végrehajtás kérdések


bimbus # 2021.11.04. 10:04

Tisztelt Szakértők!
A végrehajtás során a havonta behajtott összeg hány százaléka illeti meg a végrehajtót? Különbözik-e ez az egy egyszeri nagyobb összegű behajtás során?

gerbera317 # 2021.11.04. 12:12

Rossz a kérdés. Egyébként nincs különbség. A végrehajtót a jutalék a végrehajtást kérő részére behajtott összegből a behajtással egyidejűleg, a behajtott összeg arányában illeti meg. Ötmillió forintos ügyértékig 8%, Afölött pedig sávosan kevesebb, de a pontos számtanról most nem nyitunk külön topikot.

Michael # 2021.11.24. 23:50

Sziasztok. Az lenne a kérdésem hogy ha nincs a nevemen semmi, se ingatlan, sem pedig vagyontárgy de van tartozásom nem is kicsi ami nem teljesen jogos azt hozzá teszem. akkor a végre hajtó a szüleimtől is foglalhat ha nekem van tartozásom? Kerestem az van igaz nem sok. Önkormányzati lakásból ha nekem nincs ott semmi a nevemen akkor mit foglalhat le vagy mit tud csinálni?

Szomorú örökös # 2021.11.25. 03:36

Michael

Kerestem az van igaz nem sok.

Nos előbb-utóbb egy jó részének majd minden hónapban integethetsz. Miért nem próbálsz meg valamilyen egyezséget kötni a végrehajtóval? Ez persze nem azt jelenti, hogy nem kell kifizetni a tetemes tartozásodat, de tök felesleges az elévülésre utazni, mert attól még a tartozásod megmarad - kivéve ha adótartozás - max. nem lesz végrehajtható. Ott fog lógni a fejed felett, mint Damoklesz kardja egy életen át.

drbjozsef # 2021.11.25. 08:50

Michael,

A keresetedből letilthat, a bankszámládat inkasszózhatja, ha van.
Ingóságot is lefoglalhat elvileg, de a gyakorlatban ezzel elég ritkán szöszölnek, pláne, ha nincs valami értékesebb vagyontárgy. A szüleid ingóságait nem foglalhatja le, de a lakóhelyeden a végrehajtónak elég valószínűsítenie, hogy egy vagyontárgy a tied, ez elég a lefoglaláshoz, és a szüleidnek kell (számlával, okirattal) igazolniuk, hogy nem a tied. De ritka ez, mert sok vele a macera, de minimális a megtérülés belőle.

Michael # 2021.11.25. 10:58

Sziasztok. Akkor ezek szerint vagy viszont fizetem úgy hogy a gatyám rá megy több éveken keresztül és dolgozhatok még többet, vagy még szüntetem a lakcimemre, vagy elhagyom az országot... Ha nem sikerül sehogy sem velük meg állapodni hogy mindkét félnek jó legyen... Ezek szerint még vagyok pecsételve vagy... 10 évig... Kb vagy ki tudja...

drbjozsef # 2021.11.25. 12:11

Michael,

Valaki azt hazudta volna, hogy tartozni vidám dolog?

Ha elég nagy az a tartozás nagy kamattal, és elég kicsi a jövedelem, akkor az folyamatos levonás mellett is folyamatosan nőni fog. És legalább el sem évül...

Michael # 2021.11.25. 12:21

Sajnos tényleg tönkre teszik a bankok a bajba jutott embereket. :( nem csoda ha az emberek nem bírják se anyagilag sem pedig idegekkel és inkább maguk mögött hátra hagyva eldobnak mindent köztük az életüket ís. Mert legtöbbször nem lehet meg állapodni a bankokkal. Valami megoldást kellene ezekre a bajokra találni nyilván. Fizetni igen csak nem mindegy hogy havi szinten mennyi lenne a elvonás 50%igen... Akkor kB 120 ezret kapásból le is vonhat a bank meg a végre hajtó. A többi ből élj meg vagy dolgozz még ennél is többet. Megállapodás meg sehol a két fél között.

gerbera317 # 2021.11.25. 13:01

nem lehet meg állapodni a bankokkal
Mi az, hogy nem lehet velük megállapodni Amikor a legelején bemész a bankba pénzért kuncsorogni, akkor nemdenem megállapodás születik: a bank kölcsönad neke te pedig részletekben szépen visszafizeted. Soha nem a bank rúgja fel ezt a megállapodást.

papinianus88 # 2021.11.25. 14:12

Amire a végrehajtás foganatosításáig eljutott az ügyet, millió értesítést, okiratot, utolsó figyelmeztetést stb-stb. kaptál. Én azt szoktam mondani, hogy a kölcsönszerződés megkötése esetén mosolyogva megy ki a potenciális kötelezett, hiszen a kölcsönös akarategybecsengőség megtörtént a felek között... Majd csesztél teljesíteni. Ettől függetlenül megértem a helyzeted, azonban a szerződés megkötésekor sem árt tisztában lenni, hogy az élet folyamatosan változik, így a kereset, a munkaviszony megléte, a házastárs megléte/élete, saját egészségünk/életünk stb.

Addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér, nem véletlen mondják. Természetesen, nem mindenki és nem mindent tud megoldani önerőből. Azonban ezért érdemes mérlegelni. A bank soha nem mondta, hogy szülőd helyett lesz szülőd és önzetlenül segít. Ezt kellene megérteni.

Szomorú örökös # 2021.11.25. 18:31

Michael

Sajnos tényleg tönkre teszik a bankok a bajba jutott embereket.....legtöbbször nem lehet meg állapodni a bankokkal

Szerintem ez nem így van! Az, hogy ha az ember bajba kerül, akkor nem első lépésnek kéne lenni hitelért rohanni azonnal. Ha pedig ez mégis megtörténik, akkor egy kicsit előrelátóbban kell mérlegelni a helyzetedet és úgy venni fel pénzt.

Michael # 2021.11.30. 18:10

Sziasztok. Ha ki jön a végre hajtó és sem az ingatlan sem pedig műszaki cikkek meg semmi nincs a nevemen és ennek ellenére foglalni akár azt neki lehet? Mert ugy tudom hogy nem. Főleg nem önkormányzati lakásból. Ha meg jogszerűtlenül akarna foglalni akkor hol lehet panaszt tenni ellene meg hogy hanyagoljuk ezt míg nem tisztázodnak a dolgok

drbjozsef # 2021.11.30. 19:11

Michael,

Igen, azt neki lehet.
A lakcímeden bármilyen tárgyat jogszerűen lefoglalhat, ehhez a Vht. szerint neki elég feltételezni, hogy az akár a tied is lehet.
Aztán ha nem a tied, akkor a tényleges tulajdonos indíthat igénypert a foglalás megszüntetésére, ha tudja igazolni (!!!), hogy az övé az ingóság.

(Egyébként a foglalás nem azt jelenti, hogy elviszi, nem fogja begyűjteni a TV-t, xbox-ot, kenyérpirítót, meg a legóidat, csak jegyzőkönyvet vesz fel, leltározza az ingóságokat, és a te örizetedben hagyja.)

papinianus88 # 2021.12.01. 09:23

A Vht 86. § (1) - (2) bek. szerint 86. § (1) Lefoglalni az adós birtokában, őrizetében levő vagy más olyan ingóságot lehet, amelyről valószínűsíthető, hogy az adós tulajdonában van. Nem lehet lefoglalni az adós birtokában, őrizetében levő ingóságot, ha a rajta levő jelből vagy más körülményből minden bizonyítás nélkül kétségtelenül megállapítható, hogy az ingóság nincs az adós tulajdonában.

A valószínűsítés nem bizonyosság, ez is elegendő a foglaláshoz. Abszolút jogszerű a foglalás. A további lehetőségeket leírta drbjozsef, a feltétellel együtt.

gerbera317 # 2021.12.01. 11:26

Én az önkormányzati lakásra hivatkozást nem értem. A törvény szerint a végrehajtó átvizsgálhatja az adós lakását, a tartózkodási helyéül szolgáló vagy egyéb helyiségét. Gyakorlatilag bármilyen helyiségét, amihez az adósnak bármilyen módon köze van, így az önkormányzattól bérelt lakást is. És nemcsak, ha otthon vannak, hanem ezeket akár kényszert alkalmazva is felnyithatja, sőt, az oda vezető bejáratot (pl. a lépcsőház ajtaját, ha nem akarja senki beengedni) is.
"Panaszt" tenni pedig az intézkedéstől számított 15. napig lehet, a végrehajtónak megküldve, fölnyalva a "panaszra" 15 ezer forintnyi illetékbélyeget is. És a "panaszban" meg kell jelölni azt is, hogy a végrehajtó a sérelmezett intézkedésével a végrehajtási eljárás mely szabályát sértette meg.

rr.gabor # 2021.12.01. 13:42

Sziasztok, a forumon keresve nem talaltam meg valaszt a lenti kerdesemre, de elore is elnezest ha valaki mar ugyanezt feltette.

Abban kernem a segitsegeteket, hogy a mai allas szerint a kilakoltatasi moratorium meddig tart? Ev eleje ota varok egy vegrehajtason vett ingatlan birtokba vetelere, a tobbszori veszhelyzet hosszabbitas miatt a vegrehajto a birtokba adassal semmi joval nem kecsegtetett, de pontos informatciot nem adott arra vonatkozoan hogy jelenlegi allas szerint meddig tart a moratorium.

Valaszotokat koszonom elore is!

gylab # 2021.12.01. 14:23

"Birtokba vétel"
a topicod. Ott a válasz.

Michael # 2021.12.03. 18:52

Hát akkor hiába jön ki a végrehajtó ha önkormányzati á lakás és nincs a nevemen semmi. Az én tartozásom miatt meg nem fogja le foglalni a szüleim tárgyát ha van róluk papír ha nincsen. Mert egy végrehajtónak sem lehet mindent. Vagy sikerül meg állapodni a fizetési kötelezettségekről vagy akkor mehet a levesbe címszóval.

Szomorú örökös # 2021.12.03. 19:40

Michael

Az én tartozásom miatt meg nem fogja le foglalni a szüleim tárgyát ha van róluk papír ha nincsen.
Mert egy végrehajtónak sem lehet mindent.

Szerintem drbjozsef és papinianus88 is eléggé konkrétan leírta:

A lakcímeden bármilyen tárgyat jogszerűen lefoglalhat.....86. § (1) Lefoglalni az adós birtokában, őrizetében levő vagy más olyan ingóságot lehet, amelyről valószínűsíthető, hogy az adós tulajdonában van.

Tehát ahol laksz, ott hiába tagadjátok, hogy az nem a tiéd, az első lépés a végrehajtóé lesz, aki lefoglalja, aztán lehet pert indítani, hogy az márpedig nem a tiéd. Próbáld meg elfogadni, hogy a végrehajtónak is van bőségesen joga lépni, ha már te nem akarsz fizetni. A hitelt te vetted fel, és nagy valószínűséggel látni lehetett még időben, hogy nem fogod tudni rendezni. Ilyenkor simán én a szándékosságot is lazán felhoznám a bank helyében, de az már egy más kategória.

Vagy sikerül meg állapodni a fizetési kötelezettségekről vagy akkor mehet a levesbe címszóval.

Már az is elhangzott itt, hogy amennyiben nem fizetsz, nem tudnak végrehajtani, akkor csak a végrehajthatóság szűnik meg az elévüléssel, a tartozásod továbbra is tartozás marad és csakis akkor fog teljesen eltűnni, megszűnni, ha rendezed. Ergo meg leszel pecsételve vele egy életen át.

drbjozsef # 2021.12.04. 07:03

Michael,

Ha jobban tudod. mi a fenének kérdezel?
Majd a valóság tarkónbxsz, aztán fogsz majd csak igazán itt hisztizni...

Michael # 2021.12.05. 10:51

Nem arról van szó hogy nem akar az ember fizetni. Amíg nem készül konkrét meg állapodás hogy havi szinten mennyit kéne fizetni addig a végrehajtó akinek nem igen van olyan nagy jogköre semmit nem fog el vinni az is biztos. Nem is vagyok köteles be engedni. Meg ilyenek.

drbjozsef # 2021.12.05. 10:59

Kemény vagy Csoki! Ez az!
Csak így tovább. Ne zavarjon meg semmi, pont úgy forog a világ, ahogy gondolod és kész.

Dr # 2021.12.05. 12:04

Rr. Gabor

Moratórium: hatályos a 229/2021. (V. 5.) Korm. R endelet
+
Általános moratórium: 2022. április 30-ig

papinianus88 # 2021.12.05. 14:41

Nem engeded be? Akkor majd a Vht. 44. (1) bek.
A végrehajtó szükség esetén az adós lezárt lakását, a tartózkodási helyéül szolgáló vagy egyéb helyiségét, a hozzájuk vezető bejáratot, továbbá az adós bútorát vagy más ingóságát felnyithatja. Ha ilyenkor az adós vagy nagykorú családtagja nincs jelen, tanút kell alkalmazni. A végrehajtó bármely más eljárási cselekmény lefolytatásánál is alkalmazhat tanút.
Ha pedig ellenszegülsz, akkor majd a rendőrség teszi a dolgát. Ülhetsz forditva a lovon, csak meglepő lesz a vágta... ameddig nincs megallapodasod, addig nem szünetel az eljaras,azaz folyamatban van, azaz eljarasi cselekmenyeket kell foganatositania a vegrehajtonak, azaz a lentebb irtak alapjan,foglalhat. Sok sikert

drbjozsef # 2021.12.05. 14:51

Nem ő ül fordítva a lovon, hanem a ló fog alatt fordítva lenni, és az rohadtul fog fájni...