Hiteltartozás


takacskriszta # 2010.05.29. 17:46

Tisztelt Szakértő!
Nagyon bonyolult - legalábbis nekem az - ügyben kérem segítségét. Első házasságomban vettünk fel volt férjemmel - 20 éve - 1 millió forint lakáshitelt, de válásunk után ezt nem tudtuk fizetni - én gyes-en voltam, őt nem tudom.... Mindenesetre bírósági ügy lett belőle, a házat eladtuk 1 millió forintért, de még sok tartozás (díjak, kamatos kamatok stb.) maradt. Sok herce hurca után végül is megállapodtam a Faktoring céggel, és kifizettem a tartozást, 2.5 millió forintot. Akkor tanúk jelenlétében az ügyintéző azt mondta, nem maradt több tartozásunk, nyugodjak meg. Ez öt éve volt. (márciusban) Március elején kaptam a banktól egy levelet, hogy tartozásom van, 3.1 millió forint, amit ki kell fizetnem. Beküldtem nekik az összes papírt, a kifizetésről. Erre ők válaszoltak, hogy igen, azt kifizettem, de a szoc. polt ők áttették egy alszámlára, és most az nem volt benne a kifizetésben, ők a szoc. polt. nem is adták át a faktoringnak, és fizessek. Megírták azt is, hogy ha valaki a két adós és a két kezes közül átvette az értesítő leveleket, akkor az nem évül el........ Szeretném megtudni, hogy mit tehetek, ki kell e fizetnem a követelésüket? Hogyan tudom én - be tudom e egyáltalán - a volt férjemtől vasalni a már kifizetett, és ha ezt is ki kell fizetnem, ezt a kifizetendő összeget - mármint a rá eső fele részt? Hogy létezik, hogy öt évig nem is értesítettek arról, hogy van még tartozásom, és most pedig előkerülnek evvel. (a címemet tudták) Egyébként megjegyzem ennél a banknál vezetem a folyószámlámat, az évek alatt volt is náluk hitelem, lakáshitel is. Mit lehet tenni?
Köszönettel: takacskriszta

orangeman # 2010.05.28. 19:40

nikexy az elmondottakból úgy tűnik elévülhet


For God and Ulster

nikexy # 2010.05.28. 19:05

Először is köszönöm a választ! Bár nem nagyon értem, a behajtás nem tudom mikortól indult, csak azt hogy 2006 végén vitték el az autót, a behajtó elmondása szerint azóta nem tudják elérni. Én mint kezes papírt nem kaptam semmiről, tehát elvileg az autó elvitele volt az utolsó kapcsolatfelvétel. Feltételezem, hogy arról sem tudtak papírt adni neki hogy mennyi a követelésük. De ez már csak feltételezés, mert ennyire nem mentem bele a dolgokba, hiszen 6 hónapja csak informálódtak a hol létéről. Velem igazából most a napokban kezdtek el próbálkozni, de csak a barátnőmig jutottak. Mit jelent hogy nyugszik az elévülés?
Köszönöm a gyors válaszokat!

végrehajtó1 # 2010.05.28. 18:07

Alisia

Mivel 2 banknál van tartozásod van ezért 50%-ot fognak vonni.

orangeman # 2010.05.28. 18:02

nikexy, ha a (volt) férjedtől próbálják behajtani, addig veled szemben az elévülés nyugszik. Kérdés, hogy az a honnan indult.


For God and Ulster

Alisia # 2010.05.28. 17:56

Pazs

Köszönöm a választ!

És kissé megnyugtattál!
Még egy picit zavarnám, mert nagyon nem vagyok jártas ezekben a jogi dolgokban.
Én a Bank megkereséseit soha nem utasítom el.
Még a munkahelyem elérhetőségét is megadtam, mert nem volt meg nekik. Mert valóban szeretném rendezni a tartozásokat!
A kérdésem az, hogy ha sikerül a külföldön munkát megkapnom ami kb decembertől kezdődik, tehát januárban már lesz nagyobb össszeg a zsebemben... azt a számlát amit ott nyitok, hogy fogják elérni?
Vagy nekem kell megadnom a számlaszámot, vagy nyithatok egyáltalán így külföldön számlát?

Köszönöm a választ és Jó hétvégét kívánok!

pazs # 2010.05.28. 17:41

Összesen 33%. És hogy miben lehet megállapodni a bankokkal, meg hogy lehet-e, azt csak az adott bank tudja, de általában értékelik az együttműködési szándékot, és az minél korábban jön, annál jobb.

Alisia # 2010.05.28. 17:31

Szép Napot Mindenkinek!

A kérdésem a következő:

Több hitelkártyát is igénybe vettem az elmúlt években, amiket eddig rendben fizettem..de most megváltoztak a körülmények.
Jelenleg 2 különböző banknál a hitelszerződés felmondása előtt vagyok.
A kérdésem az, hogy a fizetésemből mennyit tilthatnak le,ha egymás után érkeznek a letiltások?
Külön -külön tiltják a 33% -ot, azaz 66% összesen, vagy csak 33% -at és sorban vonják egymás után?
Milyen megállapodást lehetne még kötni a bankokkal a hitel felmondása után.
Én szeretném rendezni a tartozást, de hát életben is kell maradni közben....
Van lehetőség megállapodni velük?
Köszönöm a választ!
Üdv: Alisia

nikexy # 2010.05.28. 13:01

Sziasztok!
Nekem olyan problémám van, hogy 2002 ben elváltam, volt egy autónk a férjem nevén, hitelt is ő vettfel rá én vagyok a kezes, de persze ez nem közjegyzői hanem ilyen 1 papíros kezesség vállalás. Az autót 2006 végén elvitte a bank, az exem eltűnt a föld színéről is, a behajtó nem találja, úgy fél évvel ezelőtt megkeresett a behajtó az iwiw-en keresztül, hogy tudom e hol van, tegnap óta meg folyamatosan hivogatják a barátnőm számát és fenyegetőznek, mert arról hívtam vissza őket. Én úgy vettem ki hogy csak a barátnőm számát tudják, nekem még a mostani nevemet sem. Ha az adóst nem találják és hivatalosan nem tudnak kiértesíteni, elévülhet e a tartozás jövőre? Vagy most ezt nekem kell kifizetni helyette? Mit tehetek ellene, mert több millió után még ha ezt is a nyakamba varják én megőrülök!!!! Persze az úriembert előkeríteni nem tudom. Van e a behajtó cégnek lehetősége és joga lekérni az adataimat??? Vagy köröztetni a rendőrséggel!!!

jocomano77 # 2010.05.28. 12:36

Sziasztok!

Segitségeteket tanácsotokat kérném.

Édesapám két banknál is 3 hitel kárytát vett fel.
A 3 hitel kártyából 2 egy banknál van. A 3. egy másik banknál. Ahol a két hitelkártyája van ott van a nyagyobb hitel tartozása. Ezt a apám már nem tudja ki fizetni. Most ott tart apám hogy a bank felmodta a két hitel kártya tartozását.
A harmaidkat még tudja fizetni. De már azt is nehezen.
Édeapám nyugdíjas már, nyugdíja összege jelenleg 45900 forint. A hitelt nem most vette fel. Korábban vette fel a hitelt amikor még dolgozott.
A lényeg nem tudja ebből a kis nyugdijból fizetni a hiteleit. A nyugdíja saját, külö álló számlára érkezik néki. Van egy ingatlanja amelyben benne is lakik. Ez az ingtaln melyben benne lekik 1/2 tulajdoni hányada van. A másik 1/2 része az édes anyámé.
Kérdésemi pedig: Ha foglalásra kerülne sor. Abban az esetben édesanyám 1/2 tulajdoni hányadát is foglalhatják? Vagy csak az apám tulajdoni hányadát?
A másik kérédsem: Ezen kivűl van még apámnak egy második ingatlanja is amelyben szintén 1/2 tuladoni hányada van. De ez a másik ingatlan ráadásul özvegyi haszon évezettel terhet. Foglalhatja-e ezt is e a végre hajtó?
A harmadik kérédsem: Előbb a nyugdijára kerül-e végre hajtás, vagy előbb az ingatlanra vagy ingoságokra?
A 4. kérdésem: apám lakásában, a kábel televizót én fizetem. S jelenleg ott digitális kábel tv van, melyhez a szolgáltató bérbe adott Set-top-box-ot. A set-top-box a szolgálató tulajdonát képezi! A előfizető, és a számala fizető is én vagyok! Nekem tartozásom nincs. Kérdezem ha ingoság foglalásra kerülne sor, akkor foglalhatják más tulajdonát is? Vagyis a szolgálató tulajdonát?
És ha igen, akkor én hogyan számolok el a szolgálatóval szemben?
Mi a menete a végrehajtásnak, végrehajtás szempontból? Mit hajtantanak előbb végre, (jövedelem, ingoság, ingatlan) sorrendre gondolok?

monalisa1 # 2010.05.04. 22:11

A kérdező több banknál is hamis adatokkal hitelt vett fel másoknak szívességből... - ezt ő írta 2010.03.30. 09:38-kor.

nandy # 2010.05.03. 07:10

Jó lenne, ha a banknak tennéd fel ezt a kérdést. Azt sem tudni, milyen jogcímen lett tartozásod...

Pysti # 2010.05.02. 20:38

Napokkal ezelőtt feltettem egy kérdést. Jó lenne, ha reagálnának rá.

Pysti # 2010.04.27. 19:58

Egy bizonyos ideje nem férek hozzá a raiffeisen számlámhoz, igy nem tudom nyomonkövetni a folyószámla tartozásomat, vagyis annyit követelnek amennyit akarnak?

végrehajtó1 # 2010.04.27. 16:33

Inkább a lakás lesz lefoglalva.Már mint a fele.

Piroska24 # 2010.04.27. 15:09

Sziasztok!
A problémám az lenne, hogy van egy bátyám, aki sajnos nem tudja fizetni a hitelét egy ideje. Már kapott végrehajtási papírt is. A baj, hogy van a szüleinknek egy családi háza, aminek az 50%-a az övé. Ide van bejelentve, de nem itt lakik. Ebben a házban semmi nem az övé, hanem a szüleimé, akik 28 éve itt laknak.Ők a hasznonélvezők. A kérdésem az lenne, hogy ettől függetlenül elvihetnek-e bármit a házból. Jelzálogot nem írtak a házra.

Várom a segítő válaszokat. Piroska

végrehajtó1 # 2010.04.14. 18:50

sunbaluka

Mit szabad megtenniük velem szemben a cégnek?

Mindent amit te megengedsz nekik.

Ha személyesen felkeresnek be kell engednem őket a lakásba?

Csak ha akarod.
Summa-summárum:annyi joguk van minta szomszédodnad.Azaz semmi.De ha nem fizetsz nekik akkor elöbb utóbb bíróságra viszik a tartozást.

Feleségemtől elváltam de még a régi cimem van a nyilvántartásban, itt fognak keresni? A cég indithat végrehajtást ellenem”?

Igen először ott keresnek.Índíthat cég is.

hiteldoktor # 2010.04.14. 15:36

Hali!
A "behajtó" (követeléskezelő)a bank megbízottja, semmiféle hatósági jogosítvánnyal nem rendelkezik. Nem vagy köteles beengedni. Ha nem tudsz fizetni, akkor a bank dönti el, hogy mit tesz.
Ha közokiratba foglalt a hiteled, akkor közvetlenül kezdeményezheti a végrehajtást, amennyiben nem közokiratban van, úgy fizetési meghagyási vagy peres eljárást kell indítania ellened, amelynek jogerős pernyertességét követően kezdeményezheti a végrehajtást.
Ha a nyilvántartott címed a volt feleséged lakása, akkor a hivatalos okiratok, így pl. a fizetési meghagyás is oda fog érkezni, és ha átveszik, vagy beáll a kézbesítettség vélelme, akkor ellentmondás hiányában akár jogerőre is emelkedhet a meghagyás, így végrehajtható lesz.
Üdv
hiteldoktor

sunbaluka # 2010.04.14. 15:25

Üdv mindenkinek. Sajnos bedőlt 1–2 hitelem. A bank átadta egy kintlévőség kezelő cégnek a hitelemet. Mit szabad megtenniük velem szemben a cégnek? Ha személyesen felkeresnek be kell engednem őket a lakásba? Mi van ha nem tudok fizetni nekik sem?Feleségemtől elváltam de még a régi cimem van a nyilvántartásban, itt fognak keresni? A cég indithat végrehajtást ellenem? Köszönöm!

monalisa1 # 2010.04.01. 16:56

Pysti

Ne haragudj de elég kevered az egyes kérdéseid témáját - igyekeztem visszaolvasni...

Ami a jelen 28e Ft dolgát illeti előzőekben még valami 72e Ft-ról írtál - vélem a két téma egymástól független.

Ha neked a pénzbefizetés akként megnyugtató hogy ne csekken hanem közvetlenül a jogosultnak, akkor arról is kapsz nyugtát - a későbbeikre nézve gondosan őrizd meg.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Pysti # 2010.04.01. 11:51

nandy Arról szó csincs, hogy kiakar bújni a fizetési kötelezettség alól, hanem arról, hogy köteles-e a teljes kapott összeget postai csekken befizetni, vagyis a 28500Ft-ot

nandy # 2010.04.01. 09:00

Kaptál már választ, sőt, százszor leírták arra is, amit legutóbb kérdeztél.
A végrehajtó (nem a behajtó) szinte bármit lefoglalhat, ami a tiéd. Az más kérdés, hogy ha forgalomképtelen dologról van szó, vagy többe kerülne az árverezés, mint amennyiért el lehet adni, akkor nem foglalkoznak vele.

De egyébként félreérted a fórum működését, itt nem arra adnak tanácsot, hogyan lehet kibújni a fizetés alól...

Patrika # 2010.04.01. 07:39

Kapok választ a kérdésemre??????????????


Hol kérdezhetek?

Pysti # 2010.03.31. 20:33

Kérheti-e a bank vagy a megbizottja a hiteltörlesztés postai csekken történő befizetését, vagyis azt a pénzt amit kézhez kap. Ha van munkáltatói igazolás akkor miért nem a munkabérből tiltanak le, miért zaklatják lekezezelő hangon az ügyfeleket.

monalisa1 # 2010.03.31. 17:59

Egy hitelfedezeti biztosítás halálesetre szóló biztosítási szerződés - szerencsére a lányotok él.

Azt neked kell tudni hogy ama biztosítást mire is kötötte: lakáshitel és/vagy személyi kölcsön stb., de sajnos fizetni kell tovább...

Esetleges nemfizetéskor a bank minimális türelmi idő után felmondja a szerződést és egyösszegben kéri a teljesítést, ellenkező esetben az ügyben eljár a bírósági végrehajtó: foglal, jövedelemből letilt, rossz esetben árverezteti a hitelfelvevő tulajdonában lévő ingatlant/ingatlanrészt.

Nézzétek át a hitelszerződést és az ahhoz kapcsolódó hitelfedezeti biztosítási kötvényt.

Esetleg a bank további információval tud szolgálni.

"Lisa"
laikus hozzászóló