Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


arveresvevo # 2022.08.09. 12:59

Kedves Mindenki!
Árverésen megnyertünk egy ingatlant, azonban a jegyzőkönyv aláírása után jelezték, hogy az árverés semmis, mert adathibák voltak a hirdetményben, így újra meg lesz hirdetve, tehát nulláról kezdhetünk mindent. Így viszont már nem biztos, hogy ugyanazon az áron sikerül hozzájutni. Ilyen esetben van-e bármi, ami a vevőt védi? Csak az előleg volt kifizetve, amit majd visszautalnak. Köszönöm, ha valaki tud erre a kérdésre választ adni.

drbjozsef # 2022.08.08. 20:41

Lagopagosz,

Gondolom, az elérhető információkból már alaposan felkészültél. (hiszen éppen most akarod elkótyavetyélni a megtakarításaidat)
Tehát nyilván pontosan tudod, mi az eredménye az utolsó másodpercekben tett licitnek...
Ezzel nem a neppreket űzöd el, magadat teszed majd földönfutóvá.

Csuklósbusz # 2022.08.08. 19:47

Földárverés még személyes, ott is az van hogy jönnek az emberkék, és megmondja szó szerint hogy az összeset megveszi amit csak kikiáltottak.
Effektíve ebből élnek, ráálltak és van is tőkéjük bőven.

MBVK ugyanez csak online. Egy kérdésem lenne: az ilyen cégek is vakon licitálnak, ha másnak megéri akkor nekik is?

Azért nem aktiválnak folyamatost mert nem nézik meg, nem nyomoznak, de ha valaki másnak megéri akkor nekik is a mottó?

Aminél nincs kép vagy semmitmondó, esetleg osztatlan közös de nem derül ki a kiírásból csak a sok tulaj annál van némi esély...

A tiszta tuti üzletnek kinéző az amire nekem mint kisjátékosnak az előleget sem érdemes utaztatni.

Csuklósbusz # 2022.08.08. 19:38

Elsőnek licitálni azért jó mert akkor mindig jön a mail hol tart az ár, meg az első licitálóként lesz a legkissebb gond ha a végén mégse fizetem ki. :-)
Első otthonnak csak olyat vegyél amiről pontosan tudod hogy mit veszel mert pl a szomszéd ház vagy éppen egy lakás aminél tudod hogy nem tudja kitüzelni a tetőgerendát stb.
Tapasztalatom az hogy folyamatos árverést nepperek soha nem indítanak el, úgy vannak vele annak oka van hogy nincs elindítva, folyamatosnál mindig résen kell lenni és jól utánnanézni mi lehet az oka hogy még nem indult meg.

De ha elindítom akkor már azoknak is érdekes lesz akik ebből élnek de nem merték elindítani. Mezítlábas kezdők szokták hogy amint lett licit rögtön rátesz egy lépcsővel. Profik soha nem szállnak be az elején, erre szakosodott kft alkalmazottja az utolsó 5 percben fog csak ránézni és el is viszi. Licitnaplóban látszik is a felhasználónevek alapján, a lelkes amatőrók ha még résen is vannak a végén mégis jönnek az új nevek és átveszik a vezetést.
Ilyenkor nem is érdemes nyerni, mert ők tapasztaltak és pontosan tudják mi az az ár aminél ki kell szállni. Sőt egyre többszőr látom hogy van ami piaci áron megy már el, szakosodtak erre "nepperek" már nincs ingyen ebéd.
Volt mikor egy 600 ezres lakást folyamatosból elindítottam, majd a végén jött egy kft, feltoltam 2,4 millióra, egyedül harcoltam, a kft nyert és 7-ért adta el végül.
Legutóbb a faluban egy telket toltak fel 300 ezerről 1 millióra. Összedőlt ház volt rajta de a fényképeken még állt. A vevő itt hüledezett hogy mennyire rácseszett mert élőben meg se nézte előtte, csak azt hitte hogy 1 millióért kap házat. :-)

A VH pofátlanul olcsó beetetős árakat szokott kirakni, de teljesen jó így mert a piac megmondja majd mennyit is ér valójában.

Majordomus # 2022.08.08. 19:27

Lesz még néhány ilyen vevő....

gerbera317 # 2022.08.08. 18:39

érdemes-e minnél előbb ajánlatot tenni, vagy csak az utolsó percekben
Ha olcsón, nem felvert áron akarsz vásárolni, leginkább azzal tehetsz érte, ha csak az utolsó másodpercben teszel vételi ajánlatot.

recece # 2022.08.08. 16:23

Felejtsd el nincs ingyen ebéd! Ha fogalmad sincs az érverés menetéről akkor tuti a szívás....Persze mehetsz a saját fejed után te dolgod.

Lagopagosz # 2022.08.08. 15:41

Árverési vevő lennék, nem nepperkedni, otthont szeretnék megfizethető áron, taktikákat tudtok nekem ajánlani az árveréshez? Pl érdemes-e minnél előbb ajánlatot tenni, vagy csak az utolsó percekben?

Mi az ami elijeszti a neppereket?

Majordomus # 2022.08.02. 18:20

A szerződéseket illene komolyan venni. Akkor is ha hátrányos lesz.

Senkit nem kényszerítettek fegyverrel az aláírásra.

gerbera317 # 2022.08.02. 16:09

Én végtelenül igazságtalannak tartom, hogy egyesek vetetnek maguknak ingatlant, és utána kirúghatják a bankot, és még a közvélemény is mellettük áll. Én meg nem rúghatom ki a bankomat, és továbbra is fizetnem kell. Ez szemétség, úgy-e?

Robiiot # 2022.08.02. 12:06

zabhegyező:
Gondolom még egyik ismerősödnek sem adtál kölcsön aki azután nemes egyszerűséggel elfelejtette visszafizetni, esetleg az autódat se törte össze részegen valaki aki utánna nem akarja kifizetni a javitást.
Az meg hogy valaki vesz egy lakást, amit elfelejt kifizteni azt teljesen normálisnak véled? Mert ha úgy lehetne akkor vennék én is egyet a Balaton partján, meg Budán egy másikat Dunai panorámával. Esetleg értékhatár legyen (Borsodban nem kell fizetni a 2milliós ház után)?
A károsult meg pont azok a szolgáltatók akiktől lopják a vizet,áramot,gázt,hitelt,parkolást,telefont,tv-t,közös költséget,adót nem az aki lopja.

papinianus88 # 2022.08.02. 11:32

zabhegyező: és mennyire méltánytalan a nem fizető adósok esete azokkal szemben, akik rendszeresen, bármilyen gazdasági változásra reagálva "kinyögik" a vállalt kötelezettségeiket?! Tudod, ha az árverési vevő nem veszi meg az ingatlant árverésen, egyeseknek a kamat mértéke olyan magas, hogy az ingatlan értékesítésén kívül soha nem tudnál teljesítenie a restanciáját. Az árverési vevő, ahogyan a kötelezett,vagy a végrehajtó: ember. És az ember mind különbözőek. Bizonyosan ugyanúgy vannak "rossz" adósok, ahogyan vevők, vagy végrehajtók. Megfordítva: ugyanúgy vannak "jók" is. Az értékrendszereden neked is van mit csiszolni, de ez nem a mi dolgunk, csak akkor a fórumon úgy nyilvánulj meg, aminek van értelme. Üres fröcsögésnek nincs értelme.

drbjozsef # 2022.08.02. 08:29

zabhegyezo,

Az erkölcsi normáidba belefér, hogy az árverési vevő kesergésén örömködj. Akkor mi a véleményed az adósokról, akik nem teljesítik vállalt szerződési feltételeiket, ezért kell kényszerértékesíteni vagyontárgyukat? Kutyák? Férgek? Ha velük nincs baj, érdekes egy erkölcsi normáid vannak...

zabhegyezo # 2022.08.01. 19:47

Nem tenném,az erkölcsi normáimba nem fér bele.Igy kimondottan örül9k mikor itt keseregnek az árverési vevök..Az elmult rendszerben ezeket lecsukták volna.

Majordomus # 2022.08.01. 18:50

Ha neked lenne erre pénzed te sem hagynád ki a lehretőséget!

zabhegyezo # 2022.08.01. 16:09

Azok a nyerészkedő árverési vevők akik aztán késöbb keseregnek nennyi gondjuk van megérdemlik sorsukat.Ahol lehet keresztbe kell nekik tenni ez minden károsult kötelezettsége velük szemben.

Atti74 # 2022.07.27. 07:11

Köszönöm a válaszokat!

drbjozsef # 2022.07.27. 06:29

Atti74,

Milyen jogokat lehet ilyenkor érvényesíteni?
A Ptk. közös tulajdon fejezetében találhatóakat. Az, hogy 50%-nál nagyobb a tulajdoni hányadod, annyiban jó, hogy a másik fél jelentős érdekeinek sérelmét kivéve egyedül dönthetsz szinte minden kérdésben az ingatlannal kapcsolatban.

Pl mi van ha a társtulajdonos el szeretné adni az ingatlant, megegyezhetünk-e közös eladási árban és osztozunk arányosan?
Közös megegyezéssel mindent lehet, de egyébként nem kell az engedélyed, hogy eladja a részét, csak elővásárlási jogod van, ha kötött szerződést valakivel. És neki is a te részed eladásakor ugyanez.

Ha nem szeretné eladni, igényt tarthatok-e ingatlanhasználati díjra, vagy ha jelenleg is ki van adva, annak az arányos részére?
Ha nem akarja eladni, és te BE AKARSZ KÖLTÖZNI, hogy használd a tulajdonodat, és azt utasítja el, akkor jogosult leszel a többlethasználati díjra. Bérbe adás esetén természetesen kell a beleegyezésed, és a tulajdonrész arányos bérleti díj illet meg. Sőt, nem is a beleegyezésed kell, hiszen többségi tulajdonos vagy.

Sombokor # 2022.07.27. 05:15

@Atti74

"Pl mi van ha a társtulajdonos el szeretné adni az ingatlant, megegyezhetünk-e közös eladási árban és osztozunk arányosan?"

Igen, megegyezhettek, természetesen. Eladhatjátok közösen, és abban állapodtok meg, amiben akartok.
Ha külön el akarjátok adni a részeteket, akkor a másiknak elővásárlási joga van.

"Ha nem szeretné eladni, igényt tarthatok-e ingatlanhasználati díjra, vagy ha jelenleg is ki van adva, annak az arányos részére?"

Igen. Az ingatlan hasznai a tulajdonostársakat tulajdoni hányaduk arányában illetik meg. (És a terhei is így oszlanak meg.) Továbbá bérbe adni csak minden tulajdonos hozzájárulásával lehet. Vagy úgy, hogy mindketten benne vagytok a szerződésben mint bérbeadók vagy úgy, hogy egyikőtök meghatalmazza a másikat a bérbe adásra.

Vagy megszüntetheted a közös tulajdont perben, ha nem tudtok megegyezni.

Atti74 # 2022.07.26. 18:51

Sziasztok! Biztosan volt már korábban hasonló kérdés, de nem tudom, hogyan keressek rá. Abban kérnék tanácsot, hogy milyen lehetőségeim vannak, ha nem 1/1 tulajdoni hányadot veszek árverésen, hanem tört részt, de félnél nagyobbat. Milyen jogokat lehet ilyenkor érvényesíteni? Pl mi van ha a társtulajdonos el szeretné adni az ingatlant, megegyezhetünk-e közös eladási árban és osztozunk arányosan? Ha nem szeretné eladni, igényt tarthatok-e ingatlanhasználati díjra, vagy ha jelenleg is ki van adva, annak az arányos részére? Köszönöm

H_alex # 2022.07.22. 12:09

A mézesmadzag ügy utolsó pillanatban lett törölve, a pénz máris visszaérkezett.

gerbera317 # 2022.07.22. 12:05

Nem adja át a tárolót, mert az irta korábban adtam be az átadási kérelmet
Nem bánom, vitatkozzál csak...

6karakter # 2022.07.22. 12:03

Most volt végrehajtó váltás a régi egyértelműen át akarta adni, az új utasította el

6karakter # 2022.07.22. 12:01

154.... Nem volt irodai intézkedés, mert az előző végrehajtó át akarta adni, (és nem elutasítani) így amit küldött az nem irodai "átadás" volt, hanem tájékoztató a veszélyhelyzetről, azaz hogy azért nem tudja átadni, mert veszélyhelyzet van etc és ha majd elmúlik.......

6karakter # 2022.07.22. 11:54
  • Nem adja át a tárolót, mert az irta korábban adtam be az átadási kérelmet, mint kellett volna, de lehet nem értem a választ.

Tárolókat is kiírnak átadásra és felnyittatják, ha azt nem adja át önként az előző tulajdonos.

  • Külföldi személy, elvileg talán van még ott címe, de ahogy kivettem a félszavakból lehet a lakásra is van végrehajtás.

Tehát, ha külföldinek ugyanott van cime, elvileg a PKKB-n kéne pert inditani hogy a biróság tegye ki?
Nem vesznek át semmit. Én küldtem neki levélben kérést, hogy adja át az ingatlant de az is még akkor nemkereste jelzéssel jött vissza.