végrehajtás kérdések

luxa # 2017.01.17. 14:45

Tisztelt Fórumozók, Szakértők!

Segítséget szeretnék kérni a következő témában:

Jogerős bírósági ítéletben megállapított munkabér követelésemhez hogyan tudnék hozzájutni?

Elmentem a helyi önálló végrehajtóhoz, aki a bírósághoz irányított.

Az lenne a kérdésem, hogy hová forduljak?

A bírósági végrehajtó az egyik lehetőség, de az önálló végrehajtó hatékonyabb, mert ő vállalkozás keretében működik. Ezért kerestem fel a helyi önálló végrehajtót, de nem értem miért irányított a bírósághoz.

Köszönöm szépen, ha valaki tudna véleményt mondani!

WTamás # 2017.01.17. 14:48

A végrehajtási lap visszavonását követően perré alakította a közjegyző. A követelés kezelő Cég kérte a bíróságon a további végrehajtást, egy hónap múlva tárgyalás lesz ezért. 2011-es végzésű a hibásan kiállított végrehajtási lap, amit megvásároltak és ez alapján pereskednének velem. Ha hibás a tartalma ( havi 16% ), így nem emelkedhetett jogerőre sem. Úgy gondolom nem volt érvényes az adásvétel sem ezért, így az eredeti követelés kérőnek kellene perbe idéznie. Nála pedig a hibásan kiállított végrehajtási lap miatt elévülés állhat fent.

kl1ma

Vadsuhanc # 2017.01.17. 14:55

Tisztelt fórumozók !

Egyetemleges adósokkal szemben a végrehajtást kérő külön-külön végrehajtási lap kibocsátását kérte. ( Ez teljesen rendben )

Az egyik adós meghal az ellene folyó eljárásban a másik adós ( aki ellen már van végrehajtás ugyanazon ügyben ) jogutódlását a bíróság megállapítja.

Az élő adós vh ügyében öt év alatt végrehajtási cselekmény nem történt. Az elhalt adós vh. ügyében is csak a jogutódlás megállapítása.

Megállapítható-e az élő adós vonatkozásában az elévülés megszakítása?

Az élő adósnak a végrehajtási záradék törlése iránti kérelmében mindkét végrehajtási számra kell hivatkozni vagy csak a sajátjára?

Én azt gondoltam nem lehet fokozni az ügyem, de tévedtem.

Köszönöm, ha valaki megtisztel a válaszával.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.01.17. 15:08

Most akkor lap vagy záradék? És miért kellene, lehetne töröltetni?

gerbera317 # 2017.01.17. 15:09

@luxa

Elmentem a helyi önálló végrehajtóhoz, aki a bírósághoz irányított. Az lenne a kérdésem, hogy hová forduljak?
A végrehajtási lapot az első fokon eljárt bíróság állítja ki. Szerintem ezt a végrehajtó is elmondta neked.

A bírósági végrehajtó az egyik lehetőség, de az önálló végrehajtó hatékonyabb, mert ő vállalkozás keretében működik.
Ez biztos? Mármint, hogy az egyik ilyen, a másik olyan.

Ezért kerestem fel a helyi önálló végrehajtót, de nem értem miért irányított a bírósághoz.
Lásd a legelső válaszomat.

gerbera317 # 2017.01.17. 15:14

@WTamás

A végrehajtási lap visszavonását követően perré alakította a közjegyző.
Ennek amolyan ellentmondás-szaga van. Na, akkor most lehet pereskedni, azzal, hogy a követelésnek engedményezés miatt más a jogosultja. Azt majd a bíróság mondja ki, hogy elévült-e. Szerintem nem.
Egyébként rettenetesen kusza a kérdésed, kevered a fmh-t a vh-lappal, a végrehajtót a közjegyzővel, az elévülést a kamattal. Ugye nem ügyvéd nélkül mész a tárgyalásra?

gerbera317 # 2017.01.17. 15:21

@Vadsuhanc

Elévülés esetén nem vh-lap visszavonásnak (vagy záradék törllésének) van helye, hanem végrehatjás megszüntetésének (Vht. 211. § vs. 41. §).

Mivel a vh-okirat szerinti követelés nem Vht. 164. § szerint minősülő része + jutalék + általános költségátalány úgyis csak egyszer hajtható be (azegyszer viszont behajtható!) ha az egyik ügy meg is szűnik, a folyamatban maradóban akkor is teljesíteni kell. Legfeljebb csak a megszűnő ügy Vht. 164. § szerint minősülő vh-költségeit lehet megúszni a megszüntetéssel.

luxa # 2017.01.17. 15:35

Kedves gerbera317!

Köszönöm szépen a választ!

Olyan gyorsan hadarta el a titkárnő, hogy továbbra is csak annyit tudok felidézni, hogy a bírósághoz forduljak.
Nagyon figyeltem, hogy mit mond, de visszakérdezni szégyelltem, pedig biztosan azt kellett volna, mostmár belátom. Az ember életében max egyszer van ilyen, de a szakavatottaknak ez rutin, magától értetődő a menete, gyorsan elhadarja.

A bírósági honlapon találtam letölthető végrehajtási záradékos űrlapot, azt kitöltöttem.
Szerinted ezt kell magammal vinnem?
És még annyit kérdeznék, hogy elsőfokú helyi bírósághoz, vagy elsőfokú munkaügyi bírósághoz kell mennem?

„A bírósági végrehajtó az egyik lehetőség, de az önálló végrehajtó hatékonyabb, mert ő vállalkozás keretében működik.”
"Ez biztos? Mármint, hogy az egyik ilyen, a másik olyan.
”"
Ezt nem tudom pontosan, csak a neten ezt olvastam, hogy ez lehet a különbség közöttük.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.01.17. 15:43

végrehajtási záradékos űrlapot
Ha ítéleted van, akkor nem ez kell, hanem a végrehajtási lap. Hét példány. Egyet két tanú is írjon alá. Mondta gerbera, hogy ahhoz a bírósághoz kell beadni, amely az első fokú ítéletet hozta.

Ha a szokásos fizetésképtelen zugcégről van szó, akkor gyorsabb, ha egyből felszámolást kérsz. Rosszul mondom: úgy kevésbé lassú.

luxa # 2017.01.17. 15:48

Kedves "Kovács_Béla_Sándor!

Köszönöm szépen a válaszát!

Nem zugcég, elvileg egy tőkeerős zrt.

tehát az elsőfokú munkaügyi bírósághoz kell mennem.
(volt másodfok is, törvényszéki eljárás)

Vadsuhanc # 2017.01.17. 15:50

Tisztelt gerbera317!

A " saját " végrehajtási ügyemben néztem át az ügyiratomat. Itt észleltem, hogy két végrehajtási cselekmény között eltelt az öt év. A végrehajtó elém tette az elhalt adóstársam elleni eljárást ugyanebben az ügyben ( nem esküdözöm, hogy nem tudtam róla de tényleg nem ) közölte velem, hogy rendben elévült, de az egyetemleges adóstársam halála miatt az " Ő " ügyében jogutód vagyok, ezért az elévülés megszakadt, így az elhalt adóstársam ügye nem évült el ezért köteles vagyok fizetni. ( Átmentem a bíróságra valóban van a jogutódlásról végzés )

Ugyanazon a napon indult végrehajtás ellenem elévült, de mégsem, mert az adóstársam ügyében jogutódlás miatt adós vagyok és így az nem évült el. :-)

A végrehajtási záradék törlése vonatkozásában ezért kérdezem, hogy elég egy ügyre hivatkoznom vagy mindkettőre kell.. Mert én már ( rajtatok kivül ) senkinek nem hiszek :-) A záradék törlése iránti kérelmet végül is ugyanazon indokok alapján kell beadnom, mert ugyanaz az ügy és nem kell a megszüntetés miatt pert indítanom, ha azt törlik.

Phhh túl hosszú voltam , mint a hülye grafomán gyerek, ha cerkát kap a kezébe, de elkeserítő tényleg.

Köszönettel.

gerbera317 # 2017.01.17. 16:10

elsőfokú helyi bírósághoz, vagy elsőfokú munkaügyi bírósághoz kell mennem?
Ahhoz a bírósághoz, aki az első fokú ítéletet hozta. Ha ez munkaügyi per volt, akkor a munkaügyi bírósághoz.

Ezt nem tudom pontosan, csak a neten ezt olvastam, hogy ez lehet a különbség közöttük.
Nincs különbség.

gerbera317 # 2017.01.17. 16:12

Ja, KBS már válaszolt. Na, akkor az.

luxa # 2017.01.17. 16:42

Nagyon szépen köszönöm a felvilágosítást, további minden jót kívánok!

Vh-ügyes # 2017.01.18. 04:38

Vadsuhanc

"Átmentem a bíróságra valóban van a jogutódlásról végzés"
no de, ezt miért csak a betekintésen tudod meg?

Vadsuhanc # 2017.01.18. 07:59

Tisztelt Vh-ügyes!

Megpróbálom röviden leírni, de hogy érthető leszek-e azt nem tudom.

Adóstársammal kölcsönt vettünk fel a hitelintézettől a közös ingatlanunkra zálogjog lett bejegyezve.
Adóstársam ellen egy másik végrehajtás indult, amelyben az ingatlanra végrehajtási jog lett bejegyezve a tulajdonrészére.
A hitelezőnk ebbe a végrehajtásba mint zálogjogosult bekacsolódott. ( ez a bekapcsolódás kapott egy vh számot.)
Adóstársam meghalt és ebben a hitelintézet által történt bekapcsolódási eljárásban a jogutódlásom meg lett állapítva a hagyatéki eljárásban is szerepel.

(ez 2007-ben történt. )

2010-ben a hitelintézet a kölcsönt felmondta és ellenem végrehajtási eljárás indult.Sehol nem szerepelt és irat sem volt megtalálható, hogy 2010-ben az elhalt adóstársam ellen is indult végrehajtás ugyanazon a napon.

Az én ügyemben és ügyszámomon folyt a végrehajtás sehol nem szerepelt és nem lett említve és semmi levél értesítés nem érkezett az elhalt adóstársamnak mai napig sem, miközben nekem igen.

Most tették elém az ügyiratot amikor jeleztem, hogy a követelés elévült az ügyemben... hogy hohó nem úgy van, mert az én ügyem elévült nem volt vh cselekmény, de az adóstársam ügyében igen ( jogutódlás megállapítása ), így ha az én ügyem el is évült az adóstársam halála miatt mégsem. Ugyanaz a tartozás.

Erre mondják ügyes.

A bíróságon megtaláltam a jogutódlásról szóló végzést, amely kézbesítési vélelemmel lett jogerős. A címen akkor nem én laktam, illetve nem tartózkodtam ott, de ez mindegy már.

Egy mondatban. Semmi és senki nem utalt rá, hogy két végrehajtási szám alatt is van ellenem ugyanabban az ügyben, ugyanarra a tartozásra eljárás.

Gitta4804 # 2017.01.18. 08:00

Tisztelt Cím!

Az alábbiakban kérnék tanácsot, segítséget.
Ha végrehajtás alá vonják a munkabéremet, de nincs bankszámla a nevemen, akkor 1 tartozás esetén maximum 33% tiltható belőle? Rengeteget olvastam, mielőtt itt feltettem a kérdést. Teljesen laikus vagyok a témában és sajnos még mindig bizonytalan is, megerősítést várok.
Olvastam bankszámla inkasszóról, de az úgy tudom, hogy számla ellen irányul, viszont számla nincs a nevemen, tehát ezzel - ha jól értelmezem - nem kell számolnom.
További kérdésem még, hogy ha a végrehajtó megjelenik a lakásban, ahol élek, onnét mit vihet? Szintén sokat olvastam erről és találtam egy egész listát a "nem vihető" dolgokról, de aztán találtam ellenpéldát is, amikor bizony a végrehajtó vitte a házastárs vagy élettárs tulajdonát is. Esetemben ez a helyzet így néz ki:

• albérletben lakunk férjemmel, erről bérleti szerződés van, az albérleti díjról minden hónapban elismervényt ad át részünkre a tulajdonos
  • 5 éves gyermekem szobájából mit vihetnek el?
  • az albérletbe mindent férjem hozott illetve vásárolt, mert én előző házasságomból 2 bőrönd ruhával és egy szobakerékpárral jöttem el, mindent otthagytam az előző férjemnek, akitől a sorozatos bántalmazások miatt mielőbb szabadulni akartam. A férjem tulajdonát ugye nem fogják elvinni?
  • a férjem által vásárolt dolgokról nevére szóló számlák vannak, amiről számla nincs, arról van nyilatkozat, hogy Ő hozta őket magával. Ezeket a dolgokat szintén nem fogják elvinni, ha jól értettem a törvényt.

A segítséget tisztelettel megköszönöm.

gerbera317 # 2017.01.18. 08:10

Ha végrehajtás alá vonják a munkabéremet, de nincs bankszámla a nevemen, akkor 1 tartozás esetén maximum 33% tiltható belőle?
A kérdésed helyesen: „1 tartozás esetén maximum 33% tiltható a munkabéremből?
A válasz igen (tehát a bankszámlának ehhez semmi köze).

A többi kérdésedre a választ megtalálod a "Mit vihet a végrehajtó" című topikban.

Gitta4804 # 2017.01.18. 08:12

Kedves gerbera317!

Nagyon szépen köszönöm!

Vadsuhanc # 2017.01.18. 08:19

Végül is a rövid kérdésem csak az lett volna, hogy a két ügyben külön-külön kell intézkednem vagy elég az egyikben ?
( pld végrehajtási záradék törlése iránti kérelem )

Kovács_Béla_Sándor # 2017.01.18. 10:19

Egyesíteni kellene, de ha nem tették, akkor neked is külön-külön kell intézkedned.

gerbera317 # 2017.01.18. 10:23
Két ügyben, külön-külön
Az elévült ügyben Vht. 41. § + szükség esetén megszüntetés iránti per (nem vh-záradék visszavonása!),
Az el nem évült ügyben fizetni. Ha a jogutódlást megállapító végzés szerint a jogutód csak a hagyaték tárgyaival és azok hasznaival felel, akkor aszerint kell teljesíteni.
nonci2 # 2017.01.18. 13:29

Szép napot!
Tulajdonos vagyok 3/4 részben egy ingatlanban, 1/4 részére ( testvérem a tulajdonos) végrehajtási jog lett bejegyezve! Ezen kívül még két másik ingatlanra is rá lett terhelve, 1/4 és 1/2 tulajdoni részre. Én mint többségi tulajdonos mit tudok tenni, vagy ebben az esetben az nem számít hogy az ingatlan 3/4 része az enyém?! Jelenleg lányom él az ingatlanban 3 kiskorú gyermekével, 2011 óta oda vannak bejelentve állandó lakhelyre. Kérelem lehetséges -e, méltányossági okból a gyerekek védelmére,lakhatásuk biztosítására vagy esetleg kérvény árverésre úgy hogy meg szeretném vásárolni az adott részt! Sajnos testvéremmel nem jutok semmiféle megállapodásra, készpénzt szeretne kapni a tulajdon részéért, de a végrehajtás miatt nem lehet az ingatlant eladni, vagyis menne a hitelbe! Minden megoldás érdekel! Kérem segítsenek!

nonci2 # 2017.01.18. 13:34

Annyit elfelejtettem leírni hogy a bejegyzés óta fizetve van a hitel törlesztő, munkavállalás végett, eddig munkanélküli volt az adós, így nem fog a hitelintézet árverést kérvényezni!

gerbera317 # 2017.01.18. 13:38

Mire fel a sok felkiáltójel?
Egyékbént pánikra semmi ok. Ha árverést tűznek ki az ingatlanra (mármint a végrehajtás alá vont tulajdoni illetőségre), árverésen meg kell venni azt az 1/4 részt, oszt' jónapot.
Ha pedig nem is lesz árverés, akkor pláne mire fel a pánik?