végrehajtás kérdések

alsovonal # 2020.03.18. 18:58

Köszi gerbera.

Nézem én, nézem.

gerbera317 # 2020.03.18. 18:17

@Vadsuhanc
Minden végrehajtói intézkedés ellen helye van jogorvoslatnak. A 157. § szerinti intézkedést is megtámadhatja bármelyik fél. Akár még az is, akinek a kérelmére történik. Igaz, rövid úton elhajtja a bíróság az ilyet a k *ba. Azonban, ha a fél kérelmére nincs szükség, akkor egy ilyen kifogás akár megalapozott is lehet. Csakhogy ennek elébe lehet menni. Nem tudom elhinni, hogy egy végrehajtó olyan töketlen legyen, hogy úgy kezd bele a 157. § szerinti értékesítésbe, hogy nem biztos abban, hogy mellőzhető a fél kérelmének bekérése. (Basszus, 4 "hogy"-ot benyelt ez a mondat.)

gerbera317 # 2020.03.18. 18:10

Amit szerződés hatálya alatt teljesítesz, arra a szerződés, illetve az ideiglenes rendelkezés szerint kell teljesíteni.
Kényszereljárásban nem szerződés hatálya alatt teljesítesz, ezért arra a bankra / szolgáltatóra vonatkozó ideiglenes intézkedés nem terjed ki. Majd a kormány - ha jónak látja - a végrehajtásra is hoz ideiglenes intézkedést. KBS is megmondta: nézd a közlönyt.

alsovonal # 2020.03.18. 15:29

KBS

Nézem minden nap. Végrehajtási kérdésekben nem olvastam változásról.

Járulékok fizetését is felfüggesztette: NAV-tartozás (huszadikán esedékes) vajon fizetendő?

Meglátásom szerint rengeteg olyan kérdés nincs tisztázva, ami fontos lenns.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.03.18. 15:07

Nézd meg a közlönyben.

alsovonal # 2020.03.18. 15:06

Inkább úgy kérdem, a bankokra és/vagy követeléskezelőkre is kiterjesztik-e tartozások fizetését év végéig?

alsovonal # 2020.03.18. 14:58

Sziasztok!

A várhatóan bevezetésre kerülő törlesztési moratórium vonatkozhat-e olyan végrehajtás alatt álló követelésekre, amire a vh-kérő (nem bank, hanem követeléskezelő, a tartozás szabad felhasználású hitelből ered) engedélyezett részletfizetést?

Vadsuhanc # 2020.03.18. 13:32

Tisztelt gerbera!

Nem tudom jól értelmezem-e a dolgot, de a 157.§.(2) bek szerinti eladás nem támadható meg? Nem szépen magyarul: nem csinálható vissza?

Köszönöm gerbera az évek óta irántam való türelmedet.

gerbera317 # 2020.03.18. 13:06

Valószínű, hogy az eredeti ügyértéket tekinti megtérülésnek a végrehajtó, nem pedig a bemondott térülést. Ugyanis ráuntak a végrehajtól, hogy a végrehajtási kényszer hatására az adós el kezd fizetni, aztán egyszercsak megállapodnak valami összegbe (legalábbis azt vallják be), és vh-költséget is csak ez után akar fizetni az adós. Friss BH. van rá, hogy a végrehajtót az elengedett összeg után is megilleti jutalék.
Azt a kérvényt ha megírod, vh-kifogásnak fogják tekinteni. Egy szívással több.
Ha vonakodsz fizetni, a végrehajtó a vh-kérőtől fogja követelni a vh-költséget (34. §), és ha az nem fizet, a bíróság fogja a vh-kérőt kötelezni. Ha a kötelezés jogerős, a végrehajtó simán beszedi a vh-kérőtől. Onnantól meg a te kedvezményednek is lőttek, meglásd.

Szugya # 2020.03.18. 11:39

Tisztelt gerbera,
Tanácsot szeretnék kérni. 2016-ban vh. eljárás indult, 3 hónap alatt x összeget letiltott a vh. Megegyeztünk a vh kérővel, hogy 5 év alatt kifizetjük a tartozást, vh. értesítve lett a szüneteltetésről. 3 hete kifizettük a még fennálló tartozást, felhívtam a vh-t, hogy tisztázzuk, tartozunk-e még feléjük is. Közölték, hogy már másik vh foglalkozik az ügyünkkel, ott kérdezzek. Felhívtam az új vh-t, kértem, hogy egyeztessenek és számolják ki hogyan is állunk.6 milló volt a befizetett összeg, azt mondták, hogy ennek a 8%-a jár még nekik. Mondtam,hogy rendben, de az előző vh letiltott majdnem 400.000 ft-ot, azt elszámolják-e. Igent válaszolt. 2 napja megkaptam a levelüket amiben 1 milló ft fölött kérnek ...Nem értem... A 6 millónak a 8%-a 480.000 ft...Hogy lett ebből 1 milló fölötti összeg? Megint telefon...Válasz: írjak kérvényt, hogy nem értek egyet az összeggel..Tudom, hogy kell fizetni, nem ez alól szeretnék kibújni, csak szeretném tudni, hogy hogy számolták ki?
Köszönöm a választ

gerbera317 # 2020.03.18. 11:23

Csak azt tudom szajkózni, amit eddig: behajtandó követelés = vh-okirat szerinti összegek + vh-díjszbás szerinti költségek, csökkentve az eddigi megtérülésekkel. Ebből a szűk keresztmetszet a megtérülések ismerete. De ha ez is rendelkezésre áll, akkor az egész nagyjából 0,013 millisecundumos matek a végrehajtó ügyviteli szoftverével.
Ha a vh-kérő rinyálni kezd a felosztási terv láttán, az a 157. § szerinti ingatlaneladást nem érinti. Csak neked nem mindegy, hogy tartozol-e azt követően még, vagy pedig végre új életet kezdhetsz tiszta lappal. Feltéve persze, hogy túléled ezt a mostani járványt. Ugyebár. Jó egészséget mindenkinek!

Vadsuhanc # 2020.03.18. 11:08

Tisztelt gerbera!

Igen xar. A végrehajtási eljárás közjegyzői záradékkal indult. A végrehajtáskérő olyan tartozást mondott be amit akart a saját nyilvántartásait felhasználva. A végrehajtó ebből dolgozik nyilván neki sem és a közjegyzőnek sem kell vizsgálnia mekkora a tartozás összege. Azért az mindent elmond, hogy egy telefonhívásra a már elrendelt letiltásból 5 milliót elengedtek mivel nem tudták, hogy a díjjegyzéken miért szepel perköltségként az az összeg. Illetve tudták. Programhiba. Ha nem teszem szóvá akkor fizethetem ? Hmmm.

A lényeg, hogy folyik a végrehajtás és a vh kérő és a végrehajtó is ugy változtat egyetlen mondatból álló adatokat nem tartalmazó levelekkel a tartozás összegét mint más a gatyáját. Álláspontom van, de az mát kimerítené a becsületsértés fogalmát.

gerbera317 # 2020.03.17. 20:50

Xar ügy, amikor nem tudsz megfogalmazni egy saját álláspontot, amit aztán letolhatsz a másikak torkán.

Vadsuhanc # 2020.03.17. 18:08

Nem tudom gerbera... végrehajtó váltás lesz/van az irodában és most valahogy olyan kapkodás és "rossz" intézkedések sorát látom. Eddig a végrehajtóval szóban vagy telefonon megbeszéltünk az úgy volt.A mostani döntése most éppen nekem kedvez, de szerintem nem helytálló és tartok tőle, hogy a vh kérő jogorvoslati kérelme célhoz fog érni. Ha az ingatlan eladom és az a vevőé marad, akkor nincs gond akkor sem, ha tartozásom marad, csaj az a vevőé maradjon.

gerbera317 # 2020.03.17. 17:54

Mi történik az ingatlannal?
Addigra már másé lesz. De miért kockáztatna a végrehajtó egy négymilliós kártérítést, ha előre is lezsírozhatja, hogy az annyi és nem több?

gerbera317 # 2020.03.17. 17:54

Mi történik az ingatlannal?
Addigra már másé lesz. De miért kockáztatna a végrehajtó egy négymilliós kártérítést, ha előre is lezsírozhatja, hogy az annyi és nem több?

Vadsuhanc # 2020.03.17. 17:07

A végrehajtó azt mondja 11 millió forint a tartozásom mindenestől. Az ingatlan vételárból a végrehajtási eljárás költsége és valamennyi végrehajtást kérő követelése előreláthatólag kielégíthető, így a végrehajtáskérő beleegyezése nem szükséges az eladáshoz. A végrehajtáskérő a végrehajtás lezárása ellen kifogással él tekintettel arra, hogy a követelése nagyobb -15 millió - mint a befolyt összeg. A kifogásnak a Bíróság helyt ad....

Marad 4 millió tartozásom? Mi történik az ingatlannal?

gerbera317 # 2020.03.17. 16:23

Tessék?

Vadsuhanc # 2020.03.17. 15:16

Tisztelt gerbera317!

A legnagyobb félelmem az, hogy mi történik akkor, ha a végrehajtó által történt közlés alapján lehetőség van a- Vht.157.§. (2) bekezdés szerint - az ingatlan árverésen kívüli eladására- és az eladás után a végrehajtáskérő kifogással él az intézkedés miatt? Ha a kifogásnak a bíróság helyt ad és nem a végrehajtó által megállapított tartozás összege lesz a mérvadó, hanem a vh kérőnek mi történik az ingatlannal?

gerbera317 # 2020.03.17. 12:47

Miért akarod jogszabályra alapozva kikérni azt, ami egyébként magától értetődő? Kérd a végrehajtót, hogy közölje a tartozásod összegét, a vh-okirat alapján felszámítva, figyelembe véve a teljesítéseket és az esetleges elengedéseket is. Ha ez nem lehetséges, közölje, mi ennek az akadálya; illetve közölje azt is, mi az oka ennek az ellentmondásos ingadozásnak az időben egymást röviden követő közléseiben.

Vadsuhanc # 2020.03.17. 11:54

Köszönöm gerbera317!

Még egy kérdésem lenne. A végrehajtótól lehet-e kérni - jogszabályra alapozva - a tartozás összegének meghatározását. Szóban és telefonon háromszor próbáltam. Egy hónapja 15 millió, egy hete 10 millió ma már újra 15 millió volt. Milliós eltérésekről van szó.

gerbera317 # 2020.03.17. 10:58

Vasuhanc, ne legyél ilyen értetlen!
Tudod jól, hogy a végrehajtó a végrehajtható okirat alapján, valamint végrehajtói díjszabás szerint számítja fel a követelést. Mindaddig, amíg nem történik teljesítés, az adós tartozása annyi, amennyit a végrehajtó állít. (Kivéve, ha volt 2014. évi XL. tv. szerinti elszámolás, mert a végrehajtást kérő követelésének a helyére az eszerinti követelésrészek lépnek, feltéve, hogy az nem több, mint amit eredetileg elrendeltek.)
Ha történt teljesítés, onnantól a végrehajtó már csak a rendelkezésére álló adatok alapján tudja közölni a fennálló tartozást. Ha a teljesítés a végrehajtónál történt, akkor az továbbra is annyi. Ha a teljesítés a végrehajtást kérőnél történt, a végrehajtó a vh-kérő közlésére kénytelen hagyatkozni. A vh-kérő közlése a 40. § szerint kötelező, ennek elmulasztása esetén a közlés a 41. § szerint kikényszeríthető. Az ebből fakadó esetleges költségekért és kárért ilyenkor a vh-kérő felel. Mivel a felelősséget a vh-kérő soha nem vállalja önként, nyilvánvaló, hogy azt is ki kell tőle kényszeríteni. Erre a Pp. 528–537. §§ szerinti perben kerülhet sor.
És tisztázzuk azt is, újból, hogy a vh-kérő nem a követelése összegének közlésére köteles, hanem a megtérüléseit köteles nyilvántartani és bejelenteni megfelelő tartalommal a végrehatjónak, és majd az megmondja, hogy mennyi a fennmaradó tartozás!
Ne kelljen ezt többet elmagyarázni, legalább neked ne, baxi!

Kovács_Béla_Sándor # 2020.03.17. 10:31

Márpedig a végrehajtónak tudnia kell.

Vadsuhanc # 2020.03.17. 10:05

Tisztelt Fórumozók!

Előre érzem, hogy a kérdésem kicsit balfék, de kifogytam az ötletekből és tanácsra lenne szükségem.

A problémám röviden, szeretném megtudni, hogy az ellenem folyó végrehajtásban pontosan mennyi a tartozásom a mai napon. A végrehajtáskérő nem tudja megmondani a már befizetett összegekkel sem számol el. Ennek nyilván meg van a jogorvoslata. A nagyobb problémám az, hogy a végrehajtótól sem tudtam eddig a pontos összeget. Egy hónap alatt három különféle összeg került közlésre. A pár tízezres eltérés nem lenne gond de milliókról van szó.

Nem titkolt szándékom, hogy a lefoglalt ingatlanomat árverésen kívül szeretném értékesíteni, de így elég nehéz a pontos tartozás hiányában megvalósítani.

Köszönettel venném a tanácsot, hogy mit tegyek.

alsovonal # 2020.03.16. 16:54

Jelentem, hogy az ingatlan végrehajtásommal kapcsolatban a mai napon semmi érdemit nem tudtam intézni.

Kezdődött a Járásbíróság vh-irodájánál. Délutánra ígértek tájékoztatást, de 13-16 óra közt senki nem vette fel a telefont. Attól tartok, ha levelezgetek kicsúszom a határidőből.

Másik ügyben földhivatali elintézni valóm akadt. Elzavartak.

Friss a dolog, ritka és nyilván bonyolult is, de ha valaki tud érdemit, hogy mi várható egy-egy folyamatban levő végrehajtással kapcsolatban az kérem ne tartsa magában.

Jó egészséget mindenkinek!