Hiteltartozás

bekic # 2013.02.01. 14:47

Köszönöm gerbera, ez így elég logikusan hangzik, sajnos.
Ezek szerint ellentmondás esetén nem sok esélyünk lenne. Ha mégis bíróság lesz belőle én elmehetek a tárgyalásra párom helyett? Lakcím ugyanaz, nem vagyunk házasok élettársi szerződés sincs, valahol azt olvastam, hogy a jegyes közeli hozzátartozónak minősül, bár papírunk nincs róla.
A faktornak küldenie kell még a fizetési meghagyás előtt 1 ügyvédi felszólítást, vagy ez nem kötelező, elég a felszólító levelük, melyben közölték az engedményezést?
Nekik is elküldtem a kifogásaimat január elején levélben, nekik nem kellene arra reagálni 30 napon belül, mint a bankoknak?

wers # 2013.02.01. 09:12

Natti24, ez már új hitel lenne, azt pedig kérni kellett volna, új hitelelbírálat stb.
Ezek szerint nem kaptatok ennél a pénzintézetnél új hitelt, keresni kellett volna (időben) másikat.
Most S.O.S menjetek be, kérdezzétek meg hol tart az ügy, ha végrejahtásra adták, a végrehajtóval kell megegyeznetek.

Natti24 # 2013.02.01. 09:05

Nem fizettünk,mert nem engedték meg a részletfizetést!

wers # 2013.02.01. 09:00

de fertőző, már három topikot elért

Kovács_Béla_Sándor # 2013.02.01. 08:58

Mekkora barom vagyok, hogy rákattintottam. Már csak abban bízom, hogy nem fertőző.

apocalypto # 2013.02.01. 08:52

"Rendkívüli Állapotok - Tisztelt honfitársaim, a kör bezárult!

A Bankok csaltak! A hatályos törvényeket kijátszva és megkerülve olyan pénzügyi konstrukciót adtak el kölcsönként az embereknek, amely nem felelt meg a kölcsön jogi kritériumainak. A Közjegyzők mindezt szó nélkül közokiratba foglalták, a Kormányok és az Állami Felügyeleti Szervek mindezek felett szemet hunytak.

Az ULTIMÁTUM LEJÁRT, érdemi kapcsolatfelvételi szándéknyilatkozat nem történt. A rendkívüli állapotok rendkívüli lépéseket követelnek!"
http://hitelvilagstadium.blogspot.hu/…isztelt.html

pazs # 2013.02.01. 08:39

Át.
Míg a válaszra vártok, azért fizettek valamennyit? Mondjuk amennyit felajánlottatok?

Natti24 # 2013.02.01. 07:30

Jó Napot!
A Tak.szöv felmondott egy személyi kölcsön hitelt.Kértünk őket,hogy adják meg nekünk a lehetőséget,hogy további részletekben tudjuk fizetni havi 50-60 ezerrel,de levelünkre válaszoltak,hogy mivel a futamidő lejárt így nem tudják ezt biztosítani!Írtunk erre választ,hogy a tartozást elismerjük,de mivel egy összegben nem tudjuk rendezni a tartozást kértük őket még egyszer a részletfizetési lehetőséget!Válasz még nem jött már 2 hónapja!Mi a teendő ilyenkor?Átadják végrehajtónak?
Köszönöm előre is a választ!

gerbera317 # 2013.01.30. 22:57

nem találtam arra vonatkozó kitételt, hogy a kamat, díjak, költségek a felmondás után is megilletik a bankot

Ha ez így működne, akkor mindenki azt csinálná, hogy a fizetési határnapon felmondaná a hitelkártya-szerződést, csak hogy ne a szerződés szerinti 38,5 százalék ügyleti kamattal, hanem csak a törvényes késedelmi kamattal kamatozgasson a felvett tőke. Ugyanígy értelmezhetetlen lenne a Ptk. 301. § (3) szerinti késedelmi kamatról szóló rendelkezés is, ami ugyebár mindenek előtt egy szerződés szerinti ügyleti kamatról szól, és ahhoz járul az (1) szerinti késedelmi kamat 1/3-szorosa.

Ez a hitelkártya-piac (és egyáltalán: a hitelpiac) végét jelentené, márpedig én még elég távolinak látom a nagy összeomlást.

Te és a párod bepróbálkozhattok valami kamikáze-akcióval, de javaslom, hogy a vége előtt néhány pillanattal mindenképpen csukjátok be a szemeteket...

bekic # 2013.01.29. 14:09

Az ÁSZF-ben, Hirdetményben nem találtam arra vonatkozó kitételt, hogy a kamat, díjak, költségek a felmondás után is megilletik a bankot. Ezért kérdeztem, hogy van-e erre vmi jogszabály, bármi, mert alap esetben nem járna egy felmondott szerződés után, szerintem, így a banknak is érdeke lenne a mielőbbi behajtás.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.29. 07:19

A késedelmi kamat alapból éppenséggel a jegybanki alapkamat, de a bankok értelemszerűen nem érik be ennyivel. Egyébként ezt is a szerződés tartalmazza.

bekic # 2013.01.29. 06:01

Értem, persze, ezért nagyon hálás vagyok, hogy vetted a fáradtságot!
A tőkét és a kamatot, késedelmi kamatot nem vitatom, bár az érdekelne, hogy egy felmondott szerződés után jár-e a szerződésben rögzített kamat, vagy csak a jegybanki kamat + a késedelmi?
Azt nem tudom van-e erre a PTK-ban vagy a HT-ben, vagy bárhol erre vmi szabály?

gerbera317 # 2013.01.28. 22:12

Bocs, de egy 26 oldalas ÁSZF-et senki sem olvas végig ingyen, és főleg nem értelmez.

Ha megjön a fizetési meghagyás, ellent kell mondani, és előadni az álláspontodat. Aztán megvárni, mit mond erre a bank - bocsánat: a faktor - képviselője. Valószínűleg a II.3.x.x pontból és a IV.7.x környékén található dolgokból ki fogja tudni hozni, hogy amit felszámítottak, az valóban jár. De ha mégsem, a tőke és a kamat valamint a késedelmi kamat mindenképpen meg fogja illetni a jogosultat.

bekic # 2013.01.28. 16:40

Köszönöm.
Éppen az a problémám, hogy a fizetési felszólítás és az "özönvíz" között eltelt 4 év. A bank felmondta a hitelkártya szerződést, ezek után is jár neki a szerződés szerinti kamat, és a késedelmi és túlhívási díj? Az ÁSZF-ben semmi nem utal erre. Itt a felmondó levél:
https://www.dropbox.com/…v%C3%A9l.JPG
Párom bement a fiókba, mikor észlelte, hogy a felmondás után is jönnek a számlakivonatok a kamattal, költségekkel, de csak azt tudták mondani, hogy csak a teljes visszafizetéssel állítják le a számlát, és hamarosan bíróságra adják, ha nem fizet. A teljes tartozást nem tudta visszafizetni, kisebb összegű befizetéseket meg elvitte volna a kamat és a díjak, így inkább a többi tartozásait rendezte (ahol nem mellesleg szóba álltak vele, leveleztek is!), amelyeket jól sikerült deviza lakáshitelének törlesztéséhez szedett össze. Volt elég problémája, a lakást is elveszítette, utána írt a banknak 2010-ben (ezt már tudja igazolni), a vitatott díjak elengedését kérte és felajánlotta a tőke plusz kamat visszafizetését. Erre érdemi válasz nem érkezett. Telefonon szintén azt ígérték, hogy hamarosan bíróságra kerül.
A kérdés egyébként nem az, hogy ki húzta az időt, hanem, hogy a bank jogszerűen számít-e fel a felmondás után szerződésben foglalt kamatot és díjakat? Az ÁSZF-ben szerintem erről nincs szó, akkor mi igazolja őket? Vagy csak elkerülte vmi a figyelmemet?
ÁSZF:
https://www.dropbox.com/…20120420.pdf

gerbera317 # 2013.01.27. 22:33

Nem a jogosult húzta az időt, hanem az, aki nem fizetett. A jogosult nem köteles hosszas levelezgetésbe bocsátkozni. Ő kiküldte a fizetési felszólítást, érthető, magyar nyelven, azután pedig az özönvíz. Most már faktornál van a követelés, és ő sem fogja túlcifrázni: hamarosan jön a fizetési meghagyás, aztán vagy fizet a párod, vagy pedig elveszik tőle.

bekic # 2013.01.27. 17:19

Tisztelt Fórumozók!
Barátnőm hitelkártya szerződését 2008. májusában 170.000.- ft tartozás miatt felmondta az Erste, peresítéssel fegyegetve. Ennek ellenére havonta jött a számlakivonat, a havi kamatokkal és a késedelmi, valamint a túlhívási díjjal.A bankban azt mondták, csak akkor zárják le a számlát, ha kifizeti a tartozást. 2010. júniusáig sem történt semmi, akkor írt levelet, e-mailt, részletfizetést és a túhívási és késedelmi díj (havi 4000-) elengedését kérve, erre semmi válasz, csak 1 automatikus, türelmet kérő levél. A "Tartozáskezelési osztály" felhívása után azt ígérték, hamarosan perre viszik a tartozást. 2012. karácsonya előtt jött a felszólítás a Díjbeszedő Faktorháztól, 640.000.- ft-ról. Írtunk levelet mindkét helyre, egyelőre az Erstétől jött válasz, melyben közölték, hogy a tartozást engedményezték, a kifogásolt díjakat pedig a rendszer a visszafizetésig számítja.
Átolvastam az ÁSZF-et, melyből világosan kiderül, hogy a felmondással a hitelkártya számla megszűnik, semmilyen hivatkozást nem találtam a felmondás utáni díjak jogosságára. A számla megszűnése után csak az azután keletkezett tranzakciók ellenértékére és azok díjaira jogosult a bank az ÁSZF szerint.
Ez jogszerű így, évekig nem csinálnak semmit, húzzák az időt, hogy minél magasabb legyen a tartozás? Van erre valami törvény, vagy jogszabály, mitől ilyen magabiztosak?

Nick35 # 2013.01.03. 21:26

Tisztelt Fórumozók!

Volt egy Unicredites 400.000 Ft-os hitelkártyám, amit a válásom után sajnos már nem tudtam fizetni. Gyermekemet jelenleg is egyedül nevelem.
Végrehajtásra került az ügy, és jó ideje tiltják a fizetésem 33 %-át. Megkérdeztem a bérosztályt hogy mennyi összeg van még hátra a letiltásból. Mint kiderült befizettem már több mint 1.000.000 Ft-ot, és még tiltani fognak ugyanennyit. Ez törvényes? Kihez fordulhatnék segítségért? A bankhoz, vagy a végrehajtóhoz?

Tisztelettel

Nick35

KZs27 # 2012.11.26. 21:40

Kedves Fórumozók!
Nem olvastam vissza, remélem nem szerepelt túl sokat ez a téma és lesz aki elolvassa és válaszol rá.

Azt szeretném kérdezni,hogy hogyan járhatnék utána, hogy van-e a nevemen hitel.
Tudom érdekesen hangzik, de arra gyanakszom, hogy még pár évvel ezelőtt anyu vett fel a nevemre, vagy esetleg az én "kezességemmel" hitelt. 18 éves voltam és "csak" elkérte vmiért, hogy lefénymásolja az irataimat.
Tudom,hogy visszaélés is meg minden. De engem most a saját bőröm érdekel.
A hitel bármi lehet, mondjuk Széchenyi hitel vagy bármi.
Ezért lenne kicsit hosszadalmas minden bankot végigjárni. De hátha itt tudnak tanácsot adni.

ui.: egyébként én nem vettem fel soha semmilyen hitelt, még Tescos áruhitelt sem, soha.
Jelenlegi bankszámlám az OTP-nél van, arra kapom a fizetésem, abból nem vonnak semmit. szóval ezt kizárnám.
Ohh, és még valami! Természetesen megkérdeztem édesanyámat is, de van rá okom,hogy ne higgyek neki.
Válaszukat előre is köszönöm!

Ágika24 # 2012.11.09. 07:56

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A problémám a következő. Van egy otp-s személyi kölcsönünk svájci frankos, melyet 2007-ben vettünk fel 5 évre 600.000 Ft. November 13-án ez a hitel le is járt volna. Azonban a férjem tegnap szembesült azzal, mikor bement a bankba, hogy hiába jár le még mindig van kb. 600.000 Ft tartozás. Az árfolyam ingadozás miatt. Igy megnövelik a törlesztőt olyan háromszorosára, mert eddig 15.000-et fizettünk de így 50.000-et fogunk fizetni. És csak egy évre szól a hosszabbítás. Mi tévők legyünk? Kérném a segítségét minél hamarabb. Köszönöm.

vegrehajtasugyintezo # 2012.11.06. 16:56

Oh, ez nagyon fájt :)
Nos, én ezennel kiiratkozom az oviból. (nektek pedig további jó ölelkezést!)

Sherlock # 2012.11.05. 21:23

Laikushoz képest jó órabére van, meg tud fizetni.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.05. 20:30

Nem lesz olcsó. :)

vegrehajtasugyintezo # 2012.11.05. 20:26

Majd tőled veszek leckéket...

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.05. 11:50

Érdekes logikád van. Nem arisztotelészi, az biztos4

vegrehajtasugyintezo # 2012.11.05. 10:02

...sem az! (csak amennyiben a hitelszerződésben kifejezetten így nyilatkozik)