végrehajtás kérdések

Vadsuhanc # 2017.02.03. 21:48

Anita!

Azért egy lényeges körülményeket nem írtál. Minden adós ( adósságot fizető ) ellen ugyanaz a végrehajtó jár el ?

Vadsuhanc # 2017.02.03. 21:51

Természetesen KBS válasza, így is helytálló ! De nem tartom kizártnak ( még azonos végrehajtó esetén sem ), hogy az eljárások nem találkoztak.

Netelek001 # 2017.02.04. 10:20

Üdvözlök mindenkit !
nem szeretnék bonyolultan fogalmazni, rögtön térnék is a lényegre.
voltak ügyeim Intriummal amit figyelmen kivül hagytam, egyéb gondok miatt és MOKK által fizetési meghagyás lett a vége végrehajtóhoz került. Bementem a végrehajtóhoz megeggyeztem vele havi részletekben. kb 40havi részletben. Ha kifizetném eggy összegben a fennálló tartozást és szeretnék kapni valami kamatkedvezményt vagy valamit akkor ilyenre lenne lehetőségem? kivel kellene erről beszélnem? végrehajtó azt mondta Intriummal beszéljek ő kérte a vh-t! köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2017.02.04. 11:53

A végrehajtó nem engedélyezhet 40 havi részletfizetést.

gerbera317 # 2017.02.04. 13:12

Éppenséggel adhat, semmi nem tiltja. Csak egy ilyentől a vh-kérő biztosan felszisszen, ezért eleve nem ad.
Az egyösszegű végtörlesztést szeretik a faktorcégek, és többnyire kedvezménnyel honorálják, de az ügyletben nem a végrehajtó közvetít.

Netelek001 # 2017.02.04. 16:10

tudom hogy csak 12 havi részletet adhat a vh.
de a jegyőkönyvet 40hónapra töltöttük ki és mondta a VH hogy majd az Intrium bele egyezése kell, vagy megadja vagy nem. Nos azt mondta 2héten belül kapok levelet ez ügyben azóta 2 hónap telt el, tehát gondolom Intrium bele egyezett a 40hónapba.

Grave7 # 2017.02.04. 17:04

@Aniita:
Egyszer kell kifizetni az egyetemleges tartozást, de lehet vannak nem egyetemleges végrehajtási költségek is, amit mindegyik adósnak külön kell fizetnie.

Ha jól értem a leírásodból, mindegyik adós esetében letiltásból térül a tartozás. Ha a levont összegeket munkáltatók/folyósítók közvetlenül a végrehajtást kérőnek utalják, akkor a végrehajtást kérő kötelezettsége, hogy a havi térüléseket rendszeresen bejelentse a végrehajtónak. Ennek hiányában a végrehajtó nem is tudja nyomon követni, hogy mikor-mennyivel csökken a tartozás.

Az egyszerű megoldás: végrehajtást kérővel beszélni, írásban közölje végrehajtóval, melyik ügyben, mikor, mennyit kapott meg.
Ha ezt nem teszi meg (vagy hiányosan), az adósoknak kell igazolást kérniük munkáltatóiktól a letiltás utalásáról (dátum, összeg, számlaszám, közlemény), majd ezzel felkeresni a végrehajtót és a Vht. 41. § szerinti eljárás lefolytatását kérni. (Eredménye lehet: végrehajtást kérő elismeri; nem nyilatkozik -> bíróság dönt; nem ismeri el -> perelni kell.

Miután a végrehajtónál megvan az információ (végrehajtást kérőtől vagy bíróságtól), hogy melyik adós mennyit fizetett, akkor tudja összesíteni a levonásokat.

Vadsuhanc # 2017.02.05. 12:24

Tisztelt Fórumozók!

A Vht.52.§. b) pontja alapján az eljárás szünetel ha
.. „az adós meghalt, vagy a nem természetes személy adós megszűnt, és a végrehajtást kérő nem kérte a jogutódlás megállapítását.

A Vht. 53. § (1) szerint .. „A végrehajtó a végrehajtás szüneteléséről - az okát is feltüntető - jegyzőkönyvet készít, és a jegyzőkönyv másolatát megküldi a feleknek.

Kérdésem az, hogy amennyiben ilyen jegyzőkönyv nem készült vagy a feleknek nem küldték meg annak van-e jogkövetkezménye ?

Pontosabban egy végrehajtás megszüntetése iránt kezdeményezett perben szükséges-e a végrehajtótól beszerezni ezt a jegyzőkönyvet, vagy elég a perben okirattal ( adós halotti anyakönyvi kivonata és a vh kérő jogutódlás megállapítását kérő bírósághoz benyújtott kérelmének időpontját ) igazolni, hogy a két időpont között több mint öt év eltelt?

Köszönöm.

Aniita # 2017.02.05. 16:31

@Grave7 Köszönöm. :)

gerbera317 # 2017.02.05. 16:51

Lényegtelen, hogy az öt év eseménytelensége szünetelve vagy nem szünetelve következett be.

Vadsuhanc # 2017.02.05. 17:02

Köszönöm gerbera317!

Az egyik amit "megtanultam" Tőled végrehajtót, Bíróságot felesleges, értelmetlen dolgokkal nem "piszkálni ", amennyiben a törvény más úton jogorvoslatot biztosít. Ez eddig bejött.

Gerbera317

Február 01. napján tettem fel kérdést ebben a topicban, megtisztelnél a válaszoddal ? Ha nem csak annyit írj, hogy nem :-).

Vadsuhanc
#
Jelentem!
2017.02.01. 14:10
Tisztelt gerbera317!

Két kérdésem lenne és kérlek tisztelj meg válaszoddal.

Első kérdésem az lenne, hogy a VÜSZ.25. § (1) alapján történő egyesítésről valamint a 27. §. alapján történő egyesítés megszüntetéséről ( elkülönítésétől ) kell-e a végrehajtónak írásban intézkedni és azt az adósnak igazolhatóan megküldeni? ( nem találtam erre jogszabályt ) Van-e jogkövetkezménye, ha nem teszi ?

Második kérdésem, hogy miből lehet megállapítani, hogy a a végrehajtási kérelem előterjesztésekor a végrehajtást kérő milyen devizanemben kéri a végrehajtást, ha az szerepel a kérelemben, hogy xxx.xxxx. chf tőke ( amely a mai napon yyyy forint ) majd továbbiakban csak Chf-ben sorolja a többit, kamatot, késedelmi díjat, költséget stb. ( forintban nem ) és megjegyzi, hogy a tényleges megfizetéskor kell átszámolni a megfizetéskor érvényben lévő árfolyam alapján.

Helyesen gondolom-e, hogy így devizában kéri a végrehajtást ?

Nagyon szépen köszönöm, ha megtisztelsz válaszoddal. És köszönöm a tanácsod, amely alapján ( még nem jogerősen ) de édesanyám tartozásával kapcsolatosan a vh. záradék törölve lett. (Első kérdésem indokolása)

MnéK # 2017.02.06. 13:40

Tisztelt Fórumozók!
Mai napon kapott férjem egy levelet, melyben az önálló bírósági végrehajtó tájékoztatja, hogy a Digi szolgáltatási szerződés címen végrehajtást kért ellene és emiatt lefoglalták a gépkocsiját. A tartozás mindennel együtt 76.000 ft. Hidegzuhanyként ért minket, mert eddig nem tudtunk semmilyen tartozásról feléjük és végrehajtási lapot sem kézbesítettek korábban. A digivel 2014. júliusával mondta fel férjem a határozott idejű szerződést, mivel elköltöztünk és az új helyen nem volt vezetékes szolgáltatásuk. Akkor az ügyintéző javaslatára írt egy kérelmet, hogy mentesítsék a kötbér megfizetése alól, melyre választ azóta sem kapott,de csekket sem. Kérdezném, hogy jogos e ennyi idő elteltével minden előzmény nélkül foglaltatniuk? A kötbér elévülhetett már? Végrehajtói lapot miért nem küldtek? Ha van munkahelye a férjemnek, miért nem letiltást kértek? 200 km-re lakunk a végrehajtótól, ha utazik vagy fellebbez végrehajtási kifogás címén és esetleg megnyeri a pert, kérhet kártérítést a költségeire? Köszönöm a választ.

gerbera317 # 2017.02.06. 14:54

Ez egy szokásos kézbesítési történet. A vh-kérő az adós általa ismert címén kéri a végrehajtás elindítását. A vh-lap is kézbesítésre kerül, a posta "nem kereste" jelzéssel küldi vissza az iratot, tehát a cím "jó". Később a végrehajtó rátalál az adós tényleges címére is, a gk-foglalási jegyzőkönyvet már oda küldi, de a korábbi iratokat nem küldi el újra, hiszen azok vélelemmel már kézbesítve lettek.
A végrehajtási kifogás zsákutca, a ti bajotoknak nem ez az orvossága.
Szerezzétek be a vh-lapot a végrehajtótól, és ha megvan, térj ide vissza. De ne kezdj kisregény írásába, hanem nekem lesz pár kérdésem, és a válaszaid alapján meglátjuk, van-e orvosság. Úgy igyekezz, hogy ha van megoldás, azt 15 napon belül kell kezdeményezni.

MnéK # 2017.02.06. 15:14

Köszönöm gerbera317. Igyekszünk megszerezni a vh lapot, első körben emailt írt a férjem a végrehajtónak, telefonálni csak holnap 9-11 között van lehetőség. A gépkocsit már ezalatt a 15 nap alatt is kivonhatják a forgalomból?

Grave7 # 2017.02.06. 15:39

@MnéK: Ha a foglalás 2017.01.01. vagy utáni (jegyzőkönyv keltezése), akkor az okmányirodai határozatot (elidegenítési és terhelési tilalom nyilvántartásba történt bejegyzését) követő harminc nap elteltével vonhatja ki a forgalomból a gépjárművet a végrehajtó.
(Az 1994. évi LIII. törvény 103. § (2) bek. utolsó mondata.)

MnéK # 2017.02.06. 19:09

Köszönöm Grave7, akkor van még egy kis időnk utánajárni az ügynek.

gerbera317 # 2017.02.06. 19:21

Nem egyről beszélünk! Én azt mondom, hogy a követelés vitatottá tételére van 15 nap, és egy perccel sem több. Grave pedig azt mondja, hogy egyelőre nem húzzák ki a seggetek alól az autót.

MnéK # 2017.02.06. 20:34

Kedves Gerbera317, jól értettem, szövegértésből nincs problémám. Értettem, hogy 15 napunk van vitatni a követelést és azt is, hogy ez idő alatt biztos nem vonják ki a forgalomból az autót. Egyenlőre ennyi elég, hogy lélegzethez jussunk.Jelentkezem, ha kezünkben van a végrehajtási lap.

Aniita # 2017.02.07. 10:43

Tisztelt Szakértők!

Még egy kérdésem lenne végrehajtással kapcsolatban. Ha tisztázott a az aktuális tartozás összege, akkor azt csak a végrehajtón keresztül rendezhetem? Vagy önszántamból is elutalhatom a fennmaradó tartozást egy összegben egyenesen a végrehajtást kérő számlájára ügyszámmal névvel a közleményben? Ha igen, akkor lezártnak tekintendő az ügy? További teendőim vannak-e? Ha igen akkor mi?

Ismét köszönöm a válaszotokat és az eddigieket is.
Üdvözlettel,

gerbera317 # 2017.02.07. 11:00

elutalhatom a fennmaradó tartozást egy összegben egyenesen a végrehajtást kérő számlájára

Persze. Aztán, ha majd azért sírsz, hogy a végrehajtó miért nem fejezte még be a végrehajtást, azzal szembesülsz, hogy a végrehajtó nem tud róla, hogy megfizetted volna a tartozásodat. Úgyhogy költséget nem kímélve, levelezésbe kezd a végrehajtást kérővel, hogy az ugyan méltóztassék bejelenteni, megtérült-e a követelése, egyúttal téged is felszólít, hogy méltóztasd megfizetni a végrehajtási költségeket is. Ha ezt szeretnéd, fizess csak harmadik helyre, te dolgod.

Kriszti11 # 2017.02.07. 11:14

Kedves Fórumtagok!

2009-es végrehajtási ügyben szeretnék segítséget kérni, én vagyok a végrehajtást kérő, gyermektartásdíj elmaradása miatt. A végrehajtó szünetelteti az ügyet folyamatosan, mondván, hogy a minimálbérnél kicsit több fizetést már terheli a jelenlegi tartásdíj levonás, így az már nem terhelhető. Gyermekem apja vezető beosztású üzleti tanácsadó, és életvitele alapján is kevéssé valószínűsíthető, hogy ennyi a valós jövedelme.

Kérdésem, hogy tehetek -e bármit, amellyel vizsgálják valós vagyoni állapotát, kérhetek -e NAV jövedelemigazolást pl (a nem munkabér jellegű kifizetések miatt).

Köszönöm

gerbera317 # 2017.02.07. 11:32

Ha minimálbérre van bejelentve, akkor az van. Azonban, ha az életviteléből következtetni lehet arra, hogy lényegesen magasabb a jövedelme, akkor azokat a vagyontárgyakat kell felkutatni, amikre a pénzét elkölti. Ha ezt így nem kéred a végrehajtótól, magától nem fogja megtenni.
Egyébként pedig feljelentheted gyermektartás vétkes elmulasztásáért (nem ugyanaz, mint a végrehajtást kérése).
Megjegyzem, Ha olyan mlm-hálózata van az adósnak, ami nem termel egy fillért sem, akkor az, hogy "vezető beosztású üzleti tanácsadó", nem jelent semmit.

Kriszti11 # 2017.02.07. 12:14

Kedves gerbera317,

köszönöm a választ, mivel ez régi ügy, és jelenleg teljesíti a tartásdíj-fizetési kötelezettségét, ezért nem nyitok újabb harcvonalat, (ezért tekintettem el a kamatok megfizetésétől is, bár nem gondoltam, hogy így elhúzódik)
Szóval akkor annyit tehetek, hogy informálom a végrehajtót, és kérem a vagyontárgyak felkutatását. (amelyek nem a saját nevén vannak, ezért gondolom nem számítanak) és várok, hogy mikor tudják majd a fizetésére terhelni.

Kriszti11 # 2017.02.07. 12:41

ja. én nem mlm. multinacionális cég magyar vállalatának igazgatójából lett magánzó tanácsadó.

facsiga77 # 2017.02.07. 12:44

így kb soha nem fog befolyni.

Fel kell jelenteni és ha nem akar elítélt lenni akkor valahogy meg fogja fizetni az elmaradást.