Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


Heroes # 2019.12.29. 11:10

Köszönöm a válaszod gerbera.

Bori Bori # 2020.01.02. 07:47

A besorolás korrekt, és a valóságnak megfelel. Az illetéktörvény szerint is lakóépület, ráépített tetőszerkezet és még nem tudom milyen készültségi fok van felsorolva. 4% illetéket fognak kiszabni, nem fogsz tudni élni a beépítetlen területhez járó 4 év illetékfelfüggesztésre, nincs választási lehetőséged. Fizettem már így illetéket, tulajdoni lap szerint beépítetlen területen a valóságban 80% készültségű lakóházra.

drbjozsef # 2020.01.02. 08:47

Pontosan :

Itv szerint :

lakóház építésére alkalmas telektulajdon: az építésügyi szabályoknak és a településrendezési tervnek megfelelően kialakított, lakóépület elhelyezésére szolgáló, beépítetlen földrészlet vagy olyan földrészlet, amelyen az f) pont szerinti szerkezetkész állapotot el nem érő, lakóház céljára létesülő építmény áll;

f.[...] Lakásnak minősül az építési engedély szerint lakóház céljára létesülő építmény is, amennyiben annak készültségi foka a szerkezetkész állapotot (elkészült és ráépített tetőszerkezet) eléri.

Heroes # 2020.01.02. 15:44

Ebben az esetben nem az illetéktörvény szerinti besorolással van a gond, hanem a végrehajtási törvény szerintivel. Ugyanis

Vht. 147. §  (4) 

*  Lakóingatlannak kell tekinteni

a) a lakás céljára létesített és az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott vagy ilyenként feltüntetésre váró ingatlant (tulajdoni illetőséget) a hozzá tartozó földrészlettel, ha arra használatbavételi engedélyt adtak ki,

b) az ingatlan-nyilvántartásban tanyaként feltüntetett lakó-, illetőleg gazdasági épületet, épületcsoportot és az azonos helyrajzi szám alatt hozzá tartozó föld együttesét.

Mivel a szóban forgó ingatlanra nem kérték ki a tulajok használatbavételi engedélyt miután a ház elkészült, így nem tekinthető lakóingatlannak a vht. szerint. Ami azért gond, mert a végrehajtó a kikiáltási ár 100%-án akarja árverezni, holott 50%-kal érvényesen lehetne licitálni.

A 4%-os (esetemben első lakáshoz jutóként 2%-os) vagyonszerzési illetékkel tisztában vagyok.

Így mit gondoltok?

gerbera317 # 2020.01.02. 15:57

vagy ilyenként feltüntetésre váró ingatlant
Na, ez éppen arra vár.
ha arra használatbavételi engedélyt adtak ki
A végrehajtó nem vizsgálja, hogy kértek-e ilyet, illetve adtak-e ki, vagy hamarosan adnak-e ki ilyet. Megnézte az ingatlant, látja, hogy az egyébként lakóingatlan, valószínűleg hamarosan így is lesz nyilvántartva, tehát nem telekáron kerül kiírásra. Akinek ez nem tetszik (és jogosultsága is van hozzá), tegyen ellene kifogást.
És a végrehajtó most nem veled packázik. Nyilván tisztában van a helyi viszonyokkal, és tudja, hogy azt úgy is meg fogják venni, akár még előled is.
Illik tudni, hogy a végrehajtó sokszor nemcsak a végrehajtást kérő érdekeit képviseli, hanem az adósét is. Ahogy ebben az esetben is.

arveresvevo # 2020.01.03. 08:23

Kedves Fórumozók!

Októberben vásároltam egy lakóingatlant árverésen. A végrehajtó arról tájékoztatott, hogy téli időszakban nincs további teendő, mert nem lehet kilakoltatni. Azonban mint utóbb kiderült, ettől függetlenül kérvényeznem kellett volna a végrehajtónál 15 napon belül az ingatlan kiürítését, amiből már kicsúsztunk.

Kérdésem, hogy most már csak a jegyző által igazolt bejelentés útja maradt?

Ha a közjegyzői bejelentés alapján a végrehajtó kilakoltat (akár rendőrség bevonásával) annak költsége a vevőt vagy az adóst terheli? Mekkora ez a költség?

Én intézhetem közvetlenül az adóssal a birtokba adást? Ha igen, a dokumentumnak vannak formai/tartalmi követelményei?

Sajnos a végrehajtó iroda csak félinformációkat ad.

Előre is köszönöm, ha tud valaki segíteni!

gerbera317 # 2020.01.03. 17:25

már csak a jegyző által igazolt bejelentés útja maradt?
Miért, az egy másik út?
Az adós és az adós jogán az ingatlanban lakó személyek az árveréstől számított 30. napig kötelesek az ingatlant ingóságaiktól kiürítve elhagyni, és biztosítani, hogy a végrehajtó átadja azt az árverési vevőnek. Ha a kiköltözésre eddig az időpontig nem került sor, az árverési vevő a kiköltözési határidő lejártát követő 15. napig kérelmezheti az ingatlan kiürítését. A végrehajtó köteles - a lakóingatlan kiürítésére irányuló kérelem részére történt kézbesítését követő 8 napon belül - tájékoztatni a lakóingatlan fekvése szerint illetékes jegyzőt arról, hogy az árverési vevő az ingatlan kiürítésére irányuló kérelmet terjesztett elő. A végrehajtó akkor intézkedik az ingatlan kiürítése iránt, ha a jegyző részére megküldött tájékoztatástól 60 nap eltelt.
Tehát az a jegyzős út a kérelem szerinti kiürítésnek a szerves része, nem pedig valami külön út.
Igen, átvágott a végrehajtó, mert lenyugtatott, hogy pihi van a moratórium miatt, közben pedig a kérelem jogvesztő határideje szépen eltelt.
Kérd a végrehajtót (nem az irodát!!!), hogy hárítsa el a félretájékoztatás miatt kialakult helyzetet. Ha erre nem hajlandó, akkor már csak a kiürítés iránti per és arra irányuló végrhajtás lehet a megoldás.

brobi33 # 2020.01.09. 11:10

Üdv! Nem bírok belépni az mbvk oldalára reggel óta, pedig licitálnom kellene. Máshol se megy? Valakinek esetleg van infója, hogy mikorra várható a helyreállása?

gerbera317 # 2020.01.09. 12:29

Máshol se megy?
Nem jó a kérdés. Ha a szerver nem megy, vagy nem elérhető, akkor egyetlen kliensről sem érhető el. Például tőlem sem.

ReJo # 2020.01.09. 12:36

Kedves Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni egy árverezett ingatlannal kapcsolatban.

Az árverési hirdetményben tulajdoni hányadként az alábbi adatok szerepelnek: 3/6+1/6+1/6+1/6= 6/6.

Ezáltal úgy vélem, hogy ez ebben az esetben egy 1/1-nek felelhet meg, viszont a 3/6-os tulajdonosnak a tulajdoni lap szerint özvegyi jog van bejegyezve.

Ez pontosan mit takar? Az özvegyi jog egyenlő a haszonélvezeti joggal?

Árverés adatai alapján nincs olyan személy aki nem köteles kiköltözni.

A választ előre is köszönöm!

drbjozsef # 2020.01.09. 13:20

ReJo,

Igen.
Igen.

Grave7 # 2020.01.09. 13:36

@ReJo: Ha tehermentes és beköltözhető szerepel az árverési hirdetményben (nem az online adatlap, hanem letölthető pdf az árverési hirdetmény), akkor törlésre fog kerülni az özvegyi jog is (az alábbi szabály alapján).

Vht. 137. §
(2) Nem terheli az ingatlant megszerző tulajdonos tulajdonjogát a haszonélvezeti jog - függetlenül attól, hogy az ingatlan-nyilvántartásba be van-e jegyezve -, ha annak jogosultja a végrehajtást kérő követelésének kielégítéséért felelős, vagy ha azt a jelzálogjog keletkezése után szerződéssel létesítették.

gerbera317 # 2020.01.09. 13:39

Kezdetben volt az 1/2 + 1/2. Ők vették fel a hitelt. Aztán az egyik 1/2 meghalt, annak három örököse most az 3 x 1/6. A túlélő 1/2 pedig a 3/6. Ennek özvegyi joga van a másik 1/6-okon. Ugyanakkor ez az özvegyi jog nem a 137. § (2) szerint nem terheli az árverési vevő tulajdonjogát.

gerbera317 # 2020.01.09. 13:40

Jah, megelőztek. :-)

Zidane81 # 2020.01.09. 19:20

Jó estét!Lenne egy kérdésem?Ha nyerek egy árverést de vissza akarok lépni(a feltételeket tudom),és A KÉRDÉS a ki írt második árverésen nem licitál senki az ingatlanra akkor mi van?Akkor is rajtam csattan az ostor vagy van harmadik árverés is?Előre is köszönöm a választ!!

Grave7 # 2020.01.09. 20:16

@Zidane81: Van harmadik (sőt, akár 4., 5., stb.) árverés is.
A jogszabály célja és logikája alapján a következő sikeres árverés vételárához viszonyított különbözetet kell majd megtérítened (a Te árverésed és a következő sikeres árverés sorszámától függetlenül).

Szegő # 2020.01.09. 21:19

Következő lenne a kerdesem. Alberletben lakunk egy házban, aminek 1/2 resze arverezesre kerult. Gondoltuk megprobalunk mi is licitalni.igaz nem birtokba adasos az ingatlan/licit, de mi mar amugyis birtokban vagyunk...

Regisztráció, eloleg megvolt. Ma kellett volna licitalni, reggel ota nem mukodik az oldal. Napkozben 1percre sikerult feljutni, es licitalni. De nem tudni a vegeredmenyt, es hogy igy, hogy egesz nap off volt az oldal, egyáltalán ervenyes e bmi. Kerdes ha elfogadta a licitunk a rszer, es az a legmagasabb, akkor azt kotelezo elfogadni mkinek, es ha viszont nem az a legmagasabb, akkor jogom van e hosszabitast kerni. Egyebkent emailt sem kaptam róla. Elore is köszi

Szegő # 2020.01.09. 21:19

Következő lenne a kerdesem. Alberletben lakunk egy házban, aminek 1/2 resze arverezesre kerult. Gondoltuk megprobalunk mi is licitalni.igaz nem birtokba adasos az ingatlan/licit, de mi mar amugyis birtokban vagyunk...

Regisztráció, eloleg megvolt. Ma kellett volna licitalni, reggel ota nem mukodik az oldal. Napkozben 1percre sikerult feljutni, es licitalni. De nem tudni a vegeredmenyt, es hogy igy, hogy egesz nap off volt az oldal, egyáltalán ervenyes e bmi. Kerdes ha elfogadta a licitunk a rszer, es az a legmagasabb, akkor azt kotelezo elfogadni mkinek, es ha viszont nem az a legmagasabb, akkor jogom van e hosszabitast kerni. Egyebkent emailt sem kaptam róla. Elore is köszi

Zidane81 # 2020.01.09. 22:51

Szegö!Próbáld megnézni a Licit info-n!!

brobi33 # 2020.01.10. 06:08

Nálam is hasonló a helyzet. Tegnap reggel óta próbálok egy érvényes licitet tenni arra az ingatlanra amit kinéztem, de egyszerűen nem megy és mindjárt lejár az árverés.
Aprópénzért fog elmenni. A jelenlegi érvényes licitjének a dupláját is megadnám érte.
Ilyenkor lehet valahol panasszal élni? Sok időt, energiát és némi pénzt is belefektettem már a projektbe.

drbjozsef # 2020.01.10. 06:33

brobi33, Szegő,

Ez van a törvényben :

132/D. § * (1) A végrehajtó az árverési hirdetményt az elektronikus árverési hirdetmények nyilvántartásában teszi közzé; az árverés közhírré tételéhez fűződő jogkövetkezmény a hirdetmény közzétételétől a licitnapló lezárásáig (a továbbiakban: közzétételi időtartam) történő közzétételhez fűződik. Nem tekinthető közzétettnek az árverés, ha az elektronikus árverési hirdetmények nyilvántartása a közzétételi időtartam 10%-át meghaladó időtartamban nem volt elérhető a felhasználók számára.

Egy legalább egy hónapja felkerült árverésnél minimum 3 nap kiesés kell, hogy érvénytelen legyen.

Aki az utolsó napig vár a licittel (igen, tudom, az árverések többsége ilyen, nyilván), az így járt.

Zidane81 # 2020.01.10. 17:53

Jó estét ismételten lenne egy kérdésem!!Hogyha vissza lépek a megynyert árveréstől akkor, második árverés külömbözetébe beleszámít az árverési előleg??Vagy az már elbukom itt is?Mintha azt halottam volna, hogy ott még beleszámítják!!Igaz e?Köszönöm a választ!!

drbjozsef # 2020.01.10. 18:56

Zidane81,

Ha nem írod alá az árverési jegyzőkönyvet, vagy határidőre nem fizeted ki a maradékot, akkor az árverési előlegedet elveszted.

Ezt már elbuktad.

Ha a második árverés kitűzéséig, vagy a kitűzés után, de még az első licit beérkezéséig kifizeted az első árverésen nyertes ajánlatodat ÉS a második kitűzéssel kapcsolatos költségeket, akkor megkapod az ingatlant, és törlik a második árverést. IDE NEM SZÁMÍT BELE AZ ELSŐ ÁRVERÉSI ELŐLEGED, azt már elvesztetted, a teljes árat kell fizetned.

Ha a második árverésen kevesebbért kel el az ingatlan, mint az első árverésen a nyertes licited, akkor a különbözet is ki kell fizetned. Behajtják rajtad.

Zidane81 # 2020.01.10. 19:21

drbjozsef!Köszönöm válaszát!!De a második árverés külömbözetében sem számítják bele az előleget??

drbjozsef # 2020.01.10. 20:40

Nem.

Azt elveszted.

Vht. 149.§-152.§

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…