T. Jogi Szakértők! (főként gerbera,papianus,osztap,bjozsi stb.)
Tanácsot kérnék (nem fogok akadékoskodni, ha nincs igazam, elfogadom, nem fogom megkérdőjelezni a hozzáértőket, magamat stresszelni.
Tényállás: Adott egy ingatlan, amit megvásároltam árverésen. A végrehajtó tájékoztatott, hogy az árverés ellen kifogás van, valószínű a jegyzőkönyv ellen is az lesz, így a törvény (149 szakasz) szerint nekem majd a jogorvoslat elbírálását követő felhívás szerinti 15 napon belül kell fizetnem. De mondta, hogy keressem őket, mert alapból 15 napon belül fizetnem kell, ha nincs kifogás.
Jött a kifogás. Tájékoztatott a végrehajtó, hogy ez hatással van a birtokba adásra, a jegyzőkönyvben is feltüntetésre került a szigorú határidő, és mondta, hogy a bíróság döntésére figyeljek, járjak el, mert ha nem adom be időben, nem tud mit tenni, elutasítja.
Pár hónappal később jött a felhívás a végrehajtótól, hogy fizethetek 15 napon belül. Kifizettem. Megkaptam a földhivatali bejegyzést is. Írtam a végrehajtónak, hogy rendben, tudom, hogy moratórium is van, de akkor ha már 15 napon belül fizettem, kérem azonbelül a birtokba adását az ingatlannak. Legnagyobb meglepetésemre megírta a végrehajtó, hogy a kérelmem elkésett, perben tudom kérni a birtokba adást.
Az indokolásában az alábbiak szerepeltek nagyjából kimásolom:
Vht. 154/A. § (1) alapján az utolsó vonatkozott rám, hogy jogorvoslat előterjesztése esetén pedig az erről szóló határozat rendelkezése szerint a határozat jogerőre emelkedésétől számított 15. napig kötelesek az ingatlant ingóságaiktól kiürítve elhagyni, és biztosítani, hogy a végrehajtó átadja azt az árverési vevőnek. Azt írja, hogy törvényhozótól függ, mert máshogy írja mint a 149nél. Nem végrehajtói levéltől 15 napon belül, hanem a jogerőtől 15 napon belül menjen el az adós és onnantól számított 15 napon belül írhattam volna. Azt írja, hogy a végrehajtó is a bíróságtól (Törvényszéknél volt) bőven azután kapta meg, hogyha írt is volna nekem már kikéstem volna. Azt írta még, hogy jogi érdekemet ha igazoltam volna a bíróságon, amit jelzett, akkor kérhettem volna a bíróságot, hogy a jogerőről haladéktalanul tájékoztasson.
Felhívtam telefonon, azt mondta, hogy sajnálja, de rossz ebből a szempontból a törvény a 154/A -ban. Azt mondta jogvesztő, törvény mondja ki a határidőt, ő nem tudja azt kibővíteni, ezért perben kérjem és akkor majd birtokba adja a végrehajtó.
Kérdéseim, meglátásaim:
- Nem értem, hogy lehet kérni birtokbaadást mielőtt fizetnék?!!! ÉRtem hogy ezt írja a törvény, de nonszensz. És ha nem fizetek?
- Mintha a végrehajtó csak lusta lenne birtokba adni és kitalálja ezt. Persze amit leírt felfogtam, de dühítő, hogy nem tudok mit kezdeni. Az ingatlanban amúgy laknak.
- Biztos nem javíthatja ki valahogy, vagy terjesztheti ki a határidőt valami emberszagúra a végrehajtó. Azt mondja a bíróságtól ő is 1 hónappal a jogerő után kapta a levelet. Ami azt jelenti, hogyha aznap szól is elkéstem!!!!!!!!!! mert 15 + 15.
- Ha azalatt szétverik az ingatlant, akkor a végrehajtó felel, vagy aki bentvan??
- Végrehajtási kifogást beadok ez ellen a jegyzőkönyv ellen annak mi az esélye? Megsemmisítheti és kérheti a végrehajtót h adja birtokba??
Köszönöm a válaszokat úgy az egészre. AHOgy igértem nem fogok akadékoskodni, ilyen mélységben nem ismerem a törvényt.
Valaki voltam.