Hiteltartozás

P.Beáta # 2012.11.05. 07:49

Szép jó napot.
Több rétegű a problémán.Van egy devizahitelem,és egy Önkormányzatim.A deviza teljes csőd,mert irreálisan magas lett a törlesztőrészletem,és kicsit tanácstalan vagyok,hogy hová is fordulhatnék. A másikat 2 éve nem tudtam rendesen fizetni,ezért letiltásra került a fizetésemből.Augusztus 31 ig rendezve a levonás,de utána munkanélküli lettem. Úgy gondoltam megbeszélem a végrehajtóval a továbbiakat,de a telefonszámok megszüntek,az adott cimen pedig nincs senki.Mit tegyek??
Köszönöm előre is.
P.Beáta.

gerbera317 # 2012.11.04. 16:51

A NAV adók módjára hajtja be a vissza nem fizetett diákhitelt. A gyed éppenséggel végrehajtás alól mentes juttatás, de ha bármi mást találnak, akkor azt fogják elvenni.

Bossco # 2012.11.04. 08:14

Tisztelt fórumozók!
Anno vettem fel Diákhitelt, ami nem lett visszafizetve bizonyos okokból. Pár hónapja kaptam egy levelet, hogy átadták az APEH-nak. Ez mit jelent? Jelenleg GYEDen vagyok, arra fogják ráterhelni? Mire kell számítanom?
Köszönöm a válaszokat.

Sherlock # 2012.11.03. 19:01

Egyébként a férj nevén futó hitelek közül az egyik még a házasságkötés előtti,amikor csak úgy együtt éltek.

Ha az egyik még a házasságkötés előtti, akkor a másik...?

vegrehajtasugyintezo # 2012.11.03. 18:43

Sherlock
Nem volt ilyen, olvasd vissza.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.03. 18:12

Nem.

szuzy81 # 2012.11.03. 18:06

Sziasztok!
A párom annak idején vett fel kölcsönt.Volt több kezese is.Sajnos már nem tudja fizetni,mivel nem dolgozik.Lassan a végrehajtóhoz kerül az ügy.Viszont nincs semmije,amit eltudnának tőle venni.Hozzám van bejelentve,de nem vagyunk házasok.Amikor a kölcsönt felvette,akkor még nem voltunk együtt.Az lenne a kérdésem,h ilyenkor mi a helyzet?Ráterhelhetik e a lakásomra?Követelhetik e tőlem valahogy a kölcsön rendezését?
Várom mielőbbi gyors válaszotokat!

Sherlock # 2012.11.03. 16:20

De ez mit számít szerinted, ha van olyan hitel aminél a feleség egyetemleges adós?

vegrehajtasugyintezo # 2012.11.03. 12:25

Így kezdődik: "A házassági életközösség tartama alatt"
A "kényszer kijelentést" (lakcím fiktívvé nyilvánítást) hatósági vizsgálat előzi meg tehát az életközösség nem állhat fenn...

Sherlock # 2012.11.03. 11:38

Mivel egyetemleges adós, így (1), a (3) csak megkönnyíti hogy különvagyont is foglaljanak.

vegrehajtasugyintezo # 2012.11.03. 09:25

...vagy 86.§ (3) Esetünkben pedig : "aki el is költözött(címét nem ismerjük,tőlünk kijelentettük)"

gerbera317 # 2012.11.02. 07:35

Nem kell ilyen messzire menni: Vht. 86. § (1).

Kovács_Béla_Sándor # 2012.10.30. 21:24

Csjt 30. § (1)-(3)

vegrehajtasugyintezo # 2012.10.30. 21:12

"a pali vett fel áruhitelt és egy Oney-kölcsönt pár éve" "Egyébként a férj nevén futó hitelek" stb.
egyetemlegesség nuku...

Kovács_Béla_Sándor # 2012.10.30. 16:23

Házastársi közös vagyonba tartozó ingót akkor is lehet foglalni, és árverezni, ha az egyetemleges adós házasfelek közül csak az egyikkel szemben van végrehajtható okirat.

vegrehajtasugyintezo # 2012.10.30. 07:21

Ahhoz, hogy édesanyádnak kelljen helyt állnia az adósságért, külön peres eljárásban kellene ítéletet hozni...
Valószínű, a manapság oly divatos megtévesztés áldozatai vagytok. (Eos? Dunacorp?)

Atti81 # 2012.10.29. 16:16

Sziasztok!
Anyukám ügyében kérdeznék,és kérem csak az válaszoljon aki biztosan tudja,mert nagyon fontos.Anyu összeveszett a férjével,aki el is költözött(címét nem ismerjük,tőlünk kijelentettük),viszont a pali vett fel áruhitelt és egy Oney-kölcsönt pár éve,amiket most hogy se bejelentett munkája se fizetése anyun akarják behajtani a családvédelmi törvényre hivatkozva.A törvény szerint a házastárs felel a másik adósságáért,de mi van ha ez esetben anyámnak is van saját nevén személyi kölcsön(OTP,még közös bankszámlán-azóta anyám már másikat használ más banknál) amit rendesen fizet is(egyébként még több is a törlesztője mint a férjéé,és emellett képtelen lenne amazt is fizetni...).
Egyébként a férj nevén futó hitelek közül az egyik még a házasságkötés előtti,amikor csak úgy együtt éltek.erre is ráhúzhatják a családjogit,vagy csak a házasság alatti hitelre vonatkozik??És még annyit,hogy mit érdemes tenni egyáltalán,mert 2naponta zaklatja anyámat a behajtási osztály...

pityx # 2012.03.26. 15:35

Tisztelt Gabicsek!

Nagyon köszönöm gyors válaszát! A ház és a kölcsön is közös tulajdon volt. Már megtörtént a hagyatékátadás, a gyerekek nevére is került a ház fele. Az ingatlannak ugyan van annyi az értéke mint a kölcsön, de most az ingatlanpiac állása, a gazdasági helyzet miatt is, mi van ha a bank kevesebbért veszi, árverezi el? Ilyenkor lehet a gyámhatóságtól segítséget kérni, hogy ne tudják áron alul értékesíteni?

Előre is köszönöm válaszát!

vegyész7 # 2012.03.26. 09:11

Udv.

Szeretnek segitseget kerni!Folvettunk egy hitelt az exkapcsolatommal,az en nevemre vettuk fol sajna.Ez mellett volt tobb kissebb hitelunk is.Szakitaskor ezekre en vettem fol egy hitelt,majd irasban megegyeztunk magunk kozt,hogy egyik hitelt o fizeti,a masikat en!En a mai napig rendesen fizetem a rameso hitelt,de o abbahagyta!Megkerestek egy behajto irodatol,igy tudtam meg,majd megegyeztem veluk reszletfizetesrol,egy ideig ment is a ket hitel meg az alberlet Pesten,de csak egy ideig!Jelenleg videken elek,9 honapig nem volt munkam es ez ido alatt kertem fizetesi haladekot a behajtoktol,mig nem talalok munkat,de ok ugy valaszoltak ra,hogy tovabbadtak valami uj behajtoirodanak,amit ugy tudtam meg,hogy a MOKK-tol kerestek meg levelben!Jelenleg is veluk levelezek,ugyan is,mivel az en nevemen volt a hitel,ok,kifizetem,de nem vagyok hajlando elfogadni,hogy 1350000 ft-ra visszafizetett az exem kb 600000 ft-ot,en a behajtoknak 400000-t,es meg kernek tolem 1200000-t!A masik hitelem a duplajara ugrott torleszto szempontjabol,45000-t fizetek havi szinten,fizum 75000 ft.Szeretnek egy realis tartozasban negegyetni veluk vagy esetleg polgari perben az exemet megtamadni,bar ezekre nem tudom mennyi eselyem van!

Vegyész7

Gabicsek # 2012.03.25. 21:17

Itt szerintem az az első kérdés, hogy a ház közös tulajdon-e? A hitel kettőjük nevén volt-e, vagy csak az anyukáén? Mert ha több az adósság, mint a vagyon, a gyámhatósággal kéne egyeztetni, hogy utasítsák vissza az örökséget. Ha csak az anyukáé volt a ház, akkor ez a járható út, és nincs adósság sem.

pityx # 2012.03.25. 20:34

Üdv!

Kérem segítségüket! Unokahúgom sajnos fiatalon elhunyt, 4 kisgyermeket hagyott árván. A férje holland állampolgár, és haza is költözött a gyerekekkel Hollandiába. A családi házukon, jelentős, 10.milliós deviza hitel volt, ami a mai nemrégiben felmondásra került az AXa bank által, 26 milliós végösszeggel. Mivel fizetni nem tud, a bank el fogja árverezni a házat. Mi a helyzet, ha az ingatlan kevesebb összegért kel el? Gondolom marad a különbözet adósságként a férj és a gyerekek nevén. Az lenne még a kérdésem, hogy Hollandiában be tudják e hajtani az esetleges maradék különbözetet. Az a félelme az unokahúgom férjének, hogy mivel fizetni nem tud, és ha hazalátogatnak, akkor esetleg le is tartóztathatják-e az adósság miatt?

Köszönöm előre is válaszukat.

gerbera317 # 2012.03.25. 09:23

dobika

Vagy úgy kaptál hitelt a banktól, hogy nem vonták be fedezetként az ingatlant (de akkor nem OTP-hiteles volt a házad), vagy az adásvételkor kiengedte a bank az ingatlanodat. Vagy megint belefutottunk egy olyan kérdésbe, aminek a fele sem igaz.

Akárhogyan is volt, tartozol a banknak, a tartozásodért pedig minden ingó-guruló és ingatlan vagyonoddal felelsz. Úgy tűnik, hogy a munkabéreden felül csak az autód van, úgyhogy ezekkel.

Azt magadnak kell tudnod, esetleg az ügyletet intéző ügyvédnek, hogyan tudtál a házon túladni.

gerbera317 # 2012.03.25. 09:16

lotux83

A végrehajtást kérő mindenek előtt a készfizető kezesek fizetéséből, ingóvagyonukból, valamint a zálogingatlanból kereshet kielégítést. Ha az nem elegendő, vagy nem vezet eredményre akkor a készfizető kezesek ingatlana a következő szint. Ha az sem elegendő, vagy nem vezet eredményre, akkor marad a készfizető kezesek fizetése. Biztosan szeretni fognak érte...

lotux83 # 2012.03.20. 18:43

Üdv mindenkinek!
A kérdésem az lenne hogy felvettem egy jelzáloghitelt 1/1 tulajdonú ingatlanomra de kézfizető kezesek a szüleim.Elvesztettem az állásom és nem tudom fizetni a hitelt.Jönni fog a végrehajtó.A kérdés hogy mit tud tenni ha nekem nincs fizum se más ingó/ingatlan vagyonom.A szüleimnek van ingatlana de az nem lett bejegyezve a hitelnél csak a fizetésük.Akkor hozzá tudnak nyúlni az ingatlanjaikhoz vagy csak a fizetésüket tilthatják le?A válaszokat előre is köszönöm.

dobika # 2012.03.03. 17:27

Üdv.Volt egy OTP hiteles házam amit eladtam 2009-ben. Adásvételi szerzödés,tulajdonjog átruházása megtörtént.2011-ben megkeresett levélben az OTP FAKTORING,végrehajtási lap:kölcsöntartozásom van 500000ft.Ha nem rendezem lefoglalják a tulajdonomban lévö 2007 ben vásárolt (10év hitel)automat!kérdésem:hogy tudtam eladni a házamat,ha 500000ft hitelem volt rajta,ami a tulajdoni lapon nem szerepelt.elöre is köszönöm válaszát.