végrehajtás kérdések

Kovács_Béla_Sándor # 2018.12.03. 11:56

Mert árverésen kívül szeretnél vásárolni, és a jelzálogjog mellett azt biztosító elidegenítési és terhelési tilalom is be van jegyezve. Vásárolj az árverésen, ahhoz tényleg nem kell a hozzájárulása.

tatabanyai # 2018.12.03. 10:04

Sziasztok! Futo ingatlanarveres ugyeben kernem velemenyeteket.
Az arveresi hirdetmeny alapjan allapodtam meg adossal, azaz a hirdetmenyben feltuntetett osszegnel nagysagrendekkel tobbet ajalottam erte. Kerelmet nyujtottunk be a vegrehajtonal arveresen kivuli, de arveres hatalyaval torteno vetelre. Van jelzalogjogosult is, aki valami oknal fogva nem kapcsolodott be az ingatlan arveresebe.
A vegrehajto azt mondta,meg kell keresnie a jelzalogjogosultat, hogy ebbe ő belemegy-e. Az en meglatasom szerint, ha a jelzalogjogosult nem kapcsolodott be az arveresbe, akkor miert is kell megkeresni???
Kinek, mi a velemenye?

mate.3726 # 2018.12.03. 09:46

Igen, ez így világos. A problémám, hogy már regisztráltam, illetve aktiválták is a felhasználómat az árverésen ami 9 nap múlva véget ér. Én attól tartok már késő módosítani a regisztrációt, vagy az árverés közben is megtehetem?

gerbera317 # 2018.12.03. 09:09

Akár oda is ajándékozhatod, te dolgod. De akár adásvétellel, akár ajándékozással adod oda, az arról szóló szerződés nagyságrendekkel fog többe kerülni, mintha közösen lennétek árverezők.

mate.3726 # 2018.12.03. 08:33

Kedves gerbera317!

Köszönöm a válaszát! Ezzel kapcsolatban még annyi kérdésem lenne, hogy ha az ingatlan 1/2 részét eladnám a páromnak, a vételár lehet jelképes összegű? Tehát nagyságrendileg kisebb összeg, mint az ingatlan értéke.

gerbera317 # 2018.12.03. 08:12

Az árverésen eleve a tulajdonszerzés hányada szerinti formációban célszerű részt venni. Ehhez abban a formációban kell felhasználóként regisztrálni az árverési rendszerben.
Megveheted egymagad is a vagyontárgyat, de utána az 1/2-et el kell ajándékoznod vagy adnod.

mate.3726 # 2018.12.03. 08:05

Tisztelt Fórumozók,

Végrehajtás során szeretnék ingatlant vásárolni. A kérdésem az lenne, hogy amennyiben én leszek az árverési vevő kérhetem-e, hogy az ingatlant 1/2 arányban a párom nevére jegyezzékbe?(Nem házastárs vagy bejegyzett élettárs).
Ha nem mi a legegyszerűbb módja, hogy az ingatlan fele az ő nevére kerüljön? LTP felhasználás miatt lenne fontos.

Köszönöm a segítséget!

drbjozsef # 2018.12.01. 07:38

Ja, azt hiszem értem a kérdést. Megzavart a mondtaba vetett "hogy" szó, és azt kérdezed "hogyan" kell átíratni.

De lenne a kérdés, hogy melyik a jobb, ha Te vagy a fogyasztó és ő a számlafizető, vagy mindkettő te vagy, vagy mindkettő Ő.

Akkor még egyszer leírom : a 2011. évi CCIX. törvény a víziközmű-szolgáltatásról 58§-a alapján a FOGYASZTÓI HELYEN korlátozhatják, vagy elzárhatják a vízszolgáltatást, függetlenül attól hogy ki az ingatlan tulajdonosa, bérlője, vízóra szerződője, vízóra számlafizetője.

1. Ha te vagy a szerződő és a számlafizető : minden hónapban elkéred a vízdíjat (célszerű nem átalányt kérni, hanem ha van lehetőség, a borsodvíznél nem tudom, hogy van-e, inkább óraállás bediktálásos számlázást kérni) a bérlőtől a csekk alapján, és te befizeted. Ekkor nem tud tartozást felhalmozni.
  2. Ha a bérlő a szerződő és a számlafizető is : ez esetben ő fizeti be a csekkeket, és ha tartozást halmoz fel, akkor csak tőle követelheti (mint szerződőtől ÉS számlafizetőtől) elvileg a vízmű a tartozást, DE mint írtam, ha nem fizet, a korlátozást nem a következő lakóhelyére fogják ráverni, hanem ERRE a fogyasztási helyre. Hiába kötsz saját nevedre új szerződést miután kipateroltad őket a lakásból, a vízszolgáltatást csak akkor fogják visszakapcsolni, ha kifizeted a tartozását. Aztán polgári peres úton persze követelheted tőle, hogy térítse meg, de az egy másik történet (és nem biztos, hogy sikerre vezet, ha nincs semmi vagyona).
  3. Te vagy a szerződő, és a bérlő a számlafizető. Ház ez kb. ugyanaz mint az előző. Talán (nem tudom pontosan) mint szerződő, tőled is követelhetik a tartozást, de tökmindegy, ha nem neked kellene, de nem rendezed, addig nem állítják helyre a vízszolgáltatást. Szóval ugyanott vagy.

Döntsd el Te melyik a jobb.

szendiszundi # 2018.12.01. 06:58
drbjozsef # 2018.12.01. 06:48

A bérlő nevére akarod írni a vízórát?
Pont a víznél kevéssé számít, ki a számlafizető, ha tartozás van, a vízművek korlátozhatja a SZOLGÁLTATÁSI HELYEN a fogyasztást - függetlenül attól, kinek a nevén van az óra.

Jobb, ha a bérbeadó nevén marad az óra, és minden hónapban elkéri a vízdíjat, és ő fizeti be. Már ha a bérlő is jóhiszemű. Mert ha nem fizet, és nem tudod kirakni hónapokig, akkor így is - úgy is tartozást fog felhalmozni.

De miért nem kérdés ez a gáz vagy villanyóránál? Az már feltöltős?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.12.01. 06:48

Ja, várj. Olyan szerintem nincs. Vagy átíratod vagy nem.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.12.01. 06:47

Közösen.

szendiszundi # 2018.12.01. 06:32

Üdv!
Egy kérdésem lenne
házunkat kiadtuk jóhiszemű lakásbérletbe.
a víz órát hogy írasam át a nevűkre hogy ha ne adj isten nem fizetnék ne kösék ki
én legyek a fogyasztó és ők a számla fizetők?

Vadsuhanc # 2018.12.01. 06:07

A jutalék közvetlenül nem függ össze azzal, hogy az ingatlan értékesítve lett-e vagy sem. A Vht.254.§(4) bekezdése alapján a .."jutalék a végrehajtási eljárás eredményessége vagy részbeni eredményessége esetén jár a végrehajtónak függetlenül attól, hogy a teljesítés a végrehajtóhoz vagy a végrehajtást kérőhöz pénzben vagy természetben történt..."

wers # 2018.12.01. 06:05

Behajtási jutalékot” szerintem azt konkrétan nem. De mást igen. (ha nem kerül értékesítésre akkor is)

lara91 # 2018.11.30. 20:29

Tisztelt Fórumozók,
Kérdésem, ha nem végrehajtó értékesitette az ingatlant, kérheti-e a Behajtási jutalékot?

Üdvözlök Mindenkit.
Segitséget , információt kérnék.
Ha nem Végrehajtó által lett értékesitve az ingatlan, kérhet-e Behajtási jutalékot?

bery ary # 2018.11.30. 18:24

Sziasztok.
Kérem olyan válaszoljon a következő kérdésemre aki biztosat tud mondani,tehát jártas ebben a kérdés körben!?
Köszönöm!
Az Intrum tiltatja a helyi végrehajtóval a fizetésem,amit nem is értek,hiszen öt különböző megállapodásom van velük és böcsülettel fizetek minden hónapban! Mindegy a lényeg aktiváltak egy 2013-as VH a helyi végrehajtó pedig kiküldte a munkahelyem felé a letiltást,most jön a kérdés,ha megállapodok az Intrummal fel tudja e függesztetni a letiltást és ha igen mennyi idő alatt!???
A hangsúly az időn van!
Megtisztelő válaszotok előre is köszönöm!!!!

gerbera317 # 2018.11.30. 10:42

Addigra tied volt már az egész ingatlan, aminek a felét már korábban lefoglalta a végrehajtó. Csakhogy az új félre már nem tudott a végrehajtó bejegyeztetni vh-jogot, hanem csak az egészre. Mert az Inytv. szerint vh-jogot csak egész tulajdoni illetőségre lehet bejegyezni (értsd. nem lehet valaki tulajdoni illetőségének (pl. 2/2 rszének) a tört részére (pl. 1/2-re) vh-jogot bejeegyezni. Így most az ingatlan 1/2 része kétszer van lefoglalva. Miért zavar ez téged?

Vadsuhanc # 2018.11.27. 17:47

végrehajtási záradékot törölni szokták.....

Vadsuhanc # 2018.11.27. 17:45

Kedves gerbera317!

Köszönöm a válaszod logikus levezetés és érthető.

Ami bezavar nekem, hogy a bekapcsolódást az adóstársam ellen indított végrehajtásban hozta a bíróság és a bekapcsolódást engedélyező végzésben nem szerepel amit írtál, hogy a bekapcsolódással indított végrehajtás csak a zálogjog vonatkozásában nyílt meg.

A végrehajtó le is foglalta az én ingatlanrészemet is tehát a bekapcsolódással indult végrehajtás számán az egész ingatlant lefoglalta. A bekapcsolódással indított végrehajtásban adóstársam (anyám) halála miatt jogutód lettem. Közben fizettem a kölcsönt, de már az én ingatlanrészemen is be volt jegyezve a végrehajtás anélkül, hogy mulasztottam volna és volt ellenem egy végrehajtás a bekapcsolódás miatt. A bank felszólított, hogy fizessem meg a végrehajtási eljárásban megjelölt tartozást egy összegben. Én jeleztem, hogy ezt nem tudom Ők pedig állítólagos tartozás miatt a közjegyző előtt felmondták a szerződést. ( ma sem tudom, hogy a felmondáskor milyen összeggel tartoztam )

Ezért érdekel a dolog közben kértem egy szakvéleményt amelyben, amely alapján a szerződés felmondásakor nem volt tartozásom. Mivel a peres eljárás macerás ezért próbálom a vh záradék visszavonását mindenáron és ezért lovagolok annyit - többek között - ezen is.

Köszönöm, ha elolvastad.

gerbera317 # 2018.11.27. 15:57

A zálogjogosult bekapcsolódásának az a lényege, hogy a más végrehajtásban is végrehajtás alá vont ingatlant mint zálogfedezetet ne veszítse el a zálogjogulst, ha az esetleg kényszerértékesítésre kerül. Ehhez azonban be kell kapcsolódnia a végrehajtásba, és ehhez jogvesztő határidő áll rendelkezésére.
Nincs szükség a bekapcsolódására, ha a zálogszerződést felmondta, és már önállóan kérte a végrehajtás elrendelését.
A kettő között az a különbség, hogy bekapcsolódásnál, csak a zálogtárgy vételárából részesülhet (az adós kvázi zálogkötelezett), míg záradékkal vagy vh-lappal elrendelt végrehajtásban az adós teljes vagyonával és jövedelmével felel.
Azért is kellett a bekapcsolódás intézményét bevezetni, mert bizonyos esetekben a zálogjogosult nem tudja felmondani a zálogszerződést, és így végrehajtást kérő sem lehet, és végső soron így a zálogtárgyat mint fedezetet elveszítheti.
Azt, hogy a vh-kérő jogai illetik meg emezt is, nem kell kiforgatni. Nézd meg, általában mire jogosult egy vh-kérő: jogosult például újabb árverés kitűzését kérni. Jogosult például a zálogtárgy árverésen kívül történő eladását kérni. Jogosult új becsérték-közlést kérni. Jogosult a felfüggesztéshez hozzá nem járulni. És még egy csomó mindent, amit nem vh-kérőként nem tehetne meg. Tévedésben vagy, amikor azt gondolod, hogy a vh-kérő joga azonos a végrehajtás terjedelme kiterjesztésének jogával. Vannak olyan, záradékkal indult végrehajtások, ahol az adós csak zálogkötelezett, tehát se inkasszó, se letiltás, se ingófoglalás nem lehetséges. A vh-kérő jogait nem a vh-okirat formája, hanem a tartalma korlátozza. A bekapcsolódott zálogjogosultat például a bekapcsolódást engedélyező végzés 114/A. § (3) c) pontja szerinti része, ahol a bíróság azt állapítja meg, hogy a kielégítési jog csak a zálogtárgy vonatkozásában nyílt meg.

Vadsuhanc # 2018.11.27. 15:17

Kedves gerbera317!

Nagyon szépen köszönöm a válaszod és a hozzám való türelmedet. Én ezt a bekapcsolódást a b@dös életben nem fogom megérteni.

Van egy végrehajtási kérelem ( bekapcsolódás kérelme ) van egy bírósági végzés ( bekapcsolódás engedélyező ) amely egy végrehajtható okirat. Tehát van egy elrendelt végrehajtás a Vht szerint ugye?

Aztán mellette ott van a Vht. 114/A (10) bekezdése.." a jogosultat a végrehajtási eljárás során megillető jogok és kötelezettségek tekintetében a végrehajtást kérőre irányadó szabályokat kell alkalmazni.

Tehát van egy elrendelt végrehajtás van végrehajtást kérő jogaival rendelkező jogosult és sehol nem találom a VH törvényben azokat a szabályokat amelyek ezen végrehajtást kérő jogait korlátoznák a bekapcsolódási eljárás kapcsán elrendelt végrehajtásban. Vagy csak elkerüli a figyelmem?

gerbera317 # 2018.11.27. 14:42

@Vadsuhanc
A bekapcsolódást engedélyező bírósági végzés a Vht. 10. § c) pontja szerini végrehajtható okirat. A hivatkozott tanulmány nem ennek az ellenkezőjét állítja, hanem azt, hogy "önmagában nem végrehajtható okirat". Erre erősít rá a 114/A. § (12), amely szerint - ha egyéb feltétel is teljesül - a bekapcsolódással indult végrehajtási eljárás is megszűnik. De ha az egyéb feltétel nem teljesül, vagy beáll a (11) szerinti jogkövetkezmény, akkor nem szűnik meg a bekapcsolódással indult végrehajtás, hanem - fogalmazzunk így - a bekapcsolódást engedélyező végzés mint vh-okirat hatálya továbbra is fennmarad.
Az, hogy a Vüsz. 7. § szerint a kezdőirat még ennél is régebbi, csak egy dolog.

Vadsuhanc # 2018.11.27. 14:35

Kedves Gonzi60!

Őszinte vagyok én ezt nem hiszem el. Hosszú lenne megírni miért.

gerbera317 # 2018.11.27. 14:33

@Gonzi
a végrehajtás felfüggesztve van
Akkor most volt/van árverés, vagy nem??? És mi köze ennek a végrehajtó ellen folyó bármilyen eljárásnak?