vegrehajtasi eljaras folyamata

gerbera317 # 2013.10.28. 14:49

Egyrészt kérhetsz fizetési haladékot a végrehajtótól, max. 60 napra. Másrészt a moratórium csak a kényszerkiköltözésre vinatkoziik, az adós önkéntes teljesítésére nem. Harmadrészt, az ingatlan nem az árveréssel kerül a nevedre, hanem ha megfizetted a vételárat, és az árveréstől 30 nap eltelt, intézkedik a végrehajtó a tulajdonjog bejegyeztetése iránt.

Vaktor # 2013.10.28. 13:01

Hmm, ez azért elég bosszantó.
Ezek szerint ha egy ingatlan árverése november 5-én ér véget, akkor nekem november 20-ig a teljes összeget ki kell fizetnem, ellenben december 5-e helyett március 1-jén tudom csak birtokba venni, miközben a tulajdoni lapon már én szerepelek..

gerbera317 # 2013.10.28. 12:20

A törvényes kilakoltatási moratórium december 1-től március 1-ig tart, tehát sikeres árverés esetén március 2. napával kell elhegyni az ingatlant. A moratórium alkalmazhatóságának feltétele, hogy nem szabtak ki veled szemben korábban rendbírságot.

182/A. § (1) A végrehajtó a lakóingatlan kiürítésének foganatosítását (174. § d) pont) a december 1-jétől március 1-jéig terjedő időszakot követő időszakra halasztja el, ha a kötelezett magánszemély. Nincs helye halasztásnak az önkényesen elfoglalt lakás kiürítése során, vagy ha a kötelezettel szemben korábban rendbírságot szabtak ki.

Vaktor # 2013.10.28. 11:10

Kedves Fórumozók!

Egyelőre nem találtam aktuális információt arról, hogy idén lesz-e és mikor kezdődik a kilakoltatási moratórium.

Ha az MBVK oldalán december közepén (vélhetően a moratórium idején) jár le egy tehermentes, beköltözhető státusszal rendelkező ingatlan árverése, akkor arra nem érvényes a kilakoltatási moratórium vagy a kiírástól függetlenül a végrehajtó nem tudja tavaszig az árverési vevő számára birtokba adni az ingatlant?

Köszönöm!

gerbera317 # 2013.10.28. 10:52

A végrehajtó azért keresi nálad az adóst, mert a végrehajtható okirat szerint ez a lakóhelye. Akárkinek is tartozik az adós, a végrehajtást kérővel ő ezt a címet közölte, és ellenkező bebizonyításig vagy megállapításig ezt kell lakóhelyének és vagyontárgyai hollétének tekinteni.

Jelentsd be ismételten a végrehajtónál, hogy az adós ezen a címen nem lakik, vagyontárgyai ott nincsenek, többek között az ingatlanban sincs tulajdona, és azt is közöld, hogy ez mióta van így. Az nem hátrány, ha az "itt nem lakik"-hoz rögtön elfogadható alternatívát is kínálsz, vagyis közlöd, hogy tudomásod szerint hol található az adós. Továbbá, ha a végrehajtó erről a helyszínen is meg akar győződni, akkor ezt együttműködő magatartást tanúsítva lehetővé teszed számára. Lakásfelnyitásra akkor számíthatsz, ha azt mondod, hogy "itt ez nem lakik, hagyjanak békén, a végrehajtó ide nem jöhet be"; fogalmazzunk úgy, hogy te magad döntöd el, berúgják-e az ajtódat vagy sem.

G.Netti # 2013.10.27. 08:24

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi problémával kapcsolatosan szeretnék információt kérni.

Bírósági végrehajtó értesítését találtam a postaládámban.
Az értesítő a volt férjem nevére szól, tartozik a bíróságnak pár tízezer forinttal.
Az adós már nem lakik a lakásban, ezt már korábban jeleztem a végrehajtónak, és azt is, hogy nem az én lakásom a bejelentett lakcíme.
Továbbá a lakás sem az adósé, soha nem is volt az övé.

Nagyjából ennyi a történet, ami szerintem nem éppen tiszta.
Aggaszt, hogy az én címemen keresik, továbbá az is aggaszt miszerint az adós lakását „felnyittatni” kívánja a végrehajtó.

Kérdésem az lenne, hogy amennyiben az adós bejelentett lakcíme nem az én lakásom, akkor félnem kell-e attól, hogy amire egyszer haza érkezek feltörve találom a lakásomat?

Egyáltalán mit tudok ilyen esetben tenni, tehát ismétlem az adós nincs bejelentve a lakásba és az ingatlan sem az övé, ahol keresik, illetve amit feltörni szándékoznak.

Egyáltalán reális-e, hogy az adósé lakása helyett egy más személy lakását „véletlenül” feltörje a végrehajtó pár tízezer forint tartozásért?

Előre is, hálásan köszönök mindenféle információt.

Netti

affaire # 2013.10.24. 19:24

Akkor leírom ide mi is a problémám!
Van egy takarék szövetkezetes hitel ami bedőlt nem tudtuk fizetni. Pár évig húztuk halasztottuk.
2012 ben küldtek egy tőketartozést ami olyan 800valahányezer volt. Idén kiküldték hogy 1.3 milla a tőketartozás és a végrehajtó meg 2millió valamennyit akar behajtani. Most nem értem hogy ha van egy lezárt végrehajtásra kerülő hitel miért nő a tőketartozás? Meg ilyen 23 %os kamatot irtak. Ez már finoman szólva is uzsorakamat... Ilyenkor mi lenne a megoldás? Én hajlandó volnék törleszteni de nem a 2milliót... Meg ahogy elmesétlte egyik ismerősöm ez sose ér véget hiába törlesztem mert állítólag évente ugyanúgy rámegy az éves kamat és igy még a kamatot se tudom visszatörleszteni nemhogy a tőkét...
Hogy van ez tud valaki erre valami megoldást?

gerbera317 # 2013.10.24. 10:42

olyan ügyvédet keresek aki ... otthon van végrehajtási ügyekben

Olyat nem találsz. Illetve egyet tudok, de ő meg nem szeged környéki. Valószínűleg ezt is olvassa.

affaire # 2013.10.24. 08:22

Üdv!

Én olyan ügyvédet keresek aki nagyon otthon van ebben a banki végrehajtási ügyekben és tudna nekem segíteni. Szeged környékéről ha lehet.
Tudna valaki ajánlani egyet?
Köszönöm!

gerbera317 # 2013.10.24. 06:30

Előtte gondold át, mi miatt alaptalan a követelés:

1. Mert a végrehajtandó határozat óta azt megfizetted, vagy elévült, vagy egyéb módon alaptalanná lett? Ebben az esetben a Vht. 41. § szerint kell eljárni, és végső soron végrehajtás megszüntetése iránti pert kell indítanod a végrehajtást kérő ellen.

2. Mert olyan bizonyítékaid vannak, amiket a végrehajtás alapjául szolgáló perben még nem volt lehetőséged előadni? Ebben az esetben perújításnak van helye.

Mindkét esetben célszerű kérni a végrehajtás felfüggesztését.

izadóra # 2013.10.23. 04:02

Tisztelt Fórum!
Végrehajtó által követelt összeg jogtalan, ezt dokumentálni is tudom, igazam biztos tudatában perújrafelvételt kezdeményezek. Kérdésem: Milyen költségkkel jár számomra a perújrafelvétel? Kell-e befizetnem ezzel kapcsolatban valamit, illetéket stb?
Köszönettel: izadóra

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.22. 13:59

Ha már ott voltatok a tervezésnél, adhattatok volna tanácsot, hogyan kell valóban egyértelműen fogalmazni. Ez szar, ahogy korábban volt.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.22. 13:56

Ez semmivel nem lett egyértelműbb. Én például állítom, hogy az 1. § (2)-t továbbra is úgy kell értelmezni, ahogy eddig: a végrehajtást kérőnek azt kell előlegeznie, amit előlegeznie kell.
Az általad hivatkozott 17/B. § b) ezen nem változtat, az csak arról az esetről szól, ha a végrehajtást kérő ezt az összeget valamiért nem vagy nem teljes egészében előlegezte, és a végrehajtás során sem tárül meg.
Az a) meg mintha arra az esetre szólna, amikor az adós közvetlenül a végrehajtást kérőnek fizet.

Annál inkább így gondolom, mert az eddigi gyakorlatot egyébként sem ebből a rendeletből, hanem a Vht.-ből vezették le. Vagy az is változik?

gerbera317 # 2013.06.22. 12:59

Nem jól emeli be a linket. Tehát a június 29-től hatályos jogszabály 17/B. §-áról van szó.

gerbera317 # 2013.06.22. 12:55

KBS-nek, az itt feltett 2013.03.26. 10:49-i kérdésedre:

http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…×hift=1#17

17/B. §

mokussuni # 2013.06.02. 17:02

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Szeretnék érdeklődni, hogy a Leasing Risk Kft jogosan akarja e Behajtani az Unicredit banknál lévő tartozást.
Hiszen Én vele nem kötöttem szerződést soha.
köszönöm a választ

Elijah # 2013.05.21. 12:09

Tisztelt Fórum.

Végrehajtással kapcsolatos kérdésem lenne. Férjem egy régebbi munkahelye nem fizette ki a munkabérét, de elengedni sem akarták őt. Mivel egyedül nem tudtuk megoldani az ügyet, ügyvédhez fordultunk, és bírósághoz. Ott kártérítést ítéltek meg, amit nem tudunk érvényesíteni. Ez még 2009-ben volt. Az ítélet jogerős, de nem tudjuk behajtani. Kérdésem az lenne, hogy mi ennek a menete? Azt tudom, hogy 5 évig érvényes a kártérítés, de hova lehetne fordulni? Mi időközben teljesen tönkrementünk, a per Budapesten volt, mi Sz-Sz-B megyében élünk, Sajnos nem tudunk pestre utazni, ezért ilyen hosszú nekünk minden. Nagyon kellene a már 3 éve megítélt pénz, mert a mindennapi megélhetés is nagy gondot jelent. Hova tudnék fordulni? Válaszukat köszönöm.

Arykadar # 2013.05.20. 14:03

Jogos. A szöveget visszanéztem, és csak az előzetes értesítésről szólt. Elnézést, nem vitatkozni akartam, csak nem voltam benne biztos, hogy jól értelmezem-e a ptk idevonatkozó szakaszát.

Arykadar

"Nem vagyok elég fiatal ahhoz, hogy mindent tudjak." (Oscar Wilde)

Kovács_Béla_Sándor # 2013.05.16. 15:38

Azt tőlem nem olvashattad.

Arykadar # 2013.05.16. 14:01

Tisztelt Kovács_Béla_Sándor!

A 04.18.-i bejegyzésében azt olvastam, hogy az engedményezésről nem kell értesíteni a kötelezettet. Én úgy gondolom, hogy ennek az állításnak a ptk. 328. § (3)bekezdésében írtak ellentmondanak, de lehet, hogy nem jogász szemmel olvastam az idézett részt.
üdv

Arykadar

"Nem vagyok elég fiatal ahhoz, hogy mindent tudjak." (Oscar Wilde)

Vh-ügyes # 2013.04.29. 10:32

Nem igazán derül ki, hogy ez egy önálló bírósági végrehajtó vagy valami behajtó cég. Akárhogy is, ezt a kérdést azért meg kellene vizsgálni elévülés tekintetében! (lehet, semmit sem kell fizetni...)

afna # 2013.04.29. 07:15

Tisztelt Fórum!

Segítséget szeretnék kérni, egy végrehajtással kapcsolatban. Telefonos szolgáltatónál fennálló tartozásunk van 2010 óta. Pár nappal ezelőtt egy ügyvédi végrehajtó "törte ránk" az ajtót. A szolgáltatónál a tartozásunk kb 90 ezer ft, a végrehajtás végleges összege 270 ezer ft. Közölték, hogy a maximális részlet 10 hónap. Kérdésem az lenne, hogy tehetek-e valamit annak érdekében, hogy ez az összeg valamivel csökkenjen? illetve a tartozás a párom nevére szól, aki 12 hónapos kórházi kezelésen volt, amely idő alatt nem vettünk fel a nevére szóló ajánlott levelet az ügyvédi irodától. Méltányolható-e ez valamilyen formában? Mindenképp szükségem lenne valamilyen segítségre, tanácsra, mert az ügyvédi iroda konkrét időponttal vár minket, hogy megírjuk a részletfizetési szerződést, viszont nemhogy 27 ezer forintot nem tudunk kifizetni, de még 5ezret sem.

Köszönöm

mokussuni # 2013.04.21. 07:24

Végrehajtás felől érdeklődnék.Banki 151 ezer ft tőke tartozás miatt hosszú folyamat után végrehajtási lapot küldtek édesanyámnak. Az összeget a házára bejegyezték a végrehajtási jogot.Van nyugdíja ,hogyan lehet kérni ,hogy abból vonják le és nehogy már a házát árverezzék ennyi összegért. Egyben nem tudjuk kifizetni ,hiszen a kamatokkal kb.300 e ft. De a mostanság médiában is ismert végrehajtási botrány is arról szólt ,hogy a fokozatosság elvét kell követni a végrehajtónak és elöszőr munkabér levonást kell eszközölni.Mit lehet tenni,hogy abból vonják.

Vh-ügyes # 2013.04.21. 07:13

Kicsit korai ez a bíróságosdi... Talán előbb fizetési meghagyás (melynek jól ellentmondhat, ha az engedményezésről nem történt hitelt érdemlő értesítés vagy nem ért egyet a követeléssel vagy mert az egész elévült)Bíróság majd aztán, ha ezt követően a "behajtó cég" még mindig érzi magában a "dzsedit"

Kovács_Béla_Sándor # 2013.04.18. 17:56

akkor a behajtócégnek kell igazolnia hogy az engedményezésről értesített.
Elegendő, ha azt bizonyítja, hogy ő az engedményes. Az értesítésnek csak akkor lenne jelentősége, ha az adós az engedményezőnek fizetett volna. De ilyet maga sem állít.