl. a nyugdíj 33%-a simán leemelhető.

"Lisa"
laikus hozzászóló

zsóka58 # 2010.04.22. 11:29

Azt szeretném kérdezni,inkasszó alá vonható e a családi pótlék,az árvasági ellátás,és a rokkant nyugdíj.
üdv Zsóka58

Sonnya # 2010.04.19. 10:57

Kedves monalisa1 köszönöm a válaszod. Elszomorító, hogy embereket ennyire semmibe vegyenek a törvények, amelyeket évszázadokkal ezelőtt alkottak.
Sonnya

monalisa1 # 2010.04.17. 18:45

Sajna a visszamaradó 51 ezer Ft-ból kell tudni valahogy törleszteni, vagyis próbálj megállapodni a kft-vel havi kisebb/alacsony törlesztőrészletekben. (Sajnos a késedelmi kamat nagyon ketyeg és a végrehajtó sem ingyen dolgozik.)

Megpróbálni másodállást és/vagy mellékfoglalkozást találni, te vagy a párod.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Sonnya # 2010.04.16. 07:46

Üdvözlök mindenkit!

Segítséget szeretnék kérni. Egy Kft-től béreltem egy kozmetikai gépet, később szóban megállapodtunk, hogy megvásárolom. Sajnos a hitel nem jött össze, a Kft visszavette a gépet és visszamenőlegesen kéri az erre az időszakra eső bérleti díjat 600.000.-Ft-ot + kamatok. Egy hete kaptam kézhez egy végrehajtói határozatot, melyben felszólítanak, hogy jelöljem meg a munkahelyem és a bankszámlámat. Fizetni most jelen pillanatban nem tudok sajnos, 66.000.-Ft a havi bérem, ebből már 15.000-et von az APEH. (vállalkozó voltam) Albérletben lakunk és sajnos megélhetési gondjaink vannak. A kérdésem, hogy mit tudok tenni ilyen esetben? Köszönök minden segítséget.
Üdv Sonnya

végrehajtó1 # 2010.04.16. 07:43

Nézd ,kérni kérheted ,de a polg.hiv.-nak kötelessége kivonni.Mást addig nem tehet amíg a vh-tó máskép nem dönt.

EneXy # 2010.04.15. 19:21

Viszont még 1 kérdés.
Ha felfüggesztést kérem, ettől függetlenül a Polgármesteri Hivataltól nem kérhetem, hogy addig állítsák vissza a forgalomba az autómat? Hiszen nem az én hibámból történt, hogy nem tudtam teljesíteni időben a tartozást.

EneXy # 2010.04.15. 16:05

Ma bent voltam a bíróságon, és az lesz amit Ön is írt.
Illetve, kérelmezem a végrehajtás felfüggesztését.

Köszönöm a választ!

végrehajtó1 # 2010.04.15. 09:41

Itt eldönteni nem tudom hogy kinek van igaza.A másik felet is meg kellene nyilatkoztatni.De emelj vh kifogást.Majd a bíróság eldönti.