kezesség


végrehajtó1 # 2010.08.27. 05:26

A levelet megírtuk, válaszra nem méltattak, ám időközben egy ügyvéd arra figyelmeztetett, hogy amennyiben a vk. a főadóson megpróbálta behajtani a követelést, (és ezáltal nem telt el soha 5 év figyelmeztetés nélkül), akkor végrehajtást indíthatnak ellenünk (persze pert követően

Először azt kell tisztáznotok hogy tényleg nem évült-e el.
Ennek eldöntéséhez kevés az ügyvéd által írtak.Keressétek fel és kérjétek ki tőle az iratokat hogy bizonyítsa.

Zoé # 2010.08.26. 19:37

A járadékról nem vonhatnak elvileg semmit se, mivel egészségkárosodás miatt kapja a férjed. Viszont ha nem tudja a keresetből levonni, akkor, ha van autó, egyéb mozdítható érték először abból, ha nincs akkor meg jön az ingatlan, akkor abból nyerheti el a bank a követelését, tehát ráterhel, végrehajt, ami szintén költség illetve már kamatos kamat is megy, mivel felbontotta a bank valószínű az adóssal a hitelt. Illetve a bank akár jóval ár alatt is értékesítheti az ingatlant (kb. 50 %-ig is lemehet), nem törődve avval, hogy mi lesz veletek. A bankkal való megegyezés meg bankonként változó, most lehetne a válságra hivatkozni, lehet, hogy kapnátok valami jobb részletfizetési kedvezményt.

Ildiko4600 # 2010.08.26. 18:59

Tisztelt Zoé!
Köszönöm a gyors választ!
Sajnos semmit nem tudunk a főadósról, férjem munkatársa volt akkoriban. Az után nem vizsgálódik a bank, hogy ő valóban nincstelen, vagy esetleg csak átmentette az értékeit másvalaki nevére. Ha tisztességes volna, felvette volna velünk a kapcsolatot, vagy naív vagyok?
A férjem bányászok egészségkárosodási járadékában részesül. Ha végrehajtásra kerül a sor, ezt terhelhetik?
Ha sikerülne megegyezni a bankkal, bár egyelőre ez elől elzárkózik a férjem, milyen futamidőre vagy törlesztőrészletre lehet számítani? Nagyon nehéz helyzet.

Zoé # 2010.08.26. 17:53

Tisztelt Ildiko4600!

A kezesség egy olyan okirat forma, amivel a kezes arra vállal felelősséget, ha az adós nem fizet akkor ő fog helyt állni a fizetéssel kapcsolatban. Sajnos a nem fizetés esetén ugyanolyan adós lesz mint az aki a hitelt felvette. Ugyanúgy, ha ő se tud fizetni, akkor először a fizetése, ha nincs akkor akár az ingatlanra is ráterhelheti a bank a tartozást. Nagyon meg kell az ilyen gondolni, mert a mai válságos időben bárki elveszítheti a munkahelyét és nem fizetővé válhat.
Kérdéseidre a válasz:
1.először is nem derült ki, hogy az ismerős fizette-e eddig a hitelt vagy sem és csak most ragadt be vele?
3.Ha 3 hónapig nem fizet, akkor a bank már kiküld egy felszólító levelet a kezesnek, hogy azonnal fizessen, mert különben felmondják a hitelt és ő a teljes hitel és kamataival felel.
2. az ajánlott levelet, ha zárható a postaláda, a postás bedobhatja semmi értesítés és aláírás nélkül is. Evvel nem lesztek előrébb.
3. az elévülés valóban 5 év viszont, ha 5 éven belül az utolsó nap kapjátok a felszólító levelet onnantól megint 5 évig molesztálhat a bank benneteket.
4. meg kell állapodni a bankkal, hogy részletre fizethessétek be a tartozást, csak kérdés, hogy mennyi időre engedi meg és milyen összeggel. Ezt a pénzt pedig egy másik perrel az adóson követelhetitek, viszont, ha nincs semmije akkor nem fogtok pénzt látni tőle.
5.Ha te pereskedsz a végrehajtó céggel, valóban időt nyersz, viszont az ő közreműködésük + mindenféle kezelési költség még rá megy és kb. 2,5 mFt lesz az adósság. Én inkább a hitelezővel való megegyezést választanám.

Ildiko4600 # 2010.08.26. 17:20

Kérlek, nagy szükségem volna egy korrekt véleményre. Legyetek szívesek, adjatok tanácsot. Köszönöm!

Ildiko4600 # 2010.08.25. 14:57

Sziasztok!
Dióhéjban a problémám, minek megoldásához segítséget kérek Tőletek, a következő:
Férjem 1988-ban készfizető kezességet vállalt egy lakáshitelhez. A vagyonkezelőnél most kerültünk képbe és 2M ft-ot követel tőlünk. Mivel 22 év alatt eddig semmilyen felszólítást nem kaptunk, Nandy pár hete azt tanácsolta, hivatkozzunk a végrehajtási jog elévülésére. Mondjunk ellent a fizetési felszólításnak és kérjünk a vagyonkezelőtől (inkább vagyongyarapító) bizonyítékot -pl. postai feladóvevény másolatát- arra, hogy nem telt el 5 évnél hosszabb periódus felszólítás nélkül.
A levelet megírtuk, válaszra nem méltattak, ám időközben egy ügyvéd arra figyelmeztetett, hogy amennyiben a vk. a főadóson megpróbálta behajtani a követelést, (és ezáltal nem telt el soha 5 év figyelmeztetés nélkül), akkor végrehajtást indíthatnak ellenünk (persze pert követően). Kérlek, adjatok újra tanácsot, mit tegyünk. Köszönöm! Üdv., Ildikó