vegrehajtasi eljaras folyamata

Dr.Attika # 2013.02.28. 09:12

Végrehajtási cselekmény az is, ha a végrehajtó az irodájában ülve lekéri a gépjármű nyilvántartás adatait. Arról ön nem tud. Egyébként erre találtak ki egy speciális pertípust, a végrehajtás megszüntetésére irányuló pert. A végrehajtást elrendelő bíróságon kell megindítani. Hivatkozni kell az elévülésre. A bíróság bekéri a végrehajtás anyagát és nyilatkoztatja a végrehajtót, hogy milyen végrehajtási cselekményeket hajtott végre. Ha valóban megtörtént az elévülés, akkor a bíróság ítéletileg megszünteti a végrehajtást.

Magdi26 # 2013.02.28. 08:57

Hogy érted, hogy nem lehetek biztos? Én levelet nem kaptam, se nem foglaltak,se nem tiltottak.
Arra tudsz válaszolni akkor, hogy adhatok be elévülésre kifogást a bíróságra?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.02.28. 08:45

azóta nem történt semmi majd másfél évig, egészen pár nappal ezelöttig, amig a levelet kaptam.
Ebben nem lehetsz biztos, de a végrehajtó kérésre valószínűleg megmondja.

Magdi26 # 2013.02.28. 08:39

"A végrehajtási jog a végrehajtandó követelés elévülésével együtt elévül.1
A követelés elévülését –
s így a végrehajtási jog elévülését – ekkor már csak a végrehajtási cselekmények szakítják meg."

Ebből én arra következtetek laikusként, hogyha a tartozás elévülési ideje 1 év a hírközlési törvény szerint, akkor a végrehajtói jog is annyi, és ezt az egy évet csak végrehajtói cselekmény szakítja meg. De 2011 szeptembere óta mmár másfél év telt el, ami több mint 1 év.

Magdi26 # 2013.02.28. 08:36

Igen tudom, hogy csak például gyerektartásnál veszik figyelembe hivatalból. Tudom,hogy nekem kellene hivatkoznom az elévülésre,de még nem tiszta elöttem, hogy van e értelme. Ezért volt az a kérdésem, hogyha a telefonos tartozás elévülése 1 év, akkor az a végrehajtásban is megnyilvánul-e. Merthogy 2008 januárjában adták bíróságra, 2011 júniusában tudtak vonni tölem utoljára, azóta nem történt semmi majd másfél évig, egészen pár nappal ezelöttig, amig a levelet kaptam.
Tehát ha a végrehajtási jog a követeléssel együtt évül el, ami ugye a vh 57-es paragrafusa, akkor igy hogy másfél évig nem csinált semmit a végrehajtó,igy elévült? Ha nem, akkor mikor évülne el? A tőkét részletekben hajlandó lennék kifizetni, ami igy is 300.000 ft lenne, de ezt nem fogja engedni a végrehajtó.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.02.28. 08:31

Az elévülést nem veszik hivatalból figyelembe. Végrehajtásban különösen nem.

Magdi26 # 2013.02.28. 07:56

Üdv! Kérlek szépen segítsetek nekem,ha tudtok!
Egy telefonszámla tartozásból adódóan a kamatokkal együtt mostmár 500.000 ft tartozásom van. 2008 január végén bocsájtották végrehajtásra, 2008-ban fizettem be 60.000-t, illetve 2010-ben letiltotta a fizetésem 33%-át 3 hónapon keresztül. A tiltás 2011 júniusában jött utoljára, utána én magam fizettem be 10.000 ft-ot 2011 szeptemberében. Azóta semmi nem történt, sem befizetés sem tiltás,bár nincs is munkahelyem lassan egy éve, a kisbabámmal vagyok itthon. 2 napja megint jött egy levél. A végrehajtási jog mennyi idő alatt évül el?
Mert a telefonos-internetes tartozásoknak 1 év az elévülése, és a vh törvénykönyvben ezt találtam,hogy:
Mert ugyez áll a vh törvénykönyvben:
"57. § (1) A végrehajtási jog a végrehajtandó követeléssel együtt évül el."
Ezt én úgy értelmezem, hogyha a követelés elévül, akkor a végrehajtói jog is.
Tudnátok segíteni? Az a baj, hogy az én felelősségem ez a nagy tartozás, mivel az akkori páromnak vettem részletre telefont illetve a nagy számlát is ő csinálta, persze, kifizetni nem hajlandó,de én írtam alá. Sajnos hülye voltam, 18 évesen naív...

gerbera317 # 2013.02.27. 22:27

Az attól függ, hogy ki vagy az eljárásban, és milyen végrehajtási cselekménynél kellett volna megjelenned.

Orsi76 # 2013.02.27. 12:54

Üdvözletem!

Az lenne a kérdésem, hogy ha nem jelenek meg a végrehajtónál egy általa meghatározott időpontban, annak milyen következménye lehet?
Köszönettel várom a választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.02.26. 08:20

Csak akkor mentesülnél az igényérvényesítés költségeinek a megtérítése alól, ha azok a költségek azt követeően merültek volna fel, hogy a teljes tartozást kiegyenlítetted. Másképpen: akkor nem tartoznál vele, ha a jogosult feleslegesen vette volna igényben a "behajtó" szolgáltatásait.

vizsla200 # 2013.02.26. 06:03

Köszönöm a választ.

2013.01.04-ig kellett volna befizetnem a csekket. Ha ma befizetem az eredeti szolgáltató által küldött csekket, akkor a behajtó igényt tarthat az általa kért tartozásra és dokumentációs költségre ?

Ha igazolom, hogy bár késve, de befizetem az eredeti csekket, a behajtó letilthatja a fizetésemből a dokumentációs költséget? Az általa küldött levélben több jogszabályt idézve erre tett utalást.

Köszönettel

vizsla200 # 2013.02.25. 19:44

Köszönöm a gyors választ.

Felhívtam egy ismerősömet, aki ennél a szolgáltatónál dolgozik és ők is csak ma tudták meg, hogy a szolgáltató behajtócéget foglalkoztat.

2013.01.04-ig kellett volna befizetni a számlát. Ha holnap utalom át, akkor a behajtó követelése még megmarad?

Ha az adminisztrációs költséget nem fizetem meg, letilthatják a jövedelmemből ? ( a behajtó levelében jogszabályokra hivatkozva erre tett utalást )

Köszönettel

Kovács_Béla_Sándor # 2013.02.25. 18:48

Igen. Nem. Igen. Attól függ, mennyire "közben".

vizsla200 # 2013.02.25. 18:24

Üdvözlet !

Elfelejtettem befizetni a decemberben esedékes negyedéves szemétdíjat és a szolgáltató ( Saubermacher kft. ) mindenféle felszólítás vagy értesítés nélkül a Creditforte behajtócégnek adta át a követelés behajtását, akitől ma meg is kaptam a "Fizetési felszólítás" című levelet, amiben csupa felszólító módban írt mondatokkal értesítenek arról, hogy nem csak az elmaradt 3600 ft-os díjat követelik rajtam, hanem a mintegy 3810 ft-os adminisztrációs költséget is.

A kérdésem az lenne, hogy a szolgáltató jogosan küldött rám behajtót az elmaradt 3600 ft miatt, ill. nem-e kellett volna előbb közvetlenül engem figyelmeztetnie az elmaradt befizetésről?

A másik meg, hogy köteles vagyok megfizetni a behajtó adminisztrációs díját ? ( Természetesen az elmaradt díjat és a felrótt kamatoz nem vitatom és be is fizetem. )?

Ha közben befizetem az elmaradt számlát, akkor is el a behajtó követelése ?

Köszönettel

Kovács_Béla_Sándor # 2013.02.23. 09:19

képesek-e és hajlandóak-e pl. adós neve alapján keresni.
Ha maga az adós kéri, akkor igen.

porcmistrec # 2013.02.22. 22:32

dobajanika

Ha nem fizeted a hitelt, a lakás elárverezésén kívül beraknak a KHR-be, régebbi nevén BAR lista, akkor még az LTP könnyített hitelbírálatán sem mész át, vagy ti csak a saját megtakarítás plusz állami támogatásra utaztok? Ez esetben 8*1,3 Mio (10,4 Mio) lesz 4 év múlva, de havi 160e befizetés terhe, + indításkor 1x 256e szlanyitási díj, és nyolc fő adószáma kell. Így számoltátok?

GNapocska # 2013.02.22. 14:07

Köszönöm szépen a választ, egy picit árnyalom a kérdést. Az viszonylag világos, hogy van nyilvántartás, a félelmem inkább az, hogy képesek-e és hajlandóak-e pl. adós neve alapján keresni.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.02.22. 13:12

akkor az irodában van valami olyan nyilvántartás, ahol rá tudnak keresni?
Van.

GNapocska # 2013.02.22. 12:20

Kedves Szakértők!

Most vettem észre, hogy tavaly elfelejtettem befizetni egy másodfokú perköltséget. (Nem direkt, hónapokig kórházban voltam, emiatt a tárgyaláson ott sem voltam, és amikor megkaptam a teljes ítéletet, átsiklott rajta a szemem, mert az ítélet lényegi része volt - nyilván - az érdekesebb.) Hogyan lehet a legkönnyebben megtudni, hogy beadtak-e vh kérelmet ellenem? (A peres fél nem fogja megmondani, ha írásban kérdezem akkor sem, túl rossz a viszonyunk.) Gondolom telefonon hiába is érdeklődnék a bíróságon... A bemenés sem egyszerű, mert messze lakunk, kb. két óra menetidő oda, meg vissza is, csecsemővel vagyok itthon, és ráadásul hideg is van (ami sajnos számít, ha etetni vagy tisztába tenni kell) - szóval legalább azt jó lenne tudni előre, hogy ha bemegyek, akkor az irodában van valami olyan nyilvántartás, ahol rá tudnak keresni? És ha elindult a végrehajtás (nem kaptam még semmi felszólítást vagy ilyesmit), akkor mi a legolcsóbb módja a kifizetésnek? A végrehajtó teljes szokásos költségét ki kell fizessem, vagy tekintettel arra, hogy megelőzők bizonyos végrehajtási cselekményeket, van esélyem mérsékeltetni a díjat? (Fizetőképes vagyok és fizetni is akarok (de azért lehetőleg minél kevesebbet), egyszerűen tényleg csak elfeledkeztem róla, a figyelmeztetés meg ugye nem mindenkinek alap a gyerekszobából.)

dobajanika # 2013.02.21. 16:22

Sziasztok. Kíváncsi vagyok a véleményetekre: Van két deviza alapú lakáskölcsönünk, mindkét hitel esetén a tőketartozás az ingatlan piaci értékének a másfélszerese, jelenleg egyiknél sincs tartozás. Azt beszéltük meg a családdal, hogy hagyjuk felmondani a banknak a szerződést és ameddig ki nem lakoltatnak, addig azt a pénzt, amit jelenleg törlesztésre fizetünk, innentől kezdve félrerakjuk, indítunk 7-8 LTP, a többi pedig likviddé tesszük, mert bármi közbe jöhet. Ha 4 évig nem rak ki minket a bank, akkor lesz legalább egy tehermentes ingatlanunk. Az lenne a kérdésem, hogy mik azok a trükkök, amelyekkel el lehet húzni az árverezést, kilakoltatást, megnehezíteni a bank dolgát, stb... ? Jól tudom-e, hogy ameddig nincsen hivatalos árverésen eredmény az eladásra, addig nem is lakoltathatnak ki? Ehhez várnék tippeket, hozzászólásokat. Mi ebben látjuk a megoldást, nem pedig abban, hogy végigfizessük a hitelt és kifizessük a felvett hitel 3,5-szeresét.

Grave7 # 2013.02.18. 18:45

Egyébként Magyarországon nem szokásjog(precedensjog) van, tehát hiába van egy jogerős ítélet, az nem általánosan kötelező minden későbbi perre, főleg nem olyan esetekre ahol nincs is per.

Grave7 # 2013.02.18. 18:43

Ilona61:
A végrehajtó saját hatáskörben nem függesztheti fel a végrehajtást. (tehát ezért neki felesleges írni, főleg ilyen indokkal)
A Banktól kérheted, hogy függesszék fel a végrehajtást és vizsgálják felül a szerződésed, de nem valószínű hogy meghatja őket (úgy tudom az általad említett jogerős másodfokú ítéleteket is megtámadták a Kúrián).
A Bíróságtól kérheted, hogy függesszék fel a végrehajtást (ezt csak akkor teszik ha a kérést igazán megalapozó körülményt igazol) - ez sem valószínű, mivel a végrehajtási törvény meghatározza ezek eseteit.
A Bíróságon pert indíthatsz a végrehajtás megszüntetése iránt, ez esetben kérelemre a perben eljáró Bíróság a per befejezéséig felfüggesztheti a végrehajtást - ennél van a legnagyobb esély a felfüggesztésre, de itt persze áldozni is kell ügyvédre aki olyan periratot ír, hogy a Bíróság megalapozottnak látja a felfüggesztést ("kisebb hátrányt jelent a felfüggesztés a végrehajtást kérőre, mint a végrehajtás folytatása az adósra").

Kovács_Béla_Sándor # 2013.02.18. 08:16

Szerintem nem.

Ilona 61 # 2013.02.17. 10:15

Tisztelt Fórumozók!

Ha devizahitel miatt a bank végrehajtást kért az ingatlanomra akkor előbb a végrehajtónak kell írni, hogy ha alaptalannak tartom a végrehajtást?
Ugyanis időközben született két jogerős ítélet is ami szerint a devizahitel szerződés semmis (árfolyamrés nem volt kimutatva a THM-ben).

Ha a végrehajtó nem intézkedik utána lehet írni az adós lakhelye szerinti bíróságnak végrehajtás megszüntetése iránt?

Köszönettel

Ilona

gerbera317 # 2013.02.16. 14:30

Végül is ki tudja ezeket fejben tartani?

Jótevő, annyiban igaza KBS-nek, hogy közvetlen letiltást csak akkor érdemes kérni, ha az adósnak olyan fizetése van, hogy a letiltás tutti-biztos (pl. iskolaigazgató vagy efféle a muki, és még sokáig az is marad), más letiltás nem terheli a fizetését, és így letiltásból viszonylag hamar megtérül a követelés.