vegrehajtasi eljaras folyamata

demmyboy # 2010.01.05. 16:27

Sziasztok!

Van egy hiteltartozásom,amit jövedelemhiány miatt nem tudok rendszeresen törleszteni,és a bank fel fogja mondani a hitelt. Ma felhívott egy behajtó cég,és azt mondta,ha nem tudom 1 hónapon belül rendezni a hiteltartozást (kb 250.000 Ft),akkor kijönnek,és elvisznek minden nagyobb értéket a házból. A lehetetlent nem ígértem meg,tehát megmondtam,hogy nem tudom miből kifizetni,főleg nem 1 hónap alatt. Igazából az lenne a kérdésem,hogy ha a szüleim házában élek,az ő nevükön van a lakás,akkor is bármit kivihetnek a házból? Papírral nem tudom bizonyítani,hogy nem az enyém,de azért mégis csak a szüleim háza,és nagyrészt az ő dolgaik vannak benne (Plazma TV,laptop,PC,Házimozi).Javasolt írni a szüleimnek adás-vételi szerződést azzal a személlyel,akitől vásárolták a berendezéseket? Hiszen,akkor igazolni tudnák,hogy az az ő tulajdonuk,és nem az enyém. Válaszotokat,előre is köszönöm! Demmy

ObudaFan # 2010.01.05. 19:50

Egy behajtó cég semmit nem vihet el, a végrehajtható okirat alapján az önálló bírósági végrehajtó foglalhat. Ő mindent foglalhat, ami vélhetően a tied, akárhol is van az. Ha mégsem a tied, akkor a tulajdonos igénypert indíthat a bank ellen.

demmyboy # 2010.01.05. 22:07

Köszönöm válaszod ObudaFan!

Még annyi lenne a kérdésem,hogy mi az amit elvihetnek,és mi amit nem? Mivel semmi nincs a nevemen,és nem bizonyítható egyértelműen hogy az én tulajdonom,akkor is vihetnek el dolgokat? Mondjuk ha a szüleim azt mondják,hogy ebben a házban,ami az ő nevükön van,mindent ők vásároltak,pl a szobámban lévő dolgokat is,akkor is elvihetik? Nem értem ez hogyan történik,mert akkor bárki ráüthet a hasára,és vihet mindent...Vannak olyan műszaki cikkek,amik nem névre lettek vásárolva,azokat hogyan lehet bizonyítani hogy nem az enyém? Persze mindenképp szeretném ezt elkerülni,és vhogy megegyezni a behajtó céggel,hogy havi szinten vmennyi összeggel törleszteni a tartozást,de egyáltalán nem említettek ilyen lehetőséget,egyből azzal jöttek,hogy ha nem fizetek 1 hónapon belül,akkor bírósági végrehajtás lesz belőle,és lefoglalják a dolgaim. Ez azért kicsit durva...Dehát ilyen világot élünk. Éljenek a bankok!

nemeli # 2010.01.06. 08:43

Tisztelt Fórumozók!
Olvasgattam a problémákat, de nem találtam választ az enyémre így kérdeznék:
Zálogkötelezett vagyok egy ingatlan hitelezési ügyben. (közös portán álló ház egyik felére vették fel a hitelt, de nekem is hozzá kellett járulni, (mivel egybe van építve a ház, de két néven van, két lakás van benne) de Az adós nem fizette a hitelt, így már árverezés alatt áll a ház. Most kaptunk egy közjegyzői okiratot is külön, hogy a bank felmondta a szerződést és bírósági végrehajtásra adta az ügyet. Kérdésem az lenne, hogy ez mit is jelent? Árverezik továbbra is a házat (mert már eddig is árverezték??)?
Én már nem csak zálogkötelezett, hanem, mint adós is szerepelek ezen a papíron, rám nézve mit jelent ez az ügy??
Ha elárverezik a házat, de nem fedezi a felvett hitelt, akkor mi történik? A költségeket, pl.közjegyzői díj, árverezésköltsége, ki fizeti? Engem, mint zálogkötelezettet hogyan érint ez az egész? Pl.BAR-listára kerülhetek? Elvihetik a másik házamat is, vagy ingóságaimhoz hozzányúlhatnak, vagy csak az adósnak kell ettől tartania?
Ami nagyon bosszantó, hogy sajnos két hónapja próbálok ez ügyben információt szerezni, de a behajtó cég nem veszi fel a telefont, ezt a bankban adták meg, mert ők nem tudnak infot adni a továbbiakról!
Nagyon köszönöm előre is az információt és felvilágosítást!

ObudaFan # 2010.01.06. 16:40

Jó lenne az iratokat is látni, mert itt sok az ellentmondás. Ha nem voltál se kezes, se adóstárs, csak zálogkötelezett, akkor csak a zálogtárggyal felelsz, és ha az nem fedezi az alapkövetelést, vagy a költségeket, azért nem, és BAR-listás sem leszel.

nemeli # 2010.01.06. 20:59

Köszönöm szépen, már ez is megnyugtató!

ObudaFan # 2010.01.07. 12:26

Nincs mit.

ingatlanok # 2010.01.07. 17:46

Tisztelt Fórumozók!
A következőben kérnék segítséget: egy bt folyószámlahitelt vett fel, amelyet felmondott a bank. A hitel 80%-ért a Hitelgarancia Zrt vállalt kezességet.Én mint kültag kezességet vállaltam a beltaggal együtt. A beltag nevén semmi nincs. Mi a következő lépés? Felszámolás indít a bank a bt ellen? Bírósági pert a kezese ellen? Mennyi idő mindez? Mikor indul a végrehajtás? Köszönöm előre a segítséget.

BIldikó64 # 2010.01.19. 14:14

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Szeretném megkérdezni, hogy egy jogerőre emelkedett ítélet (vagyonmegosztással megítélt készpénz kifizetés)elévülhet-e, és ha igen mennyi idő múlva?
Nem teljesítés esetén, (mivel a felek nem tudnak szóban megegyezni)ha nem fizet az adós, milyen módon lehet behajtani az összeget? Nagy összegről van sz, közel 7 millió Ft-ról.
Terheli-e késedelmi kamat?
Köszönettel:
Ildikó

ObudaFan # 2010.01.19. 19:42

Szeretném megkérdezni, hogy egy jogerőre emelkedett ítélet (vagyonmegosztással megítélt készpénz kifizetés)elévülhet-e, és ha igen mennyi idő múlva?

Főszabály szerint 5 év alatt. Csak végrehajtási cselekmények szakítják meg az elévülést.

Nem teljesítés esetén, (mivel a felek nem tudnak szóban megegyezni)ha nem fizet az adós, milyen módon lehet behajtani az összeget?

Bírósági végrehajtás útján.

Terheli-e késedelmi kamat?

Igen.

ildocska # 2010.01.22. 12:16

Üdvözlök Mindenkit!

Pár hozzászólásssal ezelőtt írtam és kaptam is válaszokat, amit most is köszönök.
Azóta voltam a végrehajtónál a kezesség ügyemben ami miatt végrehajtást raktak a lakásunkra. Azt mondta a végrehajtó, hogy kb márciusra várható a lakáshitelem miatt a másik bank bekapcsolódása. Elvittem minden papíromat a lakáshitellel kapcsolatban is, van egy csomó levelem is amit én írtam, tértivevények amivel alá támasztom, hogy kértem annakidején futamidőhosszabbítást, vagy bármi megoldás közös keresését amikor a gyerek beteg lett, mivel tudtam, hogy nem fogom tudni fizetni egy ideig és mivel a haszonélvezőnk ki készfizető kezes nem hajlandó fizetni. Akkor választ sem kaptam, meg sem próbálták letiltani a haszonélvezőnktől az egyébként magas nyugdíjából a törlesztéseket, hanem felmondták a hitelt. Ha most ezt a kezességünk miatti (1.7 mill össz.) összeget ki tudnám fizetni, mivel az adóstól nem tudták vonni, akkor lekerülne a végrehajtás és a végrehajtó szerint a lakáshitel miatt lehetne talán egyezkedni a bankkal, hogy visszaállítsák a hitelünket, mert szerinte is nem "szabályszerűen" jártak el. Mivel úgy áll a dolog, hogy februártól lesz munkám amivel jól tudok keresni, igaz azt még nem tudom mennyivel jelentenek be,(és egyáltalán bejelentenek-e, hogyan, mert hallom a Munkavállalói kiskönyv megszünt, de igazából ez most olyan ördögi kör, hogy Nekem az a fontos, hogy munkám és fizetésem legyen) de MINDENT tudnék fizetni. Ha nem találok megoldást arra, hogy egy összegben kifizessem ezt a 1.7 millt, (a kezesség miattit) van-e lehetőség arra, hogy már ilyenkor részletben fizethessem és majd én valahogy megpróbálom az adóstól behajtani? Ha meg nem sikerül, akkor "így jártam" jó drága lecke volt, de a lakásunk talán megmaradhatna.Hova kell mennem, kihez, hogy mielőtt a lakáshitel miatt bekapcsolódik a bank, valamit próbáljak, ahonnan nem hajtanak el mint eddig. Gondolom megszabadulnának tőlem szivesen.
Ha tudtok valamit, hogy merre induljak, vagy tapasztalat, vagy ötlet, bármi, kérlek írjatok.
Előre is köszönöm!

ildocska # 2010.01.22. 13:11

Bocsánat, de olvastam valamit egy másik idekapcsolódó fórumon.
Esetleg ennek a kezességem miatti végrehajtásnak a felfüggesztését kérhetném egy időre, hivatkozva a gyermekem daganatos betegségére és hogy ebben a pillanatban még nem dolgozom és ez most veszélyezteti nem csak a lakhatásunkat is, de a megélhetésünket is?
Persze csak hogy időt nyerjek és a lakáshitel miatt is tudjak valamit kezdeni a bankkal és ha elkezhetem a munkát akkor mindent tudok fizetni. Kérhetném e a felfüggesztést a betegségre hivatkozva ami miatt végülis kértem a lakáshitel miatt a bankot de nem reagáltak és így elcsúsztam. Jelenleg nincs kórházban a gyerek, csak ellenőrzésekre járunk, de hogy kimondják, hogy gyógyult, az még kicsivel több mint 4 év.Ezután ha bármi rosszabbodna is, akkor is dolgoznék, mert találtunk elvben megoldást arra az esetre, ha hosszabb kórház lenne megint.

végrehajtó1 # 2010.01.22. 13:40

Elvileg lehetséges amit ír.De erről a bíróság dönt nem mi.:(

abuba # 2010.01.23. 10:09

Tisztelt Fórumozók!

Abban szeretnék segítséget kérni, hogy van lakáshitelem, személyi kölcsönöm és kimerült hitelkeretem. Már nem tudom fizetni és több a tartozás mint az ingatlan értéke, Ha elárverezik mondjuk a tartozás kb.50%-áért utána mi fog történni?
Vonják a fizetésemből a maradékot, és meddig?
Vagy pedig megelégszenek annyival, hogy elvettek amit tudtak és lenullázódok tisztáramosva,(BAR lista most lényegtelen) és utána békénhagynak végleg?

végrehajtó1 # 2010.01.23. 10:36

Vonják a fizetésemből a maradékot, és meddig?

Amig a tartozás ki nem lesz egyenlítve

Vagy pedig megelégszenek annyival, hogy elvettek amit tudtak és lenullázódok tisztáramosva,(BAR lista most lényegtelen) és utána békénhagynak végleg?

nem

andrea1976 # 2010.01.24. 16:23

Üdvözlök Mindenkit!

Ismét segítséget szeretnék kérni.

Mennyi ideig követelhető végrehajtás útján egy felperes terhére megálapított (per)költségtérítés?

A fizetési kötelezettség 15 napot írt elő az aperes felé, 1 évvel ezelőtt...... Tudom,hogy akkor kellett volna kéni, de most gyermektartás ügyben is végrehjtásra kerül sor, esetleg együtt beadható a végrehjási kérelem?

Balogh Andrea

végrehajtó1 # 2010.01.24. 16:50

5 év.igen

andrea1976 # 2010.01.24. 16:55

Köszönöm szépen.

Balogh Andrea

vszilvi77 # 2010.01.28. 17:52

Tisztelt Fórum!
Segítségüket kérem! Magánszemélyként kölcsönt adtam egy másik magánszemélynek (elég nagy összeg). aki a tartozását nem teljesítette, ezért bírósági végrehajtásra került az ügy 2009.áprilisában. A végrehajtási eljárás kezdetén megfizetendő költséget átutaltam az önálló bírósági végrehajtónak, aki azóta semmiről nem tájékoztat, sem e-mail-en, sem telefonon, sem pedig levélben nem jelentkezik. Az ügy állásáról nem tudok semmit! Telefonon próbáltam elérni (csak vezetékes telefonszám áll rendelkezésemre, ami az eljárási költségről készült jegyzőkönyvön található), de mindig "házon kívül" van. Személyesen nem tudom felkeresni, mert 550 km-re lakik tőlem. Kérem Önöket, hogy írják meg, hogy van-e és milyen tájékoztatási kötelezettsége a bírósági végrehajtónak!
Válaszukat előre is köszönöm!

végrehajtó1 # 2010.01.28. 18:35

Leírtam de nem ment el:(
Írom újra:

Kötelező fogadó napot tartania.Akkor kellene keresni.

Bár ha így van akkor nem csinált semmit.
Ez esetben a vh kifogás is megoldás lehet.Melyet a arra a városi bíróságra kell benyújtani amely az ügyiratot kiosztja neki.

Ha semmire nem reagál akkor megyei bíróságnak és a vh-i kamarának kell panasz levelet írni.

Kérheti írásban hogy tájékoztassa előre az ügyben tenni kívánt vh cselekmény idejéről ahol a végrehajtáskérőnek joga van jelen lennie.

Dr.Attika # 2010.01.28. 18:45

Az önálló bírósági végrehajtónak az a kötelezettsége, hogy behajtsa a követelt összeget és azt Önnek eljuttassa. ( Átutalás, kp-ben átadás, ahogy megegyeztek.) Ha átvette Öntől a megelőlegezett végrehajtási költséget, akkor ezt minden további nélkül teljesítenie kell.
Ha nem teljesíti, akkor lehetősége van, hogy panaszt tegyen a végrehajtó székhelye szerinti bíróságon. Ha ez sem segít, akkor pert kell indítani államigazgatási jogkörben okozott kár megtérítése iránt.

manyoka # 2010.01.29. 08:53

Szép napot kívánok!

Problémám a következő! Leányomék az én lakásomra vettek fel jelzáloghitelt, amit rendesen törlesztenek.
A ház kb. 30 milliót ér és 10 milliót vettek fel. Elviekben még lehetne rá felvenni, de gyakorlatban sajnos nem mivel én mint dologi adós BAR listás vagyok. Van több személyi kölcsön tartozásom, amivel el vagyok maradva és a bankok sorba fel fogják mondani a hitelemet. Ha fel tudnék még venni három milliót jelzálogra akkor minden adóságomat kitudnám fizetni és csak egy helyre kellene fizetnem. Mit tehetek ilyenkor mikor lenne még lehetőségem kimászni a bajból hiszen a lakásra még kapnék, de BAR lista miatt nem tudunk lépni, pedig én csak dologi adós lennék és a leányom venné fel a hitelt aki nem BAR listás. Hova fordulhatok segitségért? Szeretném továbbiakban megkérdezni, hogy amig munkabérem van addig három vagy négy bank is eszközölhet letiltást a fizetésem hány százalékáig, vagy az első ha letiltást kezdeményez a többi már rögtön végrehajtást vagy kilakoltatást kezdeményezhet. Vagy ez ugy történik, hogy afizetésem ötven százalékáig minden bank felé törlesztenek valamit. Szeretném megtudni, hogy nyugdijastól is kezdeményezhetnek letiltást?
Előre is köszönöm a válaszát.

végrehajtó1 # 2010.01.29. 14:33

Szeretném továbbiakban megkérdezni, hogy amig munkabérem van addig három vagy négy bank is eszközölhet letiltást a fizetésem hány százalékáig, vagy az első ha letiltást kezdeményez a többi már rögtön végrehajtást vagy kilakoltatást kezdeményezhet. Vagy ez ugy történik, hogy afizetésem ötven százalékáig minden bank felé törlesztenek valamit. Szeretném megtudni, hogy nyugdijastól is kezdeményezhetnek letiltást?

igen
,50%,
teheti azt is
nem
igen

dareboy # 2010.02.02. 11:51

Sziasztok!
Érdeklődnék, hogy egy adott végrehajtási eljárásban én milyen jogi eszközöket alkalmazhatok annak lassítására illetve van-e mód a végrehajtás ellen 'panasszal' élni?

végrehajtó1 # 2010.02.02. 19:49

végrehajtási kifogást kell benyújtani a végrehajtást elrendelő bíróságnál.