Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


Robiiot # 2024.04.19. 17:00

Sziasztok! Teoretikusan kérdezem:

Ha már azelőtt sikerül tudomást szerezni egy árverésen megvásárolt ingatlanról,hogy azt a nevemre irnák (jegyzőkönyvet már aláirta az ember,de még a kifogáson morfondirozik a bíróság), hogy mennyi a vizdíj tartozás és erre az összegre elinditok fizetési meghagyást, aminek nem mondanak ellent valamiért és elinditom a végrehajtást rá, van arra esély, hogy az általam kifizettet vételárból a végrehajtó vissza adja nekem az FMH-ban kért összeget? Tehát az aláirt jegyzőkönyv után érkező követeléseket kiegyenlithet a végrehajtó az árverésen befolyt összegből?
Köszönöm

gerbera317 # 2024.04.19. 18:53

Ha beszopják az fmh-t, akkor szerencséd van. De ha ellentmondanak, és perré alakul, akkor azt a pert el fogod veszíteni, hiszen nem létező követelést próbálsz meg érvényesíteni.
De akár szerencséd lesz, akár nem, amit az árverési vételárral kitaláltál, az nettó baromság.

papinianus88 # 2024.04.20. 06:55

Robiot:

Minimális. Egyrészt a Vht. 171. § (2) bek. rendelkezik a felosztásról, amennyiben a végrehajtás során befolyt összeg nem fedezi valamennyi követelést:

A végrehajtó az ingatlan értékesítéséből befolyt vételár felosztása során azokat a követeléseket elégíti ki, amelyek az értékesítés alapját képező hirdetményben fel voltak tüntetve, illetve amelyek tekintetében a végrehajtható okirat az árverésen kívüli értékesítést megelőzően a végrehajtóhoz megérkezett, és a követelés jogosultja az eljárás költségét megelőlegezte. A később elrendelt végrehajtások jogosultjai az előbbi végrehajtást kérők követeléseinek teljes kielégítését követően fennmaradó összegből részesülhetnek a kielégítés általános szabályai szerint.

Ez a lemarad kimarad elv, vagy ki korán kel, aranyat lel. A végrehajtó nem fog évekig várakozni, hogy ugyan még érkezik-e követelés, végrehajtási joggal biztosítsa a követelést stb. 95%, hogy a befolyt vételár nem fedezi valamennyi követelést. Ha fedezi, akkor még egy követelés lefoglalás lehetséges lenne az új végrehajtási üggyel kapcsolatosan, de nagyon ritka.