Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás

gerbera317 # 2022.08.08. 18:39

érdemes-e minnél előbb ajánlatot tenni, vagy csak az utolsó percekben
Ha olcsón, nem felvert áron akarsz vásárolni, leginkább azzal tehetsz érte, ha csak az utolsó másodpercben teszel vételi ajánlatot.

recece # 2022.08.08. 16:23

Felejtsd el nincs ingyen ebéd! Ha fogalmad sincs az érverés menetéről akkor tuti a szívás....Persze mehetsz a saját fejed után te dolgod.

Lagopagosz # 2022.08.08. 15:41

Árverési vevő lennék, nem nepperkedni, otthont szeretnék megfizethető áron, taktikákat tudtok nekem ajánlani az árveréshez? Pl érdemes-e minnél előbb ajánlatot tenni, vagy csak az utolsó percekben?

Mi az ami elijeszti a neppereket?

Majordomus # 2022.08.02. 18:20

A szerződéseket illene komolyan venni. Akkor is ha hátrányos lesz.

Senkit nem kényszerítettek fegyverrel az aláírásra.

gerbera317 # 2022.08.02. 16:09

Én végtelenül igazságtalannak tartom, hogy egyesek vetetnek maguknak ingatlant, és utána kirúghatják a bankot, és még a közvélemény is mellettük áll. Én meg nem rúghatom ki a bankomat, és továbbra is fizetnem kell. Ez szemétség, úgy-e?

Robiiot # 2022.08.02. 12:06

zabhegyező:
Gondolom még egyik ismerősödnek sem adtál kölcsön aki azután nemes egyszerűséggel elfelejtette visszafizetni, esetleg az autódat se törte össze részegen valaki aki utánna nem akarja kifizetni a javitást.
Az meg hogy valaki vesz egy lakást, amit elfelejt kifizteni azt teljesen normálisnak véled? Mert ha úgy lehetne akkor vennék én is egyet a Balaton partján, meg Budán egy másikat Dunai panorámával. Esetleg értékhatár legyen (Borsodban nem kell fizetni a 2milliós ház után)?
A károsult meg pont azok a szolgáltatók akiktől lopják a vizet,áramot,gázt,hitelt,parkolást,telefont,tv-t,közös költséget,adót nem az aki lopja.

papinianus88 # 2022.08.02. 11:32

zabhegyező: és mennyire méltánytalan a nem fizető adósok esete azokkal szemben, akik rendszeresen, bármilyen gazdasági változásra reagálva "kinyögik" a vállalt kötelezettségeiket?! Tudod, ha az árverési vevő nem veszi meg az ingatlant árverésen, egyeseknek a kamat mértéke olyan magas, hogy az ingatlan értékesítésén kívül soha nem tudnál teljesítenie a restanciáját. Az árverési vevő, ahogyan a kötelezett,vagy a végrehajtó: ember. És az ember mind különbözőek. Bizonyosan ugyanúgy vannak "rossz" adósok, ahogyan vevők, vagy végrehajtók. Megfordítva: ugyanúgy vannak "jók" is. Az értékrendszereden neked is van mit csiszolni, de ez nem a mi dolgunk, csak akkor a fórumon úgy nyilvánulj meg, aminek van értelme. Üres fröcsögésnek nincs értelme.

drbjozsef # 2022.08.02. 08:29

zabhegyezo,

Az erkölcsi normáidba belefér, hogy az árverési vevő kesergésén örömködj. Akkor mi a véleményed az adósokról, akik nem teljesítik vállalt szerződési feltételeiket, ezért kell kényszerértékesíteni vagyontárgyukat? Kutyák? Férgek? Ha velük nincs baj, érdekes egy erkölcsi normáid vannak...

zabhegyezo # 2022.08.01. 19:47

Nem tenném,az erkölcsi normáimba nem fér bele.Igy kimondottan örül9k mikor itt keseregnek az árverési vevök..Az elmult rendszerben ezeket lecsukták volna.

Majordomus # 2022.08.01. 18:50

Ha neked lenne erre pénzed te sem hagynád ki a lehretőséget!

zabhegyezo # 2022.08.01. 16:09

Azok a nyerészkedő árverési vevők akik aztán késöbb keseregnek nennyi gondjuk van megérdemlik sorsukat.Ahol lehet keresztbe kell nekik tenni ez minden károsult kötelezettsége velük szemben.

Atti74 # 2022.07.27. 07:11

Köszönöm a válaszokat!

drbjozsef # 2022.07.27. 06:29

Atti74,

Milyen jogokat lehet ilyenkor érvényesíteni?
A Ptk. közös tulajdon fejezetében találhatóakat. Az, hogy 50%-nál nagyobb a tulajdoni hányadod, annyiban jó, hogy a másik fél jelentős érdekeinek sérelmét kivéve egyedül dönthetsz szinte minden kérdésben az ingatlannal kapcsolatban.

Pl mi van ha a társtulajdonos el szeretné adni az ingatlant, megegyezhetünk-e közös eladási árban és osztozunk arányosan?
Közös megegyezéssel mindent lehet, de egyébként nem kell az engedélyed, hogy eladja a részét, csak elővásárlási jogod van, ha kötött szerződést valakivel. És neki is a te részed eladásakor ugyanez.

Ha nem szeretné eladni, igényt tarthatok-e ingatlanhasználati díjra, vagy ha jelenleg is ki van adva, annak az arányos részére?
Ha nem akarja eladni, és te BE AKARSZ KÖLTÖZNI, hogy használd a tulajdonodat, és azt utasítja el, akkor jogosult leszel a többlethasználati díjra. Bérbe adás esetén természetesen kell a beleegyezésed, és a tulajdonrész arányos bérleti díj illet meg. Sőt, nem is a beleegyezésed kell, hiszen többségi tulajdonos vagy.

Sombokor # 2022.07.27. 05:15

@Atti74

"Pl mi van ha a társtulajdonos el szeretné adni az ingatlant, megegyezhetünk-e közös eladási árban és osztozunk arányosan?"

Igen, megegyezhettek, természetesen. Eladhatjátok közösen, és abban állapodtok meg, amiben akartok.
Ha külön el akarjátok adni a részeteket, akkor a másiknak elővásárlási joga van.

"Ha nem szeretné eladni, igényt tarthatok-e ingatlanhasználati díjra, vagy ha jelenleg is ki van adva, annak az arányos részére?"

Igen. Az ingatlan hasznai a tulajdonostársakat tulajdoni hányaduk arányában illetik meg. (És a terhei is így oszlanak meg.) Továbbá bérbe adni csak minden tulajdonos hozzájárulásával lehet. Vagy úgy, hogy mindketten benne vagytok a szerződésben mint bérbeadók vagy úgy, hogy egyikőtök meghatalmazza a másikat a bérbe adásra.

Vagy megszüntetheted a közös tulajdont perben, ha nem tudtok megegyezni.

Atti74 # 2022.07.26. 18:51

Sziasztok! Biztosan volt már korábban hasonló kérdés, de nem tudom, hogyan keressek rá. Abban kérnék tanácsot, hogy milyen lehetőségeim vannak, ha nem 1/1 tulajdoni hányadot veszek árverésen, hanem tört részt, de félnél nagyobbat. Milyen jogokat lehet ilyenkor érvényesíteni? Pl mi van ha a társtulajdonos el szeretné adni az ingatlant, megegyezhetünk-e közös eladási árban és osztozunk arányosan? Ha nem szeretné eladni, igényt tarthatok-e ingatlanhasználati díjra, vagy ha jelenleg is ki van adva, annak az arányos részére? Köszönöm

H_alex # 2022.07.22. 12:09

A mézesmadzag ügy utolsó pillanatban lett törölve, a pénz máris visszaérkezett.

gerbera317 # 2022.07.22. 12:05

Nem adja át a tárolót, mert az irta korábban adtam be az átadási kérelmet
Nem bánom, vitatkozzál csak...

6karakter # 2022.07.22. 12:03

Most volt végrehajtó váltás a régi egyértelműen át akarta adni, az új utasította el

6karakter # 2022.07.22. 12:01

154.... Nem volt irodai intézkedés, mert az előző végrehajtó át akarta adni, (és nem elutasítani) így amit küldött az nem irodai "átadás" volt, hanem tájékoztató a veszélyhelyzetről, azaz hogy azért nem tudja átadni, mert veszélyhelyzet van etc és ha majd elmúlik.......

6karakter # 2022.07.22. 11:54
  • Nem adja át a tárolót, mert az irta korábban adtam be az átadási kérelmet, mint kellett volna, de lehet nem értem a választ.

Tárolókat is kiírnak átadásra és felnyittatják, ha azt nem adja át önként az előző tulajdonos.

• Külföldi személy, elvileg talán van még ott címe, de ahogy kivettem a félszavakból lehet a lakásra is van végrehajtás.

Tehát, ha külföldinek ugyanott van cime, elvileg a PKKB-n kéne pert inditani hogy a biróság tegye ki?
Nem vesznek át semmit. Én küldtem neki levélben kérést, hogy adja át az ingatlant de az is még akkor nemkereste jelzéssel jött vissza.

gerbera317 # 2022.07.22. 11:24

Egyébként pedig tározóról van szó. Arra nem terjed ki a 154/A. § hatálya, hanem a 154. § szerint kell átadni. Tehát ha azt a végrehajtó átadta (egy irodai intézkedéssel), a vevő jogszerűen nyitja azt fel és üríti ki. Persze, vita esetén nem hátrány, ha tudja bizonyítani, hogy az adóst megfelelő idő ráhagyásával értesítette a szándékáról.

drbjozsef # 2022.07.22. 10:50

6karakter,

Tudod ki a tároló előző tulajdonosa? Ismered? Tudsz elérhetőségét, lehetőleg lakcímet hozzá?

gerbera317 # 2022.07.22. 10:30

@tkarakter
Az árveréstől nem jó a 30-15.
Igaz. Elszámoltam magamat.
A kiürítési pert a lakást jogcím nélkül használó személy (aki valószínűleg azonos az adóssal) ellen kell megindítani indítani annál a bíróságnál, amelyiknek az illetékességi területén lakik (valószínűleg a kiürítendő ingatlanban lakik, tehát az ingatlan fekvése szerint illetékes bíróságnál).

6karakter # 2022.07.22. 08:56

Valaki tudja, hogy ha a végrehajtó nem adja birtokba a tárolót, akkor ki ellen kell és hol az ingatlankiürítési pert indítani? Köszönöm

Atti74 # 2022.07.22. 07:58

Ugyanezt a választ kaptam a vh-tól, viszont a kívánt tételre érkeznek sorra a licitak másoktól.